Вечерни новини: 28 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 28 август

Европейско-турски съюз по интереси предлага Австрийската народна партия. Планът ще бъде внесен за обсъждане в Европейския съюз

Вечерни новини: 28 август

Северната скоростна тангента се затваря за движение от понеделник до 2 септември за доизграждането на участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път; Нова система за следене на морски, речни и язовирни нива ще предупреждава жителите на община Бургас за риск от наводнения; За незабавното обявяване на конкурс за директор на Националния институт за недвижимо културно наследство; Незаконното надстрояване на едноетажното тяло на столичния хотел "Маринела" (бивш "Кемпински") продължава в извънработно време

7830 прочитания

Европейско-турски съюз по интереси предлага Австрийската народна партия. Планът ще бъде внесен за обсъждане в Европейския съюз

© Handout


650

кг сребърни гранули продава на търг НАП. Наддването ще бъде през втората половина на септември, а приходите в бюджета се очаква да достигнат между 600 хил. и 700 хил. лв.

От снимката: Европейско-турски съюз по интереси предлага Австрийската народна партия. Планът ще бъде внесен за обсъждане в Европейския съюз. Отпадане на визите с Турция не се предвижда, съобщава електронното издание на в. Kurier. Концепцията за отношенията между Австрия и Турция е разработена от ръководителя на Австрийската народна партия и вицеканцлер Райнхолд Митерленер и външния министър Себастиян Курц. Планът е продължение на линията на коалиционното правителство за прекратяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз - позиция, изразена нееднократно и от австрийския канцлер Кристиан Керн, лидер на Австрийската социалдемократическа партия. "В обозримо бъдеще Турция не е готова за членство в ЕС, но остава важен регионален и икономически партньор. Затова ние сме за партньорство, съответстващо на конкретните условия. Това е по-смислен и по-реалистичен вариант от поддържането на утопична перспектива за членство", казва Райнхолд Митерленер пред изданието.

Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Северната скоростна тангента се затваря за движение от понеделник до 2 септември за доизграждането на участък от Западната дъга на Софийския околовръстен път, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Забранява се преминаването по Северната скоростна тангента на автомобили, пътуващи от магистрала "Хемус" към Софийски околовръстен път. Затваря се достъпът от "Ботевградско шосе", от бул. "Чепинско шосе" и от бул. "Рожен". Предвидените обходни маршрути за селата Мрамор, Доброславци и Житен са през Костинброд и през Нови Искър. Колите на обществения транспорт ще се пропускат двупосочно по северозападната връзка на Северната скоростна тангента.

Нова система за следене на морски, речни и язовирни нива ще предупреждава жителите на община Бургас за риск от наводнения. Системата се разработва по проект, финансиран от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с 548 хил. евро. Средствата идват по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, съобщават от МОСВ. Системата ще получава информация за водните нива в реално време от 17 точки за мониторинг, оборудвани с камери за видеонаблюдение и захранвани от соларни панели. Въз основа на обработените данни и на база събрана информация от минали наводнения ще представя 10 симулационни модела, показващи как би изглеждало наводнение според обема на валежите, релефа и др. Целта е превантивно да се онагледи накъде би тръгнала водата, за да могат местните власти да вземат мерки и да се избегнат щети и жертви.

За незабавното обявяване на конкурс за директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) призовава Камарата на архитектите в България (КАБ) в писмо до министъра на културата Вежди Рашидов и Министерския съвет. Искането на КАБ е продиктувано от "зачестилите обществени скандали със сгради – недвижими културни ценности". Архитектите напомнят, че позицията три години се заема по заповед за временно назначаване, което според тях "създава предпоставки за недоверие към НИНКН и Министерството на културата".

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Незаконното надстрояване на едноетажното тяло на столичния хотел "Маринела" (бивш "Кемпински") продължава в извънработно време. Това е установила проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), направена заедно с МВР и Главна инспекция по труда, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. ДНСК издаде заповед за спиране на незаконното строителство още през май, но хотелиерът Ветко Арабаджиев продължава да строи, въпреки че според МРРБ няма правно основание за това. На 25 август при поредната проверка на обекта е било установено, че до 17.30 часа не са се извършвали строителни дейности. След това обаче на строежа са се явили четирима работници на фирма изпълнител на отоплителна и вентилационна инсталации. Работниците и фирмата изпълнител, чието име не се посочва, ще бъдат санкционирани от ДНСК за неизпълнение на заповедта за спиране на строежа.

Временен безлихвен заем от 17.250 млн. лв. се надява да получи от държавата кметът на Сливен Стефан Радев. Това предвижда оздравителният план на общината, чието обществено обсъждане се състоя през миналата седмица, съобщава mediapool.bg. Така тя разчита да плати просрочия и да покрие текущи разходи, като най-голям дял от тях ще отиде за сметосъбиращи фирми, на които общината по принцип трябва да плати над 50 млн. лв., става ясно от плана. Любопитното около кмета Радев е, че беше номиниран от ГЕРБ за участие в последните местни избори и спечели като претендент на партията на Борисов, но впоследствие се оказа, че към момента на номинацията все още е членувал в партийното ръководство на БСП в града.

Френски съд отмени забраната на буркините по плажовете на Ривиерата

Френският Държавен съвет отмени забраната за носене на буркини в намиращия се на Лазурния бряг град Вилньов-Лубе, предаде AP. Решението на Държавния съвет, който е най-висшата административна инстанция, засяга пряко само забраната във Вилньов-Лубе, но се очаква обвързващото решение да създаде правен прецедент за всичките около 30 общини, наложили подобни забрани, отбелязва агенцията. Адвокатите на две правозащитни организации оспориха законосъобразността на забраната пред Държавния съвет, защото според тях нарушават основни свободи и кметовете са престъпили правомощията си, нареждайки на жените какво да носят на плажа. Кметовете се позоваха на притеснения за обществения ред след довелите до жертви нападения на ислямски екстремисти това лято. Адвокат Патрис Спинози, представляващ Лигата за човешки права, заяви пред медиите, че решението би трябвало да създаде прецедент и че други кметове би трябвало също да го спазят. Генералният секретар на френския съвет на мюсюлманското вероизповедание Абдала Зекри заяви, че "това решение, проявяващо здрав разум, ще помогне за успокояване на силното напрежение сред нашите мюсюлмански сънародници, особено сред жените". В решението си Държавният съвет предупреждава кметовете, позовали се на принципа на светския характер на държавата, че за да забранят достъпа на жени в ислямски плажни облекла до плажовете, те трябва да посочат доказани рискове за обществения ред, достъпа до плажната ивица, сигурността при къпане, хигиената или приличието.

Източник: Reuters

Хилъри Клинтън води на Тръмп с 5 пункта

Кандидатът за президент на САЩ на Демократическата партия Хилари Клинтън има 5 процентни пункта по-голяма подкрепа сред избирателите в сравнение със своя основен конкурент от Републиканската партия Доналд Тръмп. Това показват данните от допитване на агенция "Ройтерс/Ипсос", което отчита настроенията на избирателите. Преднината на Клинтън обаче намалява. По-рано през август беше отчетена разлика от 12 пункта. Проведено на 22-25 август допитване показва, че 41% от избирателите подкрепят Клинтън преди президентските избори на 8 ноември, докато подкрепата за Тръмп е 36%. В същото време 23% няма да подкрепят нито един от двамата кандидати и отговарят в анкетата с "друг" или "няма да гласувам", сочи проучването.

Япония ще отпусне 30 млрд. долара на Африка за подобряване на инфраструктурата

Премиерът на Япония Шиндзо Абе обяви пред африкански лидери, че неговата страна ще отпусне 30 млрд. долара за държавния и частния сектор за подобряване на инфраструктурата на континента, съобщи БТА. Абе, който участва в кенийската столица Найроби в шестата Токийска международна конференция за африканско развитие, уточни, че пакетът ще бъде разпределен за период от три години, започвайки с 10 млрд. през настоящата, като ще се работи в сътрудничество с Африканската банка за развитие. "Когато се добави инвестирането от частния сектор, очакваме, че общо сумата ще достигне 30 млрд. Това е инвестиция, която вярва в бъдещето на Африка, инвестиция, за да може Япония и Африка да се развиват заедно", каза Абе. Обявените 30 млрд. долара са отделно от 32-ата милиарда долара, които Япония обеща на Африка за петгодишен период на предишната международна конференция за африканско развитие през 2013 г.

650

кг сребърни гранули продава на търг НАП. Наддването ще бъде през втората половина на септември, а приходите в бюджета се очаква да достигнат между 600 хил. и 700 хил. лв.

От снимката: Европейско-турски съюз по интереси предлага Австрийската народна партия. Планът ще бъде внесен за обсъждане в Европейския съюз. Отпадане на визите с Турция не се предвижда, съобщава електронното издание на в. Kurier. Концепцията за отношенията между Австрия и Турция е разработена от ръководителя на Австрийската народна партия и вицеканцлер Райнхолд Митерленер и външния министър Себастиян Курц. Планът е продължение на линията на коалиционното правителство за прекратяване на преговорите за членство на Турция в Европейския съюз - позиция, изразена нееднократно и от австрийския канцлер Кристиан Керн, лидер на Австрийската социалдемократическа партия. "В обозримо бъдеще Турция не е готова за членство в ЕС, но остава важен регионален и икономически партньор. Затова ние сме за партньорство, съответстващо на конкретните условия. Това е по-смислен и по-реалистичен вариант от поддържането на утопична перспектива за членство", казва Райнхолд Митерленер пред изданието.

Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK