Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с Бойко Борисов в София; Осиновяването ще се улеснява; Георги Панайотов става посланик в ООН на мястото на Стефан Тафров ; България е изхарчила под половината от еврофондовете ; Германска компания строи текстилен завод в Търговище; Руснаците предпочитат Тръмп за президент на САЩ; ИДИЛ са отслабени, но все още опасни

4727 прочитания

© Георги Кожухаров


Гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с Бойко Борисов в София

Газ, жп връзки, туризъм и води. Това бяха темите, които българският и гръцкият кабинет обсъдиха на третата си обща среща, проведена в резиденция "Бояна". На срещата се обсъдиха редица общи енергийни проекти, довършването на железопътната връзка между Бургас и Александруполис в рамките на две години, както и управлението на язовирите в България, за да не се наводнява коритото на р. Марица в нейната гръцка част.

След успешното провеждане на първата фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на интерконектора Гърция - България предстои през следващата седмица да стартира и втората фаза – по подаване на обвързващи оферти за резервиране на капацитет за газопровода. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред своя гръцки колега Панос Скурлетис. Зам. министър-председателят Томислав Дончев подчерта, че страната ни вече е декларирала политическата си воля да участва като съдружник в изграждането на нов терминал за втечнен природен газ (LNG) в Александруполис. Освен газовите коридори двата екипа са обсъдили още въпроси, свързани с туризма, блокирането на границата от гръцките фермери, жп линията Бургас - Александруполис, както и европейската солидарност. Още през септември ще има срещи с фермерите и синдикатите в Гърция, за да не се получават повече блокирания на границата, както се случи по време на великденските празници тази година, заяви българският премиер. Над 1 млн. български туристи се очаква да посетят Гърция до края на годината, твърди гръцкият премиер. Много гърци също посещават България, но най-често през зимата, добави той.
Друга идея е бърза жп връзка между Бургас и Александруполис през Свиленград. Целта ѝ е да стане алтернатива на пренатовареното истанбулско пристанище. Според изказванията на двамата премиери на България й остава да изгради жп връзката Бургас - Карнобат, тъй като линията до Свиленград беше модернизирана, а на гръцката страна - да електрифицира участъка Александруполис - Орменион.

Двамата премиери също се обявиха против идеята за "Европа на две скорости" и като погранични на ЕС страни, обградени от конфликти и кризи, призоваха за повече европейска солидарност.

Само една фирма ще може да подаде оферта за доставката на двигатели за МиГ-29

Само българската фирма "Авиостарт" ЕООД, ще може да подаде оферта за доставката на до 10 нови или ремонтирани двигатели за руските изтребители МиГ 29. Комисията по поръчката е преценила, че другите кандидати – "Трейд къмпани" С.Р.Л. и Haltech Kft, не отговарят на условията.Таванът на сделката е 30 млн. лева, като в заданието на поръчката изрично е отбелязано, че ще бъдат закупени само толкова двигатели, за колкото има пари. Министерството на отбраната е избрало и още две фирми изпълнители за доставката на части за изтребителите. "Армар корпорейшан" ще трябва да осигури 7 кутии на самолетните агрегати КСА-2. "Армар корпорейшан" и украинската държавна "Укринмаш" ще доставят и други части и консумативи за МиГ-29. Общата стойност на двете поръчки е за около 15 млн. лв.

Осиновяването ще се улеснява

Отпадане на тайната на осиновяване, улесняване на процедурата и премахване на възможността за разсиновяване - това са част от предлаганите промени в Семейния кодекс. Те бяха представени в четвъртък след обсъждане в Националния съвет за закрила на детето. Една от предлаганите промени е отпадането на тайната по осиновяване и даването на възможност детето да поиска данни за своя биологичен родител по административен вместо по съдебен път. Това обаче ще става след изричното съгласие на биологичния родител. "Първо, детето ще може да получи информация какво се е случило в живота му, но не и данни за биологичния родител. На втория етап, ако то желае данни за биологичния родител, след съгласието на родителите ще му бъде уважено правото да получи информация", каза зам.-министърът на правосъдието Виргиния Мичева-Русева. Зам.-министърът на социалната политика Деница Сачева заяви, че с промените процедурата за осиновяване се централизира и ще приключва по-бързо. Вместо 28 регионални съвета по осиновяване ще има един национален. Предвижда се да отпадне и т.нар. разсиновяване – прекратяване на осиновяването. То ще остане като възможност, но само при определени случаи по искане на държавни институции.

Георги Панайотов става посланик в ООН на мястото на Стефан Тафров

Посланикът на България в ООН в Ню Йорк Стефан Тафров ще бъде отзован. Решението за това е взето на закрито заседание на Министерския съвет в сряда. На неговото място ще замине Георги Панайотов от отдел НАТО в Министерството на външните работи. Според в."24 часа" Тафров е отзован, защото бойкотирал кампанията на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е кандидат за генерален секретар на ООН. От външното министерство обаче отрекоха пред "Дневник" това да е причината за отзоваването на Тафров. Неговият мандат е изтекъл на 15 юли, като преди това бе удължен с 6 месеца. Това е вторият мандат на Стефан Тафров в ООН, като първият му започна през 2001 г., а бе отзован едва през 2007 г. Посланическият мандат в ООН е 4 години. Заради изтичането на мандата на представителя ни във Виена Елена Шекерлетова тя ще бъде заменена от посланика ни в Любляна Иван Сираков. Мястото в Словения засега ще остане вакантно. За посланическите отзовавания и назначения трябва да бъде подписан указ от президента Росен Плевнелиев.

Атила Йенишен оглави "Метро кеш енд кери България"

Източник: Метро

От 1 август Атила Йенишен зае поста главен изпълнителен директор на веригата за търговия с хранителни стоки "Метро кеш енд кери България". Той поема поста от Вероника Пунчева, която се мести в централата на германския ритейл гигант в Дюселдорф. Йенишен работи за Metro Group от 2000 г., отначало в родната си Турция, а след това в Пакистан и Испания. Metro има 13 обекта в България. През 2015 г. приходите на веригата са 698 млн. лв., а печалбата 27.3 млн. лв.

341 млн. лв. по програмата за селските райони тръгват към общините

Мярката за инвестиции в подобряването или разширяването на малка по мащаби инфраструктура от Програмата за развитие на селските райони ще бъде отворена на 2 септември. По нея на този етап общините в селски райони ще получат 341 млн. евро. Финансирането е строителство и реконструкция на нови и съществуващи общински пътища, улици, тротоари. Може да се кандидатства и за субсидия за обновяване на паркове, на обекти, предоставящи социални услуги на деца или възрастни, както и на спортни обекти, читалища, училища, детски градини. Максималната субсидията за ремонт и реконструкция равностойност е 200 хил. евро за един обект и 1 млн. евро за периода на прилагане на ПРСР.

МЗХ промени схемите за директните субсидии

Фотограф: Георги Кожухаров

Министерството на земеделието и храните представи промените в начина, по който ще се дават земеделските субсидии по схемите за обвързана подкрепа от директните плащания. Новите правила ще влязат в сила през 2017 г., а сред по-важните от тях условията за доказване на продажби за секторите плодове, зеленчуци и мляко и отрязването на европейското финансиране за отглеждане на орехи, тикви, грах и зелен фасул. Въвеждат се и т.нар. модулирани ставки за подкрепа, което означава, че размерът на финансирането ще бъде по-висок до определен брой животни или до определени хектари площ и ще намалява при превишението им.

България е изхарчила под половината от еврофондовете

България е получила два пъти повече пари от Европейската комисия, отколкото е успяла да похарчи дотук за новите европрограми. Справката в новия модул на системата за публичност на еврофондовете ИСУН показва, че до момента Брюксел е превел по българската сметка 805 млн. лв., а реално изплатените суми тук са 386 млн. лв. Причината е в забавянето на стартирането на програмите, които де факто започнаха от средата на 2015 г. вместо от 2014 г. По тази причина много от тях още не са минали дори 1% от изплатените пари. Комисията пък превежда всяка година определена сума като авансови плащания, като това ще продължи до догодина и процентът е между 7 и 10 от всяка програма.

Германска компания строи текстилен завод в Търговище

Германската компания Dr. Bock Industries планира да изгради завод за облекла и обработка на текстил в Търговище. Инвестицията ще бъде на стойност 8 млн. лв. и ще осигури 150 нови работни места, става ясно от информация от сайта на общината. Намеренията на фирмата са да започне дейността си през септември 2017 г. Dr. Bock Industries е основана през 1984 г. и вече има изградени общо девет предприятия за преработка на текстил и производство на дънки в Германия, Италия, Румъния и Украйна. Компанията работи с водещи модни марки като Hugо Boss, Brax, Marccain, Bogner, Zegna, Gant и други.

Най-големият завод за лекарства стана израелски

Най-големият производител на лекарства в България вече е израелски в резултат на глобалната сделка, в която световният лидер при генеричните медикаменти Teva придоби третия Actavis Generics за 40.5 млрд. щатски долара. Двата завода в Дупница (с продажби от 300 млн. лв. през 2015 г.) и Троян, както и търговските компании на "Актавис" вече са част от Teva. През последните 10 години израелската компания присъстваше в България под формата на търговско дружество. През миналата година продажбите на компаниите от новата група само в България са на стойност близо 500 млн. лв.

Руснаците предпочитат Тръмп за президент на САЩ

Източник: Reuters

Доналд Тръмп е по-предпочитаният кандидат за президент на САЩ в Русия за разлика от другите страни в Г-20. По популярност в Русия той води с 21 процентни пункта пред Хилъри Клинтън, показва социологическо проучване на института YouGov, проведено за "Ханделсблат". Точно обратно е положението в Мексико, където Клинтън води пред Тръмп с 54 пункта. В Европа Клинтън е най-популярна в Италия, Германия, Испания и Франция. В Саудитска Арабия бившият държавен секретар също води с 20 пункта. По-малка подкрепа тя има в Канада и Китай, където изпреварва Тръмп съответно със 17% и 12%. Проучването е обхванало 20 000 души във всяка от двадесетте държави.

ИДИЛ са отслабени, но все още опасни

Американският президент Барак Обама заяви, че има напредък срещу позициите на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) в Ирак и Сирия, но предупреди, че групировката все още представлява заплаха. С териториалните загуби, които търпят джихадистите, има признаци, че те се фокусират върху атаки срещу западните държави. "Възможността за "самотен вълк" или малка клетка, която убива хора, е реална", посочи Обама. И допълни, че е много вероятно мрежите в САЩ да бъдат активирани. След разговор с висши военни той коментира, че ИДИЛ "не са неуязвими". "Всъщност те неизбежно ще бъдат победени", каза президентът, прогнозирайки, че групировката ще загуби базата си Рака в Сирия. Наскоро САЩ засилиха кампанията си срещу джихадистите. В началото на седмицата те бомбардираха една от крепостите на ИДИЛ в Либия след молба от подкрепяното от ООН правителство. Западните сили не крият притесненията си, че групировката се разпространява извън Ирак и Сирия, засилвайки присъствието си в Либия.

Весна Пусич оттегли кандидатурата си за лидер на ООН

След първия кръг на гласуването в Съвета за сигурност бившият министър на външните работи на Хърватия Пусич получи най-малко гласове от 12-те кандидати за генерален секретар на организацията. В съобщение до медиите Пусич заяви, че е станало ясно, че ще се избира между кандидатите, които са работили или в момента работят в ООН, а тя няма шансове. "Поради тази причина аз оттеглям моята кандидатура за поста генерален секретар на ООН и няма да участвам в следващите процедури", заяви Пусич. След първия кръг най-много гласове събра португалецът Антониу Гутериш, а след него се нареди бившият словенски президент Данило Тюрк. Българската кандидатка Ирина Бокова, която оглавява ЮНЕСКО, дели третото място заедно с бившия външен министър на Сърбия Вук Йеремич и бившия македонски външен министър Сърджан Керим. Процедурата по гласуване ще се повтаря, докато един от кандидатите получи подкрепата от всички 15 страни в Съвета за сигурност. Въпреки че гласуването започна, все още може да се включат нови кандидати.

Рахой и социалистите не се договориха за правителство

Източник: Reuters

Испанците могат да отидат до изборните урни за трети път за по-малко от година, предупреди премиерът Мариано Рахой. Двете партии с най-голям дял от вота провеждат разговори от седем месеца, но не стигат до договорка за сформиране на правителство. Социалистите отказаха да подкрепят най-голямата формация - "Народната партия" на Рахой. Парламентарните избори през декември и юни не дадоха мнозинство на нито една формация. "Народната партия" се класира първа на вота на 26 юни, спечелвайки 137 мандата в 350-местния парламент, а социалистите се наредиха втори с 85 мандата. Лидерът на социалистите Педро Санчес коментира: "Социалистите са алтернатива на "Народната партия" и затова няма да участват в голяма коалиция. Няма да подкрепим това, което искаме да променим. Ние искаме да сменим правителството на Рахой и затова ще гласуваме с "не" на вота на доверие."

Турция подготвя държавен инвестиционен фонд

Проектозакон за създаване на държавен инвестиционен фонд беше внесен в турския парламент във вторник. Той дава възможност за регистрирането на компания за управление на активи Turkiye Varlik Yonetimi AS, в която 50 млн. лири (17 млн. долара) ще бъдат внесени от държавния Фонд за приватизация. Тази компания от своя страна ще създаде държавния инвестиционен фонд, който ще се нарича Turkiye Varlik Fonu, както и други фондове евентуално. За фонда ще има изключения от закона за защита на конкуренцията, а борсата в Истанбул няма да събира такси върху продажбата на инвестиционни инструменти от името на фонда. Първоначално част от публичните средства и приходи ще бъдат отделяни за създаване на основите на новия фонд и компанията за управление на активи. Фондът ще се финансира и от финансови инжекции, продажба на държавни активи, от излишъците на Приватизационния фонд и други държавни институции. Чрез тях ще се финансират големи проекти в страната и, от една страна, ще се намали бремето, тежащо на банките, а от друга, ще се ограничи ролята им във финансовия сектор.

Сделки и проекти

Американската софтуерна компания Progress придоби целия eкип на българската "Уанбит софтуер" (OneBit). При сделката не се изкупуват дялове, а 15-те разработчици започват работа от 1 август в придобитата преди две години "Телерик". "Уанбит" е създадена през 2011 г. и е бутиков разработчик и интегратор на решението за изграждане на сайтове за вътрешна корпоративна комуникация Microsoft SharePoint. Основателят й Ради Атанасов получава необявена сума и мениджърска позиция.

Австралийската IT компания Megaport, създала първата в света концепция за софтуерно дефинирани мрежи, ще стъпи на европейския пазар, като придобие Peering Gmbh, оперираща под името ECIX и втори най-голям оператор за интернет обмен в Германия и базираната в София компания OM-NIX, която предлага мрежови и облачни услуги. Общата стойност на двете сделки е 3.1 млн. австралийски долара, съобщава Australian Associated Press

Датската верига за мебели JYSK, която оперира в България чрез дружеството "Юск бул", продължи експанзията си с отварянето на осми магазин - в Асеновград. През миналата година от групата обявиха, че планират мрежата им да достигне до 35 магазина в средносрочен план. Веригата има два магазина в София и по един в Плевен, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Велико Търново.

Американският ритейл гигант Wal-Mart планира закупуването на електронния търговец Jet.com, като целта е да измести Amazon от първото място в сектора си за електронна търговия. Според запознати източници на Wall Street Journal сумата на сделката може да достигне 3 млрд. долара.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с Бойко Борисов в София

Газ, жп връзки, туризъм и води. Това бяха темите, които българският и гръцкият кабинет обсъдиха на третата си обща среща, проведена в резиденция "Бояна". На срещата се обсъдиха редица общи енергийни проекти, довършването на железопътната връзка между Бургас и Александруполис в рамките на две години, както и управлението на язовирите в България, за да не се наводнява коритото на р. Марица в нейната гръцка част.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Я да видим кой рекламира

Я да видим кой рекламира

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK