Вечерни новини: 16 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 16 август

Референдумът ще е заедно с изборите

Вечерни новини: 16 август

Референдумът ще е заедно с изборите; Търгът за Тунел "Железница" за 250 млн. лв. събра 17 оферти; Община Перник е направила искане за безлихвен заем от 20 млн. лева; Мурад Хамид, който е близък на един от атентаторите срещу френското списание "Шарли ебдо" от началото на 2015 г., ще бъде предаден на Франция

5868 прочитания

Референдумът ще е заедно с изборите

© Юлия Лазарова


Референдум заедно с изборите

Президентът Росен Плевнелиев определи на 6 ноември 2016 г. да се проведе инициираният от телевизионния водещ Слави Трифонов национален референдум. Това е и датата, на която ще се проведат избори за президент на страната. От президентската институция припомнят, че според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление при произвеждането на редовни избори и взето решение от Народното събрание за национален референдум те се провеждат на една и съща дата. Президентът Плевнелиев е убеден, че ранното определяне на датата за националния референдум ще даде възможност на държавните органи и политическите партии да участват в подготовката и организацията на националния референдум, а гражданите – да направят информиран избор, се посочва в съобщението на прессекретариата на президента.

320 нелегални имигранти са заловени в София при полицейските акции през последните три дни, съобщиха от МВР във вторник. Всички са били без документи за самоличност. Арестите са извършени в района на Лъвов мост, както и в кварталите "Орландовци", "Модерно предградие" и "Факултета".

Търгът за Тунел "Железница" за 250 млн. лв. събра 17 оферти. Сложността на проекта и цената привлякоха много чуждестранни компании. Това стана ясно при отварянето на офертите в Агенция "Пътна инфраструктура". Тунелът ще е 2 км, което го прави най-дългия в България. Подобно съоръжение не е изграждано в България от 40 години. Това обяснява силният интерес от чужбина - предимно на италиански компании, които имат опит с тунелното строителство. Сред участниците са още испански и турски обединения.

Община Перник е направила искане за безлихвен заем от 20 млн. лева като част от оздравителната процедура за финансово стабилизиране, съобщава БТА. За погасяване на просрочените задължения, които са в размер на 18.9 млн. лева, за връщане на отпуснатите от централния бюджет временни безлихвени заеми са нужни 6.5 млн. лева. Общината няма възможност да задели ресурсите от бюджета за тази година, поради което ще направи искане към Министерството на финансите за предоставяне на нов временен безлихвен заем в размер на 16 млн. лв. до края на 2016 г., средствата от който ще използва за погасяване на просрочени задължения към доставчици и 10 млн. лв. за връщане на старите временни безлихвени заеми. "Изпълнението на заложените във финансовия оздравителен план на община Перник намерения, свързани основно с намаляване на просрочените задължения, е възможно само ако министърът на финансите одобри отпускането на нов временен безлихвен заем на общината", смята кметът Вяра Церовска.

Мурад Хамид, който е близък на един от атентаторите срещу френското списание "Шарли ебдо" от началото на 2015 г., ще бъде предаден на Франция по разследване за тероризъм, реши Софийският градски съд. Хамид не се възползва от тридневния законов срок, в който можеше да се откаже от първоначалното си заявление, че иска незабавно да бъде екстрадиран във Франция. На заседанието миналата сряда СГС разгледа европейската заповед за ареста му, а Хамид се оплака, че в България правата му не се спазват. Екстрадицията на Хамид беше поискана от Франция заради данни, че е свързан с терористична дейност. В европейската заповед за арест е посочено, че има информация Хамид да е участвал в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Според разследващите във Франция той е искал да се присъедини към "Ислямска държава" в Иран или Сирия.

100 служители от европейската гранична агенция "Фронтекс" идват в България, за да се включат в охраната на българските граници, съобщи БНР. 15 от тях ще бъдат разположени на контролно-пропускателните пунктове, а 85 - на така наречената зелена граница. Хората на "Фронтекс" ще се установят на българско-турската и българско-сръбската граница, посочват от Гранична полиция. В началото на август Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС реши да подсили съвместната операция в България в отговор на искане, подадено от българските власти на 29 юли. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи наскоро, че са нараснали опитите за нелегално преминаване на българската граница.

Български спортист на олимпийските игри е извикан на разпит в полицията в Рио де Жанейро заради обвиненията на камериерки от олимпийското село, че са били обект на агресия от страна на българи, съобщиха световните информационни агенции. "Води се разследване по случая, при който спортист от българската делегация е причинил наранявания на няколко камериерки, работещи в олимпийското село", се казва в съобщението на полицията в Рио. Една от пострадалите е дала показания, че инцидентът се случил, докато тя и колежките й влезли в стаята, за да почистят. "Спортистът обаче е настоял те да напуснат стаята, като ударил една от жените, след което атакувал другите", се казва още в съобщението на полицията. Името на българския спортист не се споменава в информацията, но явно става дума за някой измежду гребците Георги Божилов и Кристиян Василев. Предния ден те бяха посочени от БОК като замесени в инцидент с чистачка в селото на спортистите. От нашата делегация обаче защитиха гребците за инцидента с официална декларация, с която протестираха и срещу продължаващите кражби на лични вещи в олимпийското село.

Само няколко часа след като бяха обявени промени за движението на кръстовището на "Орлов мост", те бяха отменени. От Столичната община съобщават, че изпълнителите на обекта са намерили начин изграждането на метростанцията, която ще свързва новия трети лъч с най-стария първи, да стане без затварянето на шлюза. По план дясната лента за завой от "Евлоги и Христо Георгиеви" към "Цариградско шосе" трябваше да е затворена за 2 години. Проектантите на място обаче видели възможност да променят първоначалния план така, че това да не се налага.

Протести в Румъния срещу по-скъпа "Гражданска отговорност"

Десетки камиони се движеха два часа във вторник сутринта с бавна скорост по околовръстното шосе на Букурещ в знак на недоволство от поскъпването на застраховка "Гражданска отговорност", съобщава "Медиафакс". Синдикалистите в транспорта обявиха, че ще организират национален протест със спиране на дейността в периода 14-15 септември, ако правителството не предприеме мерки. Конфедерацията на оторизираните оператори и превозвачи в Румъния кани всички превозвачи независимо от формата на дейност - такси, товарен или пътнически транспорт - да създадат общ фронт с оглед на организирането на национален протест в средата на следващия месец.

Полицията в Истанбул обискира 44 фирми, свързвани Гюлен

Екипи на отдела за борба с финансовите престъпления към дирекцията на полицията в Истанбул проведоха операция на различни адреси срещу 44 фирми, за които се твърди, че са оказвали финансова подкрепа за Фетхулахистката терористична организация (ФЕТО), обвинявана от властите за организирането на опита за преврат на 15 юли, съобщават в. "Миллиет" и в. "Сабах". В операцията участват и сили за бързо реагиране. Издадени са заповеди за арест за 120 ръководни представители на фирмите, срещу които е организирана операцията. Полицията претърсва домовете на заподозрените. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани да отреже приходите на свързани с Гюлен фирми, описвайки ги като "гнезда на тероризъм". Преди проваления опит за преврат, в който загинаха над 240 души, властите в Анкара поеха контрола над приближена до него банка, затвориха няколко медийни конгломерата и задържаха редица бизнесмени заради подозрения, че финансират духовника.

Русия и ОПЕК ще преговарят през октомври във Виена

Заседание по енергийния диалог Русия - ОПЕК ще има през октомври във Виена, точната дата ще бъде съгласувана в най-близко време. Това съобщи министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от ТАСС. Пресслужбата на ведомството отбелязва, че в централата на ОПЕК във Виена е имало среща на делегация на руското енергийно министерство с представители от апарата на генералния секретар на картела и директорите на отделите по петролните изследвания и енергийните пазари. На срещата е било договорено да се проведе поредното заседание по енергийния диалог Русия - ОПЕК. От септември 2012 година Русия и ОПЕК организират срещи, които бяха наречени енергиен диалог Русия - ОПЕК. Последната във времето бе в Москва на 30 юли 2015 година. На нея бе обсъждана ситуацията на петролния пазар, а също средно- и далекосрочните перспективи за развитието му, припомня ТАСС.

БИЗНЕС НОВИНИ

"Синергон холдинг" увеличи капитала на дъщерното си "София експо"

"Синергон холдинг" е увеличило капитала на дъщерното си дружество "София експо", съобщава холдингът чрез БФБ - София, цитиран от Investor.bg. Kапиталът е повишен с 1.491 млн. лв. до 21.274 млн. лв. от предишните 19.783 млн. лв. Увеличението е осъществено чрез записване на нови 14 910 дяла с номинална стойност 100 лв. всеки. Новите дялове са записани изцяло от "Синергон холдинг", който е едноличният собственик на капитала. "София експо" се занимава с покупко-продажба на недвижими имоти. Компанията приключи 2015 г. със спад на загубата до 494 хил. лв. от 639 хил. лв., колкото бе през 2014 г., показва последният отчет на дружеството в Търговския регистър според investor.bg.

Apple подготвя три нови модела на таблета си iPad

Те ще бъдат представени през 2017 г., като това ще е първото по-голямо и сериозно обновяване на гамата, която остана на заден план през последната година, съобщава онлайн изданието MacRumors, цитирано от dnevnik.bg. Според анализатора Минг Чи Куо на компанията KGI Securities в момента Apple работи по три модела iPad. Първият е с 10.5-инчов екран и ще е допълнение към серията iPad Pro. Освен това ще бъде представено и второто поколение на 12.9-инчовия iPad Pro. Класическият 9.7-инчов iPad също ще има нов модел, но вече ще премине към нов фокус и ще се предлага като базов, по-евтин модел. Засега Куо няма информация каква ще е съдбата на 7.9-инчовия iPad Mini, като има слухове, че той може да бъде спрян. Причината е, че големият модел iPhone Plus привлича част и от потребителите на iPad Mini и малкият таблет постепенно се обезсмисля.

80% от всички устройства с Android са уязвими на атаки заради пропуск в Linux

Уязвимост в операционната система Linux, на която е базиран Android, поставя на риск от атаки всички устройства, които използват версия 4.4 на платформата или по-нова. Това са около 80% от всички 1.4 млрд. устройства, съобщава онлайн изданието Ars technica, цитирано от dnevnik.bg. Пролуката е налична в ядрото на Linux от 2012 г. насам. За пръв път същият модул е използван в Android 4.4 KitKat, като продължава да се използва и във всички останали версии след това, съобщава компанията за киберсигурност Lookout. Според Lookout хакерите най-лесно могат да използват уязвимостта, като добавят зловреден JavaScript към иначе доверен трафик, например от голям новинарски сайт, който обаче не използва HTTPS. По този начин хакерите могат да мамят потребителите по-лесно и да ги карат да въвеждат имена и пароли.

Sofix се повиши до нов връх за годината

Основният индекс добави 0.41% до 462.69 пункта. Поводите за оптимизъм обаче са малко, тъй като той все още е много далеч от рекордните нива отпреди кризата 2008 г. (тогава гонеше 2000 пункта), а търговията остава крайно неликвидна и слаба. От понеделник основният импулс дадоха банките, които поскъпнаха въпреки резултатите от стрес тестовете, които показаха, че основните проблеми са при тези с български собственици. Във вторник ентусиазмът се укроти, като ЦКБ поевтиня с 0.39%, а ПИБ с по-скромните 0.09%. Най-вероятната причина е прибиране на печалби от предходния ден. И по двете позиции имаше относително висок обем изтъргувани акции. По другите позиции със сериозен ръст се открои "Неохим" - повишение от 4.67%, което беше и в основата на ръста на Sofix.

"София комерс - заложни къщи" с изкупени облигации за 528 хил. евро

"София комерс - заложни къщи" е изкупила 5280 свои облигации по 100 евро всяка, или за 528 хил. евро, съобщиха от компанията до борсата. В началото на месеца компанията набра малко над 1 млн. лв. от борсата чрез привилегировани акции, което обаче е доста под търсените 5 млн. лв. "София комерс" е най-голямата верига заложни къщи в страната, разполагаща със 113 обекта към края на първото тримесечие на тази година. За миналата година приходите на компанията са нараснали с 4.6% до 5.48 млн. лв., завършвайки периода с печалба от 805 хил. лв., марж от около 15%.

От втори опит "Нео Лондон капитал" ще търси 1 млн. лв. през борсата

"Нео Лондон капитал" ще търси минимум 1 млн. лв. и максимум 12 млн. лв. от повторния си опит за излизане на Българската фондова борса (БФБ), след като този път дружеството разширява фокуса на инвестициите в недвижими имоти и извън Великобритания и обещава разпределяне на до 90% от печалбата под формата на дивидент. Това става ясно от проспекта за първично публично предлагане, публикуван на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН) и цитиран от investor.bg. Компанията ще предложи на инвеститорите 120 хил. броя обикновени, поименни, безналични, свободно прехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност и емисионна стойност 100 лв. всяка. По първоначални индикации предлагането ще се осъществи през есента.

Автор: Капитал

Референдум заедно с изборите

Президентът Росен Плевнелиев определи на 6 ноември 2016 г. да се проведе инициираният от телевизионния водещ Слави Трифонов национален референдум. Това е и датата, на която ще се проведат избори за президент на страната. От президентската институция припомнят, че според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление при произвеждането на редовни избори и взето решение от Народното събрание за национален референдум те се провеждат на една и съща дата. Президентът Плевнелиев е убеден, че ранното определяне на датата за националния референдум ще даде възможност на държавните органи и политическите партии да участват в подготовката и организацията на националния референдум, а гражданите – да направят информиран избор, се посочва в съобщението на прессекретариата на президента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

В шредера на популизма

В шредера на популизма

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK