Вечерни новини: 18 август

Първи медал за България от Рио 2016

Вечерни новини: 18 август

Първи медал за България от Рио 2016; Над 70 общини и областни администрации са кандидатствали по проект "Красива България"; ТЕЦ "Марица-изток" може да изпита недостиг на въглища през зимата; Остатъчните средства от концесията на летище София ще влязат в БДЖ

5297 прочитания

Първи медал за България от Рио 2016

© Toru Hanai


Елица Янкова донесе първи медал за България на олимпийските игри в Рио дe Жанейро. 21-годишната състезателка победи аржентинската състезателка Патрисия Алехандра Бермудес в мача за бронза в категория до 48 кг и завоюва отличието. Двубоят приключи при резултат 7 на 6 точки в полза на Янкова. Тя приключи участието си в турнира с актив от четири победи и една загуба на полуфинала срещу сребърния медалист от турнира Мария Стадник. Златният медал в категорията пък грабна представителката на Япония Ери Тосака

3.75 млн. лв. (без ДДС) е стойността на поръчка за девет ремонта на кораби от военноморския флот до 2020 г., обявена от Министерството на отбраната. В края на юли беше обявена друга тръжна процедура за девет ремонта за над 3.9 млн. лева (без ДДС) със срок до 2020 г.

Бившият командир на военновъздушните сили ген. Румен Радев, който от сряда е кандидат за президент на БСП, бе утвърден днес като такъв и от партията на Георги Първанов АБВ в четвъртък. Според Първанов тенденцията е позитивна и сега кандидатът на БСП и АБВ е фаворит за президент. Лидерът на АБВ все пак заяви, че все имало още много работа преди изборите, в т.ч. да убеждават скептици и някои от привържениците в лявото пространство.

Кристалина Георгиева отрече да е кандидатът на ГЕРБ за президентската надпревара. "От нищо - нещо", така тя определи спекулациите в общественото пространство. "В този политически цикъл нямам участие, не се предвижда и няма да се предвижда", каза тя в интервю за БНТ. За пореден път и вицепремиерът Томислав Дончев отрече слуховете, че той ще бъде кандидат на управляващата партия.

Оставката на кмета на столичния район "Младост" д-р Цвета Авджиева е приета и ще има нови избори за кмет, които предстои да се насрочат от президента Росен Плевнелиев. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев пред Mediapool. Цвета Авджиева подаде оставка като кмет на район "Младост" по настояване на премиера Бойко Борисов заради застрояването на градинки в понеделник. Андреев съобщи, че новите избори ще се проведат заедно с вота за президент на 6 ноември.

Над 70 общини и областни администрации са кандидатствали по проект "Красива България" за изграждането на 106 съоръжения за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания в обществени сгради и за създаването на 10 занимални за децата на работещите в администрацията. Кампанията за набиране на предложения се проведе през периода 12 юли – 12 август, съобщават от социалното министерство. Подадените над 100 проекта на стойност над 10 млн. лева са на територията на 24 области.

ТЕЦ "Марица-изток" може да изпита недостиг на въглища през зимата. Това казва пред БНР председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Генчо Генчев. Основната причина да изпитват затруднения в осигуряването суровината, нужна за работата на централите, е, че продават въглищата под себестойност и нямат средства за осъществяване на нужните инвестиции и извършването на ремонти. Генчев посочи, че до момента са натрупани загуби за 19 млн. лв. "Големи задължения сега започнаха да трупат и ТЕЦ "Марица-изток" 2, която е на свободния пазар - близо 100 млн. лв. При "Брикел" пък те са близо 20 милиона", коментират още от синдиката на работниците.

Остатъчните средствата от концесията на летище София ще влязат в БДЖ. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БНР. "Политическото решение е след концесията при наличен ресурс да се отделят 200 милиона за нови влакове. Оттам нататък ще питате БДЖ какъв точно тип машини има нужда да се купят. С пари от концесията на "Летище София" трябва да бъдат погасени дълговете на държавните железници", каза още Московски. Изпълнителният директор на "БДЖ Холдинг" Владимир Владимиров наскоро спомена, че най-новите мотриси Siemens са без поддръжка от 2008 г. Дружеството преценило, че може само да се грижи за тях и прекратило договора с производителя, но в крайна сметка не намерило начин да обслужва влаковете.

Намаляват данъчните нарушения по Северното Черноморие, съобщават от НАП - Варна. При направените от началото на август 1582 проверки се отчита покачване на оборотите, а наложените глоби са по-малко от обичайно. Нарушения не липсват, но те вече се откриват при всеки 6-и проверяван обект спрямо началото на проверките, когато всеки 2-ри е бил неизряден. Съставени са 235 акта, като 201 от тях са за неиздаване на касов бон и разлика в касовата наличност. 8 хил. лв. пък е най-голямото разминаване между декларираните и наличните средства. Обектът рекордьор е аптека, като на собственика е наложена глоба. Седем учреждения пък са осъществявали дейност без касов апарат, за което са били санкционирани с по 10 хил. лв.

Фондовата борса обяви конкурс за стипендианти за CFA

Българската фондова борса – София, обявява конкурс за две стипендии за подпомагане явяването на изпит за първо ниво на професионалната акредитация Chartered Financial Analyst (CFA), съобщиха от борсовия оператор. В предишните издания на конкурса се включиха близо 30 млади финансисти, като избраните досега стипендианти издържаха изпита и вече развиват успешно своите професионални кариери, посочват оттам. Стипендиите покриват ранната такса за регистрация за изпита и ще бъдат предоставени на кандидати, които се явяват за първи път на изпита. За да бъдат допуснати до конкурса, кандидатите трябва да имат завършена или да са последна година бакалавърска степен, или да имат четиригодишен професионален опит. Всички изисквания са достъпни на страницата на БФБ - bse-sofia.bg.

Приходите на "Индустриален капитал холдинг" са се понижили

Приходите на "Индустриален капитал холдинг" са се понижили леко през първото полугодие, показва консолидираният отчет за периода. Общите постъпления към края на юни са 94.7 млн. лв. при 96.2 млн. година по-рано. Разходите се понижават с по-бавен темп и това се отразява върху крайния финансов резултат. Печалбата пада до 8.45 млн. лв. при 8.89 млн. за същия период на 2015 г. Холдингът консолидира няколко дружества, като най-голямо участие има в "Силома" и "Руболт". Дружеството има миноритарни дялове и в "М+С хидравлик" и ЕМКА, които също консолидира. Последното пък държи 10.22% в капитала на холдинга, а най-голям акционер е "Индустриален кредит България" с 18.34%.

"Евроинс иншурънс груп" отчита 11.2% ръст на премиите през юли

Румъния генерира ръста на премийните приходи на "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ) през юли и продължава да е с основна роля за повишението им и за 7-месечието, става ясно от резултатите на застрахователния холдинг, оповестени от компанията майка "Еврохолд България" в Бюлетин Investor.bg. ЕИГ бележи 11.2% годишен ръст на премийните приходи през юли до 20.1 млн. евро спрямо 18.1 млн. евро за съпоставимия месец на 2015 г. "Евроинс България" регистрира намаление от 22% на годишна база до 3.7 млн. евро основно заради по-малко приходи от имуществени застраховки и "Гражданска отговорност". Приходите по двете застраховки са надолу с 85.8% на годишна база и 31.7% съответно, посочва още Investor.bg

Резултатите на Wal-Mart се подобряват

Най-голямата верига за търговия на дребно в света Wal-Mart Stores публикува по-добри от очакваното финансови резултати за второто тримесечие, съобщава Yahoo finance. Приходите за периода са достигнали 120.9 млрд. долара, а нетната печалба – 1.07 млрд. долара. Средните прогнози на анализаторите бяха за резултати от съответно 120.1 млрд. и 1.02 млрд. долара. Компанията очаква печалбата за цялата финансова година да е в диапазона 4.15-4.35 долара за акция. Подобно на другите традиционни търговци Wal-Mart се опитва да се адаптира към променящото се поведение на потребителите, които все повече предпочитат да пазаруват онлайн. По-рано този месец компанията обяви, че ще придобие платформата за онлайн търговия Jet.com срещу 3 млрд. долара. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на годината. "Търговските вериги са много уязвими от конкуренцията на интернет платформите. Придобиването на Walmart е позитивно развитие в стратегията на Wal-Mart", коментира анализаторът от Nomura Джесика Мейс.

Печалбата на Raiffeisen Bank International се свива

Печалбата на австрийската банка Raiffeisen Bank International (RBI), се свива наполовина през второто тримесечие заради загуби в Азия и спад на нетния лихвен доход, съобщава Bloomberg. Нетната печалба намалява до 96 млн. евро спрямо 192 млн. евро преди година. Това е под очакваните от анализаторите 134 млн. евро. Приходите се свиват с 11% на годишна база, основният фактор за което е спадът на нетния лихвен доход с 14% до 738 млн. евро. "Поради средата на ниски лихви и намаляването на кредитните обеми нашата печалба остава под натиск", коментира главният изпълнителен директор на банката Карл Севелда. RBI търси начини да подсили капиталовите си буфери, като продаде активи и опрости структурата си. Опитите станаха по-наложителни, след като стрес тестовете на европейските надзорни органи, проведени през юли, показаха, че компанията, майка на банката, е третата най-слабо капитализирана финансова институция в еврозоната.

Елица Янкова донесе първи медал за България на олимпийските игри в Рио дe Жанейро. 21-годишната състезателка победи аржентинската състезателка Патрисия Алехандра Бермудес в мача за бронза в категория до 48 кг и завоюва отличието. Двубоят приключи при резултат 7 на 6 точки в полза на Янкова. Тя приключи участието си в турнира с актив от четири победи и една загуба на полуфинала срещу сребърния медалист от турнира Мария Стадник. Златният медал в категорията пък грабна представителката на Япония Ери Тосака

3.75 млн. лв. (без ДДС) е стойността на поръчка за девет ремонта на кораби от военноморския флот до 2020 г., обявена от Министерството на отбраната. В края на юли беше обявена друга тръжна процедура за девет ремонта за над 3.9 млн. лева (без ДДС) със срок до 2020 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО