Вечерни новини: 31 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 31 август

Партията на Меркел губи избиратели за сметка на крайнодясната "Алтернатива за Германия"

Вечерни новини: 31 август

Подкрепата за партията на Ангела Меркел намалява, Българите ще могат да сменят шофьорска книжка от чужбина, "Булгартрансгаз" ще представи четири модела за газов хъб "Балкан", Туристическото министерство ще награждава най-добрите дестинации, Полетите Куба - САЩ подновени след повече от 50 години

6309 прочитания

Партията на Меркел губи избиратели за сметка на крайнодясната "Алтернатива за Германия"

© Reuters


230 хил. лева. е глобата, която Столичната община ще наложи на фирмата, която ремонтира бул. "Витоша", и ще задържи гаранцията в размер на 170 хил. лева. Причината е, че според резултатите от анализ на отделни места има несъответствие на нивелационните нива.

На снимката: Партията на Меркел губи избиратели за сметка на крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Подкрепата за Християндемократическата партия на германския канцлер Ангела Меркел (ХДС) намалява, след като все повече избиратели се обръщат към антиимигрантската "Алтернатива за Германия" - година след като канцлерът си навлече сериозни критики заради решението си да отвори границите на страната за всички бежанци. Това показва ново проучване, цитирано в сряда от "Ройтерс". Изследването на Forsa показва, че подкрепата за консерваторите на Меркел – все още първа политическа сила в Германия – е спаднала с 2 пункта спрямо миналата седмица и с цели 8 спрямо миналата година и вече е 33 на сто. В същото време рейтингът на "Алтернатива за Германия" нараства с 2% и вече е 12 пункта – вторият им най-добър резултат през тази година.

Българите в чужбина ще могат да подават заявления за подмяна на шофьорската си книжка чрез системата за електронни услуги на МВнР. Плащането също ще става електронно. Това става възможно, след като правителството одобри промени в Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване. Подаването на искане за издаване ново свидетелство за управление на МПС ще става чрез онлайн форма, която ще се намира на страницата на външното министерство. Задължително условия обаче е подателят да притежава квалифициран електронен подпис, да е издавал български документ за самоличност в последните 59 месеца и да са им били снети необходимите биометрични данни.

Правителството отпусна допълнителни 14.1 млн. лева на общините за реализирането на разлчни образователни програми. С решението си кабинетът одобри допълнителните трансфери, които са предвидени по бюджета на Министерството на образованието и науката за осигуряването на дейности по три национални програми – "Оптимизация на училищната мрежа", "Осигуряване на съвременна образователна среда" и "Без свободен час в училище". С тях ще бъдат закупени материали, необходими за провеждане на практически дейности по учебни предмети, ще бъдат изплатени възнаграждения на преподавателите, замествали свои отсъстващи колеги, и обезщетения на персонала от общинските училища, детски градини и общежития.

До края на 2017 г. ще се осигури възможност за стартиране на процеса на ползване на обхват 800 MHz за наземни мрежи, които да са за телекоми. Предвижда се и преразпределение на ползването на радиочестотна лента 3400-3600 MHz. Целта е да се осигурят условия за нейното ефективно използване, се казва в актуализираната политика на МС за планиране и разпределение на радиочестотния спектър. Освен това за следващата година е предвидено препланиране на телевизионните канали в ІV и V обхват от страна на КРС. Целта е да се освободи радиочестотен спектър, използван за DVB-T (цифрова телевизия) и за безжични широколентови мрежи, с цел осигуряване на хармонизирано ползване на обхват 700 MHz.

Държавната "Булгартрансгаз" ще представи четири бизнес модела за проекта за газов хъб "Балкан" на конференция идната седмица, обяви изпълнителният директор на компанията Георги Гегов. По думите му цената в различните варианти варира между 1.2 млрд. и 2 млрд. евро. С помощта на еврокомисията българското правителство организира кръгла маса на заинтересовани от проекта инвеститори във Варна на 5-6 септември 2016 г. По информация на Гегов вече са потвърдили 35 големи компании, сред които азербайджанската SOCAR и гръцката DESFA. От "Газпром засега не било пристигнало потвърждение.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) има нови заместник-председатели. Със заповед на премиера Бойко Борисов са назначени Маргарита Пейкова-Юлиянова и Валтер Василев. От поста на заместник-председател на агенцията е освободен Митко Михайлов, съобщи правителствената пресслужба. По-рано на заседание на правителството пък от поста председател на ДАМТН бе освободен Стефан Цанков. Постът беше поет от Александър Манолев, досегашен заместник-министър на туризма.

Най-посещаваните туристически дестинации, най-добрите туристически събития, най-иновативните туристически продукти и услуги и най-добрите сайтове, посветени на туризма, ще бъдат отличавани с годишни награди, учредени от ресорното министерство. Победителите ще се оценяват от обществен съвет в няколко основни категории по специално разработена за целта методология с ясни критерии и показатели за оценка. Най-добрата туристическа атракция ще бъде избирана според приходите от основната туристическа услуга, броят на посетителите през активния сезон, рекламата, достъпността.

Министерството на образованието ще разработва специални инструменти за кариерно ориентиране на учениците, които са застрашени от отпадане от училище. Това ще бъде направено в рамките на проект, финансиран от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". От пети клас учениците ще правят тестове за кариерно развитие. Резултатите от тези тестове ще предоставят обективни данни на кариерните консултанти от центровете за кариерно ориентиране и на педагогическите специалисти от училище, за да могат те да работят с учениците, които са застрашени от отпадане, съобщиха от МОН.

Мей към министрите: Работете за Brexit, не за тайно оставане в ЕС

В първото заседание на британското правителство след летните отпуски премиерът Тереза Мей напомни на министрите си, че трябва да работят за напускане на ЕС, а не да се заиграват с идеи за оставане в съюза "през задната врата". Няма да има втори референдум, нито опити за оставане в ЕС по втория начин, добави тя. Мей каза, че до края на 2016 г. няма да задейства процедурата за напускане на съюза, за да има време да се подготви позицията на Лондон за преговорите. Според в. "Дейли телеграф" в кабинета има разногласия, като финансовият министър Филип Хамънд предлагал страната да се опита да преговаря "сектор по сектор" за запазване на достъпа до единния пазар на ЕС - нещо, което категорично се отхвърля като сценарий от Париж.

Полетите САЩ - Куба са подновени след повече от 50 години

Пътнически самолет на компанията JetBlue Airways стана в сряда първият, извършил редовен полет от САЩ до Куба през последните повече от 50 години. На борда във Форт Лодърдейл, щата Флорида, се качиха министърът на транспорта Антъни Фокс, ръководителят на авиокомпанията Робин Хайес и други официални лица и журналисти. Почти половината места бяха заети от редовни пътници, включително мнозина от кубински произход. Въпреки запазването на някои ограничения американски авиокомпании бързат за навлязат в бизнеса с полети от САЩ до кубински градове с прогнозиран риск от свръхпредлагане и първоначални загуби.

Турция покани Apple да премести дейността си

Турският вицепремиер Мехмет Шимшек покани чрез съобщение в Twitter технологичният гигант Apple да премести международната си дейност в Турция, предаде "Хюриет". Жестът му идва, след като Европейската комисия (ЕК) поиска от американската компания да върне 13 млрд. евро данъци в Ирландия заради незаконна държавна помощ. "Apple трябва да се премести в Турция... Страната ще е щастлива да предостави на компанията по-щедри данъчни облекчения... Няма да им се налага да се разправят с бюрокрацията на ЕС", написа Шимшек в профила си. След решението на ЕС Ирландия и Apple обявиха, че ще обжалват становището на ЕК. Вашингтон предупреди Брюксел да не предприема "едностранни действия", а технологичният гигант обяви, че то може да коства редица работни места в Европа. За Apple в ирландския град Корк работят 5500 души – приблизително една четвърт от европейските ѝ служители. Компанията е най-големият частен работодател в града и твърди, че плаща 12.5% върху всички приходи, създавани на ирландския пазар.

"Приста ойл холдинг" продаде 5% от "Монбат" с печалба от 1.6 млн. лв.

Пакетът беше придобит от "Приста" от акционера Prista Holdco Cooperatief преди две седмици и препродаден в понеделник. Покупката тогава беше срещу 11.91 млн. лв., а цената на акция почти 6.11 лв. В понеделник "Приста" го препродаде през борсата за малко над 6.92 лв. за брой, или общо 13.5 млн. лв., посочват от компанията. Изчисленията показват, че това е брутна печалба (без такси и комисиони) от 1.585 млн. лв. Не е ясно кои са купувачите на акциите, но те бяха изтъргувани в няколко сделки, което подсказва, че това най-вероятно са големи инвеститори като пенсионни и взаимни фондове. След сделката "Приста ойл холдинг" притежава пряко 16 666 371 акции в "Монбат", или 42.73%, а чрез свързаното лице – "Монбат трейдинг", още 2 752 800 броя акции, или 7.06%.

Печалбата на "Агрия груп холдинг" се е понижила

Печалбата на един от големите земеделски холдинги "Агрия груп холдинг" се е свила през първото полугодие, показва консолидираният отчет за периода, публикуван до фондовата борса. Това става на фона на силно увеличение на приходите от продажби на продукция и стоки. Причината за спада на крайния финансов резултат обаче е еднократен ефект от продажба на активи. Нетните приходи от продажби са се повишили до 49.38 млн. лв. при 30.1 млн. година по-рано. Печалбата обаче пада до 1.769 при 2.168 млн. лв. От компанията съобщиха още, че са придобили окончателно и 100% от производителя на олио "Кехлибар", като предстои вписване в Търговския регистър.

ЕС затяга правилата за интернет неутралност

Европейският съюз затяга допълнително правилата за интернет неутралност. В първоначалния си вид правилата оставяха вратички за евентуални злоупотреби от операторите и доставчиците на интернет, но конкретизираните от ЕС мерки практически елиминират този риск, съобщава онлайн изданието The Verge.

На доставчиците е забранено да ограничават скоростта на интернет достъпа под определените тарифи с изключение на две конкретни причини. Първата е, когато мрежата не издържа на претоварването, и втората, когато на компанията е наредено да го направи чрез съдебна заповед. Това пояснение липсваше в първоначалните правила и създаваше притеснения, че интернет доставчиците ще могат да приоритизират определено съдържание и услуги за сметка на други.

230 хил. лева. е глобата, която Столичната община ще наложи на фирмата, която ремонтира бул. "Витоша", и ще задържи гаранцията в размер на 170 хил. лева. Причината е, че според резултатите от анализ на отделни места има несъответствие на нивелационните нива.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.