Вечерни новини 27 юли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Вечерни новини 27 юли

Калифорния обяви бедствено положение заради пожарите

Вечерни новини 27 юли

Фаворитката на Сотир Цацаров Емилия Русинова бе избрана в сряда за градски прокурор на София, Пътниците на летище София са се увеличили с 14% за първото полугодие, Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще могат да получават средства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем, Държавата ще отпусне допълнителни средства в размер на над 1.5 млн. лв. на финансово закъсалия Великотърновски униерситет "Св. св. Кирил и Методий"

2876 прочитания

Калифорния обяви бедствено положение заради пожарите

© NOAH BERGER


Губернаторът на щата Калифорния обяви бедствено положение заради бушуващите пожари в района на Лос Анджелис. Той беше принуден да обяви извънредната ситуация, след като пламъците взеха първа жертва. За момента има данни за 18 изгорели къщи. Пожарът гори между северния край на Лос Анджелис и град Санта Кларита и е опустошил над 152 кв. км площ. Над 20 хиляди жители са били евакуирани, но повечето от тях са се върнали по домовете си, след като опасността е преминала. Почти 3000 пожарникари към момента са ангажирани в борбата с пожарите. Пясъчният огън, както беше наречен в Щатите, се възпламени в петък, като са овладени едва 10% от площта. Сухото време и вятърът помагат за разпространението на огнената стихия.

22% от домакинствата разполагат с необходимите 2226 лв. за месечна издръжка на семейство от двама възрастни и две деца, изчисли Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Останалите 78% имат по-малко от 556 лв. на човек на месец, сочат данните на синдикалистите.

Фаворитката на Сотир Цацаров Емилия Русинова бе избрана в сряда за градски прокурор на София. Общо 8 от членовете на прокурорската колегия на ВСС дадоха гласовете си за нея, а двама бяха "против". Нейният конкурент в лицето на "лудия" бунтар следовател Бойко Атанасов получи нула гласа. Софийската градска прокуратура (СГП) е най-голямата и важна окръжна прокуратура в страната. Прокурорите в нея по закон гледат всички дела срещу лица с имунитет – депутати и магистрати. По традиция те разглеждат и най-тежките дела за корупция и икономически престъпления, защото те са съсредоточени на територията на Столичната община. Прокурорите от СГП отправят и почти половина от всички искания за прилагане на СРС. Там е и специалното звено "Антикорупция", което се управлява лично от главния прокурор Сотир Цацаров. До избора се стигна, след като в края на май Христо Динев - бившият шеф на Софийската градска прокуратура, депозира оставката си. Като мотив бяха посочени здравословни причини.

Строежът на Западната дъга получи 115.6 млн. лв. от правителството. Втората фаза на участъка, свързващ магистрала "Люлин" с бъдещата магистрала до Калотина, получи финансиране от новата Оперативна програма "Транспорт". Проектът се изпълнява от ДЗЗД "Европейски пътища", в което участват "Джи Пи груп", "Автомагистрали – Черно море" и "Пътстройинженеринг". Той не можа да приключи до края на 2015 г. и ЕК се съгласи да го прехвърли към новата оперативна програма. Отсечката е дълга 5.53 км и струва 115 671 717 лв. с ДДС. Тя трябва да е готова до 1 септември.

Държавата ще отпусне допълнителни средства в размер на над 1.5 млн. лв. на финансово закъсалия Великотърновски униерситет "Св. св. Кирил и Методий". Допълнителни средства в размер на 1 337 000 лв. ще бъдат осигурени, за да може висшето учебно заведение да разплати просрочени задължения за хонорари по магистърските програми за учебната 2014-2015 г. и учебната 2015-2016 г. Отделно 163 хил. лева са осигурени за разплащане на задължения по договори за строително-монтажни работи. Оттам посочват, че средствата са част от програма за оптимизация на Великотърновския университет за периода 2016 - 2019 г.

Контролът по изпълнението на договора за концесия с "Дънди прешъс металс Челопеч" за добиване на подземни богатства от находище "Челопеч" за периода 2011 - 2013 г. не е достатъчно ефективен. Това се твърди в доклад на Сметната палата. Констатирано е, че договорът е допълван четири пъти за десет години, като още с първата промяна са намалени значително средствата за инвестиции и за екологични дейности. "Срокът за изпълнение на мероприятията по тях е променен от 5 на 3 години, като българската държава се лишава от договорени инвестиции в общ размер от над 37 млн. долара", се посочва в доклада. От Сметната палата констатират, че "Дънди прешъс металс Челопеч" ЕАД е заплатил дължимото концесионно възнаграждение в размер и срок съгласно клаузите на договора, като за периода 2011 - 2013 г. държавата е получила почти 34 млн. лв. Компанията е внесла над 14.7 млн. лв. в бюджета на община Челопеч и повече от 1.7 млн. лв. в сметките на община Чавдар, на територията на които се намира находището.

Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще могат да получават средства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем и интернет. Това предвижда одобреният от правителството проект за изменение на Закона за насърчаване на заетостта. Средствата ще се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта, а редът и условията за получаването им – в правилника за прилагане на закона. Целта е да се насърчи мобилността на безработните лица и да се подкрепят семействата от по-слабо развитите икономически райони. Сега регистрацията на търсещите работа се извършва по постоянен или настоящ адрес и те ползват услуги само в бюрото по труда, в което са се регистрирали.

Да се отмени пълното и ограничено запрещение на хора с ментални увреждания. Това се предлага с проект на закона за физическите лица и мерките за подкрепа, одобрен от Министерския съвет. Законопроектът на Министерството на правосъдието предвижда предпоставката за придобиване на дееспособност да е единствено навършването на 18-годишна възраст, а мерките за подкрепа на хората с увреждания да се определят от районния съд по адресната им регистрация. Текстовете са съобразени с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и са отговор на осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека срещу България, който приема, че настаняването на хора с психични разстройства в социален дом, без да се потърси тяхното становище, нарушава основни права.

Мариана Василева бе избрана за директор на Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове". Новият държавен одитиращ орган беше създаден в началото на април с цел да не се поставят под риск плащанията по програмата за селските райони и евросубсидиите на фермерите. Причината беше, че досега проверките се правеха от частни фирми, които обжалваха търга и това бавеше процеса по одобряването на разходите. Избраната за директорка Мариана Василева има дългогодишен професионален опит в сферата на вътрешния одит и финансовия контрол. Тя има магистърска степен от УНСС и сертификат за вътрешен одитор в публичния сектор към Министерството на финансите. Василева притежава и сертификат от Международния институт за вътрешните одитори.

"Нео Лондон капитал" прави втори опит да увеличи капитала си през борсата

В края на миналата година и началото на тази дружеството се пробва да набере между 12 и 40 млн. лв. от капиталовия пазар, но неуспешно. Не беше записана нито една акция. Сега Комисията за финансов надзор е одобрила нов проспект на компанита, чиято цел е да инвестира в имотния сектор в Лондон. Пред investor.bg единият от собствениците й Величко Апостолов, който е и ЧСИ, е заявил, че ще бъдат предложени 120 хил. акции с емисионна цена от 100 лв., което означава, че компанията може да набере максимум 12 млн. лв., ако има интерес. Апостолов е заявил, че тепърва ще организират листването и е рано да се говори за срокове.

Пътниците на летище София са се увеличили с 14% за първото полугодие

Летище София отчете 14% ръст на пътниците за първото полугодие на 2016 г. Преминалите през аерогарата са 2 174 335 души. Само за юни летището отбелязва 13% ръст на общия брой обслужени пътници, който възлиза на 415 559. През първото полугодие броят на пътниците по редовните международни линии бележи ръст от 16% на годишна база. Това според летището се дължи както на новите дестинации към полетното разписание, така и на допълнителните честоти на опериране на много от обслужваните маршрути. Спад от 4% има при пътниците по редовните вътрешни линии от София до Варна и Бургас. От летището отчитат голям спад в броя на пътувалите с туристически чартъри. Той е с 23% по-нисък в сравнение с 2015 г. През терминал 2 са минали 59% от пътниците, а останалите 41 на сто – през терминал 1.

Български проект за безопасен интернет ще бъде финансиран с над 350 хил. евро Български проект за продължаване на дейността на Националния център за безопасен интернет спечели финансиране по механизма "Свързана Европа" в сектор "Телекомуникации", съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Предложението е на фондация "Приложни изследвания и комуникации", Асоциация "Родители" и "ДеКони интернешънъл" АД. Те ще получат 367 хил. евро. За да кандидатстват в конкурса българските участници получиха удостоверение от министерството, че проектът е от общ за Европа интерес. Ведомството е координатор по механизма "Свързана Европа". Обновеният Windows 10 продължава стратегията на Microsoft

След седмица Microsoft ще пусне обновената версия на Windows 10 или т.нар. юбилейно обновление. Година след пускането на платформата първото й голямо обновление идва с множество нови функции и подобрения, които следват обещанието на Microsoft занапред да развива Windows като услуга, съобщава онлайн изданието The Verge. Сред новостите е функцията Windows Ink. Тя обединява приложения и функции за стилуси. Чрез тях потребителите ще могат да си водят записки, да редактират изображения и др. Една от възможностите е потребителят да си напише бележка на ръка, която след това да бъде разчетена от гласовия асистент Cortana и запомнена в календара. С обновения Windows най-накрая браузърът Edge ще може да работи с допълнителни минипрограми, също така е оптимизиран за пестене на енергия и осигурява до 70% по-добър живот на батерията спрямо другите браузъри. Сред подобренията са още оптимизиране на Cortana, която постепенно ще разбира потребителите по-добре. За съжаление асистентът все още не поддържа български.

Губернаторът на щата Калифорния обяви бедствено положение заради бушуващите пожари в района на Лос Анджелис. Той беше принуден да обяви извънредната ситуация, след като пламъците взеха първа жертва. За момента има данни за 18 изгорели къщи. Пожарът гори между северния край на Лос Анджелис и град Санта Кларита и е опустошил над 152 кв. км площ. Над 20 хиляди жители са били евакуирани, но повечето от тях са се върнали по домовете си, след като опасността е преминала. Почти 3000 пожарникари към момента са ангажирани в борбата с пожарите. Пясъчният огън, както беше наречен в Щатите, се възпламени в петък, като са овладени едва 10% от площта. Сухото време и вятърът помагат за разпространението на огнената стихия.

22% от домакинствата разполагат с необходимите 2226 лв. за месечна издръжка на семейство от двама възрастни и две деца, изчисли Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Останалите 78% имат по-малко от 556 лв. на човек на месец, сочат данните на синдикалистите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

KапиталНО

KапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK