Какво се случи през седмицата

Парламентът задвижи избора на нов председател на КФН; CEZ с арбитражно дело срещу България; Сандърс подкрепи Клинтът за президент; Ирландия отчете рекорден 26,3% ръст на БВП

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов

Парламентът задвижи избора на нов председател на КФН

Парламентът прие в петък правилата, по които ще се извърши изборът на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН), с което откри 5-дневния срок за подаване на номинации. Това стана с гласовете на 108 народни представители, които гласуваха "за". Други 39 се обявиха "против", а 28 депутати се въздържаха. Правилата бяха одобрени с гласовете на 78 депутати от ГЕРБ, 10 от РБ, 13 от БДЦ и шестима независими. Трийсет и трима народни представители от БСП, трима от ДПС и двама от "Атака" бяха против. Осем депутати от ПФ и 17 от ДПС се въздържаха.

Така почти два месеца след законовия срок парламентът започва да изпълнява задължението си. Мандатът на Стоян Мавродиев изтече на 18 юни, а изборът на негов наследник трябваше да е завършил месец по-рано.

Преди гласуването в пленарната зала имаше разгорещени разисквания. От ДПС заявиха, че няма да подкрепят процедурата по одобрение на правилата и избор на нов председател на КФН, защото така, както е предложена, тя предвижда съкращаване на нормативно установените срокове. Така например времето за издигане на кандидатури ще бъде 5 дни вместо обичайните 14 дни. "Това не кореспондира с отговорността, която трябва да имаме за този орган, още повече предвид това, което предстои в сектора", посочи Йордан Цонев, визирайки започващата проверка на застрахователите и пенсионните фондове. Румен Гечев от БСП заяви, че съкращаването на срока за внасяне на кандидатурите "ще опорочи избора и ще го направи уязвим откъм атакуване като незаконосъобразен пред Конституционния съд". Не беше подкрепено предложението на Мартин Димитров да се даде възможност за издигане на кандидатури и от неправителствени организации. Така само депутати и парламентарни групи ще могат да внасят номинации.

"Правилата са същите, каквито са били за всички други регулаторни органи. Ясно е, че съпротивата не е против правилата, а срещу това, че започва процедурата, която може да доведе до смяна", каза Менда Стоянова от ГЕРБ. "За мен е много чудно, че сроковете няма да бъдат достатъчни да предложат нови кандидати. Аз не искам да ви напомням как в тази зала за една сутрин избрахте шеф на ДАНС", добави Стоянова и обясни, че с приемането на правилата за избор от Народното събрание те стават законни и не могат да бъдат оспорвани пред Конституционния съд.

CEZ с арбитражно дело срещу България

Чешката енергийна група CEZ е започнала арбитражна процедура срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон в опит да защити инвестициите си в страната. Искът е за "няколко стотици милиона евро" и е следствие от серия от действия на българските институции, които вредят на дейността на CEZ в България, съобщиха от компанията. Една от причините е, че ценовите решения на Комисията за енергийно и водно регулиране в дългосрочен план не отговарят на очакванията на групата от времето на приватизацията.Това е третият подобен иск, след като арбитражни процедури започнаха EVN и Energo-Pro.

Кариерните бонуси за ВСС не минаха на косъм

В сряда и четвъртък депутатите от правната комисия подложиха на обсъждане законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Две от предложенията, предизвикали най-голям дебат в комисията, бяха за това членовете на Висшия съдебен съвет да се връщат на по-висок пост като магистрати, отколкото са били преди избирането им в кадровия орган, както и темата за т.нар. съдийско самоуправление. Идеята за т.нар. кариерни бонуси беше най-силно поддържана от нейния вносител Четин Казак (ДПС). Председателят на ВКС Лозан Панов и министърът на правосъдието Екатерина Захариева не подкрепиха предложението с аргумента, че по този начин ще бъдат стимулирани хора, които търсят бърз растеж в кариерата. В крайна сметка предложението не беше прието. Правната комисия обсъди и разширяването на правомощията на общите събрания на съдиите в отделните съдилища – т.нар. съдийско самоуправление. Поправката беше приета, но след като голяма част от предвидените правомощия на общите събрания на съдиите бяха орязани от депутатите.

В чужбина ще се откриват до 35 секции за гласуване

Депутатите одобриха окончателно таван от 35 изборни секции във всяка държава извън България. За разкриване на места за гласуване извън дипломатическите и консулските представителства ще се изискват 60 заявления. Това предвиждат текстове от Изборния кодекс, които бяха приети на второ четене в сряда със 100 гласа за, 25 против и 8 въздържал се. Броят на изборните секции в чужбина е консенсус между управляващите партии след множество протести на българи зад граница заради първоначалните ограничения, предложени от ПФ и приети през април с гласовете на депутатите от мнозинството. Заради рестрикциите за гласуването в чужбина президентът Росен Плевнелиев наложи вето на промените, което беше преодоляно с уговорката между партиите в парламента спорните текстове да бъдат редактирани. Против ограничаването на секциите в чужбина се изказаха депутати от ДПС и независими народни представители от нерегистрираната нова партия ДОСТ с мотив, че те ограничават правата на българите в чужбина и най-вече - на тези в Турция. Друга промяна в Изборния кодекс предвижда населените места с над 350 жители да избират пряко кмет вместо както досега - с над 400.

