Вечерни новини: 23 юни

И Турция ще прави референдум дали да преговаря още с ЕС; Синдикатите излизат на протест срещу концесията на летище София; БСП поиска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова и на политическото ръководство на МВР заради несправяне в борбата с престъпността

И Турция ще прави референдум дали да преговаря още с ЕС
И Турция ще прави референдум дали да преговаря още с ЕС
И Турция ще прави референдум дали да преговаря още с ЕС    ©  Reuters
И Турция ще прави референдум дали да преговаря още с ЕС    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

114 млн. лева са към момента задълженията на топлофикационните дружества в страната към "Булгаргаз", от които 71 млн. лева са на "Топлофикация - София", коментира пред журналисти изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. По думите му това са стари задължения, като всички текущи се покриват.

Турция може да организира референдум с въпрос дали да продължи преговорния процес за присъединяване към ЕС, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС. "ЕС ни дискриминира. ЕС официално ни даде дума още през 1963 г., но процесът се бави", казва турският президент в университет в Истанбул. Според него, ако ЕС отстъпи от искането за изменение на турското антитерористично законодателство, ситуацията лесно може да се обясни на народа. "И ще попитаме нацията да продължават ли преговорите за влизане в ЕС или не", сочи следващата стъпка Ердоган. Според обяснението му ЕС не иска да приеме Турция, защото тя е с мюсюлманско мнозинство и това по думите му е дискриминация. В словото си Ердоган разгледа варианта Турция да отвори границите и бежанците да тръгнат към Европа - ръководството на ЕС трябвало "да помисли какво ще прави".

Фаворитът на мнозинството във Висшия съдебен съвет за шеф на Националния институт на правосъдието (НИП) Антон Станков е бил дисквалифициран от конкурса, защото е подал документите си за участие с един ден закъснение. Кандидатите за втората процедура остават сегашният шеф на института Драгомир Йорданов (бивш служебен министър на правосъдието) и бившата правосъдна министърка в правителството на тройната коалиция Миглена Тачева.

Синдикатите излизат на протест срещу концесията на летище София. Те ще се съберат на терминал 1, но без да пречат на работата на летището и без да блокират движението, съобщи БНР. Според синдикалните организации готвената концесия е неизгодна. От КТ "Подкрепа" смятат, че ако летището продължи да се управлява от държавата, в бюджета ще постъпят повече от 2 млрд. лв. Не се посочва за какъв период и в сравнение с кога. Служители на летището също са против концесията и в момента са притеснени за бъдещето си. След протеста синдикатите ще решават какви ще бъдат следващите им действия. Към момента процедурата по отдаване на концесия е спряна временно заради подадена жалба в КЗК от кувейтския консорциум, който построи новата писта, за неплатени суми по неустойки.

БСП поиска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова и на политическото ръководство на МВР заради несправяне в борбата с престъпността. Само преди два дни социалистите настояха за оставката и на министъра на образованието Меглена Кунева. "Единствената положителна крачка, която трябва да бъде предприета за стопиране и промяна на кризисното, критично състояние на МВР, е оставка до седмица на настоящото ръководство начело с министър Румяна Бъчварова", заяви зам.-председателят на БСП Красимир Янков в декларация, прочетена от парламентарната трибуна.

Новата тенденция е заемащите висши държавни длъжности да премълчават за задълженията си по кредити, съобщи пред bTV председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Този извод в контролния орган се прави на основата на подадените тази година декларации. Около десет души, заемащи длъжности според обхвата на проверката, която Сметната палата прави, имат солидарни ипотекарни задължения по инвестиционни кредити, уточни Цветков. От обявените по-рано 59 държавници, не спазили закона, 26 въобще не са подали декларации, а останалите са го направили, но не са спазили срока.

Съдът в Монтана призна бившия кмет на Белоградчик Емил Цанков за виновен за сключването на неизгодни сделки като продължавано престъпление, т.е. извършено два или повече пъти през непродължителни периоди от време. Наложеното му наказание е условна присъда от две години и пет месеца с пет години изпитателен срок. Освен това той няма правото да е кмет за срок от три години и трябва да заплати гражданския иск за 113 700 лв., съобщи пресцентърът на прокуратурата. Като кмет, който е и променил вътрешните правила за провеждане на процедури за обществени поръчки, той не е определил конкретни служители, които да отговарят за провеждането им, както и да сключват договорите. Не е определил и длъжностни лица, които да изготвят и съхраняват документацията по тях.

"Правната несигурност и корупцията са като вдигната ръчна спирачка, която пречи на българската икономика да се движи така, както би могла. Свалете я", призова президентът Германия Йоахим Гаук, който беше на посещение у нас. Той сподели, че германските инвеститори определят България като страна с ниски данъци и квалифицирани кадри, но намират проблеми в състоянието на инфраструктурата и работата на държавната администрация. Той призова за правова държава и ясни правила за борба с корупцията, за да бъдат насърчени инвеститорите. Росен Плевнелиев пък спомена, че у нас преминаваме през тежки реформи, които също така обхващат и регулаторите, от които бизнесът е недоволен.

Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите реши да предложи на Народното събрание да не приеме предложения от Веселин Марешки референдум, съобщи пресцентърът на "Движение България на гражданите". Седем от членовете на комисията гласуваха "въздържал се", предстои да се произнесат още три комисии, а окончателното решение е на пленарната зала. Само 2644 подписа не достигнаха на инициативния комитет начело с Веселин Марешки да задължи парламента да проведе предложеното допитване. То засяга разнообразни въпроси - от броя на депутатите до регулацията на търговията с лекарства и горива.

Statoil е спестила 292 млн. долара от дивиденти

Норвежката петролна компания Statoil е спестила 292 млн. долара в брой, след като инвеститорите са избрали да вземат само 43% от общия нетен дивидент по акциите си, съобщава Bloomberg. Според изявлението на компанията са били направени записвания за общо 18 298 942 акции с право на дивидент. Анализаторите очакваха по-голямата част от акционерите да изберат т.нар. дивидент в акции предвид разликата от 5% в цената на акциите. Statoil е намалила инвестициите си с 35% спрямо пика им от 20 млрд. евро през 2014 г. заради спада в цените на петрола. Следвайки примера на конкурентите си, включително Royal Dutch Shell и BP, норвежката компания представи дивидент в акции в опит да засили паричните потоци, докато в същото време избегне директно намаляване на плащанията към акционерите. Управителният съвет на компанията планира да даде по 22 цента на акция за всички дивиденти, които трябва да бъдат изплатени през 2016 г. Норвежкото правителство се ангажира със запазването на 67-процентния си дял в Statoil, което означава, че ще трябва да приеме акции в същото съотношение като останалите собственици. Това ще намали сумата, която държавният инвестиционен фонд получава от компанията.

Бизнес активността в еврозоната се забавя

Бизнес активността в еврозоната се забавя леко през юни, показват данните от индекса на мениджърите по поръчките (PMI). Показателят се понижава от 53.1 пункта през май до 52.8 пункта през юни, което е най-ниското ниво от януари 2015 г. Освен това така второто тримесечие става най-зле представилото се от края на 2014 г., а причина за потисната бизнес активност са сигналите за политическа и икономическа несигурност. Нивото от 50 пункта разделя свиването от растежа. "Отчита се умерен растеж и в производствения сектор, и в сферата на услугите. На ускорението в темпа на производство на стоки обаче се противопоставя отслабналата експанзия при услугите, където измереният ръст на активността е най-слабият от 18 месеца", заявяват анализаторите от фирма Markit, която изготвя проучването. Подиндексът при производството в еврозоната расте от 51.5 пункта през май до 52.6 пункта през юни, а в сектора на услугите измерителят се понижава от 53.3 през май до 52.4 пункта през юни.

Продажбите на Теѕсо растат

Haй-гoлямaтa бpитaнcĸa вepигa за търговия на дребно Теѕсо oтчeтe pъcт нa пpoдaжбитe cи зa втopo пopeднo тpимeceчиe, ĸoeтo зa пocлeднo ce e cлyчвaлo пpeди пoвeчe oт пeт гoдини. Koмпaниятa e oтчeлa yвeличeниe нa пpoдaжбитe cи c 0.3% зa фиcĸaлнoтo тpимeceчиe, завърщило в ĸpaя нa мaй. Зa пpeдxoднaтa фиcĸaлнa гoдинa, пpиĸлючилa в ĸpaя нa фeвpyapи, гигaнтът в тъpгoвиятa oтчeтe пeчaлбa пpeди oблaгaнeтo c дaнъци в paзмep нa 162 милиoнa пayндa. Toзи peзyлтaт дoйдe ĸaтo лъч нaдeждa зa ĸoмпaниятa, ĸoятo зa пpeдxoднaтa гoдинa oтнece зaгyбa oт 6.3 милиoнa пayндa. "Oĸypaжeни cмe oт пpoгpeca, ĸoйтo ycпяxмe дa пocтигнeм", ĸoмeнтиpa глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa вepигaтa Дeйв Лyиc, цитиpaн oт СNВС. "Убeдeн cъм, чe пoдoбpeниятa и пpoмeнитe, ĸoитo пpaвим зa ĸлиeнтитe, paбoтят и щe дaдaт peзyлтaт в бъдeщe зa нaшитe aĸциoнepи", дoпълвa тoй.