Вечерни новини: 14 юли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 14 юли

Кери обсъжда с Путин в Москва предложение за сътрудничество в Сирия

Вечерни новини: 14 юли

БЕХ започва роудшоу на облигациите си; Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че има инвеститорски интерес към изграждането на АЕЦ "Белене"; Потребителите ще могат по всяко време да погасяват изцяло или частично кредитите си; Тройно се намалява броят на стоките и услугите, за които фирмите за хората с увреждания ще имат пълно предимство при обществените поръчки; Държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъжда с руския президент Владимир Путин предложение за сътрудничество в Сирия

3880 прочитания

Кери обсъжда с Путин в Москва предложение за сътрудничество в Сирия

© Reuters


700

хил. лв. бюджет е заделен за държавните горски предприятия в страната, които в понеделник ще обявят процедура за изкупуване на дребни горски територии до 5 ха, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. По думите й подобна процедура се прави за пръв път, а целта е комасиране на горските територии и тяхната охрана.

Кери обсъжда с Путин в Москва предложение за сътрудничество в Сирия

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна на двудневно посещение в Русия в четвъртък, за да се срещне с президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, за да обсъдят ситуацията в Сирия, Украйна и двустранните отношения между Москва и Вашингтон. Според в. New York Times Кери ще представи пред Путин нови предложения на Обама за разрешаване на конфликта в Сирия. Сред тях са идея за създаване на съвместна руско-американска група за обмен на оперативна и разузнавателна информация за проследяване на действията на групировката "Джебхат ал Нусра". Според Washington Post Кери може да предложи на Путин двете държави да синхронизират въздушните си удари срещу терористични групировки в Сирия. САЩ се надяват, че в замяна Москва ще убеди сирийския президент Башар Асад да ограничи въздушните удари на армията си.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще проучи интереса на потенциални инвеститори от Великобритания и континентална Европа към емисия средносрочни инструменти, които възнамерява да емитира, се разбира от прессъобщение на холдинга. Холдингът е упълномощил банките J.P. Morgan и Banca IMI да организират поредица от срещи с инвеститори в ценни книжа с фиксирана доходност, които започват на 18 юли, се казва в съобщението. В зависимост от пазарните условия холдингът очаква предлагане на Reg S средносрочни инструменти. Според съобщението на тези инструменти се очаква да бъде присъден рейтинг Ba2 от Moody's и BB- от Fitch. За това, че БЕХ планира нова облигация, се заговори покрай заема му през април от същите банки в консорциум с Bank of China. Мостовият заем в размер на 535 млн. евро беше изтеглен за изплащане на дълговете на Националната електрическа компания към двете американски централи в "Марица-изток".

Томислав Дончев
Фотограф: Надежда Чипева

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че има интерес от инвеститори към изграждането на АЕЦ "Белене", от който България се беше отказала. След като на правителственото заседание в сряда Дончев каза, че не трябва да се тръгва към възобновяване на проекта само "на база ентусиазъм и емоции", в четвъртък заяви, че изграждането на атомната електроцентрала от частен инвеститор "от икономическа гледна точка е най-добрият вариант". "Има първи сигнали от инвеститори, че проявяват интерес", заяви той пред bTV. Той уточни, че доколкото няма задвижена процедура, не е редно да се споменават имена. Темата коментира и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Пред БНТ той сподели мнение, че проектът "е пагубен и без полза за България". По думите му "няма място за упреци, интересите на България трябва да са на първо място, не на Русия".

Потребителят има право по всяко време да погаси изцяло или частично задълженията си по договора за кредит според приетия на второ четене от парламента Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители в четвъртък, съобщи БТА. В този случай той има право на намаляване на общите разходи по кредита с лихвата и всички други разходи за оставащата част от срока на договора. Кредиторът не може да отказва предсрочното погасяване и няма право на обезщетение или неустойка, когато задължението е погасено след изплащането на първите 12 месечни погасителни вноски. Когато потребителят отправи изрично искане за предсрочно погасяване на кредита, кредиторът е длъжен своевременно да му предостави на хартиен или на друг траен носител информацията за размера на оставащия кредит, общите разходи за оставащата част от срока на договора за кредит преди предсрочното погасяване и размера на обезщетението за предсрочното погасяване, както и използваните за това допускания.

Тройно се намалява броят на стоките и услугите, за които фирмите за хората с увреждания ще имат пълно предимство при обществените поръчки. Това реши правителството, което одобри списъка по новия Закон за обществените поръчки, който влезе в сила от 15 април. Фирмите на хора с увреждания вече няма да имат предимство при търгове за боядисването на сгради, продажбата на билети, уеб дизайн и други услуги. Причината за ограниченията са множество случаи на злоупотреби, като имаше и бум на регистриране на такива дружества заради предимствата, въведени с промени в ЗОП по времето на кабинета на Пламен Орешарски. Това доведе до фиктивни работни места и изкривяване на конкуренцията.

Българският дарителски форум, гражданска инициатива "Спаси, дари на", Националната асоциация на децата с диабет и фондация "Маковe за Мери" изготвиха съвместно становище срещу предложенията в проекта за нов правилник на работа на Фонда за лечение на деца. То ще бъде пратено до премиера и министъра на здравеопазването в рамките на общественото обсъждане на документа. "На практика проектът утвърждава тенденцията за ограничаване на лечението на деца в чужбина със средства на фонда и увеличаване на финансирането, но само за лекарства и консумативи при лечение в България", пишат организациите. Те настояват Министерството на здравеопазването да оттегли проекта и да сформира работна група с широк кръг експерти и граждански организации, която да изготви нов.

Омбудсманът на ЕС поиска по-строги правила за бившите еврокомисари заради работата на Барозу в Goldman Sachs

По-строги правила за това къде могат да работят бившите еврокомисари – това поиска европейският омбудсман Емили О'Райли, след като предишният председател на еврокомисията Жозе Мануел Барозу обяви, че заема висша длъжност в американската банка Goldman Sachs. Барозу ще започне работа там 20 месеца след като прекрати дейността си в ЕК. Според европейските изисквания Брюксел трябва да бъде уведомен, ако бивш комисар заема ново работно място 18 месеца след приключването на мандата си. О'Райли обаче е на мнение, че той е спазил буквата на закона, но не и духа му. В петък инвестиционната банка обяви, че Барозу ще стане съветник и неизпълнителен президент на международния ѝ бизнес с надеждата, че може да помогне на дейността ѝ в Лондон по време на преговорите на Великобритания за напускане на ЕС.

Тръмп изпревари Клинтън в два ключови щата

Републиканецът Доналд Тръмп е изпреварил своята съперничка за президентския пост на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън в два ключови щата - Флорида и Пенсилвания, сочи проучване на социологическата агенция "Куиннипиак", съобщи БТА. Във Флорида Тръмп води пред Клинтън с 42 срещу 39%, а в Пенсилвания с 43 срещу 41%. В друг ключов щат - Охайо, позициите им са изравнени - по 41%. Тези три щата са от т.нар. колебаещи се, където подкрепата за двете партии винаги е на кантар, а именно в тях се решава съдбата на всички президентски избори. Като цяло в национален мащаб Хилъри Клинтън запазва водачеството си пред Тръмп с 13 процентни пункта: 46 срещу 33%.

Според Башар Асад Русия няма да допусне отстраняването му от власт

Сирийският президент Башар ал Асад изразява съмнение пред американския телевизионен канал Ен Би Си, че Русия може да сключи политическа сделка със САЩ за отстраняването му от власт. В откъси от изявленията му, цитирани от ТАСС, той изтъква ролята на Русия в усилията да бъде променен ходът на конфликта в неговата страна. Според извадките, цитирани от БТА, Асад казва в интервюто, че "ще влезе в историята като човек, който е защитавал страната си от тероризъм и интервенция, който е запазил нейния суверенитет и териториална цялост".

"Златен лев холдинг" ще спре плащането на дивидент за 2010 г. заради давност

"Златен лев холдинг" ще преустанови изплащането на непотърсения дивидент за 2010 г. поради изтекла давност. Сумата възлиза на 588 хил. лв., съобщи компанията чрез БФБ - София, цитирана от investor.bg. Прекратяването на изплащането ще стане от 1 август 2016 г., като дотогава може да бъдат потърсени част от въпросните 588 хил. лв. Към 31 декември 2016 г. "Златен лев холдинг" дължи 2.46 млн. лв. по непотърсени дивиденти, гласувани в последните 5 години, включително посочените по-горе 588 хил. лв. През последните пет години холдингът е разпределил общо 9.33 млн. лв. като дивидент.

"Тракия икономическа зона" строи жилища за работници

Жилища за работници ще бъдат изградени в "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) край Пловдив. Проектът предвижда на първия етап да се построят 85 апартамента, които впоследствие ще достигнат 250, съобщи "24 часа". Идеята е компании да наемат от ТИЗ квартирите и да ги предоставят на свои служители. Те от своя страна ще могат да ги купят, като теглят кредит с подкрепата на работодателите си. Около 8 млн. лв. ще струва построяването на един блок, планирани са още два. Прогнозите са, че в следващите 10 години в зоната ще бъдат вложени над 1 млрд. евро и ще се отворят повече от 30 хил. работни места. На територията на ТИЗ, която се простира на 10.7 млн. кв.м и обхваща 6 индустриални зони в Пловдивска област, свои предприятия вече имат компании като АВВ, Liebherr, Socotab, Schneider Electric и др.

Автор: Капитал
700

хил. лв. бюджет е заделен за държавните горски предприятия в страната, които в понеделник ще обявят процедура за изкупуване на дребни горски територии до 5 ха, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. По думите й подобна процедура се прави за пръв път, а целта е комасиране на горските територии и тяхната охрана.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK