Вечерни новини: 25 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 25 август

Резултатът от повторните избори в Австрия може да се обърне.

Вечерни новини: 25 август

Частните съдебни изпълнители предлагат нова процедура, която да спести разноските на малките длъжници; МОН подготвя концепция за развитие на професионалното образование; възстановен е достъпът на българските учени до научните платформи ScienceDirect и SCOPUS; първо излоложение "Варна ЕКСПО - строителство, екстериор, интериор" ще се състои през октомври

3564 прочитания

Резултатът от повторните избори в Австрия може да се обърне.

© HEINZ-PETER BADER


315

са регистрираните пожари през 2016 г., а опожарените горски територии към момента са 25 000 декара. Според статистиката 97% от пожарите са следствие на човешка намеса. Това отчете министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред Bulgaria ON AIR в четвъртък.

Повторното произвеждане на президентските избори в Австрия може да доведе до много по-различен резултат, показва проучване на Gallup, в което 17% от запитаните казват, че ще гласуват или биха гласували по различен начин в сравнение с изборите през май, които бяха касирани. Кандидатът на Австрийската партия на свободата (АПС) Норберт Хофер (на снимката) замалко не стана първият крайнодесен държавен глава в Европейския съюз, като загуби на балотажа на 22 май от бившия лидер на партията "Зелени - Зелена алтернатива" Александър ван дер Белен с под един процент разлика. АПС обаче сезира Конституционния съд, който постанови, че е имало нарушения в преброяването на подадените по пощата гласове, и касира изборите. Според проучването подкрепата за Хофер е средно 53%, а за Ван дер Белен – 47%. Новите избори ще са на 2 октомври.

Камарата на частните съдебни изпълнители предлага нова процедура, която да спести разноските за юридически консултации на малките длъжници. Идеята е кредиторът (най-често комунални дружества и мобилни оператори) да може да се обърне към съдебния изпълнител, преди да извади изпълнителен лист. Частният или държавният изпълнител ще може да се свърже с длъжника, да го уведоми за сумата и да го покани да плати. Председателят на камарата Георги Дичев обясни, че целта е хората, които често забравят за малките си задължения, но са добросъвестни и искат да ги платят, да не бъдат товарени с разноските, които се трупат, ако кредиторът се обърне към съда за издаване на заповед за изпълнение.

Подготвя се концепция за развитие на професионалното образование в България. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на среща с "Конфиндустрия Италия", съобщи пресцентърът на ведомството. Концепцията се очаква да бъде готова до октомври. Тя ще е ориентирана към най-добрите професионални практики в XXI век, е заявила министър Кунева. Според нея индустрията трябва да поеме отговорността да обучава учениците и да запали техния интерес към професиите.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и германският й колега Томас де Мезиер се обявиха за търсене на общо решение за справяне с миграционната криза. Двамата обсъдили средата за сигурност на Балканите, миграционната криза, възможната подкрепа за България от страна на ЕС и Германия за охрана на българските граници и намирането на координиранo общоевропейско решение за справяне с кризата, съобщи пресцентърът на МВР. На работна среща в Берлин Бъчварова представи актуалните мерки, предприети от българските власти по охрана на границата и противодействие на нелегалната миграция, като подчерта, че страната ни влага огромен ресурс за гранична сигурност.

Възстановен е достъпът на българските научни организации и висши училища до научните платформи ScienceDirect и SCOPUS, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). Достъпът беше спрян на 15 август заради неподновен от МОН абонамент към издателство Elsevier, което публикува голяма част от научните журнали по света и поддържа научни информационни системи за търсене на данни. От министерството информират още, че се подготвя "основано на задълбочен анализ решение" за обхвата на абонамента за електронни научни публикации за оставащите месеци на 2016 г.

Първото издание на изложението "Варна ЕКСПО – строителство, екстериор, интериор" ще се състои от 14 до 16 октомври т.г. в Двореца на културата и спорта в града. Организатор на събитието е сдружението "Е-регион – Варна". Основен партньор на "Варна ЕКСПО" е Изпълнителна агенция за подпомагане на малките и средните предприятия. Това е второто вътрешно изложение в страната след "Стройко", в което агенцията ще е партньор на бизнеса, каза представителят й за Североизточния район Николай Петканов. Идеята ни е да направим така, че дори дружества с относително малък производствен потенциал да могат да стигнат до потенциалните си клиенти в страната, обясни той.

Съюзът на демократичните сили (СДС) започва електронно допитване до членовете и структурите на партията кой е най-подходящият кандидат за президент на Реформаторския блок (РБ), съобщиха от партията. Те трябва да избират сред номинираните Велислав Минеков, Гроздан Караджов, ген. Съби Събев и Трайчо Трайков. Допитването ще бъде достъпно на сайта на партията до 19 ч. на 29 август. Идеята за електронен вот за избор на кандидата за президент на РБ беше лансирана още преди месец от лидера на СДС Божидар Лукарски, но тъй като другите партии не възприеха тази идея, СДС прави допитването чрез партийния си сайт, се уточнява в съобщението.

В Министерство на земеделието и храните (МЗХ) ще бъде открит магазин за биопродукти. Това съобщи министър Десислава Танева при откриването на фермерски пазар пред сградата на министерството. Идеята на ведомството е магазинът да покаже най-качествената храна, която произвежда България. Той ще бъде постоянен и ще се намира в сутеренната част на МЗХ. Магазинът ще бъде на Асоциацията на биопроизводителите в България. Така според Танева всички видове биопродукти, които се произвеждат в страна, ще могат да се продават.

Daily Telegraph: Нискоквалифицираните мигранти във Великобритания ще работят само с разрешителни

Нискоквалифицираните мигранти от ЕС ще трябва да кандидатстват за разрешителни за работа във Великобритания, след като тя напусне съюза. Това предвиждат планове, обсъждани в момента от британските министри, съобщава в. Daily Telegraph. Сър Дейвид Меткаф, ръководител на британската Консултативна комисия по въпросите на миграцията, заявява пред вестника, че броят на мигрантите и прекараното от тях време в Обединеното кралство ще могат да бъдат контролирани, ако бъдат въведени разрешителни за работа. Той посочи, че планът ще бъде "доста ясен" и може да се основава на предишната система за разрешителни за сезонна работа в земеделския сектор. Според него разрешителните за работа могат да бъдат използвани, за да бъде намален броят на мигрантите от ЕС, работещи в търговията на дребно, строителството и хранително-вкусовата промишленост.

Проучване показва, че "Aлтернатива за Германия" е достатъчно популярна, за да влезе в Бундестага

Подкрепата за антиевропейската партия "Алтернатива за Германия" (AfD) гарантира оцеляването ѝ в дългосрочен план, макар тя да беше създадена едва преди три години, показва проучване, цитирано от агенция Reuters. Тя вероятно ще се представи силно на местните избори в Берлин и Мекленбург-Предна Померания тази есен и ще влезе в местните парламенти и Бундестага на изборите догодина. Проучването на Германския институт за икономически изследвания и университета "Хумболт" установява, че 5% от германците, които подкрепят устойчиво една политическа партия, се определят като привърженици на "Алтернатива за Германия". Това е прагът за влизане в парламента. Мнозинството избиратели на AfD са мъже на възраст под 30 години, безработни, с ниско образование и от Източна Германия. Тя привлича подкрепата на хора, които никога не са гласували преди, и на привърженици на крайнодесни политически сили като Националдемократическата партия (NPD). Преди няколко месеца във Федералния конституционен съд започна дело за забраната на NPD, повдигнато от Бундестага с мотива, че тя е заплаха за демократичния ред в страната. Партията вече има присъствие в 16 местни парламента, а в цялата страна рейтингът ѝ е около 10%.

Икономиката на Испания е нараснала с 0.8% през второто тримесечие въпреки политическата криза

Испанската икономика преодолява политическата безизходица и през второто тримесечие е нараснала повече от очакваното благодарение на инвестициите и износа, съобщава Bloomberg. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е повишил с 0.8% спрямо първоначално отчетените 0.7%. На годишна база ръстът е 3.2%, а новите работни места през периода са били 484 хил. Инвестициите са се увеличили с 1.3%, а строителството - с 0.9%. Износът за периода е нараснал с 4.3%. Потреблението на домакинствата остава високо, което компенсира потиснатите държавни разходи, след като страната се мъчи да излезе от политическата криза. Изпълняващият длъжността премиер Мариано Рахой не успява да сформира правителство след провеждането на два парламентарни избора.

Колумбийското правителство и групировката FARC постигнаха мирно споразумение

Това трябва да сложи край на един от най-продължителните граждански конфликти в света, който навлезе в петото си десетилетие. Договорът е подписан в сряда в Хавана и е кулминация на четири години преговори, които целяха не само да сложат край на военните действия, но и да започнат процеси по реформи в страната. Предстои мирното споразумение да бъде гласувано на референдум, който ще се проведе на 2 октомври тази година. Марксистката паравоенна групировка FARC ("Революционни военни сили на Колумбия - Народна армия") е основано през 1964 г. с цел да се бори срещу дълбокото разделение между бедни и богати в южноамериканската страна, но с годините става терористична организация, която контролира големи части от територия в Колумбия, въвлечена е в наркобизнеса, отвлича хора и тероризира градовете. През 2011 г. армията убива лидера на организацията Алфонсо Кано и скоро след това започва мирният процес. Досега конфликтът е отнел живота на над 220 хил. души и е прогонил от домовете им други 5 млн. жители на южноамериканската държава.

Колко души живеят в собствени жилища
315

са регистрираните пожари през 2016 г., а опожарените горски територии към момента са 25 000 декара. Според статистиката 97% от пожарите са следствие на човешка намеса. Това отчете министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред Bulgaria ON AIR в четвъртък.

Повторното произвеждане на президентските избори в Австрия може да доведе до много по-различен резултат, показва проучване на Gallup, в което 17% от запитаните казват, че ще гласуват или биха гласували по различен начин в сравнение с изборите през май, които бяха касирани. Кандидатът на Австрийската партия на свободата (АПС) Норберт Хофер (на снимката) замалко не стана първият крайнодесен държавен глава в Европейския съюз, като загуби на балотажа на 22 май от бившия лидер на партията "Зелени - Зелена алтернатива" Александър ван дер Белен с под един процент разлика. АПС обаче сезира Конституционния съд, който постанови, че е имало нарушения в преброяването на подадените по пощата гласове, и касира изборите. Според проучването подкрепата за Хофер е средно 53%, а за Ван дер Белен – 47%. Новите избори ще са на 2 октомври.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK