Вечерни новини: 7 септември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 7 септември

Четвъртото издание "Алея на книгата" започна в София във вторник под фенерите на пешеходния булевард "Витоша".

Вечерни новини: 7 септември

Стената на язовир "Студена" ще бъде ремонтирана за 32 млн. лв.; Сметната палата ще проверява за злоупотреби при извеждането на деца от институциите; Селските фотоволтаици обвиняват едрата индустрия в намеса в работата на парламента; България няма да подкрепи вдигането на санкциите срещу Русия; Очакват се по-ниски добиви от маслодайния слънчоглед; Progress започва прием за новия сезон на софтуерната си академия; Ренци отложи с месец референдума за промени в конституцията на Италия; Авиокомпаниите искат нова сделка за намаляване на вредните емисии

5524 прочитания

Четвъртото издание "Алея на книгата" започна в София във вторник под фенерите на пешеходния булевард "Витоша".

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


50 млн.

деца в света живеят далеч от дома си заради конфликти и бедност показват данни, изнесени в нов доклад на UNICEF. Според данните 28 млн. от децата са прогонени от въоръжени конфликти.

Започна четвъртото издание "Алея на книгата" Четвъртото издание "Алея на книгата" започна в София във вторник под фенерите на пешеходния булевард "Витоша". Между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Гладстон" ще се разположат 16 шатри, които до края на седмицата ще бъдат дом за книгите на над 40 български издателства. Както всяка година, част от "Алея на книгата" е и Литературният кът - със специална културна програма, включваща премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова подписва договор за ремонт на стената на язовир "Студена" за 32 млн. лв. в четвъртък. Рехабилитацията на язовир "Студена" е финансирана по Проект за развитие на общинската инфраструктура от Световната банка и държавния бюджет, предава БТА. Изпълнител на строително-ремонтните дейности е Консорциум "Хидроконструкция - Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ) - Карпи" (водещ партньор "Хидроконструкция" - Румъния, и партньори - "Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо" (ХБМ) - Унгария, и "Карпи тех" - Холандия). Язовир "Студена" е пуснат в експлоатация през 1955 г. и осигурява питейна вода за над 100 хил. души в градовете Перник и Батановци, както и девет големи села в района. Водният обект захранва и промишлените предприятия в Перник.

Сметната палата ще проверява за злоупотреби при извеждането на деца от институциите. Мотивите за предложението за одит, дошло от Патриотичния фронт, са "информация за нерегламентирано усвояване на средства, отпуснати от европейските партньори" и "данни за откровено и целенасочено накърняване на правата на децата с цел лично обогатяване на служители от системата", съобщава Mediapool. Парламентът e възложил на Сметната палата да извърши одит за изпълнението на плана за деинституционализация на деца, лишени от родителска грижа, за периода от 2009 до 2015 г. Проверката трябва да обхване дейността на Държавната агенция по закрила на детето по отношение на разходването на финансови средства за изготвяне на техническо задание по проект "Детство за всички", провеждане на обучения и сключване на граждански договори по проектите по ОПАК.

Селските фотоволтаици обвиняват едрата индустрия, че се намесва в работата на парламента. Собствениците на малки соларни централи, финансирани по Програмата за развитие на селските райони, обвиниха индустрията, че се намесва в работата на Народното събрание, като оспорва правото на депутатите да сезират Конституционния съд за обявяването за противоконституционни текстовете, с които изкупната цена на електроенергията на тези централи беше намалена с 80%. Повод за тяхното право на отговор, изпратено до медиите, е отвореното писмо на няколко асоциации на едрата индустрия, които се обявиха срещу връщането на по-високите цени за тези централи. Според представителите на малките соларни централи понятие "прекомерна държавна помощ" не съществува и ако някой е получил такава, тя може да бъде изискана обратно от държавата по реда на Закона за държавни помощи. България няма да подкрепи вдигането на санкциите срещу Русия. Toва заяви външният министър Даниел Митов в интервю за Reuters. По думите му Русия не е зачела международните закони в украинската криза. "Русия явно и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите", каза Митов. Докато минските споразумения не са напълно приложени, не мисля, че има условие за облекчаване на санкциите. Точно обратното, заяви той. Митов каза, че би било добре за България, ако икономическите отношения с Русия се подобрят, но посочи, че има големи въпроси, поставени на масата за обсъждане.

През тази година се очакват по-ниски добиви от маслодайния слънчоглед, но с по-високо качество. Поради продължителното засушаване през това лято очакванията за добиви от маслодайния слънчоглед са по-ниски в сравнение с миналогодишната реколта. За сметка на това добитото зърно ще бъде с по-високо качество и вероятно ще достигне по-високи изкупни цени. Това каза в Ямбол заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов, цитиран от БТА. Той не се ангажира да прогнозира каква ще бъде цената на зърното и как ще се отрази тя върху стойността на крайния продукт - олиото. Заместник-министърът се срещна със земеделски производители от региона в културно-информационния център "Безистена". На срещата бяха обсъдени и дискутирани провежданите от правителството политики в областта на селското стопанство. Ренци отложи с месец референдума за промени в конституцията на Италия

Италианският премиер Матео Ренци заяви, че жизненоважният референдум за промени в конституцията на страната ще се проведе в някой от неделните дни между 15 ноември и 5 декември, предаде Reuters. Така Ренци, който направи съобщението в рамките на интервю за телевизия RAI, за пореден път отложи националното допитване. По-рано тази година той беше обявил, че референдумът вероятно ще се състои в началото на октомври. Реформата, която беше одобрена от парламента, има за цел да намали правомощията на Сената. Според проучванията на общественото мнение засега изходът от подобно допитване изглежда твърде неясен. Ренци многократно обяви, че ще се оттегли, ако промените не минат на референдума. Ако промените в конституцията бъдат приети, Сенатът повече няма да участва в одобряването на бюджета или приемането на по-голямата част от другите закони и няма да може да сваля правителството, като не му гласува доверие. Тези правомощия ще има само Камарата на депутатите. Запазва се правото на сенаторите да участват в избирането на държавен глава и на конституционни съдии. Броят на сенаторите ще бъде намален от 315 на 100, които няма да се избират пряко, а от властите на 20-те италиански области. Идеята е той да представлява интересите на регионалните власти при управлението на страната. Същевременно се увеличават правомощията на централното правителство за сметка на областите.

Авиокомпаниите настояват за нова сделка за намаляване на вредните емисии

Авиокомпаниите се обявиха за нова глобална сделка, която да бъде подписана от световните лидери и да бъде насочена към редуцирането на вредните емисии от азотен двуокис. В изявлението на Международната асоциация за въздушен транспорт, която включва в себе си 260 превозвача, отговорни за 83% от световния въздушен трафик, се твърди, че са нужни по-амбициозни срокове, съобщава Reuters. Според предложената нова сделка регулациите за количествата вредни емисии ще бъдат препоръчителни от 2021 до 2026 г., след което от 2027 г. ще бъдат задължителни. Желанието на асоциацията е границата на емисиите да стане задължителна още от 2020 г.

Полша иска да купи осем системи за противоракетна защита "Пейтриът"

Полша ще поиска официално одобрение от САЩ за покупка на осем системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" от корпорацията "Рейтиън". Ако стане факт, сделката ще е за около 5 милиарда долара, предаде Reuters. "Официалното искане на Полша е важна стъпка към превръщането й в шестата страна в НАТО, която ще има системи "Пейтриът", и 14-ата в света, която ще е партньор в тази програма", съобщи президентът на "Интегрирани отбранителни системи Рейтиън" Уес Кремър. Корпорацията се е съгласила да изпълни най-малко половината от стойността на поръчката в Полша, обяви през юли полският министър на отбраната Антони Мачеревич. Търгът за противоракетната система е централен елемент в голямата програма за модернизация на полските въоръжени сили, ускорена в отговор на украинската криза и на политиката на Русия в района, отбелязва агенцията.

"Биовет" повиши цената за търговото предложение

Новата оферта към миноритарните акционери е 14.40 лв. при 13.30 лв. първоначално обявена. Корекцията идва, след като Комисията за финансов надзор наложи временна забрана за търговото преди две седмици. Обект на предложението са 9.99% от капитала, или 677 998 акции. Предлаганата цена е от свързаните "Хювефарма" и "Опортюнити 2009", които се контролират от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Целта на търговото е компанията да бъде отписана от борсата. В началото на август инвестиционният посредник "София интернешънъл секюритис" внесе писмо в КФН, с което сезира регулатора, че обявената цена е много по-ниска спрямо направената в края на февруари по повод залога на "Биовет" по заем на мажоритарния му собственик "Хювефарма" от консорциум от банки.

Централният депозитар вписа Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF

Централният депозитар вписа в регистрите си Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Това е първият борсово търгуван фонд в България и е създаден от "Експат капитал". Регистрираният му капитал е 1 лв. Той ще е базиран върху основния индекс Sofix и ще следи неговото представяне. Комисията за финансов надзор вече одобри проспекта за публично предлагане на дялове и го вписа в публичния регистър. Така той е по близо до реална търговия. Пред "Капитал" Николай Василев, който е управляващ партньор и създател на групата "Експат", заяви наскоро, че в първата седмица се очаква фондът да набере около 100 хил. лв., а в следващите - 500 хил., и да продължи да расте.

Progress започва прием за новия сезон на софтуерната си академия

Progress, под чийто бранд Telerik вече оперира в България, обяви старта на редовния прием за осмия сезон на безплатната сиобразователна инициатива за обучение на софтуерни инженери "Софтуерна академия на Телерик". Всички желаещи да се включат трябва да подадат CV и мотивационно писмо на уебсайта на инициативата и да се явят на приемен изпит до 25 септември.

Новият сезон на "Софтуерната академия на Телерик" ще започне на 10 октомври 2016 г Обучението е насочено към напълно начинаещи без предварителен опит в програмирането и дигиталните технологии, както и специалисти в начален етап на кариерата си. Приемният изпит включва въпроси по ИТ, IQ и английски език.

България няма да подкрепи вдигането на санкциите срещу Русия, заяви външният министър Даниел Митов в интервю за Reuters.
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Лиляна Павлова подписва договор за ремонт на стената на язовир "Студена" за 32 млн. лв. в четвъртък.
Фотограф: Цветелина Белутова
50 млн.

деца в света живеят далеч от дома си заради конфликти и бедност показват данни, изнесени в нов доклад на UNICEF. Според данните 28 млн. от децата са прогонени от въоръжени конфликти.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK