Вечерни новини: 21 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Вечерни новини: 21 август

Мирела Демирева взе сребро в скока на височина в Рио.

Вечерни новини: 21 август

Мирела Демирева взе сребро в скока на височина в Рио; Незаконното надстрояване на хотел "Маринела" (бивш "Кемпински") в София в петък е спряло; Планират слагането на камери в столичния градски транспорт, които да следят поведението и вида на шофьорите; Минималните осигурителни прагове ще бъдат договорени до края на август; Близо 1600 обекта по Северното Черноморие са проверени от данъчните инспектори през първите две седмици на август; България е поискала да върне близо 870 души през последните 3 месеца по сключеното споразумение за реадмисия на мигранти

4307 прочитания

Мирела Демирева взе сребро в скока на височина в Рио.

© Reuters


2.1 млн. лв.

отпуска екоминистерството за шест проекта на Института по биологично разнообразие към БАН, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни партньори. Със средствата трябва да бъде завършена картата на екосистемите и екосистемните услуги в България.

Мирела Демирева взе сребро в скока на височина в Рио. Състезателката в скока на височина Мирела Демирева спечели сребърен медал от олимпийските игри в Рио. Тя преодоля 1.97 м от първия си опит и това се оказа решаващо за успеха. Това е вторият медал за България от Рио 2016 след бронза на Елица Янкова в борбата. Демирева донесе първия олимпийски медал в леката атлетика за страната от шампионското представяне на Тереза Маринова в Сидни 2000. В скока на височина това е първият медал от златото на Стефка Костадинова в Атланта 1996. Само по себе си състезанието се оказа с най-слабите резултати от 36 години. Шампионка стана испанката Рут Бейтия също с 1.97 м. За последно олимпийско злато е печелено с резултат под 2 м в Москва 1980 г.

Незаконното надстрояване на хотел "Маринела" (бивш "Кемпински") в София в петък е спряло. Това е установила петата проверка на обекта, направена от ДНСК заедно с МВР и Главната инспекция по труда. Досега собственикът на хотела Ветко Арабаджиев не се съобразяваше с наложената още през май забрана за спиране на строителството. Едва след като регионалното министерство заплаши с всекидневни проверки, строителството е спряно в петък - на строежа е нямало работници и механизация, но той все пак е бил захранен с електричество. Впоследствие то е било прекъснато от служители на ЧЕЗ. Електротаблото е запечатано с отличителни знаци на ДНСК. Ограничен е и достъпът до строежа.

Планират слагането на камери в столичния градски транспорт, които да следят поведението и вида на шофьорите. Това съобщи пред "Нова телевизия" заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. Той обясни, че се планира действията на всички шофьори от градския транспорт да се наблюдават от камери. "Като част от поръчката за новата тикет система на Центъра за градска мобилност се предвижда видеонаблюдение във всички возила на столичния градски транспорт", уточни той. Оптимистичния срок за изграждането на цялата система е най-рано 2018 г. Крусев не смята да прави ревизия на действията на своя предшественик. "Всички поръчки от моя предшественик са били контролирани вече от различни органи", коментира той.

Минималните осигурителни прагове ще бъдат договорени до края на август, заяви във Варна лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР. По думите му в една трета от всички икономически дейности договорените прагове стават минимални заплати. Димитров смята, че е наложително да бъдат увеличени доходите в реалния сектор. "В икономиката, в индустрията като цяло, ако няма увеличение тази есен, според мен това ще бъде последната есен, в която бизнесът има шанс да задържи квалифицираните кадри", каза лидерът на КНСБ.

Близо 1600 обекта по Северното Черноморие са проверени от данъчните инспектори през първите две седмици на август и в резултат отчитаните обороти са се увеличили между 2 и 5 пъти. Това съобщават от Регионалната дирекция на НАП във Варна, цитирана от БНР. Нарушения вече се откриват при всеки шести проверяван обект за разлика от началото на проверките, когато във всеки втори обект данъчните се натъкваха на неиздаване на касови бележки и укриване на оборот. По време на проверките са съставени 235 акта, като 201 от тях са за неиздаване на касов бон и разлика в касовата наличност. Само за две седмици инспекторите са открили седем обекта, които осъществяват дейността си без касов апарат, за което на търговците ще бъдат наложени санкции в размер до 10 000 лева.

Гориво, климатични системи, дърва за огрев, офис стол - това са основните неща, които МВР е получило от началото на годината до края на юни като дарение, показва справка на "Дневник" в регистъра на ведомството. Общата стойност на получените дарения е над милион лева. За изминалата 2015 г. стойността на получените неща е около 2.7 млн. лв.

Дарители са основно общини, като сред тях са и сравнително малки. Най-голямото дарение от община е това на община Долна Митрополия под формата на ремонт за 20 хиляди лева на местното районно управление. България е поискала да върне близо 870 души през последните 3 месеца по сключеното споразумение за реадмисия на мигранти, но Турция е приела обратно само 24, показват данните на МВР. Договорката между Брюксел и Анкара беше сключена през март. След това отделните държави се споразумяха допълнително с Турция и на практика сделката се прилага от началото на юни. Въпреки че мигрантският поток е значително по-малък в сравнение с миналата година, данните показват, че подобна договорка няма голям ефект върху състоянието на бежанската вълна у нас. От началото на годината при опит да влязат или да излязат, както и във вътрешността на страната са били задържани над 11 хиляди души. През последната седмица МВР отчита ръст с 80% на арестуваните в страната.

Германски министър иска камери за разпознаване на хора

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер се обяви за инсталиране на програми, позволяващи разпознаването чрез видеонаблюдение на заподозрени терористи. След две нападения на ислямски екстремисти миналия месец той каза в интервю за Bild am Sonntag, че би искал да разполага с подобни системи по летища и гари. "Ако заподозрян се появи и системата го идентифицира, тя веднага ще реагира", добави министърът. Според него вече са правени успешни тестове с подобни програми за следене за изоставен багаж. В петък той представи декларация на вътрешните министри на управляваните от консерватори провинции, в която се призовава за забрана на пълното прикриване на лицето от жени в училище, в университета или докато шофират.

Турция и Израел прекратиха враждата

Израел приветства ратифицирането в събота от парламента на Турция на споразумението за нормализиране на отношенията между двете страни, постигнато отчасти и поради перспективата за съвместни ползи от големи газови находища в източно Средиземно море. Споразумението предвижда да бъдат върнати посланиците в Тел Авив и Анкара след шестгодишен разрив помежду им. Израел ще плати в рамките на 25 дни 20 милиона долара компенсации на семействата на турските граждани, пострадали при операцията от 2010 г. срещу ферибота "Меви Мармара", опитал да пробие морската блокада на ивицата Газа. Блокадата остава в сила, но израелската страна ще осигури пропускането на турска хуманитарна помощ през сухопътните контролни постове към управляваната от ислямистите от "Хамас" ивица.

Лондонското метро заработи и нощем

След години на спорове и бавене на проектите най-старото метро в света заработи и през нощта. В петък и събота лондонското метро вече ще има 2 линии с мотриси, които ще се движат до 5.30 сутринта. Плановете са до края на годината и по други линии да има услуга за хората, останали да се веселят до късно, работещите на нощни смени и страдащите от безсъние. В Ню Йорк вече има денонощно метро, а в Париж мотрисите пътуват до късно през уикенда. На пътниците в Лондон отдавна се обещава, че метрото ще работи до късно през нощта или до зори, но обикновено това се проваляше от несъгласието на профсъюзите. Кметът Садик Кан заяви, че новата услуга ще подкрепи хилядите служители, пътуващи от и до работа посред нощ, ще донесе значителни ползи за т.нар. нощна икономика и ще позволи на лондончани и гостите на столицата да се прибират бързо и безопасно. Прогнозите са, че схемата ще донесе на лондонската икономика 77 милиона паунда годишно и ще помогне на нощните клубове и барове.

"Калашников" отвори магазин на летище "Шереметиево"

Оръжейният производител "Калашников" отвори собствен магазин на московското летище "Шереметиево". "Калашников" е една от най-популярните марки, за които се сещат хората, когато стане въпрос за Русия, отбеляза пред Reuters шефът на маркетинга на компанията Владимир Дмитриев. "Радваме се, че можем да предложим на всекиго да си донесе от Русия наш сувенир." Магазинът няма да продава истински оръжия, а химикалки, чадъри, шапки, камуфлажни униформи и т.н. Ще има и макети на пистолети и автомати, но те ще бъдат имитация и няма да доведат до проблеми със сигурността, твърдят от летището. През международното летище "Шереметиево" през 2015 г. са преминали над 31 млн. души.

ING ревизира прогнозата си за ръста на България

Холандската банкова група ING ревизира своята прогноза за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на България от 2.4 на 2.8%, съобщи Bloomberg. "Преразгледахме прогнозата си за ръста, тъй като частното потребление е достатъчно силно, за да се компенсира по-слабото търсене на българския износ", пояснява ING в свое изявление. Бюджетният излишък от 3.4% от БВП в края на първото полугодие е "важен стимулен буфер за останалата част от годината, а усвояването на средствата от ЕС се представя добре", пояснява още кредитната институция. ING ревизира нагоре и прогнозата за растежа на българската икономика през 2017 г. до 3% от предишната си прогноза за ръст от 2.7%.

ПИБ организира среща с миноритарните акционери

Първа инвестиционна банка (ПИБ) организира поредна среща с миноритарните акционери, съобщи банката до БФБ - София.Срещата е насрочена за 25 август, четвъртък, от 10:30 часа и ще се проведе в конферентната зала в сградата на банката на бул. "Драган Цанков" 37 в София.От ПИБ молят миноритарните акционери да заявят своето участие до края на работния ден на 24 август 2016 г. на адрес [email protected]. Така банката ще се срещне със своите акционери за четвърти път от началото на 2016 г. Предходната среща бе на 22 юни, припомня investor.bg. Акциите на банката поевтиняха с 0.8% днес до 2.32 лв. за брой в 10 сделки и 14 240 лв. оборот.

Франция отчете рязък спад на чуждите туристи

Броят на чуждестранните туристи във Франция рязко е намалял през второто тримесечие на годината, сочат официални данни за периода, белязан от улични протести, стачки и лошо време. За периода март - юни намалението на годишна база е с 8.5%. Вътрешният туризъм също отчита понижение от 2.9%. Това се отразява зле на сектора, заемащ 7-8% от БВП на страната. Ефект оказват и нападенията от радикални ислямисти в Париж от ноември, а той вероятно ще се усили след трагедията в Ница на 14 юли. Тогава тунизиец, живеещ в страната, уби с камион 85 души, събрали се за националния празник на крайбрежния булевард в Ница. "Ислямска държава" пое отговорност за случилото се, а мнозина отмениха или отложиха почивките си в страната.

Минималните осигурителни прагове ще бъдат договорени до края на август, заяви във Варна лидерът на КНСБ Пламен Димитров
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Незаконното надстрояване на хотел "Маринела" (бивш "Кемпински") в София в петък е спряло
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
2.1 млн. лв.

отпуска екоминистерството за шест проекта на Института по биологично разнообразие към БАН, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни партньори. Със средствата трябва да бъде завършена картата на екосистемите и екосистемните услуги в България.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

KапиталНО

KапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK