Вечерни новини: 9 юни

Парламентът ратифицира гаранционните споразумения за два заема за Фонда за гарантиране на влоговете; подадените проекти за ремонт на храмове са четири пъти над определения бюджет; архитекти поискаха бившия Японски хотел да бъде обявен за паметник на културата

Обама подкрепи Клинтън за президент
Обама подкрепи Клинтън за президент    ©  Handout
Обама подкрепи Клинтън за президент
Обама подкрепи Клинтън за президент    ©  Handout
502

млн. лв. са инвестирани досега в Северозападния район по проекти, финансирани от програма "Околна среда" и национални екоструктури, каза екоминистърът Ивелина Василева. Изградена са 352 км ВиК мрежа и 11 пречиствателни станции, които обслужват близо 65 хил. жители.

Точно пет месеца преди президентските избори в САЩ държавният глава Барак Обама обяви, че подкрепя за поста бившия държавен секретар от неговата администрация Хилъри Клинтън. Обама и Клинтън ще започнат съвместна кампания за спечелване подкрепата на американците още следващата седмица. Първата им поява ще бъде в Грийн бей, щата Уисконсин.

Наркобосът Димитър Желязков-Очите е бил тежко ранен при престрелка в Слънчев бряг в сряда вечерта. Един от гардовете му е убит, още двама са ранени. Желязков е в реанимацията на бургаската болница в тежко състояние. Известният като Митьо Очите и още над 30 човека с бронежилетки и брадви се отправили към заведението "4 you" в комплекса. Първоначалните версии бяха, че става въпрос за налагане на данък "Спокойствие". Според главния секретар на МВР Георги Костов обаче първопричината за инцидента е "битов скандал" за паркомясто, възникнал по-рано между собственика на заведението и приятеля на дъщерята на Желязков. Последвало "изясняване на отношенията" - юмручна свада, която прераснала в престрелка. Източници от сенчестите среди в курорта обаче твърдят, че "битовият" скандал е бил преднамерено предизвикан и в дъното на конфликта стояли претенции за доминиране на наркопазара. Има двама задържани, единият от които е вероятният извършител на убийството. Премиерът Борисов критикува МВР за закъснели действия по случая и се оплака, че тъкмо "с такива усилия успях да върна руските туристи и някакви махленски биячи да ходят да си решават въпроса с брадви".

Парламентът ратифицира гаранционните споразумения за два заема за Фонда за гарантиране на влоговете от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Световната банка от по 300 млн. евро. За двата заема ще бъдат дадени държавни гаранции. С парите ще се попълнят резервите на фонда, изпразнен след изплащането на гарантираните влогове във фалиралата Корпоративна търговска банка. Изплащането на заема ще бъде на четири еднакви годишни вноски, започващи на 17 юни 2022 г. и приключващи на 17 юни 2025 година. Предвижда се погасяването на главницата да се извършва на годишни вноски по схема - с първа вноска на 15 юни 2022 г. и последна вноска на 15 юни 2026 година.

Във фонд "Земеделие" са подадени 348 проекта за ремонт на храмове на стойност 209.8 млн. лв., което е четири пъти над определения бюджет, съобщиха от фонда, след като приемът на заявления по мярката приключи. Финансовата помощ за този прием е левовата равностойност на 25 млн. евро. Тъй като общата сума на заявената финансова помощ от всички подадени заявления е по-голяма от размера на определения за съответния период на прием бюджет, ще бъде извършена предварителна оценка по критериите за подбор. Финансовата помощ се предоставя за възстановяване, реставрация, ремонт или реконструкция на сгради с религиозно значение.

Плащанията на гражданите към бюджета чрез инсталираните в бюджетни организации ПОС терминали нарастват постоянно от 2012 г., когато услугата започва да се предлага, съобщи Министерството на финансите. Чрез устройствата могат да се извършват плащания към всички бюджетни организации с дебитна или кредитна карта без банкови такси. За първите пет месеца на 2016 г. през съществуващите 1799 устройства в бюджетните организации са направени 400 968 транзакции на стойност 34.483 млн. лв. За сравнение, в края на 2012 г. общият брой картови транзакции е 32 516 на стойност 4.658 млн. лв., направени през 610 ПОС устройства.

Съюзът на архитектите и Камарата на архитектите в България се обявиха срещу строителните намеси в столичния хотел "Маринела" - бившия Японски хотел, и поискаха сградата и пространството около нея да бъдат обявени за паметник на културата. Комплексът, дело на известния японски архитект Кишо Курокава, е уникален за Източна Европа. След като хотелът бе придобит от Ветко Арабаджиев обаче, последователно започнаха груби промени – японските вишни по алеите наоколо бяха изтръгнати и заменени с пластмасови светещи дръвчета, интериорът бе променен, започна и надстрояване на част от сградата, което след медийни публикации бе спряно от Дирекцията по национален строителен контрол.

Важността на страната ни за гръцките банки е подчертал при посещението си в България гуверньорът на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас, става ясно от прессъобщение за визитата, до която не бяха допуснати журналисти. "Значението, което гръцките банки отдават на българския пазар, е очевидно, като съотношението на техните активи в България към общите активи на гръцките банкови групи спадна незначително в период, в който гръцките банки свиха дейността си в Централна и Източна Европа", е посочил гостът по време на среща с гуверньора на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев. Домакинът е засегнал темата за възможни промени в позициите им с оглед на интереса към покупка на местните поделения на гръцките банки. "Банковият сектор в България става все по-привлекателен както за съществуващите, така и за потенциални инвеститори. Вярваме, че чрез провеждащия се преглед на качеството на активите ще се намери решение на всички открити въпроси, което ще даде по-нататъшен тласък на пазарната консолидация в сектора", е казал Радев.

В Сопот и Карлово се въвежда дуално обучение за нуждите на ВМЗ - Сопот. Това се разбра от думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски при посещението му в Сопот. Той посочва, че този вид обучение, което съчетава теорията с практиката, все още не е официално въведено в българските училища, но заради острата нужда на завода от кадри в тези два града това ще стане в аванс. "Дуалната система още не е въведена законово у нас, но министърът на образованието работи по въпроса", каза Лукарски, цитиран от "Фокус". По думите му икономиката в Сопот обаче не може да чака и изпреварващо за ВМЗ - Сопот, дуалното обучение ще бъде факт през следващата учебна година.

Свят

Рекордна сделка за тв правата на Bundesliga

Германската футболна лига (DFL) сключи рекордна сделка за телевизионните права и медийно отразяване, като само за един сезон сумата за пръв път надхвърли 1 млрд. евро, съобщи агенция DPA. Споразумението за 4.64 млрд. евро обхваща четири сезона от 2017-2018 до 2020-2021 година. Това е увеличение с около 85% спрямо сега действащата сделка за цикъла от 4 сезона, възлизаща на 2.51 млрд. евро. Правата за платени телевизионни канали върху мачовете в събота и неделя остават при Sky, докато тези от петък вечер отиват при Eurosport. Освен това Sky ще излъчват и срещите от Втора дивизия. Обществената телевизия ARD запазва правото първа да показва откъси от мачовете от уикенда, както и за определени срещи, които ще се излъчват по безплатни канали, включително тези от турнира DFL Supercup. За ZDF остава правото да показва първите мачове от двата полусезона на Bundesliga. Според Кристиян Зиферт, главен изпълнителен директор на DFL, споразумението може да превърне Bundesliga в една от водещите три в света по оборот.

Саудитска Арабия обмисля данък върху доходите, но само за чужденци

Саудитска Арабия планира да въведе данък върху доходите на една трета от живеещите в кралството, за да компенсира загубите от ниските цени на петрола, пише агенция Reuters. Мярката обаче ще се отнася само за чужденците, които са около една трета от 30 млн. жители на държавата. Въпреки ултраконсервативните обичаи Саудитска Арабия е привлекателна за граждани на други държави заради високите заплати и липсата на данъци върху доходите. Мярката предизвика недоволството на работодатели и служители. "Ако наложат данък и не предложат нищо в замяна – например право на имотна собственост и да притежавам авоари на свое име, ще си тръгна", казва американецът Амр Багдане. Зависи за каква ставка става въпрос. 5% ще ме подразнят, но няма да ме накарат да напусна страната. При 20% със сигурност не бих останал", коментира британски банкер, живеещ в Рияд.

Шестима са съдени в Берлин за голяма измама с фалшиво злато

Шестима обвиняеми се изправиха пред съда в Берлин по обвинение, че са измамили хиляди инвеститори с помощта на няколко тона фалшиво злато. Петимата мъже и една жена са привлекли почти 55 милиона евро, като показвали позлатени кюлчета от нискокачествен материал. В хода на следствието властите откриха в жилище в германската столица няколко тона кюлчета, имитиращи скъпоценния метал. За инвестиране в него била използвана измислена фондация под името Berliner Wirtschafts- und Finanzstiftung. Прокуратурата смята, че четирима от обвиняемите са действали като организирана престъпна група.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата