Вечерни новини: 8 септември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 8 септември

Силни бури нанесоха щети в Гърция

Вечерни новини: 8 септември

Независимият депутат Велизар Енчев ще се кандидатира за президент на предстоящите на 6 ноември избори; Премиерът на Армения подаде оставка; Австрия е готова с правилата за таван на бежанците; Dell и EMC приключиха най-голямото сливане в ИТ индустрията; Част от Западна и Централна Гърция претърпя щети, след като бе обхваната от проливни дъждове и бури

8611 прочитания

Силни бури нанесоха щети в Гърция

© Reuters


47 млн. лв. ще струват президентските избори и референдумът на 6 ноември. Разходите бяха одобрени от правителството на заседанието в четвъртък. Сумата е с една трета по-висока от предходните избори за президент, за които бяха отпуснати общо 35 млн. лв., като на същата дата се проведоха избори и за местна власт.

Силни бури нанесоха щети в Гърция

Част от Западна и Централна Гърция претърпя щети, след като бе обхваната от проливни дъждове и бури, като най-тежко бе положението в областите Пелопонес и Западна Гърция. Регистрирани са наводнения и щети в населените места източно от Солун - Неа Миханьона, Епаноми, Агиа Триада и други, в област Западна Македония, в района на Волос, в крайбрежните райони, в района на град Каламата, област Месиния. Съобщава се и за две жертви. Няма постъпили данни до момента за пострадали или бедстващи български граждани при наводненията в Гърция, съобщи Министерството на външните работи. Ведомството отбеляза, че в района на Солун и Пелопонес рискът от нови сериозни наводнения остава висок, като се очаква най-тежко да бъде засегната Северна Гърция, области на Централна Гърция, Източна Македония и Тракия.

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за насърчаване на заетостта. Държавният бюджет ще поема разходите за път, детски ясли и градини, наем на жилище и интернет на хора, които ще работят на над 50 километра от настоящия им адрес. Финансовото подпомагане ще се предоставя за период от една година. Необходимо условие е бенефициентите да са приели работа, предложена от бюрото по труда. С промените се дава възможност още учещите да могат да се регистрират като безработни и да ползват правото на парично обезщетение за безработица, когато отговарят на останалите условия, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване, съобщава БНР.

По-малко хора между 15 и 29 години нито учат, нито работят, отчете правителството. През 2013 г. процентът на подрастващите и младите, които не са имали интерес към образование и работа, е бил 25.7, а през миналата година той се е свил до 22.2. Делът им въпреки това остава далеч над средния за ЕС от 7.4%. Според доклада на правителството броят на възрастни ученици в прогимназия нараства с 12% спрямо 2014 г. Преобладаващата част от тях (75.3%) са записани в различни програми за придобиване на степен с професионална квалификация. През 2015 г. за четвърта поредна година се увеличава относителният дял на лицата с висше образование сред младите хора на възраст 30-34 години, като те вече достигат 32.1% при средно 38.1% за ЕС. По този показател за миналата година България заема 20-о място сред 28-те държави - членки на ЕС.

Възнагражденията на съкратените работниците в мина "Черно море" ще бъдат изплатени, съобщава БТА. През април тази година ръководството на мината съкрати 300 работници, а предприятието обяви фалит. Оттогава до вчера включително бившите миньори няколко пъти излизаха на протести и блокираха пътища заради неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения. Директорът на мината Русомир Калоянчев посочва, че обезщетенията на съкратените миньори ще се изплатят, когато предприятието има тази възможност, а не веднага, както настояват вече освободените от работа. Тъй като мината е затворена, в момента няма никакво производство и затова сумите за дължимите обезщетения ще се платят със закъснение. В четвъртък беше проведен търг за продажба на посочената жилищна сграда - собственост на дружеството, на който не се яви никой.

Велизар Енчев
Източник: Редакция

Независимият депутат Велизар Енчев ще се кандидатира за президент на предстоящите на 6 ноември избори. Кандидат за вицепрезидент на Енчев ще е юристът Биляна Грънчарова. Двамата ще са кандидати на партия "Българска пролет". Пред "Нова телевизия" отцепилият се от Патриотичния фронт и нечленуващ в друга парламентарна група депутат коментира, че решението си е взел още тогава - през декември 2014 г. Като свои плюсове той открои опита в дипломацията, разузнаването, в службите и армията - комбинация, каквато останалите кандидати не притежават.

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане бяха одобрени от в бюджетна комисия. Те включват възможността работодателите да могат да плащат 10% данък върху разходите за служебните автомобили и имоти, използвани за лични цели. В момента те се третират като "доход в натура", върху който се дължат данъци и осигуровки, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, цитиран от БНР. "С предлаганите промени в закона се дава възможност на компаниите да изберат алтернативно или да обложат еднократно тези разходи с данък от 10% при източника и съответно физическите лица, хората, да не дължат допълнително никакви данъци", каза Велев.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Комисията за защита на конкуренцията от 95 хил. лева. Те са за изплащане на обезщетения при прекратяване на правоотношенията с предходния състав на комисията, както и за изплащане на обезщетения при пенсиониране на служители на ведомството. Министрите са променили и постановлението си за разходите, свързани с подготовката за българското председателство на ЕС. Така 191 хил. лв. допълнително над прогнозата се отпускат на Института по публична администрация за провеждането на първи модул от обучителната програма "Практически аспекти на председателството на Съвета на ЕС".

Австрия е готова с правилата за таван на бежанците

Правителството на Австрия е готово с проект за извънредна наредба, с която се определя таван за броя на приеманите през годината имигранти от подалите документи за получаване статут на бежанци в страната. Проектът трябва да бъде приет от правителството след съгласуване с главната комисия на Националния съвет (долната камара на австрийския парламент), предава БТА. Аргументите в подкрепа на подготвяните промени са вътрешната сигурност, престъпността и капацитетите за настаняване и осигуряване на живот в страната. Мярката се предприема и поради прекалено утежнения трудов пазар и риска от нарастване на безработицата, поясняват от Виена. Проблеми според австрийското правителство ще възникнат и в здравеопазването. В текста на наредбата се посочват и трудностите в образователната система, произтичащи от големия брой деца на бежанци и подрастващи, които не говорят немски. Документът се спира и на изключително тежкото бреме за държавния бюджет. За тази година прогнозираните разходи възлизат на 2 млрд. евро.

Швеция обяви рекорден бюджет срещу промените в климата и за ВЕИ

Швеция обяви рекорден бюджет, който ще задели за проекти срещу промените в климата и за възобновяемите енергийни източници. Това съобщава Bloomberg, като цитира изявление на шведския премиер. "Представяме най-големия по рода си бюджет за климат и околната среда в Швеция", заяви премиерът Стефан Льовен по време на пресконференция в Стокхолм във вторник. По думите му амбицията на Швеция е да се превърне в една от първите държави, независими от изкопаеми горива. Скандинавската държава ще похарчи 12.9 млрд. шведски крони (1.5 млрд. долара) за четиригодишен период – от 2017 до 2020 г., за международни инициативи за климата, пътуване без изкопаеми горива и за енергия от възобновяеми източници, става ясно от изявление, разпространено от правителството. Още миналата година Швеция заяви целта си да се превърне в една от първите страни, които ще преустановят използването на изкопаеми горива, и задели 4.5 млрд. крони за мерки за защита от климатичните промени през 2016 г. Държавата генерира 64% от електроенергията си от възобновяеми енергийни източници през миналата година според данни на Bloomberg New Energy Finance.

Премиерът на Армения подаде оставка

Премиерът на Армения Овик Абрамян подаде оставка, съобщиха Reuters и РБК. Той заемаше поста от април 2014 г. "Реших да подам оставка и да дам възможност на президента да сформира ново правителство", обяви Абрамян на вчерашното заседание на кабинета. Оставката си премиерът обясни с необходимостта от нов подход в управлението на страната и консолидиране на обществото. В същото време Абрамян допълни, че смята да продължи активната си политическа дейност и да работи с членовете на новото правителство. Според източници на агенция ArmInfo след оставката си Абрамян може да оглави предизборния щаб на Републиканската партия, който ще се занимава с подготовката на изборите през 2017 г. Оставката на правителството на Абрамян бе едно от условията на групировката "Храбреци от Сасун", които през юли щурмуваха полицейско управление в арменската столица и взеха заложници. На 31 юли групировката се предаде, след като Саркисян обеща да реформира правителството, за да постигне консолидация на обществото.

БИЗНЕС НОВИНИ

Над 740 хил. права на "Софарма имоти" отиват на аукциона на 12 септември

На 12 септември ще се проведе аукцион за продажбата на неизползвани права от увеличението на капитала на "Софарма имоти" АДСИЦ, съобщава БФБ - София. На аукциона ще бъдат предложени 740 141 броя права, срещу които не са записани акции. Аукционът се осъществява чрез въвеждане на пазарна поръчка за продажба на цялото количество неупражнени права от страна на борсовия член, обслужващ увеличението на капитала, посочват от БФБ, цитирани от investor.bg. "Софарма имоти" АДСИЦ планира увеличение на капитала с до максимум 5.499 млн. лв. След процедурата броят на акциите ще се повиши от 18 087 245 книжа до 19 257 235 книжа, тъй като се издават нови 1.17 млн. безналични обикновени акции с право на един глас и номинална стойност 1 лв.

До 30 септември се приемат заявки за помощи за застраховане на земеделска продукция

Общо 442 заявления на обща стойност 2.1 млн. лв. бяха подадени в периода на прием по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. Към момента са сключени 399 договора за близо 1.4 млн. лв. Това съобщават от Държавен фонд "Земеделие". Срокът за представяне на застрахователни полици в областните дирекции на фонда е до 30 септември, а сключването на договорите с фонда и изплащането на средствата е до 16 декември. За да се даде възможност на по-голям брой земеделски стопани да се възползват от подпомагането, бюджетът по схемата за 2016 г. беше увеличен на 2.5 млн. лв. Целта на помощта е да се насърчат малки и средни предприятия и земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етеричномаслени култури и тютюн за доброволно застраховане на селскостопанска продукция срещу природни бедствия и други неблагоприятни климатични събития, като се компенсират частично разходите за сключване на застрахователна полица. Максималният размер на подпомагането е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Борсата спря търговията с акции на "Албена инвест холдинг"

Причината е предстоящото вливане на дружеството в "Албена". Търговията ще е спряна от 12 септември. "Търговията ще бъде възстановена след постъпване на уведомление от емитента относно взетите решения, в случай че свиканите за 11.10.2016 г. общи събрания на акционерите на дружеството и на приемащото дружество не одобрят преобразуването или пък при евентуален отказ на вписването на вливането в Търговския регистър", става ясно от решението на съвета на директорите на БФБ - София. В началото на юни двете дружества обявиха, че планират сделка. Ръководствата на двете публични дружества одобриха вече план за преобразуване, който трябва да бъде гласуван и от акционерите на двете публични компании.

Dell и EMC приключиха най-голямото сливане в ИТ индустрията

Dell приключи сделката по придобиването на EMC за рекордните 67 млрд. долара, което е най-голямото сливане в IT индустрията. По този начин се създава най-голямата частна ИТ компания в света – Dell Technologies, с годишен оборот от 74 млрд. долара. Тя ще има 140 хил. служители и ще развива бизнес в 180 държави. Dell Technologies ще има огромно портфолио от ИТ решения, като хибриден облак, анализ на данни, интернет на нещата, решения в мобилната сфера и такива за киберсигурността. Компанията на Майкъл Дел купи също така дъщерните дружества на EMC, включително софтуерния разработчик Pivotal Software, специализираната в облачни решения Virtustream и компанията за киберсигурност RSA Security. Разработчикът на решения за виртуализация VMware, който има бизнес в България, ще остане публична компания.

Intel продава мажоритарния дял в бизнеса си с киберсигурност на TPG

Intel обяви, че ще отдели своето подразделение за киберсигурност, преди известно като McAfee, и ще продаде мажоритарен дял от него на инвестиционната компания TPG за 3.1 млрд. долара в брой, съобщава Reuters. TPG ще притежава 51% от новата компания, което ще оцени цялата фирма на 4.2 млрд. долара, включително и дълговете. Intel, която купи McAfee за 7.7 млрд. долара през 2011 г., ще запази останалите 49% от компанията. Сделката слага край на неуспешните опити на Intel да извоюва ключова позиция в бизнеса с компютърна сигурност. По време на придобиването Intel говореше за интегрирането на технологията за сигурност в своите чипове, но изпълни малка част от тези планове.

Продажбите на автомобили в Китай нарастват за шести пореден месец

Продажбите на нови автомобили в Китай са се увеличи през август за шести пореден месец. Потребителите са увеличили покупките преди данъчните облекчения за малки автомобили да изтекат в края на годинaта, съобщава Bloomberg. Продажбите на автомобили, джипове и многофункционални модели са нараснали с 24.5% до 1.8 млн. броя през август, показват данните на Асоциацията на пътните превозни средства в Китай. За осемте месеца на годината повишението е 13% до 14.2 млн. броя. Great Wall - най-продаваният джип, който започна да намалява цените на моделите си H6 и H2 от миналата година, ускорява доставките с 25% през август. Продажбите на Guangzhou Automobile Group са нараснали с 31%, като доставките на джипове се удвояват. Продажбите на Geely Automobile Holdings са се увеличили с 69%. GM отчита ръст на доставките от 18% през август, Nissan Motor - 17%, а Ford - 22%.

47 млн. лв. ще струват президентските избори и референдумът на 6 ноември. Разходите бяха одобрени от правителството на заседанието в четвъртък. Сумата е с една трета по-висока от предходните избори за президент, за които бяха отпуснати общо 35 млн. лв., като на същата дата се проведоха избори и за местна власт.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK