🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Командирът на ВВС бе скоростно освободен, за да участва в изборите; 200 компании ще получават по-евтин ток; Правителството призна пета работодателска организация

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

200 компании ще получават по-евтин ток

Дългоочакваната от индустрията отстъпка в цената на тока от компонента за възобновяема енергия влиза в сила със задна дата от 1 август. Това стана, след като Европейската комисия одобри наредба, която дава тази възможност, съобщи ръководеното от Теменужка Петкова енергийно министерство. Отстъпката ще важи за 200 производствени фирми, които ще могат да спестят годишно около 94 млн. лв. От нея ще могат да се възползват само енергоемки компании с експортна ориентация. Тази държавна помощ за конкретни предприятия се прилага в много европейски страни с одобрението на ЕК.

Командирът на ВВС бе скоростно освободен, за да участва в изборите

Началникът на Военновъздушните сили ген. Румен Радев бе освободен по най-бързия възможен начин от активна военна служба, за да може да се включи в президентската надпревара. В сряда правителството прие рапорта за напускане на командира на бойната авиация, а няколко часа по-късно президентът Плевнелиев издаде указ, с който генералът освобождава поста и преминава в запас. Формално процедурата трябва да приключи със заповед на военния министър Ненчев. Веднага след като бе освободен, ген. Радев бе официално номиниран за кандидат-президент от БСП и АБВ (подробности - на стр. 24-25). За момента фаворитът на левицата се въздържа от публични изявления по въпроса с оставката си. Според неофициално изтеклите мотиви за напускането му той е бил против съвместните въздушни патрули с други натовски държави.

Правителството призна пета работодателска организация

ПАРТНЬОР Само седем месеца след като смени председателя си, Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) си върна загубеното преди четири години място сред национално представените работодателски организации, които могат да си партнират с правителството, и вече е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това стана половин година след като доминираният дотогава от Алексей Петров съюз смени председателя си с бившия земеделски министър от първото правителство на Бойко Борисов – Мирослав Найденов. През 2012 г. Съюзът за стопанска инициатива беше изваден от тристранния съвет като непредставителен. Тогава правителството промени критериите за представителност и ССИ не успя да декларира, че компаниите в него осигуряват повече от 100 хил. служители. На следващата година ВАС обяви на две инстанции решението за незаконосъобразно и поиска специална комисия в социалното министерството да прецени дали е налице представителност. Съюзът е успял да се вмести в критериите и с доклад на министър Зорница Русинова правителството го връща сред национално представените работодателски организации.

Силвия Дънекова е дала положителна допинг проба

ДОПИНГ И двете проби на лекоатлетката Силвия Дънекова на олимпийските игри са дали положителен резултат на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Състезателката ни в стипълчейза на 3000 метра е хваната с methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA) – неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от Списъка на WADA (известна още като "пептидни хормони и хормони на растежа"). Дънекова е била тествана два пъти за три дни. Първата ѝ проба от 30 юли е отрицателна, но допингченгетата са я тествали и след два дни. Тогава в пробата ѝ е открит хормон на растежа. Докторът на олимпийския отбор на България Стефан Стругаров заяви, че до момента на проверка са подложени плувкинята Нина Рангелова и двама атлети, но не уточни кои. Това се очертава като първия допинг случай в рамките на олимпиадата. Дънекова обяви, че е невинна. Българската лекоатлетка заяви, че по никакъв начин не е нарушавала правилата, а положителна й проба е изфабрикувана от Световната антидопингова агенция (WADA). Говорителят на МОК Марк Адамс заяви, че са взети 2097 проби, от които 1775 теста от урина, 121 кръвни проби и 201 проверки на биологичните паспорти.

Прокуратурата разследва финансирането на партията на Бареков

РАЗСЛЕДВАНЕ Прокуратурата е образувала досъдебно производство за финансирането на партията на Николай Бареков "България без цензура", както и за събраните от нея дарения по време на изборите за евродепутати. Това става ясно от отговор на зам. градския прокурор на София Николай Русинов на запитване на "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация. Срещу партията бяха образувани две проверки – за произхода на средствата, с които е финансирана, по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков и покрай изборите за евродепутати. От прокуратурата отказват да дадат информация за кое престъпление се води разследването, нито коя структура в обвинението го наблюдава. Не става ясно и поради каква причина досъдебното производство продължава вече втора година. Сигналът на "Протестна мрежа" беше внесен в края на февруари 2014 г. и е за организирана престъпна група, членове на която са Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Той беше за разминаване между декларираното и фактическото имотно състояние на депутата от ДПС Делян Пеевски, за големия брой кредити към свързани лица, отпускани от вече фалиралата КТБ. Беше засегнат и въпросът с парите на ББЦ.

Втората проверка е образувана по повод репортажи, излъчени по bTV и "Нова телевизия", които показват, че хора, чиито имена са били включени като дарители в партията, не знаят за това. Около изборите за евродепутати партията на Бареков успя да набере най-много средства от дарения – близо 1.2 млн. лв.

През март 2014 г. пък сайтът Vevesti.bg съобщи, че лидерът на ББЦ живее в луксозна къща в квартал "Драгалевци" на стойност 1 млн. лв. Имотът беше собственост на фирмата "Инвестиция БГ", която по документ беше собственост на PR-а на Бареков Иванка Неделчева и на члена на контролния съвет на партията Магдалена Христова. Те отдаваха под наем жилището на Бареков за 1000 евро на месец. През януари 2015 г. въпросната къща беше запорирана след ревизия в НАП. От акта стана ясно, че покупката е финансирана със заем от една от фирмите, през която е била източвана КТБ.

Здравната каса обмисля европейските карти да важат шест месеца

Ограничение Националната здравноосигурителна каса обмисля как да намали плащанията си за лечение по спешност в Европейския съюз с европейска здравноосигурителна карта, става ясно от протокол от заседанието на надзорния й съвет. Едно от предложенията е документът да се издава с валидност шест месеца, а не една година, както е сега. Причината, която изтъкват от институцията, е, че 3% от ползвалите картата си плащат осигуровките, получават документа, а след това престават да се осигуряват. Здравна карта си издават около 150 хил. души. Годишният бюджет на касата за лечение в ЕС е 60 млн. лв., но тя е натрупала 175 млн. задължения към други страни членки.

Германската Intrama прави нов завод за опаковки в Пловдив

Разширяване. Германската компания Intrama, която прави пакетиращи машини и консумативи за хранително-вкусовата промишленост, ще отвори нова производствена база за опаковки в Пловдив. Инвестицията в мощностите, които ще са част от сега действащото предприятие на компанията в града, е 20 млн. лв., а проектът ще отвори нови 110 работни места. Строителството на новия завод ще приключи до края на годината. През 2015 г. българската дъщерната група "Интрама инвест" има консолидирани приходи 21.7 млн. лв., което представлява над 2 млн. лв. годишен ръст. Фирмата се управлява от Александър Божилов и Франк Улрих.

Латвийската 4finance придоби Ти Би Ай банк

Инвестиция. Латвийската компания 4finance Holding, зад която стои руският милиардер Олег Бойко, приключи сделката за придобиването на Ти Би Ай банк, след като Комисията за защита на конкуренцията разреши покупката. Сделката е на стойност 69 млн. евро и включва цялото финансово подразделение TBIF на холандско-израелския конгломерат Kardan, в което основната част е българската банка, която има клонове и в Румъния. Засега не се предвиждат промени в ръководството. Купувачът е компания с фокус върху бързите потребителски заеми (основно под марката Vivus) и има бизнес в 15 държави.

Сделки и проекти

Британската анализаторска и консултантска компания Future Thinking е придобила българската "ДжемСийк кънсълтинг", която е специализирана в обработка и анализ на данни, става ясно от съобщение в Търговския регистър. Сумата на сделката не е посочена. През последните три години "ДжемСийк" се разрасна извън традиционните маркетингови проучвания и се превърна в доставчик на технологични решения в т.нар. data science - извличането и анализиране на данните. Компанията има офиси в София и Амстердам.

Европейската комисия одобри отпускането на 29.9 млн. евро на Електроенергийния системен оператор за изграждането на далекопровода Добруджа – Бургас. Средствата ще покрият 50% от разходите за изграждането на 400-киловолтовия електропровод с дължина 140 километра. Останалото финансиране ще е със собствени средства на компанията. Новият кабел ще свърже подстанция "Варна" с подстанция "Бургас" и ще стабилизира захранването и напреженията в района на град Варна след извеждането от експлоатация на блоковете в ТЕЦ "Варна".

Австрийската Raiffeisen Zentralbank обяви, че възнамерява да подсили капиталовите си резерви, като до края на година продаде по-голямата част от акциите си в местната застрахователна група Uniqa. Цената на подготвяното прехвърляне на 17.6% от акциите на застрахователя не се съобщава, пише Reuters. Разговорите се водят с другия голям акционер в застрахователната група - частната фондация Uniqa Versicherungsverein Privatstiftung. От Raiffeisen коментираха, че евентуална сделка няма да повлияе на бизнеса в България.

Русеф на крачка от импийчмънт

Бразилският Сенат гласува за продължаване на процедурата по импийчмънт на президента Дилма Русеф. Тя бе отстранена временно от своя пост заради обвинения във финансови нередности. През следващите дни сенаторите ще изслушат представители на защитата и обвинението, след което ще гласуват отново. Окончателното решение ще стане известно в края на август или началото на септември. Русеф е обвинена, че е използвала контролирани от държавата банки, с които е финансирала социалните си програми, без да обяви публично това.

Девет души загинаха при експлозии в Турция

ТЕРОР Девет души загинаха при две бомбени експлозии в два града в Югоизточна Турция. Силите за сигурност обвиняват ПКК за атаките, при които са ранени десетки хора. Експлозия е избухнала в сряда в град Къзълтепе, близо до границата със Сирия. Нападението е било срещу автобус, превозващ полицаи. Убити са четирима души, а 10 полицаи и 30 цивилни са ранени. По същото време в центъра на Диарбекир е била взривена кола-бомба. Жертвите са петима души, а ранените са 12, включително петима полицейски служители. Наскоро командир от ПКК предупреди за предстоящи нови атаки, посочвайки, че полицията няма да живее така спокойно, както е било досега.

Доклад: Лондон ще изгуби милиарди от излизането от ЕС

ПРОГНОЗА Изборът между "членство" и "достъп" на Великобритания до единния пазар на ЕС на практика не съществува, защото икономически достъпът е много по-различна концепция с по-малко ползи. Това е заключението на британската неправителствена организация Institute for Fiscal Studies. Според неин доклад запазването на членството в единния европейски пазар се равнява на около 4% от британската икономика. Без него страната би понесла загуби за десетки милиарди паундове и то не може да бъде компенсирано като статут нито от система от двустранни търговски споразумения с останалите в ЕС 27 страни, нито от регулациите на Световната търговска организация. Финансовият сектор изпитва най-пряко ефекта от свободния достъп до единния пазар, тъй като благодарение на т.нар. паспортни права британските компании могат директно да обслужват клиенти в ЕС. Съхраняването на този статут би изисквало най-малкото членство в Европейската икономическа зона, но също така би било зависимо от бъдещите регулаторни решения на ЕС, в одобрението на които Лондон вече няма да участва.

Берлин планира твърд отговор на терористичните атаки

МЕРКИ Германците с двойно гражданство ще загубят германското си гражданство, ако се бият за ислямистки групировки в чужбина. Това предвиждат нови предложения на вътрешното министерство за подобряване на сигурността в страната. Вътрешният министър Томас де Мезиер също така обяви планове за ускоряване на процеса на депортация на чуждестранни престъпници, назначаване на още полицаи и увеличаване на видеонаблюдението на обществени места. Той обаче отхвърли идеята за забрана на бурките и не се поддаде на натиска за промяна на правилата за лекарската тайна с цел улесняване на медицинските служители да информират властите, ако техните пациенти планират да извършат престъпление. Регионални вътрешни министри от Християндемократическия съюз на Меркел представиха свои предложения в отговор на двете терористични атаки миналия месец, които повдигнаха въпросителни за уязвимостта на Германия от ислямистите. Те включват назначаването на 15 хил. допълнителни полицаи до 2020 г., премахване на двойното гражданство и забрана на бурките.