Вечерни новини: 16 юни

Почти една пета от представителите на местната власт имат несъответствия в имуществените декларации; Президентът на Германия Йоахим Гаук ще посети България между 22 и 24 юни; Още пет гимназии ще се включат дуалната система на обучение от новата учебна година; Швейцарският парламент гласува за оттегляне на молбата за членство в ЕС; Еврозоната е била в дефлация и през май; Гърците отново на протест с искане на оставка на кабинета

Гърците отново на протест с искане на оставка на кабинета
Гърците отново на протест с искане на оставка на кабинета    ©  Reuters
Гърците отново на протест с искане на оставка на кабинета
Гърците отново на протест с искане на оставка на кабинета    ©  Reuters

Гърците отново на протест с искане на оставка на кабинета Хиляди гърци се стекоха на антиправителствен протест в центъра на Атина пред сградата на парламента в четвъртък и настояват за оставка на правителството заради икономическата му политика. Щафетата на недоволството поемат граждански организации с основен призив "Оставка" не само на правителството на СИРИЗА, но и на всички депутати от опозицията, които с вота си подкрепиха икономическите мерки. Организаторите предупредиха партиите, че не желаят присъствие на техни активисти. Центровете на Атина и на Солун се охраняват от полицейски части. Властите се страхуват от безредици, защото анархистите също участват в митингите. Социологическите проучвания сочат, че 80% от гърците не вярват, че коалиция, която е на власт, ще изведе Гърция от кризата, а доверието към консерваторите от "Нова демокрация" нараства.

Президентът на Германия Йоахим Гаук ще посети България между 22 и 24 юни, потвърдиха за "Дневник" от президентството в София. В рамките на посещението Гаук и държавният глава Росен Плевнелиев ще участват в публична дискусия на тема "България и Германия - партньори в Европа". Събитието ще бъде на 23 юни в 10:30 сутринта в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от пресцентъра на университета. За последен път президент на Федералната република Хорст Кьолер е бил на посещение в страната ни през юли 2007 г.

7 пъти

е нараснал износът на България за Румъния в последните 10 г., обяви президентът Росен Плевнелиев по време на форум с участието на румънския му колега Клаус Йоханис. Годишната сума на експорта е достигнала 1.8 млрд. евро, а вносът е нараснал шест пъти за същия период, достигайки 1.9 милиарда евро. Стокообменът се е повишил 8 пъти.

България е близо до предела си в износа си и почти няма какво повече да предложи на външните пазари. Необходими са инвестиции в нови услуги и нови производства на стоки. Това показва анализ на българския износ в периода 2001 - 2015 г., изготвен от Центъра за външноикономическо сътрудничество при Българската стопанска камара (БСК). За последните 15 години българският износ е нараснал над четири пъти - от над 5.1 млрд. долара през 2001 г. до над 25.6 млрд. долара през 2015 г.. Спад е отбелязан само през 2009 и 2015 г. Ръстът на износа се дължи основно на количествата изнесени стоки, които се увеличават с две трети. Останалата 1/3 е на увеличените експортните цени. За сравнение, за същия 15-годишен период ръстът на световния внос е 1.6 пъти, като най-големи вносители през 2015 г. са били САЩ и Китай. Водещи пазари за български стоки са Германия и Италия, следвани от балканските ни съседи - Турция, Румъния и Гърция. Сериозен ръст бележи износът ни за Китай, Полша, Чехия и Египет, а по-забележимо отстъпление има по отношение на САЩ и Македония.

Още пет гимназии ще се включат дуалната система на обучение от новата учебна година. Така наречената дуална система включва обучение в 7 професии и 10 специалности. В инициативата се включват учебни заведения от София, Габрово, Казанлък и Панагюрище. Тя е част от проекта "Домино", българско-швейцарска програма за сътрудничество във въвеждане на дуалното обучение у нас, реализирана съвместно с Министерството на образованието и науката. "През тази учебна година се провежда обучение по професиите "машинен техник" – 45 ученици, и "техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост" – 31 ученици. През следващата учебна година ще започне дуално обучение по още 3 професии: "готвач", "електротехник" и "техник на енергийни съоръжения и инсталации", заяви просветният министър Меглена Кунева.

Почти една пета от представителите на местната власт имат несъответствия в имуществените декларации, обяви Сметната палата. Одиторът е проверил 959 декларации на кметове на общини, заместник-кметове, председателите на общински съвети, които са участвали в местните избори през октомври 2015 г., както и няколко представители на политически партии. Проверката е установила 178 несъответствия сред проверените. Съгласно Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, при несъответствие председателят на Сметната палата уведомява изпълнителния директор на НАП за предприемане на конкретни действия, както и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", които също трябва да назначат проверки.

Главното мюфтийство се противопостави на опитите за криминализиране на носенето на хиджаб на публични места. Висшият орган на вероизповеданието у нас излезе с декларация срещу опитите за ограничаване на религиозните свободи в България. В документа се посочва, че мюсюлманската общност е "силно обезпокоена и потресена от действията чрез "Законопроект за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето" да бъде забранено вековно установеното традиционно и религиозно предписано облекло (хиджаб, забрадка, шамия, кърпа и др.) на жените мюсюлманки, под претекста, че се защитават националната сигурност и обществен ред, които касаят и гражданите, изповядващи исляма". Причина за протеста е приетият на първо четене в сряда проектозакон, който ограничава носенето на специфичното облекло. Законодателната инициатива е подета от Патриотичния фронт, като беше приета с 108 гласа "за", а "против" гласуваха 8 депутати от ДПС и ДОСТ.

САЩ обещават на Украйна още 220 млн. долара помощ за реформи

САЩ ще отпуснат на Украйна помощ от още 220 млн. долара тази година за реформи в политическата, икономическата и енергийната сфера, съобщи след среща на вицепрезидента Джоузеф Байдън с премиера на Украйна Володимир Гройсман пресслужбата на Белия дом, цитирана от агенциите. Помощта обаче трябва да бъде одобрена от Конгреса. Байдън е похвалил украинския премиер за направените стъпки и изразил силна подкрепа за усилията за реформи.

Швейцарският парламент гласува за оттегляне на молбата за членство в ЕС

Швейцария ще оттегли молбата си за присъединяване към Европейския съюз, подадена през 1992 г. Това реши Кантоналният съвет (горната камара на швейцарския парламент), подкрепяйки решението на Националния съвет (долната камара) от март, предаде БТА. Молбата за включване в ЕС беше подадена през май 1992 г., но на практика загуби актуалността си след референдум през декември същата година, когато швейцарските граждани с малко мнозинство гласуваха срещу присъединяване към Европейското икономическо пространство. Според публикуваното в края на май годишно социологическо изследване "Сигурност 2016" швейцарците ценят високо независимия икономически курс на страната си и не искат да бъдат част от ЕС. Спрямо 2015 г. привържениците на евроинтеграцията са намалели от 21 до 16%. Висок остава делът на гражданите, които подкрепят независимия статут на Швейцария - 95%, колкото беше и миналата година.

Съветът на Европа смята, че човешките права в Полша са застрашени

Извършените наскоро промени в правната и институционалната рамка в Полша застрашават човешките права и подкопават върховенството на закона, заяви комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс, призовавайки полското правителство да смени курса по отношение на реформите. "Законодателите и правителството трябва спешно да променят курса", заяви Муйжниекс, цитиран от БТА в изявление, придружаващо доклада му от негово редовно посещение в Полша през февруари. Комисарят отбеляза, че е особено обезпокоен от "продължителната парализа" на Конституционния съд. Той разкритикува също новия закон за полицейското наблюдение, "който поражда опасения за несъвместимост с международните норми и правата на човека", посочва AFP. В доклада си от 41 страници комисарят изразява тревога от засиления контрол върху обществените медии и призовава полските власти "да премахнат пречките, които не допускат жените да прекъсват по свое желание бременността си законно и безопасно".

Еврозоната е била в дефлация и през май

Европейската статистическа служба потвърди, че през май еврозоната е била в дефлация. Потребителските цени във валутния съюз са се понижили с 0.1% на годишна база през миналия месец. През април потребителските цени отчетоха спад от 0.2%. В целия Европейски съюз инфлацията също е отрицателна на ниво от -0.1%, след като през април беше -0.2 на сто. Година по-рано потребителските цени в ЕС отчетоха повишение от 0.3%. На месечна база потребителските цени в еврозоната са се повишили през май с 0.4%, а в Европейския съюз – с 0.3%. През май в 16 страни от съюза е отчетена дефлация, като най-ниските стойности са в Румъния (-3%), България (-2.5%) и Кипър (-1.9%). На месечна база в България Евростат отчита нулева инфлация. Най-висока е била инфлацията в Белгия, Малта и Швеция.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО