Вечерни новини: 12 юли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 12 юли

Тежка влакова катастрофа в Италия

Вечерни новини: 12 юли

"Психология" е най-желаната специалност в СУ "Св. Климент Охридски"; Работещите майки с деца до 1 г. ще получават от държавата допълнително пари към заплатата си; Софийският апелативен съд освободи от ареста Емил Първанов, известен с прякора Ембака, който преди година преби до смърт работник на магистрала "Струма"; Гроздан Караджов и Трайчо Трайков са две от номинациите за президентските избори на Реформаторския блок; Тежка влакова катастрофа в Южна Италия взе 20 жертви

10623 прочитания

Тежка влакова катастрофа в Италия

© Reuters


2.5

млн. лева е заделило Министерството на отбраната за обществена поръчка за закупуването на 10 нови и 10 стари автобуса. Изборът на доставчик няма да е на основание единствено най-ниската цена, но така също разхода на гориво, срока на гаранцията и сервизното обслужване.

Тежка влакова катастрофа в Италия

Челен сблъсък на два пътнически влака в Южна Италия взе 20 жертви, съобщава Reuters. Според информацията на местните власти при инцидента има и десетки ранени, някои от които в тежко състояние. Инцидентът е станал около 11.30 ч. местно време на единична железопътна линия между градовете Корато и Андриа. Няма точни данни колко хора са пътували в двата влака. Местните власти заявяват, че е твърде рано да се каже каква е причината за инцидента, но човешка грешка е един от най-вероятните фактори. По железопътната отсечка, която се оперира от регионалната компания Ferrotramviaria, минават около 200 влака дневно. Това е най-тежката железопътна катастрофа в Италия от 2009 г., когато инцидент с товарен влак в централната част на страната взе 30 жертви.

Общини, областни управи и други публични и държавни институции ще могат да кандидатстват с проекти за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания, както и за изграждане на детски занимални за децата на служителите си. Финансирането ще е по проект "Красива България" и е в размер на общо 2 млн. лв. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Средствата са осигурени с преразпределение на финансирането по Националния план за действие по заетостта. Проектите за достъпна среда ще варират между 30 хил. и 170 хил. лв. Минималният размер би стигнал за изграждането на външна рампа или вертикална платформа, за да улесни достъпа на хора с увреждания до институциите. По-скъпите проекти могат да включват и външен асансьор, обясни Русинова. Общините ще трябва да осигурят 5% от бюджета на проектите. Администрациите, които предложат по-висок процент съфинансиране, ще получат повече точки в класирането, добави тя. С отделения ресурс от 2 млн. лв. ще могат да се финансират между 30 и 70 проекта.

Най-много кандидат-студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" са посочили като първо желание специалност "Психология". На второ и трето място са специалностите "Социология" и "Английска филология", следвани от "Публична администрация", "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Информационни системи", "Педагогика", "Информатика" и "Българска филология". Това става ясно от информация, публикувана на сайта на университета. 6499 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище, първото класиране за който беше обявено във вторник. До 15 юли новоприетите студенти имат следните възможности - да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап или да я потвърдят, но да заявят участие на второ класиране.

Работещите майки, чиито деца не са навършили 1 г., ще получават от държавата допълнително пари към заплатата си. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които Министерството на труда и социалната политика предлага. Според предложението, ако една майка се върне на работа след изтичане на 135-те дни отпуск за бременност и раждане (които се разрешават с болничен лист), да получава към заплатата си и 50% от обезщетението за майчинство. Сумата ще й се плаща от НОИ, докато детето навърши 1 година. Друго нововъведение, което се предлага с промени в Закона за насърчаване на заетостта, е безработните, които успеят да намерят работа на повече от 50 км от мястото, в което живеят, да получават до 200 лв., с които да покриват разходи за наем, ясла, детска градина. Условието е хората да са на постоянна работа, а не със срочен договор. Средствата ще се получават за срок от 1 година. Разчетите на ведомството показват, че от тази мярка биха се възползвали около 1000 души.

Софийският апелативен съд освободи от ареста Емил Първанов, известен с прякора Ембака, който преди година преби до смърт работник на магистрала "Струма". Въпреки че прие, че срещу Първанов са събрани достатъчно доказателства, съдът го освободи срещу най-леката мярка - "подписка", съобщи БНР. Съдебният състав отчете, че е изминал максималният срок от осем месеца, за който обвинен в умишлено убийство може да остане в ареста. Обвинението срещу Емил Първанов е за побоя, който той нанесе на 26 юни миналата година на 47-годишния Николай Чивиев – работник на строящ се тогава участък от магистрала "Струма". На 9 юли прокуратурата е предявила по-тежко обвинение срещу Първанов - за убийство по хулигански подбуди. Изпратената ден по-рано призовка обаче не е стигнала до адвокатите му. Така срещу Ембака не е повдигнато новото обвинение, което щеше да даде възможност и за по-продължителното му задържане, съобщава държавното радио.

Депутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков са две от имената, които са номинирани за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Това съобщи във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който е член на Гражданския съвет, цитиран от БНТ. Той отбеляза, че обсъждането на номинациите ще продължи до 20 юли, след което те ще бъдат предоставени за разглеждане на Председателския съвет на Реформаторския блок. Иванов прогнозира, че кандидатът на ГЕРБ за президентските избори ще бъде политик, чиято първа буква на малкото име съвпада с първата буква на второто му име, но отказа да коментира в коя част на азбуката са буквите. Иванов посочи, че БСП и АБВ ще се представят силно на президентските избори, ако заложат на утвърдена надпартийна кандидатура.

Полицията е задържала четирима младежи, които са стреляли в центъра на Пловдив, съобщи областната дирекция на МВР в града. В полицията се получил видеозапис, който преди това е бил поместен в социалната мрежа. На него се вижда как през автомобил се подава ръка с пистолет и стреля във въздуха. След няколко часа са задържани четирима младежи, всичките родени през 1989 г. Двамата са от Пловдив, а другите двама от Стамболийски. Самият стрелец е на около 30 години, съобщи "Дарик радио". Той е пътувал с приятели в колата и стрелял няколко пъти заради образувало се задръстване по павираната централна ул. "Отец Паисий". Младежите са задържани за 24 часа и случаят е предаден на районната прокуратура, която тепърва ще преценява дали да бъдат повдигнати обвинения.

Ирландия отбеляза рекорден ръст на БВП от 26.3% за 2015 г.

Ревизираните официални данни показват много по-голям растеж от прогнозирания от 7.8% през март. Това се дължи на приходите от сектори като този на лизинга на самолети и мултинационалните компании – увеличение в капиталовите активи на компаниите, фирмените премествания, значителен скок в нетния износ основно заради договорите за производство и отчасти на прехвърлянето на задгранични активи.

ЕК започва процедура срещу Испания и Португалия за високи бюджетни дефицити

Санкциите могат да включват глоба от 0.2% от БВП и прекъсването на плащания от европейските фондове на стойност до 5% от БВП. Двете страни са обвинени в това, че не полагат "достатъчно усилия" да намалят дефицитите под прага от 3%. През 2015 г. дефицитът на Испания достигна 5.1% от БВП, а този на Португалия – 4.4%. Досега никоя страна не е била санкционирана, макар че Франция и Германия също често нарушават определения праг.

"Фронтекс" обяви, че миграционният наплив към Европа намалява от април

Броят на влизащите в Европа нелегални мигранти отслабва от април, след като ЕС сключи споразумението с Турция за спиране на потоците през Егейско море, заяви европейската гранична служба "Фронтекс". Италия се е превърнала в новата предна линия за бежанците, а повечето идващи са от Либия, предаде Reuters. "За първите шест месеца на 2016 г. е имало 360 хил. нелегални влизания в ЕС, което е повече в сравнение с 2015 г., но потокът отслабва от април", заяви Фабрис Леджери в интервю за френското радио "Европа 1". Леджери каза, че Италия е заела мястото на Гърция като основна входна точка и че повечето мигранти вече тръгват към Европа от Либия. В Италия идват всекидневно около 750 при около 50 в Гърция.

Харвардският университет отново е най-добрият в света

Американски университети отново застават на върха на класацията на най-добрите образователни институции в света, която се изготвя всяка година от Centre for World University Rankings. На първите три места са Харвардският и Станфордският университет, както и Масачузетският технологичен институт. Челната петица се допълва от британските университети в Кеймбридж и Оксфорд, а първите десет – от американски висши учебни заведения. В топ 5 през миналата година са били същите университети. Тази година университетът "Йейл" се връща в челната десетка, от която бе изпаднал. Единственият български университет, който попада в класацията, е Софийският университет "Св. Климент Охридски" - той заема 854-то от 1000 места.

БИЗНЕС НОВИНИ

До 15 август се удължава срокът за оферти в търга за тунел "Железница" на АМ "Струма"

Оферти в търга за тунел "Железница" на магистрала "Струма" ще се приемат до 15 август, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Срокът се удължава, тъй като търгът за изграждането на двукилометров тунел в участъка Благоевград – Крупник беше временно спрян заради жалба. Възражението на компанията "С и Г Груп БГ" е отхвърлено и на последна инстанция на Върховния административен съд. След завършването си тунел "Железница" ще бъде най-дългият в страната. Поръчката за съоръжението включва още 2.46 км открит път, мост над р. Струма, надлез над път Е79, надлез над жп линията София – Кулата и надлез над пътя Симитли – Благоевград. Срокът за изграждането им е почти 4 години. Прогнозната цена е 250 млн. лв. без ДДС.

Първият домейн на кирилица ".бг" вече е създаден

Първият адрес в домейна на кирилица ".бг" - "имена.бг" вече е факт в световното интернет пространство, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Адресът е създаден, след като бордът на директорите на Международната корпорация за интернет имената и адресите (ICANN) прие заявката на сдружението "Имена.БГ" АД за организация – регистър на домейна от високо ниво на кирилица. Министерството се включва в подготвянето на списъци за запазване на имена на държавните органи и на общините, така че да се гарантира добрата репутация на новия домейн. Така името "софия.бг" ще може да бъде заявено и регистрирано само от местните власти в столицата. Тази възможност обаче няма да имат частни лица. Предвижда се тримесечен първоначален етап на регистрация, в който приоритетно ще се регистрират домейни на организации с основание на името. Става дума за наименование на фирма например или за запазена търговска марка.

Оборотът на БФБ е скочил през юни, но е със спад за полугодието

Оборотът на Българската фондова борса през юни отчита 63% ръст до 43 млн. лв., пише investor.bg на база данни на пазарния оператор. За цялото първо полугодие обаче има спад с близо 44% до 141.4 млн. лв., след като и през първите пет месеца на годината имаше понижение спрямо същия период на миналата година. С най-голям оборот за последните 6 месеца (до 11 юли включително) са акциите на "Синтетика" с 12.4 млн. лв., "Химимпорт" със 7.9 млн. лв., "ЦКБ риъл истейт фонд" с 5.4 млн. лв., "Трейс груп холд" с 5.3 млн. лв. и "Експат имоти" с 4.8 млн. лв., посочва още Investor.bg.

Daimler подобрява резултатите си

Германският производител на луксозните автомобили Mercedes-Benz - Daimler, обяви, че финансовите резултати за второто тримесечие са "значително" по-добри в сравнение с очакванията, след като се изгладят с разходите, свързани с дефектните въздушни възглавници на Takata, съобщава Bloomberg. Изгладената печалба преди лихви и данъци е нараснала с 5.6% до 3.97 млрд. евро, показват предварителните резултати на компанията. Изтеглянето на автомобили и ванове с марката Mercedes с дефектни възглавници струва на производителя 500 млн. евро. Коригираната печалба преди лихви и данъци на подразделението Mercedes Cars се е понижила с 1.1% до 2.21 млрд. евро през тримесечието.

Пазарът на компютри записа седмо поредно тримесечие на свиване

Доставките на компютри записват седмо поредно тримесечие на свиване. Последните данни на анализаторските компании Gartner и IDC показват и известен дисбаланс в пазара. Според Gartner доставките на компютри за второто тримесечие на тази година са били 64.3 млн. броя, което е с 5.2% по-малко на годишна база. IDC пък изчислява общо 62.4 млн. доставки и понижение от 4.5%. Това е доста по-добре от очакваното от IDC понижение в размер на 7.4%. Анализаторите отбелязват, че все пак сред лошите новини има и добри. Една от тях е, че темпото на намаление започва да се забавя. Освен това според двете компании пазарът в Северна Америка дори вече леко нараства. От IDC смятат, че Brexit ще се отрази негативно на доставките и през третото тримесечие. Лидер на световния пазар остава Lenovo с дял от 20.5% и леко понижение. HP остава на втора позиция, като повишава дела си до 19.1%, а на трето място е Dell с ръст до 15.2%.

Гърция се готви да облекчи капиталовия контрол

Централната банка на Гърция е депозирала предложение в европейските институции за значително облекчаване на съществуващия капиталов контрол в страната. Това съобщават гръцките медии, като се позовават на управителя на банката Янис Стурнарас. Гръцкото предложение включва възможност за теглене на 840 евро на две седмици (сега тази сума е 420 евро на седмица), за неограничено теглене на пари в брой от нови влогове, захранвани с пари от чужбина, както и за вдигане на забраната за погасяване на заеми от блокирани влогове. Янис Стурнарас каза, че след края на юли гръцки облигации в размер на 3.7 млрд. евро могат да участват в програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ). Той смята, че облекчаването на гръцкия дълг трябва да бъде съчетано с по-ниска цел - 2% за първичния бюджетен излишък от БВП след 2018 г. Гръцката страна предлага да бъде осигурена опция - ако някой не е изтеглил полагаемите му се 420 евро на седмица, да може следващата седмица да изтегли двойно по-голяма сума - 840 евро.

2.5

млн. лева е заделило Министерството на отбраната за обществена поръчка за закупуването на 10 нови и 10 стари автобуса. Изборът на доставчик няма да е на основание единствено най-ниската цена, но така също разхода на гориво, срока на гаранцията и сервизното обслужване.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.