Вечерни новини: 15 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 15 август

Хиляди хора празнуваха до ранните часове на 13 август на крайбрежния булевард "Малекон" в Хавана под звуците на латино ритми <a href="http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/14/2811284_fidel_kastro_se_poiavi_lichno_na_turjestvata_za/" target="_blank">90-ия рожден ден на оттеглилия се от власт кубински лидер Фидел Кастро</a>

Вечерни новини: 15 август

МВР ще изгради контролно-пропускателни пунктове във вътрешността на страната, за да се справи с трафика на нелегални мигранти; От 15 август българската научна общност остава без достъп до световните бази данни ScienceDirect и SCOPUS; Bundesbank съветва германците да работят до 69 години; Cъдят РwС за рекордните $5.5 млрд.

5121 прочитания

Хиляди хора празнуваха до ранните часове на 13 август на крайбрежния булевард "Малекон" в Хавана под звуците на латино ритми <a href="http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/14/2811284_fidel_kastro_se_poiavi_lichno_na_turjestvata_za/" target="_blank">90-ия рожден ден на оттеглилия се от власт кубински лидер Фидел Кастро</a>

© Reuters


Число на деня:

1.3 млн. лв. ще даде Столичната община за нова растителност, показва обществена поръчка от началото на седмицата. Сумата е предвидена за озеленяване на София за периода от тази година до края на 2019 г.

МВР ще изгради контролно-пропускателни пунктове (КПП) във вътрешността на страната, за да се справи с трафика на нелегални мигранти. Това съобщи пред "Хоризонт" директорът на Националната полиция, главен комисар Христо Терзийски. За момента подобни КПП-та ще бъдат изградени само в района на Бургас. Терзийски обясни пред БНР, че освен на традиционните места пунктове ще има и на второстепенни, третостепенни и горски пътища.

От 15 август българската научна общност остава без достъп до световните бази данни ScienceDirect и SCOPUS. Причината е, че Министерството на образованието и науката (МОН) не е подновило абонамента към издателство Elsevier, което публикува голяма част от научните журнали по света и поддържа научни информационни системи за търсене на данни, съобщи dnevnik.bg. Става въпрос за 6.9 млн. лв., които изглеждат непосилни на фона целия бюджет за наука от 24 млн. лв. и дефицита от 5.6 млн. лв. От пресцентъра на ведомството са обяснили, че към момента министерството "извършва проучвания и търси най-добрите условия за встъпване в преговори за осигуряване на абонаменти и за 2016 г." и "е предприело действия по водене на преговори с издателство Elsevier за продължаване на достъпа на научните организации до базите данни". Неотдавна е имало и среща между представители на издателството и на министерството.

Цвета Авджиева
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Кметът на район "Младост" Цвета Авджиева депозира оставката си, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Това стана, след като от Изпълнителната комисия на ГЕРБ поискаха оттеглянето й. Като причина Авджиева посочва предотвратяване на последващи спекулации за строителството на сграда за обществено обслужване в квартал "Младост 1". "Следвайки закона и принципите за прозрачно управление, мога отговорно да заявя, че всички действия, извършени от мен като кмет на район "Младост" и районната общинска администрация, стриктно спазват закона. Това бе потвърдено и от три проверки по случая, извършени през последния месец от съответните компетентни органи", казва в официалното си обръщение Цвета Авджиева.

Промишленото производство в Европейския съюз през юни е нараснало с 0.5% както на годишна, така и на месечна база, показват данните на Евростат. На фона на тези резултати представянето на България е доста над средното, като производството се е увеличило с 3.9% спрямо същия месец на 2015 г. Със същия процент е нараснал показателят и на месечна база, което нарежда страната на второ място в ЕС. Първенецът е Ирландия с ръст от 7.1%. Тя обаче отчита спад за последните 12 месеца.

Изграждането на скоростния път Бургас - Слънчев бряг с четири ленти за движение е приоритет на правителството за следващия строителен сезон. Изграждането му ще започне с най-критичните участъци – обходите на Ахелой и Поморие. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова във Варна по време на празника на града, цитирана от "Медиапул". В момента текат процедурите за избор на изпълнител на отсечките. По отношение на участъка след Слънчев бряг до Варна в момента се прави анализ къде е възможно да се изгради трета лента, за да се облекчи трафикът и да се намалят до минимум пътните произшествия, каза Павлова.

Организираните пътувания за деца в предучилищна и училищна възраст ще се провеждат след сключен договор между туроператор и директор на съответното детско заведение, съобщиха от Министерството на туризма. Това предвижда проектът на Наредба за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена, инициирани от детските градини, училищата или центровете за подкрепа за личностно развитие, който е публикуван за обществено обсъждане. Документът е разработен съвместно между Министерството на туризма и Министерството на образованието и науката. Детските лагери ще могат да се организират в оградени туристически обекти с минимум два входа, с денонощна охрана и пропускателен режим, осигурено видеонаблюдение, ресторант и други задължителни характеристики, предвижда наредбата.

Божидар Лукарски
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Профилът, който трябва да следват партньорите в Реформаторския блок (РФ), е на евроатлантически ориентиран президент като Росен Плевнелиев. Това каза лидерът на СДС Божидар Лукарски. Политиката на Росен Плевнелиев беше доста определяща и важна в областта на външнополитическата нагласа, което е особено важно в настоящия момент. Така че продължаването на линията на евроатлантическата нагласа е изключително важно. Политиката на евроатлантически ценности според Реформаторския блок не е част от миналото на Европа, а е част от неговото настояще и бъдеще, каза Лукарски. По думите му РФ няма да излезе във вторник с кандидатпрезидентска двойка.

Bundesbank съветва германците да работят до 69 години

Властите в Германия трябва да обмислят повишаване на пенсионната възраст до 69 години към 2016 г., защото иначе рискуват фондовете да не успеят да изплащат пенсии, съобщи централната банка на страната. В момента масовата възраст за излизане в пенсия е 65 години, планира се тя да стане 67 години през 2030 г. и пенсионната система е стабилна. Но има опасения на Bundesbank, че заради демографски промени в следващите десетилетия няма да се съхрани този модел, който обещава от средата на века пенсията да е равна поне на 43% от средния доход на работещите. Правителственият говорител Щефен Зиберт каза, че приетият праг от 67 г. е устойчиво решение. Но правителството очаква от средствата си в пенсионната система годишна доходност от 4%, докато тази по 20-годишните му облигации е едва 0.2%, уточнява Reuters.

Над 40 турски журналисти бяха арестувани
Източник: Reuters

Общо 43-ма журналисти в Турция са били арестувани във връзка с разследването на неуспешния опит за преврат от 15 юли, съобщава в. Hurriyet. Броят на издадените заповеди за арест срещу хората в бранша вече е над 100. 42-ма от задържаните журналисти са от обществената телевизия ТРТ. Те били арестувани на 11 август, но имената и длъжностите им не се съобщават. Смята се, че сред тях има и известни водещи. Преди тях е бил арестуван Айсенур Парълдак от несъществуващия вече вестник Zaman. Същевременно Турция издаде и забрана за пътуване на служители на медии.

Cъдят РwС за рекордните $5.5 млрд.

Компанията PwC е съдена за рекордните 5.5 млрд. долара по обвинение, че не е успяла да засече измама, довела до фалит на банка по време на финансовата криза, в дело, след което могат да бъдат застрашени и други одиторски фирми, пише Financial Times. Делото, което е с най-голямата сума срещу одиторска фирма, е заведено в съд в Маями от името на синдика на фалиралия ипотечен попечител Taylor, Bean & Whitaker (TBW). PwC е обвинявана, че не е засякла конспирацията за милиарди долари между основателя на компанията Лий Фаркас и директори на базираната в Алабама банка Colonial Bank, която е предоставяла кредити на TBW. Всяка година от 2002 г. до 2008 г. PwC не е откривала сериозни одиторски нередности в компанията майка на банката - Colonial BancGroup. Colonial фалира през 2009 г., превръщайки се в шестата по големина банкрутирала банка в американската история. Според синдика на TBW PwC е сертифицирала съществуването на активи на Colonial Bank за над 1 млрд. долара, които не съществуват, били са продадени или са били без стойност.

Фалстарт за онлайн декларации на доходи в Украйна

Системата за онлайн деклариране на доходи и имотно състояние от близо 50 000 високопоставени държавни служители в Украйна тръгна с фалстарт в понеделник. Причината е, че националната служба за онлайн сигурност не издаде навреме сертификат, което означава, че системата не е с нужното качество. Това е ангажимент, поет пред МВФ, която бави отпускането на траншове от обещаните 17.5 млрд. долара, докато Киев не се заеме сериозно с борбата с корупцията, укриването на доходи и неплащането на данъци. Премиерът Володимир Гройсман потвърди, че системата работи само в тестови вариант, а Ярослав Юрчишин от Transparency International Ukraine каза, че измамите продължават, защото чиновниците могат да вписват каквото си искат и да останат ненаказани, тъй като това не е официално сертифицирана платформа.

БИЗНЕС НОВИНИ

Италианска компания планира инвестиция в Плевен

Италианска компания възнамерява да инвестира един милион лева в Плевен. Очакват се нови работни места за разширяване на производството, съобщи кметът Георг Спартански, цитиран от БНР, но без да се споменава името. Ще бъдат вложени 1 милион лева за закупуване на нови машини за разширяване на производството и за назначаване на още 20 работници. Италианските бизнесмени предлагат и практика на ученици от професионалните гимназии. Плевен не е лошо място да си развиват инвестицията. Водим срещи и с потенциални бъдещи инвеститори в Плевен, които оглеждат терени в Северозападна България за ситуиране тук на техни производства, подчертавам производства. Надяваме се, че тези знаци, които се дават напоследък заради раздвижване на интереса на инвеститорите към Плевен, е коментирал Спартански.

Space X отново приземи успешно ракета на плаваща платформа

Space X записа четвърто успешно приземяване на ракета върху плаваща платформа. Компанията направи това тази нощ, след като изведе комуникационен сателит в орбита. Бавно, но сигурно компанията усъвършенства ракетите и методиката си, като записва все повече успешни кацания преди голямото изпитание. Тази есен тя за пръв път ще използва повторно ракета, която вече е летяла и се е приземила успешно на предишна мисия. Това е и основната цел на Space X - да използва едни и същи ракети многократно. Освен това успешното поредно приземяване на Falcon 9 е важно и за другата цел на компанията. Тя иска да може да изстрелва и приземява успешно по една ракета на всеки две седмици. При това иска тази цел да е изпълнена до края на тази година. Така в новина ще се превърне не поредното успешно приземяване на ракета, а някое неуспешно.

Печалбата на "Роснефт" се е понижила с 34%

Печалбата за второто тримесечие на най-големия производител на петрол в Русия "Роснефт" се е понижила с около 34%, съобщава Bloomberg, цитиран от Investor.bg. Това обаче е над оценката на анализаторите, макар че възстановяването на цените на петрола е под ценовите нива от миналата година. Нетната печалба е спаднала до 89 млрд. рубли (1.4 млрд. долара) през второто тримесечие от 134 млрд. рубли година по-рано, заяви базираната в Москва компания. Това е над средната оценка за 83 млрд. рубли на 9 анализатори, анкетирани от Bloomberg News. Приходите са се понижили с 7.9% до 1,23 трлн. рубли. В резултат на срива на цените на суровините Русия се изправя пред втора година на рецесия. Правителството обмисля продажбата на почти 20% от "Роснефт" – най-голямата компания в Русия, още през тази година, за да помогне за запълването на дупката в бюджета. Държавните финанси понесоха тежестта от срива на петрола, а самите компании са защитени от прогресивна данъчна система.

Консорциум между "Строймонтаж" и "Пема груп" с ВиК договор за 2.3 млн. лв.

Консорциум между "Строймонтаж" и "Пема груп" е подписал договор с община Перник за 2.3 млн. лв. без ДДС за изграждане на канализационна мрежа в два квартала на гр. Батановци - кв. "Делниче" и кв. "Бор". Към обществената поръчка е имало силен интерес - участва са 17 кандидата сред които "Водстрой 98", "ГБС Инфраструктурно строителство", "Трейс груп холд", "Хидрострой", "Агромах", "Каро трейдинг" и др. Прогнозната цена е била 2.6 млн. лв. При оценяване на офертите предложената цена е била с тежест само 35%.

Wizz Air ще лети повече до Варна

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air откри нова линия от България, която ще свързва Варна и Будапеща. Маршрутът ще се обслужва през летните месеци до 18 септември, като полетите са по два на седмица – в сряда и неделя. Цената на еднопосочния самолетен билет започва от 139.99 лв. Авиокомпанията свързва България и Унгария с три линии от Будапеща до Бургас, Варна, както и до София, която ще бъде открита на 1 ноември. От Варна нискотарифният превозвач лети още до Лондон, където каца на летището в Лутън. Преди време Wizz Air поддържаше и вътрешна линия между морската столица и София, но впоследствие се отказа от нея. Като цяло на българския пазар Wizz Air има общо 37 линии до 17 държави от трите български летища. Фирмата се развива основно в Централна и Източна Европа. От няколко години е лидер на база брой превозени пътници от и до летище София, като изпревари по този показател националния авиопревозвач "България ер". От тази есен авиокомпания ще има сериозна конкуренция в София от страна на другия голям лоу-кост превозвач - Ryanair.

Число на деня:

1.3 млн. лв. ще даде Столичната община за нова растителност, показва обществена поръчка от началото на седмицата. Сумата е предвидена за озеленяване на София за периода от тази година до края на 2019 г.

МВР ще изгради контролно-пропускателни пунктове (КПП) във вътрешността на страната, за да се справи с трафика на нелегални мигранти. Това съобщи пред "Хоризонт" директорът на Националната полиция, главен комисар Христо Терзийски. За момента подобни КПП-та ще бъдат изградени само в района на Бургас. Терзийски обясни пред БНР, че освен на традиционните места пунктове ще има и на второстепенни, третостепенни и горски пътища.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK