Вечерни новини: 4 август

Общинският съвет във Варна одобри безвъзмездното придобиване на 29% държавен дял от "Международен панаир Пловдив"; Георги Панайотов ще е новият посланик на България в ООН; Приходите на Столичната община достигат 385.2 млн. лв. към края на юли; Пореден протест за канализация се проведе в Драгалевци; 4.3 млн. лв. по програмата "Де минимис" ще бъдат отпуснати на сектор "Пчеларство"

Туристи се разхождат по стъклена платформа, надвиснала от вертикална скала на стотици метри над земята, в китайския национален парк Чжанцзяцзе.
Туристи се разхождат по стъклена платформа, надвиснала от вертикална скала на стотици метри над земята, в китайския национален парк Чжанцзяцзе.    ©  China Stringer Network
Туристи се разхождат по стъклена платформа, надвиснала от вертикална скала на стотици метри над земята, в китайския национален парк Чжанцзяцзе.
Туристи се разхождат по стъклена платформа, надвиснала от вертикална скала на стотици метри над земята, в китайския национален парк Чжанцзяцзе.    ©  China Stringer Network

Туристи се разхождат по стъклена платформа, надвиснала от вертикална скала на стотици метри над земята, в китайския национален парк Чжанцзяцзе. Живописният парк в югоизточната провинция Хунан е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

По-рано в парка отвори най-дългият стъклен мост в света, който свързва двата бряга на Големия каньон. Факт е и наблюдателна площадка, отново изцяло от стъкло, изградена на скала на 400 метра височина.Вижте и видео от страховитата разходка:

Пореден протест за канализация се проведе в Драгалевци

Жителите на Драгалевци продължават да протестират заради липсващата в района канализация. Основното им притеснение е, че ако не бъде изградена спешно такава, кварталът е заплашен от екологична катастрофа. Според тях проблемът в столичния квартал е всеобщ за софиянци, тъй като натрупваните с години септични води на намиращия се нависоко квартал може да тръгнат към града. "Искаме тръбите на канализацията на бул. "Черни връх", които в момента се поставят във връзка с реконструкцията му, да обхванат и тази на Драгалевци", заявява пред "Сега" една от организаторките на протеста от сряда вечер. "Не само Драгалевци няма канализация, но и голяма част от Симеоново, Бояна, Княжево, Владая и с. Мърчаево също. Няма как в момента под бул. "Черни връх" да се положат тръби. Нито има готов проект, нито има отпуснати средства", обясни обаче кметът на район "Витоша" Теодор Петков пред БНР

4.3

млн. лв. по програмата "Де минимис" ще бъдат отпуснати на сектор "Пчеларство", обяви в Царево земеделският министър Десислава Танева. Тя подчерта, че медът е най-експортно ориентираният продукт на България, като през 2015 г. от 11 хил. тона произведен продукт 9 хил. са били продадени зад граница.

Общинският съвет във Варна одобри в четвъртък безвъзмездното придобиване на 29% държавен дял от собствеността на "Международен панаир Пловдив" АД. Миналия петък МС реши да подели своите над 49% в дружеството между Варна и Пловдив. Общинарите на Града под тепетата обаче отхвърлиха офертата, тъй като не са съгласни по-голямата част да отиде в морската община. Мажоритарен собственик на "Международен панаир Пловдив" е бизнесменът Георги Гергов, който контролира смесеното дружество "Пълдин туринсвест" с община Пловдив. "Община Варна смята да построи на терен до Двореца на културата и спорта в града експоцентър, който няма да има нищо общо с Пловдивския панаир", обясни за пореден път кметът на Варна Иван Портних. Той отново отрече спряганите в медиите намерения на общината да изгради с пловдивския бизнесмен филиали на панаира на мястото на т.нар. Дупка във Варна - недовършен строеж от 1984 г., който сега се стопанисва от дружество на Гергов и е паркинг.

Георги Панайотов от отдел НАТО в Министерството на външните работи ще е новият посланик на България в ООН. Досегашният ни представител Стефан Тафров (на снимката) е отзован, като решението за това е взето на закрито заседание на Министерски съвет. Според "24 часа" причина за Тафров да бъде отстранен от поста е бойкотиране на кампанията на Ирина Бокова за секретар на ООН. От външното министерство отрекоха пред "Дневник" това да е причината за отзоваването на Тафров. Неговият мандат е изтекъл на 15 юли, като преди това бе удължен с 6 месеца. Това е вторият мандат на Тафров в ООН, като първият му започна през 2001 г., а бе отзован едва през 2007 г. Посланическият мандат е 4 години.

Приходите на Столичната община достигат 385.2 млн. лв. към края на юли. 42 млн. повече са постъпленията от данъци и такси за първите 7 месеца на тази година спрямо същия период на 2015 г. Общо като налози в бюджета са внесени 179 млн. лева, като 52.4 млн. от тях са възникнали при възмездно придобиване на недвижими имоти, 8 млн. повече на годишна база. Това говори за запазване на положителната тенденция в развитието на имотния пазар в столицата. 55 млн. пък общината събира от данъци върху превозните средства - 800 хил. повече спрямо 2015 г. До края на юли пък столичната управа вече е събрала 66.7% от планираните бюджетни приходи от данъци. Неданъчните постъпления от такси, глоби, концесии, продажби на услуги, наеми и др. до края на миналия месец са общо 206 млн. лева, или близо 63% от очакваното за цялата година.

ЕК продължава да работи "много усърдно" в подкрепа на българската идея за създаването на газов хъб "Балкан". Това се казва в писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов, разпространено до медиите. В него също така става ясно, че концепцията за хъба може да включи и новата мрежа за доставка на газ от Русия "по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза", се казва още в писмото. На практика по този начин Юнкер не отстъпва от досегашното становище на ЕК по отношение на изграждането на "Южен поток" в съответствие с правилата на ЕС. На 5-6 септември във Варна ще бъде организирана кръгла маса, на която ще бъдат поканени потенциални инвеститори и съакционери в проекта за газов хъб. Юнкер е засегнал и темата с АЕЦ "Белене", като е посочил, че ако България реши да строи нов реактор, трябва да уведоми комисията, позовавайки се на текст от Договора за Евратом.

До края на годината ще е готов законодателният пакет за реформа в ТЕЛК, съобщи социалният министър Зорница Русинова. В момента работна група от министерствата на труда и на здравеопазването подготвя предложенията за промени в системата. За последно при представянето на концепцията за реформа през януари тази година вече бившият социален министър Ивайло Калфин каза, че законовите промени трябва да са готови до лятото, но те все още се бавят, припомня "Медиапул". Подготвя се и социален пакет, който включва мерки за мотивация и професионална квалификация в помощ на реализирането на пазара на труда на хората с увреждания.

БИЗНЕС НОВИНИ

Общинска банка с промоции по два жилищни кредита

До края на годината Общинска банка ще прилага по-ниски лихвени проценти по два от продуктите си за ипотечно финансиране на физически лица. В рамките на промоционалния период годишният лихвен процент по жилищния кредит "Твоят свят" ще бъде 4.6%, а по жилищен кредит "Презареждане", който е предназначен за рефинансиране на отпуснати от други банки ипотечни заеми, лихвата ще е 4.5%. И двата продукта се предлагат с безплатна застраховка "Живот" и срок за издължаване до 30 години.

"Агро финанс" ще изплаща дивиденти от 16 август

Свързаното с основателите на "Винпром Пещера" дружество със специална инвестиционна цел "Агро финанс" ще започне изплащането на дивиденти от печалбата си за 2015 г. от 16 август, или два месеца по-рано от първоначално предвидената дата 20 октомври, съобщават от компанията чрез бюлетин Investor.bg. На проведеното на 30 май годишно общо събрание акционерите на дружеството взеха решение да разпределят брутен дивидент от 0.1557 лв. на акция. Общата сума, която ще бъде разпределена между акционерите, е 5.02 млн. лв., което е 90% от реализираната за миналата година печалба за разпределяне в размер на 5.58 млн. лв. По закон дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) са задължени да разпределят поне 90% от печалбата си от дейността, като са освободени от корпоративен данък.

Електронните разплащания в такситата се увеличават

Направените през първите шест месеца на 2016 г. електронните разплащания в таксиметрови автомобили са 53% повече в сравнение с извършените общо за 2015 г. За това съобщават от таксиметровата компания "Йелоу 333" и от картовия оператор MasterCard, но не уточняват какъв е броят на направените транзакции. От миналата година двете дружества разработват и възможност за т.нар. безконтактни плащания в такситата на превозвача – при тях платежната карта не се вкарва в ПОС устройството, а само се доближава до него, като за плащания на стойност под 25 лв. не се изисква въвеждането на ПИН код, което допълнително ускорява процеса. По думите на изпълнителния директор на "Йелоу 333" Калин Кокошаров близо 40% от автомобилите на компанията вече са оборудвани с ПОС терминали, които могат да приемат такива плащания.

Green Life откри комплекса "Айвазовски парк" в Поморие

Строително-инвестиционната компания Green Life Development&Resorts откри официално комплекса си "Айвазовски парк" в Поморие. Проектът включва жилищни сгради с 550 апартамента и собствена паркова среда, а също така и магазини, СПА и балнеологичен център, детски комплекс. Комплексът е разположен върху терен с площ 12 хил. кв.м в центъра на морския град. Изграждането на "Айвазовски парк" започна през февруари 2014 г. и се изпълнява на три етапа. Първият от тях предвижда изграждането на две пететажни сгради с общо 251 апартамента. От компанията инвеститор съобщават, че 90% от имотите вече са продадени, а вторият етап от изграждането на комплекса ще започне през есента.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата