Вечерни новини: 15 юни

Парламентът прие на първо четене закона срещу бурките, който забранява носенето на публични места на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето, със 108 гласа "за"; Правителството одобри втория пакет промени в Закона за съдебната власт; Плащания по две от мерките на ПРСР в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение; Желаещите чрез покупка на имот чужденци да вземат разрешение за продължително пребиваване у нас вече ще дават шест пъти по-малка сума;

Българският президент Росен Плевнелиев и румънският му колега Клаус Йоханис, който е на двудневно посещение у нас.
Българският президент Росен Плевнелиев и румънският му колега Клаус Йоханис, който е на двудневно посещение у нас.    ©  http://www.president.bg/
Българският президент Росен Плевнелиев и румънският му колега Клаус Йоханис, който е на двудневно посещение у нас.
Българският президент Росен Плевнелиев и румънският му колега Клаус Йоханис, който е на двудневно посещение у нас.    ©  http://www.president.bg/
60%

от българите биха платили на ПОС терминал своите данъци, ако имат достъп до такъв в НАП, сочи проучване на "Visa Европа" за България. То показва още, че само за три години делът на хората, които плащат своите данъци и такси в брой, е намалял със 17%.

България и Румъния ще настояват пред НАТО за засилване на отбраната на Черно море

На предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли) България и Румъния ще отстояват обща позиция за засилване на отбранителното значение на черноморския регион – по море и по суша. Това заявиха на съвместна пресконференция българският президент Росен Плевнелиев и румънският му колега Клаус Йоханис, който е на двудневно посещение у нас. Плевнелиев изтъкна, че България подкрепя инициативата за създаване на щабна структура и многонационална бригада на НАТО в Румъния, решението за което се очаква да бъде взето във Варшава. България ще участва с до 400 военни за подготовка и учение на ротационен принцип, допълни българският президент. Клаус Йоханис допълни, че страната му има още една отбранителна инициатива за Черно море, за която се надява да получи чадър от НАТО възможно най-скоро.

Парламентът прие на първо четене закона срещу бурките, който забранява носенето на публични места на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето, със 108 гласа "за". Записано е, че забраната ще важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации. В началото на разискванията от ДПС предложиха текстовете да бъдат оттеглени и записани в закона за тероризма, но това не беше прието от парламента. Срещу законопроекта на Патриотичния фронт се изказаха депутати от ДПС и ДОСТ. Текстовете вече минаха през няколко комисии. Междувременно местни забрани бяха въведени в няколко града.

Правителството одобри втория пакет промени в Закона за съдебната власт. В проекта са разписани детайлите по реформата, свързана с управлението на съда и някои промени за прокуратурата, сред които принципите на съдийското самоуправление, разширените правомощия на Инспектората към ВСС, кариерното израстване на магистратите, придобиването на юридическа правоспособност. Наскоро Висшият съдебен съвет изненадващо отхвърли проекта. По този повод министърът на правосъдието коментира, че във ВСС са направили "абсурдни коментари на текстове, които те самите са предложили". Редица критики към текстовете имаше и главният съдебен инспектор.

Седмица след като прокуратурата съобщи, че делото за КТБ се мести в специализираната прокуратура заради данни за престъпна група, се оказа, че на петима обвиняеми вече са предявени новите обвинения. Кои са те обаче от държавното обвинение не искат да съобщят. Това се разбра от изказването на Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, пред БНТ. Докато делото беше в Софийската градска прокуратура, групата, за чийто ръководител обвинението посочва Цветан Василев, имаше 13 членове. Пред "Дневник" Арнаудова обяви, че до края на деня може би ще има още обвиняеми, но не пожела да уточни дали Цветан Василев също ще е сред тях. Както тя, така и от специализираната прокуратура уточниха, че няма да има съобщение за медиите.

Плащания по две от мерките на ПРСР в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. Това са временни мерки от превантивен характер и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап. Сумите, за които става въпрос, са значително по-ниски от това, което беше представено в някои медии. Това се посочва в изявление на говорителя на ЕК за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио във връзка с постъпили запитвания от редица български медии, съобщи БТА. БСП твърди, че по програмата Брюксел няма да възстанови 1.1 млрд. лв. заради "грешки в обществените поръчки". Тази информация бе публикувана и в някои медии. Управляващите обаче отричат тази информация да е достоверна.

Желаещите чрез покупка на имот чужденци да вземат разрешение за продължително пребиваване у нас вече ще дават шест пъти по-малка сума. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента с 92 гласа "за", 12 "против" и 9 "въздържал се" поправки в закона за чужденците, с които се сваля от 600 000 лв. на 100 000 лв. стойността на необходимата им недвижима собственост.

Теодора Иванова, юрист по образование, става председател на обществения съвет към центъра "Фонд за лечение на деца", реши правителството. Тя заема мястото на Ева Жечева, която бе освободена наскоро като председател на Държавната агенция за закрила на детето. Теодора Иванова работи в държавната агенция от 2001 г., като последователно заема различни длъжности. Към настоящия момент е главен секретар на агенцията.

Малките и отдалечените места за настаняване с ниска категория ще продължат да водят регистрите на гостите си на хартия, както досега. Това е записано в проект за промени в Закона за туризма за създаването на електронна връзка между хотелските регистри, МВР, НАП и общините и се очаква да доведе до изсветляване на сектора и да допринесе за по-добра събираемост на постъпленията от туристическата дейност.

Фрегатата "Верни" от състава на военноморските ни сили ще вземе участие в операцията на НАТО в Средиземно море Active Endeavour, реши правителството. Тя ще се проведе от 27 октомври до 5 декември тази година, а българският кораб ще се включи с щатното си въоръжение и екипаж до 153-ма души. Active Endeavour има за цел да демонстрира решимостта на страните - членки на алианса, в борбата с тероризма. Участващите в операцията сили и средства извършват наблюдение и контрол на корабоплаването в Средиземно море, се уточнява в съобщението.

Клинтън води на Тръмп с 12 пункта в ново допитване

Хилъри Клинтън би получила 49% от гласовете на избирателите и 12 пункта повече от Доналд Тръмп, ако изборите за президент на САЩ бяха днес. Това сочи социологическо проучване на Selzer & Co. за Bloomberg и включващо и трети претендент - либертарианецът Гари Джонсън. Социолозите твърдят, че 71% от анкетираните вече изпитват досада от коментарите на Тръмп, а 55% казват, че никога не биха гласували за него. Кандидатката на демократите тепърва очаква положителен ефект от подкрепата от президента Барак Обама, който в момента е с 53% одобрение - най-високото от изборите през 2012 г. насам. Другата добра новина за Клинтън е, че над половината привърженици на Бърни Сандърс ще гласуват за нея през ноември, макар че една трета са готови да изберат друг кандидат - 22% за Тръмп и 11% за Джонсън. Сандърс и Клинтън се срещнаха в сряда след последните първични избори в страната, на които в столичния Окръг Колумбия тя събра почти 80% от гласовете.

Аржентински политик бе заловен с милиони долари в колата

Бивш зам.-министър от Аржентина бе заловен, докато хвърлял торби с пари в католически манастир в предградие на Буенос Айрес, съобщи Reuters. Полицията се е отзовала на сигнал за мъж, който прехвърлял торби в градината на женския манастир, само за да открие там бившия зам.-министър на благоустройството Хосе Лопес с "неприлично количество пари" - по данни на местни медии между 8 и 10 млн. долара в поне четири различни валути – долари, евро, йени и катарски риали. Лопес бе зам.-министър в кабинета на предишния президент Кристина Киршнер. "Това потвърждава, че е имало огромни проблеми с прозрачността и най-вече сериозна корупция", заяви шефът на кабинета на новия президент Маурисио Макри Маркос Пеня.

В Гърция ще има петдневна стачка на авиослужителите

Работниците от гръцката гражданска авиация обявиха петдневна стачка, започваща от 20 юни, съобщи в. "Катимерини". Тя ще засегне международните и вътрешните полети. Профсъюзът OSYPA ще протестира против отдаването на концесия на 14 регионални летища. Миналата година те бяха отдадени на германската фирма Fraport, а сега правителството обмисля да предложи концесии за други 23 летища. Междувременно продължават стачките по жп линиите и пристанищата. Портовете в Пирея и Солун в четвъртък отново ще останат парализирани заради щафетна стачка на работещите в тях с искане на гаранции за запазване на работните места.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО