Вечерни новини: 9 август

Заради горски пожари близо 300 души бяха евакуирани и на остров Мадейра и в Южна Португалия.

Вечерни новини: 9 август

Главният архитект на София Здравко Здравков ще обжалва пред ВАС отказа на Министерството на културата да обяви сградата на хотел "Маринела" за паметник на културата; Ръководството на БНБ няма да обяви лично резултатите от проверката на активите и стрес тестовете на банковата система; 20 хил. допълнително отпечатани месечни винетки ще бъдат доставени по обектите за продажба в четвъртък; Заради горски пожари близо 300 души бяха евакуирани и на остров Мадейра и в Южна Португалия

6021 прочитания

Заради горски пожари близо 300 души бяха евакуирани и на остров Мадейра и в Южна Португалия.

© Reuters


20 хил. месечни винетки са допълнително отпечатани и от четвъртък ще бъдат доставени по обектите, съобщи председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. По думите му лек недостиг на този вид винетки се очаква през почивните дни заради в турските гастарбайтери, които се прибират от Западна Европа към родината си за отпуската.

На снимката: Заради горски пожари близо 300 души бяха евакуирани и на остров Мадейра и в Южна Португалия

Тези райони също бяха застигнати, след като бушуваха главно в северната част на страната, предаде "Франс прес". В южната португалска община Силвеш около 50 жители също бяха евакуирани като предпазна мярка преди потушаването на горски пожар. Северна Португалия обаче остава най-засегнатата от пожари част на страната още от събота заради високите температури - около 35 градуса. Във вторник сутрин три големи пожара мобилизираха 785 пожарникари и 270 пожарни коли. Близо 7% от територията на испанския остров Палма също са били засегнати от избухналия на 3 август горски пожар.

Главният архитект на София Здравко Здравков ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) отказа на Министерството на културата да обяви сградата на хотел "Маринела" за паметник на културата, което пречи да спре надстрояването му с 10 етажа, съобщава "Клуб Z". Хотел "Маринела" е знаков за София и трябва да се запази първоначалният му вид, каза той пред "Дневник". И потвърди, че е в писмото си към ВАС е посочил конкретни аргументи, с които доказва, че надстрояването на хотела с още 10 етажа е напълно незаконно. Собственикът на хотела Ветко Арабаджиев е поискал разрешение за надстрояването преди няколко месеца. Такова той е получил от гл. архитект на кв. "Лозенец", който обаче няма правомощия да одобрява втора категория строежи. Столичната община пък не дава ход на строителството заради процедурата по обявяване на комплекса за паметник на културата. Въпреки това незаконното надстрояване е в ход, и то без да има технически проекти, без протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа. ДНСК е издала заповед за спиране на строежа с предварително изпълнение, което следва да се спазва дори и при обжалване пред съда. Въпреки това собственикът продължава надстрояването. Това е установено в три поредни проверки.

Средно 10-12% по-висока цена постигат държавните горски стопанства, като продават дървесина чрез системата за електронни търгове. Това съобщи зам.-министърът на транспорта Валери Борисов след проверка как работи системата за е-продажба на дървесина, разработена от "Информационно обслужване". Платформата се ползва в Югозападното държавно предприятие. Четири месеца след официалния старт на платформата са проведени над 40 търга със стотици участници, каза заместник-министър Валери Борисов. По думите му чрез въвеждането на електронната платформата е улеснен процесът по регистрация на участници от различни части на страната в електронни търгове. До този момент не е имало нито едно обжалване на резултатите от е-търговете. Успехът на платформата в Югозападното държавно предприятие е предизвикал интерес към системата и в други структури. До края на 2016 г. платформата ще заработи в Южното централно и Северозападното държавно предприятие. Платформата ще обхване две трети от територията на горските стопанства в страната.

Ръководството на БНБ начело с новия управител Димитър Радев няма да обяви лично на пресконференция резултатите от проверката на активите и стрес тестовете на банковата система. Докладът от проверката, както и темплейтите за резултатите на всяка отделна банка ще бъдат публикувани в неизвестен час в събота на интернет сайта на институцията, обясниха от пресцентъра на БНБ пред Mediapool. Оттам не коментираха причините за решението си. За сравнение, на 26 октомври 2014 г., когато Европейската централна банка обяви резултатите от подобен мащабен преглед на близо 130-те най-големи банки в еврозоната, тя направи специална конференция, на която бяха позволени и журналистически въпроси.

Социалният министър Зорница Русинова съобщи, че в работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество до края на годината е заложено заседание, на което ще се обсъдят предложенията на работодатели и синдикати за праговете за минимален осигурителен доход. Русинова каза това в отговор на въпрос каква е позицията й по повод разнопосочните искания на представителите на бизнеса и на работниците. Работодателите настояват за отмяна на праговете, а синдикатите - за 10-процентното им увеличение в случай на отказ на бизнеса от преговаряне. Русинова припомни, че четирите работодателски организации изпратиха официално писмо към нея и към министъра на финансите Владислав Горанов с искане да се преразгледа режимът на минималните осигурителни прагове.

Повече от 440 пациенти с хепатит С чакат да получат достъп до новата безинтерферонова терапия, която Националната здравноосигурителна каса обяви, че ще поема от 1 март тази година. Одобрението на протоколите обаче се бави с месеци, а за някои от тези хора това е фатално. Представители на пациентската организация "Хепактив" и хора с хепатит С протестираха днес пред касата срещу забавянията и настояха за отчет докъде е стигнала обработката на документите. Те искат по-голяма експедитивност, защото новите медикаменти са шанс за почти пълно излекуване (при 90% от пациентите), но това става все по-трудно с напредването на болестта.

БИЗНЕС НОВИНИ

"Булсатком" с последни подготовки преди изстрелването на сателита

Сателитният оператор "Булсатком" е на последния етап в подготовката по изстрелването на свой спътник, съобщиха от компанията. Съоръжението BulgariaSat-1 на стойност 150 млн. долара е преминало успешно още една важна фаза в комплексния тестов процес - т.нар. вибрационни тестове. Те са задължителни, за да бъде сигурно, че сателитът ще издържи на условията и средата при изстрелването му. Ако събитията се развият по план и бъде преминат успешно и последният технически тест, още към края на тази година BulgariaSat-1 ще бъде изведен в Космоса. "Успешното приключване на тази важна тестова процедура практически показва, че до изстрелването на BulgariaSat-1 остава само фазата по тестване на антените. Графикът се движи по план и преди края на годината ще имаме готовност да го изведем в Космоса", коментира в съобщение до медиите Максим Заяков, съосновател и главен изпълнителен директор на "Булсатком". За производството на съоръжението компанията се е договорила със Space Systems/Loral (SSL), а цялостната дейност се финансира с кредитна линия от американската външнотърговска банка Ex-Im Bank.

С близо 40% спада оборотът на борсата през юли

През борсата са минали малко под 20 млн. лв. в сравнение с 33 млн. през юни. Причина за това са нормализирането на усилената търговия с акциите на "Химимпорт", както и моментът от годината. Пазарната капитализация на основния пазар на БФБ продължи да расте, добавяйки 0.88% към стойността си, но все още остава с 4% по-ниска от на годишна база. Стойността на емисиите в сегмент "Стандарт" се покачва с 1.33% спрямо юни. Три от четирите индекса на БФБ отбелязаха ръстове в сравнение с предходния месец, макар и минимални. SOFIX добави 0.58% към стойността си, завършвайки месеца на 458.18 пункта. Най-голямо увеличението има при BGTR 30, който нарасна с 1.07%. Единственият индекс с неуспешен месец е BGREIT, който губи 1.3%. Основните дружества в него не отчетоха сериозно поевтиняване, а причина за спада бяха няколко сделки с "Актив пропъртис" и "Булленд инвестментс", които понижиха значително цените на акциите им.

"Райфайзен лизинг" предлага лизинг на селскостопански производители

Компанията ще участва на ежегодното изложение "БАТА агро" 2016, което ще се проведе между 30 август и 3 септември в Стара Загора. Лизинговото дружество ще предлага преференциални условия и гъвкави погасителни планове, отговарящи на конкретните нужди на участниците в събитието. Те включват по-ниска лихва, минимално самоучастие и сезонен погасителен план, валидни до края на септември 2016 г. Финансиране ще се отпуска за селскостопанска техника и присъщия ѝ инвентар.

News Corp на Мърдок подобрява резултатите си

Издателският бизнес на медийния магнат Рупърт Мърдок се представя добре. През четвъртото фискално тримесечие до края на юни приходите на News Corp, която е собственик на издания като американския Wall Street Journal и британския Times, са нараснали с 5% на годишна база до 2.2 млрд. долара. Това е първият ръст на приходите от пет тримесечия, като компанията надмина очакванията. Компанията отчете нетна печалба от 89 млн. долара, или 15 цента на акция, малко по-ниска от очакванията на Wall Street, спрямо загуба от 379 млн. долара, или 65 цента на акция, преди година, пише WSJ. Анкетирани от Thomson Reuters анализатори очакваха приходи от 2.06 млрд. долара при нетна печалба от 13 цента за акция.

Печалбата на Munich Re надмина очакванията

Печалбата на втория най-голям презастраховател в света Munich Re през второто тримесечие надмина очакванията на анализаторите, въпреки че регистрира по-големи претенции заради природни бедствия и извърши разходи по преструктуриране на звеното си за застраховане Ergo, съобщава Bloomberg. Нетната печалба се понижава до 974 млн. евро от близо 1.1 млрд. евро година по-рано. Анализаторите, анкетирани от агенцията, предвиждаха 479 млн. евро. Германската компания потвърди годишната си цел за печалбата от 2.3 млрд. евро, след като я понижи през май. Сметката на Munich Re за претенции от застрахователни събития се е увеличила през периода поради наводнения в Европа и пожари в Канада.

Новият iPhone вероятно ще има двойна камера, но не и жак за слушалки

Според последната порция слухове за бъдещето на iPhone следващото поколение на телефона ще има доста промени и не всички ще се харесат на потребителите. Смартфонът вероятно ще има двойна камера и ще се сбогува с жака за слушалки, съобщава агенция Bloomberg. Източниците на агенцията в компанията твърдят, че iPhone 7 ще има и нов хардуерен бутон. Той може да е сензорен и вече да не се разчита на физическото му натискане, а само на лек допир. Визуално не се очакват особени промени в дизайна на iPhone. Ще има леки промени във външния вид, но нищо, което коренно да промени визията на телефона. Сред по-големите промени ще е двойната камера на гърба. Те ще работят заедно, като това ще позволи на iPhone да създава по-големи и качествени снимки, които той ще обработва в реално време. Премахването на жака за слушалки пък ще позволи на iPhone най-сетне да получи втори говорител. Потребителите ще могат да свързват слушалките си чрез Bluetooth или порта за зареждане, включително чрез преходник.

Производството във Великобритания се свива през юли

Представянето на преработвателния сектор във Великобритания се разминава с очакванията на анализаторите. Стойностният обем на производството се свива с 0.3% на месечна база през юли, докато икономистите очакваха да няма промяна. Секторът отговаря за 80% от индустриалното производство на Острова, като последното нараства с 0.1% през миналия месец. В отговор на това понижението на паунда достигна 0.39% до 1.2988 за долар. Въпреки евтината валута данните за търговския баланс показват отрицателно салдо от 12.4 млрд. паунда спрямо прогнозите за 9.6 млрд.

20 хил. месечни винетки са допълнително отпечатани и от четвъртък ще бъдат доставени по обектите, съобщи председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. По думите му лек недостиг на този вид винетки се очаква през почивните дни заради в турските гастарбайтери, които се прибират от Западна Европа към родината си за отпуската.

На снимката: Заради горски пожари близо 300 души бяха евакуирани и на остров Мадейра и в Южна Португалия


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    alieng avatar :-|
    alieng

    бнб, това ли е новият курс на публичност, прозрачност, откритост. криете се като мишки пак.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата