Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Reuters

Какво се случи през седмицата

Росен Плевнелиев предупреди, че сме навлезли във фаза на "Студен мир"; Цветан Василев вече е обвиняем; Единадесет са номинирани за КЗК ; ЕЦБ: България не е готова за еврозоната; Северната тангента се оскъпи с 1.5 млн. лв.; България вече ще внася реално газ от Гърция

5807 прочитания

Reuters

© Reuters


Росен Плевнелиев предупреди, че сме навлезли във фаза на "Студен мир"

"Руският президент често говори за нов баланс в света със сфери на влияние на Великите сили. Да не би да сме се запътили към нова Ялта? Ако Западът допусне това да стане, това ще е исторически срам." Това предупреди президентът Росен Плевнелиев в своето обръщение към членовете на Европейския парламент в сряда. В речта си той подчерта нуждата от повече европейска солидарност, с която да се преодолеят кризите, заливащи Европа. Той се противопостави на идеята за "Европа на две скорост" и апелира да не се дава шанс на популистите да подменят историята. "За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа", каза президентът и призова за падане на визите за украински граждани. Плевнелиев добави, че Европа трябва да погледне отвъд кризите и да изгради визия за нов икономически и социален модел.

Цветан Василев вече е обвиняем за организирана престъпна група

Две години след първите обвинения по делото за източването на КТБ прокуратурата видя в 14 обвиняеми организирана престъпна група и изпрати разследването по компетентност на Специализираната прокуратура. Това съобщи в четвъртък на специална пресконференция Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров. Според нея са събрани достатъчно доказателства, че Цветан Василев е създал и ръководил организирана престъпна група за извършване на финансови престъпления, която е действала от началото на 2009 до юни 2014 г. В нея влизали всичките 14 обвиняеми - освен Цветан Василев, сред тях са двама подуправители на БНБ - Цветан Гунев и Румен Симеонов, изпълнителните директори на банката Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Мирослав Панталеев, шефът на отдел "Кредитиране" Георги Зяпков и Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев от "КПМГ България". Арнаудова обясни, че има вероятност делото да влезе с обвинителен акт в съда до края на годината. Тъй като Наказателнопроцесуалният кодекс допуска след изтичане на двегодишен срок от повдигане на обвинението, обвиняемите да поискат от съда да задължи прокуратура или да внесе в тримесечен срок делото с обвинителен акт, или да го прекрати. Тези срокове формално изтичат юни - август тази година, но според Арнаудова към този срок трябва да се прибави времето, през което делото е било в съда, който се е произнасял по различните жалби на обвиняемите. Според сметките на прокурорите става дума за общо 344 дни, през които делото е било в СГС, т.е. срокът изтича след една година. Депутатите от групата за натиск в парламента Мартин Димитров и Петър Славов от гражданската квота на РБ, Методи Андреев (ГЕРБ) и съпредседателят на ПФ Валери Симеонов внесоха проект за решение в парламента с искане главният прокурор Цацаров да представи пред Народното събрание доклад за напредъка на разследването по казуса КТБ. Те се позоваха на изменението на разпоредбата на чл. 84, т. 16 от конституцията миналата година, според която "парламентът може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона".

Излязоха резултатите от матурите

Напредък по математика, история и природни науки, но най-висок процент двойки по български език и литература (БЕЛ) от началото на провеждането на матурите. Това показаха резултатите от държавните зрелостни изпити след 12-и клас, които Министерството на образованието и науката представи във вторник. Средната оценка на задължителния изпит по БЕЛ е 4,17, а на този по избираем предмет - 4,27. Близо 15% от зрелостниците, явили се на матурите, няма да получат диплома за средно образование. Докато учениците от профилираните гимназии (езикови, математически, хуманитарни) имат среден успех над 5, съучениците им от професионалните училища имат под 4. Зрелостниците от София-град, Варна, Пловдив и Смолян са се представили най-добре по БЕЛ, докато тези от Кърджали, Разград и Силистра изостават. Област Варна е единствената, която като цяло повишава резултата си спрямо миналата година. Министър Меглена Кунева изреди възможни мерки за подобряване на успеха по БЕЛ - промени в учебните планове, които да включват повече практика и писане на текстове, подкрепа за учениците с трудности и анализ на пропуските от всяко училище.

Единадесет са номинирани за КЗК

Единадесет са финалните номинации за нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) след крайния срок в четвъртък. Толкова бяха и при първата процедура, която беше прекратена през март. Само три обаче са новите имена. Столичният зам.-кмет Юлия Ненкова (ГЕРБ) е единствената номинация за председател на КЗК. От 2010 г. Ненкова е и председател на надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Именно тя обяви продажбата на "Булгартабак". Второто ново име е на икономиста и програмен директор по икономически въпроси на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев, номиниран от депутата от гражданската квота на РБ Мартин Димитров, но е подкрепен от всички формации в блока без СДС, които отново са внесли кандидатурата на Красимир Витанов. Ямболският адвокат Красимир Зафиров пък заменя Калина Павлова като кандидатура на депутатите на Христо Ковачки. Останалите имена са същите като при предишната процедура: ГЕРБ внасят кандидатурата на Георгица Стоянова, БСП - на Анна Янева, бивш зам.-министър на икономиката в кабинетите "Станишев" и "Орешарски", а независимият депутат Муса Палев - на Кирил Дойчинов. Отново предложен е и Стамен Гърбелов - от БДЦ. ПФ пак внесе кандидатура за зам.-председател на КЗК - Димитър Кюмюрджиев, зам.-министър на отбраната. Кандидатурата на ДПС отново е бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, а на АБВ - юристът Николай Илиев.

ЕЦБ: България не е готова за еврозоната

Нито една от седемте страни, поели ангажимент да влязат в еврозоната, включително България, не отговаря на необходимите условия. Това става ясно от последния доклад за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ), в който са разгледани България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. От ЕЦБ посочват, че повечето от държавите отговарят на числовите икономически критерии, но законите им не са в съответствие със стандартите на централната банка. България би имала полза от широкообхватни структурни реформи за подобряване на институционалната и бизнес среда, за да привлече повече чуждестранни инвестиции, според авторите на доклада.

Dundee с 300 млн. лв. инвестиция

Почти 20 години след началото на проучванията за злато край Крумовград първият проект за изцяло нова мина в посткомунистическата история на България започва да се случва след три месеца. Канадската Dundee Precious Metals, която държи концесията през българско дружество, обяви новата си оценка на проекта. От документа става ясно, че общата инвестиция ще бъде 178 млн. долара, или 300 млн. лв. Строителните работи ще започнат до края на септември, а първите количества златно-сребърен концентрат, какъвто ще е крайният продукт, ще излязат от обогатителната фабрика през 2018 г.

Северната тангента се оскъпи с 1.5 млн. лв.

Столичната община ще получи 1.5 млн. лева от бюджета, с които да ремонтира улиците, водещи към Северна скоростна тангента. С част от средствата ще се обновят и локалните платна, свързващи отсечката с близките села. Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет. Договорът за тангентата за 180 млн. лв. беше възложен на обединение ХПВС- ССТ, съставено от "Водстрой 98", "Хидрострой", "Пътстрой Бургас" (дъщерно на "Хидрострой") и още няколко свързани компании. Пътният възел е изграден с евросредства. По думите на регионалния министър Лиляна Павлова те са били предназначени за изграждане на съоръжението, а прилежащата пътна мрежа е грижа на общината.

Турската Acibadem ще обнови и разшири болниците си

Здравният холдинг Acibadem ще инвестира в обновяването на апаратурата и разширяването на българските си болници – досегашната "Токуда болница София" и веригата "Сити клиник груп". Това съобщи Мехмет Али Айдънлар, председател на съвета на директорите и съсобственик на Acibadem, по време на официалното подписване на сделката за придобиването на българските клиники. Той допълни, че България е третата чуждестранна инвестиция на групата след Македония и Ирак.

Два нови завода започват в Димитровград

До месеци в Димитровград ще има две нови предприятия за авточасти, в които общата инвестиция ще бъде около 100 млн. лв. Проектите са на турската "Са-ба", която произвежда осветление за автомобили, и на японската "Язаки", която е специализирана в кабелите за коли. Справка в Имотния регистър показва, че турската фирма вече е закупила парцел в района, а "Язаки" официално потвърди, че има напреднал план за Димитровград. С откриването на заводите, което трябва да стане най-много до две години, в града ще бъдат открити общо 3800 работни места, повечето от "Язаки".

България вече ще внася реално газ от Гърция

България ще може да получава и физически доставки на газ от Гърция по съществуващия вече газопровод за транзитен пренос. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов по време годишната конференция на Gas Infrastructure . По думите му страната ни ще може да получава до 3 млн. куб. метра газ дневно от Гърция благодарение на модернизирането на компресорна станция Петрич, която ще бъде открита официално на 13 юни. В момента потреблението на газ в страната ни е малко над 3 млрд. куб. метра годишно, което означава, че 10% от пазара може да бъде задоволен от Гърция.

Проучвания дадоха преднина за Brexit

Серия социологически проучвания дадоха преднина за британците, искащи страната им да напусне ЕС. Това повиши притесненията, че референдумът на 23 юни ще разтърси глобалните пазари и ще подкопае доверието в съюза. Изследване на YouGov поставя лагера на желаещите Brexit начело с 45% срещу 41% за искащите да останат в ЕС. Същевременно проучване на ICM също дава преднина за желаещите да излязат от съюза – 48% срещу 43%. "Нашето изследване подкрепя тези на YouGov, TNS и Opinium, които дават причина за притеснение на лагера, подкрепящ оставането в ЕС. Всички тези проучвания обаче са проведени онлайн и извън неочаквания завой към напускане в телефонното ни проучване миналата седмица няма други доказателства от телефонни изследвания, че искащите да останат в ЕС претърпяват загуби. Ако се появят нови телефонни проучвания, които показват такива резултати, тогава можем да бъдем по-уверени, че желаещите Brexit са начело", казват в изявление от ICM. Тяхното изследване показва и покачване на нивата на избирателната активност.

Турските власти обвиняват ПКК за атентатите през седмицата

Турският президент Ердоган посочи Кюрдската работническа партия (ПКК) за отговорна за атентатите с коли бомби през изминалата седмица в Истанбул и югоизточния град Мидят. При атаката в Истанбул загинаха 11 души, а други 36 бяха ранени, в Мидят жертвите са поне 4, а ранените – 30. Засега никой не е поел отговорност за нападенията, но неспиращите атентати се отразяват негативно на туризма в страната.

Износът на ирански петрол е близо до нивата отпреди санкциите

Износът на петрол на Иран е близо до нивата си отпреди санкциите от около 2.5 млн. барела на ден. Петролният експорт на страната е бил между 2.1 и 2.3 млн. барела на ден през април и май, което е повишение от 1.3 млн. барела на ден преди година, когато Техеран беше изключен от европейския пазар и зависеше от ограничени продажби на азиатски купувачи. Над 25 европейски и азиатски супертанкера транспортират ирански петрол, което позволява на Техеран да увеличи износа си много по-бързо от очакванията на експертите след вдигането на санкциите през януари. Това показват данни, до които е получила достъп Reuters. Доскоро Иран срещаше трудности в намирането на партньори за превоза на петрол, но сега над една трета от иранския износ се поема от чуждестранни танкери. Някои международни собственици на танкери обаче все още не искат да превозват ирански петрол заради американски рестрикции по отношение на Техеран, които са в сила и забраняват търговията в долари или участието на американски фирми, включително банки.

Подкрепата за крайната левица в Испания расте

Крайнолявата коалиция, водена от обявяващата се срещу строгите икономии партия "Подемос", бележи голям ръст в подкрепата само две седмици преди предсрочните парламентарни избори в Испания. Последните проучвания сочат, че за коалицията "Подемос унидос", която включва "Подемос" и още една по-малка лява формация, ще гласуват 25.6% от избирателите. Народната партия на действащия премиер Мариано Рахой продължава да е първа политическа сила с 29.2% подкрепа. Социалистическо-работническата партия се нарежда на трето място с 21.2 на сто подкрепа, а либералите от "Сиудаданос" остават четвърта политическа сила с 14.6% рейтинг.

Световната банка намали прогнозата за световната икономика

Световната банка понижи очакванията си за растеж на световната икономика през 2016 г. до 2.4% спрямо предишната си януарска прогноза за 2.9% растеж. Причината са увеличаващите се проблеми на развиващите се пазари, задържалите се ниски цени на суровините, слабата търговия в глобален мащаб и намаляващите капиталови потоци. Увеличават се и притесненията относно ефективността на монетарната политика в глобален мащаб за насърчаване на икономиките, както и геополитическите рискове. Европа и Централна Азия е регионът, който ще расте най-бавно през 2016 г. - с едва 1.2%, но най-песимистичните прогнози са за страните - износителки на суровини.

Сделки и проекти на седмицата

Синдикът на врачанския торов завод "Химко" отново е обявил активите на фалиралото предприятие за продажба. Това става, след като в средата на март единственият кандидат - "НСН инвестмънт" на депутата от ДПС Делян Пеевски, се отказа от сделката. Цената за всички земи, сгради, съоръжения и оборудване остава 11.7 млн. лв., колкото беше и при предишната процедура. Ако има кандидати, преговорите ще се състоят на 21 юни.

Фирма, свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, купува най-голямата печатница за вестници в България. Във вестник "24 часа" беше публикувано кратко съобщение, че издателят му - контролираното от Венелина Гочева "Медийна група България холдинг", финализира сделката по продажба на "Печатница София". Купувачът е "А. Е. Бест съксес сървисис България" ЕООД, собственост на едноименна кипърска офшорка. За управител е назначен 63-годишният машинен инженер Владимир Георгиев. Той е председател на борда на директорите на дружеството "Принт трейдинг" - собственик на печатницата "ИПК Родина 1" до летище София, която Ирена Кръстева и Делян Пеевски построиха с над 80 млн. лв. кредити от КТБ.

Българската софтуерна компания "Биодит" е подписала два договора за дистрибуция с испанската Segurtasuna. Разработчикът, който предоставя системи за контрол на достъпа чрез биометрични данни основно за туристическия сектор, е на път да стъпи на още няколко европейски пазара през следващите месеци, каза за "Капитал Daily" изпълнителният директор Юлиан Софрониев.

Verizon е подал оферта от около 3 млрд. долара за интернет бизнеса на Yahoo, съобщава Reuters. Телекомуникационната компания търси да придобие по-малко печелившото звено на изпадналия в затруднение интернет пионер. Интернет бизнесът на Yahoo беше една от основните причини за по-ниските приходи на компанията в последните тримесечия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.