Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Карина Караиванова е единственият кандидат за шеф на КФН; Вдовицата на Самоковеца ще получи близо 430 000 евро обезщетение; Тръмп е републиканската номинация за президент на САЩ; Още 20 хил. души са с достъп до метро през новата станция "Витоша"

4251 прочитания

Карина Караиванова е единственият кандидат за шеф на КФН

Заместник-министърът на финансите Карина Караиванова е единствената кандидатура за председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Тя беше номинирана от ГЕРБ в сряда, когато изтече крайният срок за подаване на документи в деловодството на парламента. Най-вероятно изслушването й ще е другата седмица, тогава се очаква да е и гласуването в зала. При успех КФН ще има нов председател. От него се очаква да осигури качествени проверки на пенсионните и застрахователни компании и да проведе стрес тестовете след това. 41-годишната Карина Караиванова е икономист, възпитаник на Стопанския факултет на Софийския университет "Климент Охридски". Специалността й е финанси и банково дело. Професионалният й опит е натрупан основно в държавната администрация. Постъпва в Министерството на финансите през 2003 г. като редови експерт с ресор програма САПАРД и други европейски фондове. Издига се до директор на дирекция "Национален фонд" през 2011 г., а година по-късно е назначена за заместник-министър на Симеон Дянков, но за кратко. Отново е издигната на поста при Владислав Горанов. Ресорите на Караиванова са управление на държавния дълг, международни финансови институции, Национален фонд и дирекцията "Държавни помощи и реален сектор", в която попадат всички предприятия с държавно участие. Номинацията на Карина Караиванова за председател на КФН е внесена от ГЕРБ. Мотиви за подкрепата са 10-годишния й опит на ръководни позиции, които пряко засягат фондовата борса, капиталовите пазари и пенсионната реформа в страната, както и участието й в съвместни проекти с институции като Централния депозитар, Българската народна банка, КФН, професионални асоциации и сдружения, което е база за очакваната добра комуникация с тях.

Ден след като изтече крайният срок за внасяне на кандидатури за председател на КФН депутатите от БСП, АБВ и независимите народни представители Велизар Енчев и Георги Кадиев внесоха в четвъртък искане в Конституционния съд за установяване на противоконституционност на решението на парламента за процедурните правила за номиниране на кандидати. Мотивите им са, че съдържанието на правилата противоречи с разпоредбите на правилника на парламента и на закона за КФН. Жалбата в КС не спира процедурата за избор на нов председател на регулаторния орган.

Прокуратурата води ново разследване за АЕЦ "Белене"

Прокуратурата води ново разследване за АЕЦ "Белене", това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол в петък. Изказването й беше в отговор на въпрос от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов за това търси ли се имуществена отговорност от длъжностните лица, отговорни за осъдителното решение срещу НЕК ЕАД за 550 млн. евро за произведено, но неизползвано оборудване за АЕЦ "Белене". Петкова припомни, че когато е била ръководител на Агенцията за държавна финансова инспекция между 2009 и 2013 г., са били извършени поредица проверки как са отпускани и харчени целевите средства за проекта както в Националната електрическа компания, така и в компанията майка Български енергиен холдинг. През май 2012 г. Софийската градска прокуратура и специализираното звено за противодействие с финансовите и данъчни измами е започнало разследване на престъпление и вреди в особено големи размери по този проект, напомни тя. През март миналата година обаче прокуратурата е прекратила производството поради липса на престъпление по съответните разпоредби, каза Петкова. Според електронното издание Mediapool прокуратурата разследва бившите директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян.

Вдовицата на Самоковеца ще получи близо 430 000 евро обезщетение

Вдовицата на убития през 2003 г. Константин Димитров - Самоковеца - Ангелина Димитрова, ще получи малко под 430 000 евро обезщетение от държавата за незаконно отнето имущество, постанови Европейският съд за правата на човека в Страсбург. В началото на 2015 г. Димитрова и синът ѝ спечелиха дело срещу България за нарушено право на собственост, но присъденото им тогава обезщетение бе само за неимуществени вреди и на стойност от 15 150 евро. Тогава съдът даде срок на държавата и Димитрова да се споразумеят за компенсацията за имуществените вреди, които са ѝ причинени с конфискацията на имущество. Такова споразумение обаче не беше постигнато. С подаване на жалбата си пред съда в Страсбург Димитрова е представила оценка на отнетото ѝ имущество, а правителството не го е оспорило. По данни на наетия от Димитрова експерт конфискуваният ѝ апартамент във Варна струва 36 820 евро, а жилището, офисът и гаражът в София са оценени на 308 410 евро", съобщи сайтът "Правен свят". Освен това тя е представила доказателства, че е платила на държавата и 91 230 евро за имоти, с които се е разпоредила преди отнемането им. Тя иска не имотите, а паричното им обезщетение, тъй като за тях не са полагани грижи, откакто не са нейни, и сега те са в лошо състояние. От решението се разбира, че представителите на държавата са протестирали прекомерността на претенциите на вдовицата на Самоковеца.

Прокуратурата обвини главния архитект на Пловдив за съборения тютюнев склад

Главният архитект на община Пловдив Румен Русев е бил привлечен към наказателна отговорност от окръжната прокуратура в града заради "множество фрапантни нарушения" на Закона за културното наследство, съобщи държавното обвинение в петък. Разследването започна след събарянето на една от сградите на емблематичните тютюневи складове в Пловдив през март т.г. Обвинения са повдигнати и на Георги Бранеков – управител на дружеството "Одрин 8", което е получило разрешение за строеж на терена. Според прокуратурата Русев е извършил близо 60 нарушения на нормативната база, която регламентира устройствените планове и разрешенията за строеж. Така той е допуснал противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство. Делото включва и кореспонденция, касаеща корупционни практики, които продължават да се разследват, се казва още в съобщението. Атентаторът в Ница е имал съучастници

Полицията арестува петима души заради подозрения в съучастие на нападателя Мохамед Булел при терористичната атака в Ница преди седмица. Двама са с френско и тунизийско гражданство, един с тунизийско, един с албанско и един с френско и албанско. Задържаните са на възраст между 21 и 45 години и не са били известни досега на разузнавателните служби. Доказателства срещу тях са събрани, след като мобилният телефон на убиеца показа, че той е имал многобройни контакти с тях. Свидетелства за връзката им с Булел са открити също в камиона и по намерените оръжия. Отпечатъци на един от заподозрените са били намерени на шофьорската врата на 19-тонния камион, с който Бухелал извърши атаката на крайбрежния булевард в Ница. В телефона на Бухелал имало снимка от концерт на крайбрежния булевард, както и снимка на статия за каптагона - наркотик, използван, както се предполага, от джихадисти, извършващи атентати. Според следствието убиецът е планирал атентата на 14 юли месеци преди националния празник на Франция.

Тръмп е републиканската номинация за президент на САЩ

Доналд Тръмп официално си осигури републиканската номинация за президент на САЩ. Това стана по време на партийната конференция в Кливланд, Охайо. Председателят на Камарата на представителите Пол Райън призова делегатите да се обединят зад кандидатурата му, след като разривът в републиканските редици за пореден път излезе наяве при откриването на събитието. В понеделник делегати, които са против Тръмп, се провалиха в опита си да блокират номинацията. Тръмп (на снимката с номинирания за вицепрезидент Майк Пенс) заяви, че е чест за него да стане кандидатът за президент на републиканците. "Това ще бъде лидерство, което поставя американците на първо място", посочи той. За номинацията нямаше съмнение от месеци, но тя вече е факт, въпреки че възходът на милиардера притесни партийното статукво. Сега предстои истинската битка, която се очертава да бъде с Хилъри Клинтън като най-вероятната президентска номинация на демократите.

Гутереш е фаворит за нов генерален секретар на ООН

Бившият премиер на Португалия Антониу Гутереш води сред 12-те кандидати за нов генерален секретар на ООН след края на първото тайно гласуване в Съвета за сигурност. Според източници, цитирани от световните медийни агенции, той се е представил отлично на предварителното изслушване. Втори е бившият словенски президент Данило Тюрк. Българският кандидат и генерален секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова засега е трета, но с равни точки с бившия външен министър на Сърбия Вук Йеремич и бившия македонски външен министър Сърджан Керим. Кандидатите с най-малко получени гласове ще отпаднат. В случая това вероятно е Весна Пусич, бивш външен министър на Хърватия. Членовете на Съвета за сигурност ще се срещнат отново за втория кръг на гласуването на 29 юли. Процедурата по гласуване ще се повтаря, докато един от кандидатите не получи подкрепата на всички 15 членове на съвета. След това предстои официално открито гласуване и тогава кандидатът ще бъде предложен за одобрение от Общото събрание на ООН. Търговията с горива - само с банкови гаранции

Държавата ще изисква от търговците на горива обезпечения, ако направените от тях продажби надхвърлят 25 хил. лв. за месец. Промените са в Закона за ДДС и бяха приети от депутатите на второ четене. Целта е да се увеличат постъпленията от косвения данък в бюджета. Обезпеченията са за една година и могат да са под формата на банкова гаранция, пари по сметка или държавни ценни книжа и ще са в размер на поне 20% от сделките, но не по-малко от 50 хил. лв. Новите изисквания ще засегнат цялата верига за търговия с горива. Според депутати от Реформаторския блок те ще доведат до закриването на над 160 дружества и до ограничаване на конкуренцията.

Фискалният съвет: Моделът на свиване на дефицита крие рискове

Моделът на свиване на дефицита в бюджета до 2019 г. крие рискове, защото е базиран на номинални изменения, а не на структурни реформи. За това предупредиха членовете на Фискалния съвет към парламента. Според Любомир Дацов заложеното свиване на дупката се дължи основно на по-малко капиталови разходи през следващите няколко години. В същото време цялостната структура на разходите е с ниска степен на гъвкавост, което носи специфичен риск. Качеството на прогнозите в документите на Министерството на финансите също трябва да се подобри, смята експертният орган.

Държавата подкрепи вече частното летище Горна Оряховица

Държавата ще даде 2.05 млн. лв., които Министерството на транспорта ще пренасочи към летищата в Пловдив и Горна Оряховица, реши правителството. "С тези средства ще бъдат покрити натрупаните задължения на държавата към летищата, които са свързани с изискването за финансиране на дейности по осигуряване на безопасността и сигурността на полетите, както и за поддържане и развитие на летищата", се казва в съобщението. Проблемът с даването на пари на летище Горна Оряховица е, че то току-що бе концесионирано от Румен Гайтански-Вълка. Преди това държавата му предостави нужния "опит" при кандидатстването, а после му осигури връзка с магистрала "Хемус".

"Пампорово" придоби дълга на "Чепеларе курорт"

"Пампорово" АД придоби дълга на "Чепеларе курорт" към Българска банка за развитие (ББР). Чрез договор за цесия компанията е поела задължения на курорта в съседство в размер на 3.1 млн. лв. за 2.5 млн. лв. Компанията беше обявена в несъстоятелност от Смолянския окръжен съд. "Пампорово", което се контролира от мажоритарния собственик на Българо-американска кредитна банка Цветелина Бориславова, неотдавна съобщи, че е в процес на изкупуване на дълговете и придобиване на активите на дружеството. Сделката с ББР е първото поемане на задължения.

Още 20 хил. души са с достъп до метро през новата станция "Витоша"

Разширението на втория метродиаметър от станция "Джеймс Баучер" до кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрик Ибсен" и ул. "Сребърна" бе открито през седмицата. Постояването на поредните 1.3 км метро продължи 2 години. Общата стойност на проекта е 42 млн. лв. С новата станция "Витоша" достъп до метрото получават още 20 хил. души. Така София вече има 40 км подземен релсов път с 35 метростанции. Вече тече изграждането на централната част от третия метролъч.

Пивоварите са инвестирали 315 млн. лв.

Производителите на бира в България са инвестирали над 315 млн. лв. за последните пет години (2011 - 2015). Основна част от средствата са били за оптимизиране на производствените мощности, нови машини и логистични бази, както и в проекти за опазването на околната среда, обявиха от Съюза на пивоварите. През миналата година продажбите на бира сред членовете на асоциацията са се повишили с 4%. От данните в одитираните им отчети в Търговския регистър се вижда, че "Загорка" и "Каменица" са много близо по продажби - 158 млн. лв. спрямо 141 млн. лв. приходи, следвани от "Карлсберг" със 109 млн. лв.

Сделки и проекти

Американската компания за самолетни части Woodward официално отвори свое звено в България, намиращо се в Sofia Airport Center. То не е завършено и работата по него ще продължи в следващите три години, но начални производствени дейности вече са започнали. В предприятието ще бъде изработвано авиационно оборудване за гигантите в самолетостроенето Airbus и Boeing. В него ще инвестират около 10 млн. лв., а наетите ще достигнат 200.

"Трейс груп холд" е подписала споразумение за подновяването на железопътната инфраструктура в междугарието Батановци - Радомир. За услугата публичната компания ще получи 5.53 млн. лв. от възложителя "Национална компания Железопътна инфраструктура".

Държавният Електроенергиен системен оператор ще получи 60 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за изграждането на електропровод 400 kV от Варна до Бургас. Средствата се отпускат с решение на Европейската комисия по финансовия механизъм за свързване на Европа, като компанията ще осигури другата половина от необходимата сума.

Руският софтуерен разработчик Luxoft, който влезе на българския пазар преди две години, се разширява с нова компания в САЩ. Компанията е придобила базирания в Ню Йорк консултант INSYS Group. Дружеството се е специализирано в IT консултиране на големи компании и основните му клиенти са в здравния сектор, фармацевтиката и биотехнологиите, както и телеком индустрията. Българското звено на "Луксофт" е на 15-ото място в класацията на софтуерните компании на годишното издание "Капитал 100" с приходи от 14.6 млн. лв. през 2015 г

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.