Допълнението към данък уикенд - 10%

Полученият от служител или мениджър доход в натура по време на използване на фирмен актив за лични цели ще се облага с 10% данък. Промяната е в Закона за корпоративното подоходно облагане и беше приета на първо четене в бюджетната комисия. Новият ред за облагане, свързан с данък уикенд, елиминира част от бюрокрацията, тъй като без него фирмите трябва да начисляват данък общ доход и осигуровки при ползването на фирмен автомобил или телефон за лични нужди. Данъкът ще се плаща изцяло от работодателя. Заради липсата на този обещан още през февруари ред много компании отлагаха декларирането, че фирмени активи се ползват и за лични нужди.

Франция удължава извънредното положение след атаката в Ница

Съвсем скоро втора голяма българска IT компания (след "Сирма груп") ще дебютира на БФБ - София. Комисията за финансов надзор е потвърдила проспекта на разработчика на софтуер за телекоми и умни контролери "Алтерко". Първичното публично предлагане ще се проведе в средата на септември. Таванът на търсената от компанията сума е 3.3 млн. лв., а минималната очаквана от "Алтерко" е 825 хил. лв. Предмет на предлагането ще бъдат 1.5 милиона броя акции с номинал 1 лв., с които ще бъде увеличен капиталът на дружеството от сегашните 13.5 млн. лв. на 15 млн. лв.

Сандърс подкрепи Клинтън за президент

Най-вероятният кандидат за президент на демократите Хилъри Клинтън получи подкрепата на доскорошния си съперник - сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Той се появи заедно с нея на предизборен митинг в Ню Хемпшир. Сандърс се надява идеите му да окажат значително влияние върху дневния ред на демократите. "Клинтън ще бъде демократическата президентска номинация и възнамерявам да направя всичко, което мога, за да се уверя, че тя ще бъде следващият държавен глава на САЩ. Тази кампания е за нуждите на американците и трябва да засегне кризите, пред които сме изправени", посочи сенаторът от Върмонт. Същевременно ново социологическо проучване показва, че републиканецът Доналд Тръмп е изпреварил своята съперничка за президентския пост от Демократическата партия Клинтън в два важни щата - Флорида и Пенсилвания. Във Флорида милиардерът води пред бившия държавен секретар с 42 срещу 39%, а в Пенсилвания с 43 срещу 41%. В друг важен щат - Охайо, позициите им са изравнени - по 41%.

Ирландия отчете рекорден 26.3% ръст на БВП

Данъчни инверсии са били една от основните причини за рекордния ръст от 26.3% на икономиката на Ирландия през 2015 г. При тях чуждестранни компании пререгистрират централите си в страната или просто купуват местна компания, в която започват да консолидират финансовите си резултати. Така на практика ръстът не е особено обвързан с активност в реалната икономика или създаване на работни места. Още една причина за ръста е увеличението на вноса на самолети и самолетни части от лизингови компании, които след това ги отдават под наем на въздушните превозвачи. Преместванията на компаниите след сливане или придобиване, наречени инверсии, се увеличиха сериозно през последните години в Ирландия заради олекотения ѝ данъчен режим. Сред известните компании, които се възползват от него, са Apple, Allergan, Tyco и др. Това обаче изкривява представата за действителното състояние на икономиката. Въпреки рекордните данни възстановяването след финансовата криза се усеща предимно в Дъблин.

Изборът на "Трейс груп холд" да строи отсечка от метрото се обжалва

Общинското дружество "Метрополитен" е избрало "Трейс груп холд" да строи 630 м двупътен тунел под жп гара Подуяне и метростанция "Хаджи Димитър" срещу 29.82 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от протоколи на комисията, публикувани в досието на търга. Компанията е класирана на първо място на база най-ниска цена - доста под прогнозната от 45 млн. лв. Изборът обаче се обжалва от класираното на второ място обединение "МС Хаджи Димитър", включващо "Станилов" и "Главболгарстрой". "Ще обявим избрания изпълнител, след като приключи обжалването", коментира директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

"Солид 85" купува активите на "Елма"

Активите на фалиралия завод за електромотори на Николай Банев - "Елма" - Троян, имат нов собственик срещу 2.15 млн. лв. Той е братът на ловешкия адвокат Момчил Мондешки, който до неотдавна е припознаван като "вратата" към Търговското отделение на СГС по времето на Владимира Янева. Синдикът на обявеното в несъстоятелност дружество е организирал търг, в който са се включили общо четири кандидата, сред които са били текстилната "Калинел", "Перфект строй" и община Троян. Стартовата сума на търга е 1.015 млн. лв., като "Солид 85" на 31-годишния Младен Мондешки е спечелил с най-висока оферта.

Софтуерният разработчик "Булпрос" открива над 1000 работни места до 2019 г.

Българската софтуерна компания "Булпрос консултинг" ще увеличи екипа си с 1085 служители през следващите три години, като с това броят на заетите в нея ще надхвърли 1500. Така компанията ще си осигури необходимия размер, за да се прицели в по-големи клиенти, каза пред "Капитал Daily" изпълнителният директор Ивайло Славов. Инвестицията в разрастването е малко над 3 млн. лв. "Булпрос" получи сертификат за инвестиция клас А от Министерството на икономиката.

IT холдингът "Алтерко" ще дебютира на борсата

Съвсем скоро втора голяма българска IT компания (след "Сирма груп") ще дебютира на БФБ - София. Комисията за финансов надзор е потвърдила проспекта на разработчика на софтуер за телекоми и умни контролери "Алтерко". Първичното публично предлагане ще се проведе в средата на септември. Таванът на търсената от компанията сума е 3.3 млн. лв., а минималната очаквана от "Алтерко" е 825 хил. лв. Предмет на предлагането ще бъдат 1.5 милиона броя акции с номинал 1 лв., с които ще бъде увеличен капиталът на дружеството от сегашните 13.5 млн. лв. на 15 млн. лв.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата