Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Татяна Дончева и Минчо Спасов ще са кандидатпрезидентска двойка; БСП атакува управляващите заради сделка с Царските конюшни; Поне 2.8 млрд. лв. инвестиции са загубени; Фирма с 3 лв. капитал купи Дипломатическия клуб; Москва обяви независимия център "Левада" за чужд агент

7583 прочитания

© Анелия Николова


Татяна Дончева и Минчо Спасов ще са кандидатпрезидентска двойкаЛидерът на "Движение 21" и бившият депутат и областен управител на Ямбол от НДСВ обявиха коалицията между двете партии за предстоящите избори в четвъртък. "Струва ми се, че няма опасност да ни сбъркате с другите", каза тогава Дончева и заяви, че залага на Спасов заради неговата политическа "провереност". Приоритетите в кампанията на двамата ще бъдат конституционната реформа и в частност - промени в съдебната власт, реформи в армията и образованието, както и "българофилска" външна политика. Дончева заяви, че ще се бори президентът да стане отговорната институция, която назначава главния прокурор. Друг любопитен момент от представянето на двойката бе предложението им за налагане на социален минимум, който да включва гарантиран минимален доход и пакет социални и здравни услуги.

БСП атакува управляващите заради сделка с Царските конюшни Преди два месеца областният управител на София е продал историческата сграда на т.нар. Царски конюшни на безценица - само за малко над 650 хил. лева. За това алармира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Купувач на имота от 7.5 дка е фирмата "Евротрансбилд" ЕООД с управител Янко Иванов. Той е бивш председател на управителния съвет на КТБ. От БСП обявиха, че ще внесат сигнал в прокуратурата срещу областния управител Веселин Пенев (НПСД) и заместника му Томи Николов. Фактите по сделката обаче не са толкова еднозначни, колкото ги представят от левицата. Според Нинова "7.5 декара на пъпа на София са продадени за 658 870 лева - по 90 лв. на квадратен метър на цената на едни маратонки". Комплексът се намира на булевардите "Васил Левски" и "Княз Дондуков" и преди години е бил паметник на културата. Бившият областен управител Росен Малинов пък обясни, че преди 5 години имотът е бил оценен на 5.6 млн. евро. Той тогава бил отказал да осъществи сделката. По ирония на съдбата в дъното на целия сюжет стои министърът на регионалното развитие в правителството на БСП Асен Гагаузов. Именно с негова заповед преди 12 години държавата взима решение да замени сграда и 15% от терена на бившите Царски конюшни срещу три етажа от офис сградата на Янко Иванов на столичния булевард "Драган Цанков", където днес се помещава Комисията за защита от дискриминацията. Малко след сделката Иванов разбира, че целият терен е бил продаден от тогавашния областен управител на София Росен Владимиров на ливанския бизнесмен Газуан Шараф, а впоследствие ипотекиран в Първа инвестиционна банка. Започва дълга съдебна битка, която приключва в края на 2014 г. През януари 2015 г. Иванов, който на практика е съсобственик на парцела заедно с държавата, се обръща към областния управител с искане за ликвидиране на съсобствеността. "По закон държавата е длъжна да ми предложи първо на мен като съсобственик този дял", коментира Иванов пред "Капитал". Поръчаната от областната управа оценка е 680 хил. лв. без ДДС. "Това е така, защото парцелът е презастроен и на практика с него нищо не може да се направи", коментира областният управител Веселин Пенев. Премиерът Бойко Борисов е назначил проверка на инспектората по случая, а депутати от ГЕРБ поискаха от РБ да оттегли областния управител.

Четирима граждани са подслушвани неправомерно Четирима български граждани са били доказано подслушвани или проследявани неправомерно от службите ни за сигурност в първите шест месеца на 2016 г. Това се казва в доклада на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), публикуван на интернет страницата на органа. Неправомерно подслушваните са уведомени за действията. Техните имена обаче не се съобщават. Пълният доклад на инспекторите е бил предаден в парламента, но текстът е конфиденциален. Със сигурност един от незаконно подслушваните е следователят Бойко Атанасов, който сам съобщи за писмото, удостоверяващо това, през май т.г. От публикуваните данни става ясно, че за първото полугодие са направени 205 проверки за начина на искане и прилагане на СРС. Граждани са се обърнали към бюрото с оплаквания и сигнали за първите шест месеца от годината 41 пъти. По 30 от случаите работата е приключена, а по останалите 11 все още се работи. Според доклада бюрото за контрол на СРС е пратило и 10 уведомления, с които алармира институциите за неправомерно използване и прилагане на СРС или нарушения при съхраняване и унищожаване на придобита информация.КЗК: Прехвърлянето на партиди от пенсионни фондове към НОИ и обратно е непазарно В едно от първите си произнасяния по ключов казус новият състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) зае пазарна позиция. Става въпрос за становище, което Конституционният съд поиска от антимонополния регулатор за т.нар. право на избор между държавното и частното пенсионно осигуряване, което финансовият министър въведе в Кодекса за социално осигуряване. Според текста осигурените в частни пенсионни фондове могат да прехвърлят партидите си в общественото осигуряване (НОИ) и обратното. В държавното осигуряване обаче партидите не трупат доходност и не могат да се наследяват. Според КЗК прехвърлянето води до нарушаване на модела на търговия в сектора и пряко засяга и осигурените, и пенсионните дружества. Регулаторът смята, че предоставянето на право на осигурените лица да преминат от универсален или професионален фонд към държавното осигуряване води до промяна в структурата на пазара на втория пенсионен стълб, защото изважда от пазарния оборот част от общия обем парични средства, за дял от които се конкурират пенсионните фондове. Според регулатора възможността за прехвърляне на средства може да ограничи и конкуренцията.

Фотограф: Цветелина Белутова

Парламентът е на път да премахне ДДС за дарените храни Хранителните продукти, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока на годност, да не бъдат облагани с данък върху добавената стойност (ДДС). Облекчението ще важи само ако стойността на даренията на година не надхвърля 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, което ги прави. Това предвиждат поправки в Закона за ДДС, които депутатите одобриха на първо четене в зала. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обяви, че депутатите от партията мандатоносител ще подкрепят законопроекта, но текстовете трябва да се прецизират на второ четене.

Поне 2.8 млрд. лв. инвестиции са загубени Между 2.8 и 3.9 млрд. лв. са загубите от лошата инвестиционна среда в България от влизането й в Европейския съюз досега. Това показва проучване за стопанските и фискалните последици от лошите практики в съдебната система, правата на собственост и изпълнението на договорите, разработено от консултантската компания КС2 на икономиста Красен Станчев и анализатори от Института за пазарна икономика. Според тях има пряка връзка между върховенството на закона и чуждестранните инвестиции, а индикаторите на бизнес средата и правата на собственост не се подобряват от 2007 г. Изследването се базира на различни казуси, емблематични за България.

Фотограф: Трейс

Автогарите ще минат през категоризация Автогарите ще бъдат категоризирани в три категории според удобствата и комфорта на пътниците, които предлагат, наличието на охрана, езиците, на които се предоставя информация по телефона и в интернет страницата и др. Това предвиждат промени в нормативната уредба, разработени от Министерството на транспорта. Новите изисквания няма да създадат допълнителни тежести за собствениците на автогари, а критериите най-ниската категория са почти идентични със сегашните минимални условия.

Фирма с 3 лв. капитал купи Дипломатическия клуб Фирма "Ексклузив уеб дизайн" от Стара Загора е купила Дипломатическия клуб "Бояна" и още два имота, намираща се в активите на Агенцията за дипломатически имоти в страната за 8.5 млн. лв., съобщи clubz.bg. Тримата собственици на фирмата са на възраст между 20 и 24 години. Компанията се занимава с уеб дизайн и реклама и съществува от една година. Има 3 лв. начален капитал, 1000 лв. активи и приходи от 2000 лв. за 2015 г. Според имотния регистър нито дружеството, нито тримата собственици разполагат с други имоти, преди да придобият държавните за 8.5 млн. лв. "Алианц" и "Доверие" с по над 5% в "Монбат" Пенсионни фондове са основните купувачи на дела от 5% в "Монбат". Сделките бяха сключени през миналата седмица, а продавач на акциите беше основният собственик "Приста ойл холдинг", контролиран от братя Бобокови. Обект на сделката бяха 1.95 млн. акции за общо 13.5 млн. лв. Така ЗУПФ "Алианц" вече държи 5.286%, а УПФ "Доверие" - 6.5371%, като те са и най-големите купувачи на пакета с общо 3.5%, показва бюлетинът на Централния депозитар. Разместванията в капитала станаха, след като друг голям акционер - Prista Holdco Cooperatief, продаде свои 5% на "Приста ойл холдинг" преди няколко седмици.

Допълнението към "данък уикенд" мина в комисия Идеята ползването на служебни коли и имоти да се облага с 10% мина на второ четене в бюджетна комисия в четвъртък. Промените са записани в Закона за корпоративното подоходно облагане. Новият ред за облагане е свързан с данък "уикенд" и елиминира част от бюрокрацията, тъй като без него фирмите трябва да начисляват данък общ доход и осигуровки при ползването на фирмен автомобил или телефон за лични нужди. Данъкът ще се плаща изцяло от работодателя и служителят няма да дължи нищо. Промените влизат със задна дата - от началото на 2016 г., но имат подкрепата на бизнес и счетоводните компании. Според тях те ще насърчат доброволното деклариране на данъците.

Британската компания Ideagen, която доставя софтуер за управление на информацията в силно регулирани сектори, е придобила българския си партньор "Логен", който разпространява един от ключовите й продукти в региона. Цената на сделката е до 200 хил. паунда, като половината са платени при подписване на договора, а останалите ще бъдат преведени след една година, при положение че придобитото дружество постигне определени цели, съобщи Ideagen.

Основните акционери в "Биовет" отправиха ново търгово предложение за книжата на миноритарните собственици. За останалите 9.99% от капитала на производителя на продукти за ветеринарната медицина "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви и свързаната с тях "Опортюнити 2009" предложиха 14.4 лв. на акция в сряда, повишавайки предходната оферта с 1.1 лв. Първоначалното предложение беше временно блокирано от Комисията за финансов надзор (КФН) в края на август.

Комисията за финансов надзор прецени, че няма законова необходимост общото събрание на "ЧЕЗ разпределение България" да одобрява заем от 116 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), и затова точката не беше гласувана. Кредитът ще е за двегодишна инвестиционна програма. От разпределителното дружество обявиха пред "Капитал", че преговорите с банката са в ход и се очаква да приключат в най-кратки срокове.

Министерството на икономиката обяви национален конкурс по проект "Техностарт 2 – Насърчаване на иновационната активност на младите хора в България". Инициативата е ориентирана към студенти през учебната 2015-2016 г. в България или чужбина, докторанти и дипломирани - бакалавър или магистър, които имат разработена бизнес идея. Те ще получат безвъзмездна финансова подкрепа до 20 хил. лв., за да създадат технологични фирми и да започнат собствен бизнес, съобщиха от ведомството.

Фотограф: Reuters

Ренци отложи референдума за конституционни промени

Италианският премиер Матео Ренци заяви, че ключовият референдум за промени в конституцията на страната ще се проведе в някой от неделните дни между 15 ноември и 5 декември. Така той за пореден път отложи националното допитване. По-рано тази година Ренци бе обявил, че референдумът вероятно ще се състои в началото на октомври. Реформата, която бе одобрена от парламента, има за цел да намали правомощията на Сената. Италианският премиер многократно е заявявал, че ще се оттегли, ако промените не минат на референдума.

Меркел пое отговорността за загубата в родната й провинция

Съюзниците на германския канцлер Ангела Меркел настояват тя да промени курса на бежанската си политика, след като нейният управляващ Християндемократически съюз претърпя поражение на регионалните избори от антимигирантска партия. Популистката "Алтернатива за Германия" зае второто място в родната провинция на германския канцлер Мекленбург-Предна Померания. Германската социалдемократическа партия спечели 30.6%, втора е "Алтернатива за Германия" с 20.8%, а на трето място се нареди Християндемократическият съюз с 19%. Меркел пое отговорността за изборната загуба. "Разбира се, това има връзка с политиката за бежанците, така че аз нося отговорността", каза тя. Но защити решенията, които е вземала, и посочи, че трябва отново да спечели доверието на електората. Този вот беше разглеждан като важен тест преди парламентарните избори догодина и беше доминиран основно от бежанската политика на канцлера. Но анализатори предупреждават, че Меркел не бива да бъде подценявана, тъй като липсва сериозен претендент, който да я замени.

Москва обяви независимия център "Левада" за чужд агент

Министерството на правосъдието на Русия заяви, че решението му да обяви независимия аналитичен център "Левада" за "чуждестранен агент" е заради финансовата подкрепа, която той получава от САЩ. Според министерството "основната част от финансовата подкрепа за "Левада" идва от САЩ, включително от Университета в Уисконсин, и затова той е добавен към списъка с чуждестранни агенти". Центърът е една от най-големите руски социологически и изследователски организации и извършва проучвания, които често дразнят Кремъл. Закон, приет през 2012 г., изисква всички неправителствени организации, които получават финансиране от чужбина и се занимават с политическа дейност, да бъдат регистрирани като чуждестранни агенти. Международни правозащитни групи твърдят, че законът цели да заглуши независимите и критичните гласове. Поправка, въведена през 2014 г., позволява на министерството на правосъдието принудително да добавя неправителствени организации към списъка с чуждестранни агенти. Противопоставянето на решението води до солидни глоби и/или затвор.

ЕП назначи Верхофстад да води преговорите за Brexit

Евродепутатът и лидер на либералния алианс ALDE Ги Верхофстад обяви в Twitter, че е избран от Европейския парламент да води преговорите за Brexit. "За мен е чест да бъда назначен за преговарящ, който ще изиграе водеща роля в бъдещото споразумение между Великобритания и ЕС", написа Верхофстад. Той е известен с възгледите си за федералното бъдеще на Европа и критикува начина, по който се проведе британският референдум. Според него след резултатите от вота трябва да се стигне до "бърз и приятелски развод". Британският премиер Тереза Мей обаче не дава признаци, че смята скоро да активира член 50, който ще стартира процеса за излизане от ЕС.

Татяна Дончева и Минчо Спасов ще са кандидатпрезидентска двойкаЛидерът на "Движение 21" и бившият депутат и областен управител на Ямбол от НДСВ обявиха коалицията между двете партии за предстоящите избори в четвъртък. "Струва ми се, че няма опасност да ни сбъркате с другите", каза тогава Дончева и заяви, че залага на Спасов заради неговата политическа "провереност". Приоритетите в кампанията на двамата ще бъдат конституционната реформа и в частност - промени в съдебната власт, реформи в армията и образованието, както и "българофилска" външна политика. Дончева заяви, че ще се бори президентът да стане отговорната институция, която назначава главния прокурор. Друг любопитен момент от представянето на двойката бе предложението им за налагане на социален минимум, който да включва гарантиран минимален доход и пакет социални и здравни услуги.

БСП атакува управляващите заради сделка с Царските конюшни Преди два месеца областният управител на София е продал историческата сграда на т.нар. Царски конюшни на безценица - само за малко над 650 хил. лева. За това алармира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Купувач на имота от 7.5 дка е фирмата "Евротрансбилд" ЕООД с управител Янко Иванов. Той е бивш председател на управителния съвет на КТБ. От БСП обявиха, че ще внесат сигнал в прокуратурата срещу областния управител Веселин Пенев (НПСД) и заместника му Томи Николов. Фактите по сделката обаче не са толкова еднозначни, колкото ги представят от левицата. Според Нинова "7.5 декара на пъпа на София са продадени за 658 870 лева - по 90 лв. на квадратен метър на цената на едни маратонки". Комплексът се намира на булевардите "Васил Левски" и "Княз Дондуков" и преди години е бил паметник на културата. Бившият областен управител Росен Малинов пък обясни, че преди 5 години имотът е бил оценен на 5.6 млн. евро. Той тогава бил отказал да осъществи сделката. По ирония на съдбата в дъното на целия сюжет стои министърът на регионалното развитие в правителството на БСП Асен Гагаузов. Именно с негова заповед преди 12 години държавата взима решение да замени сграда и 15% от терена на бившите Царски конюшни срещу три етажа от офис сградата на Янко Иванов на столичния булевард "Драган Цанков", където днес се помещава Комисията за защита от дискриминацията. Малко след сделката Иванов разбира, че целият терен е бил продаден от тогавашния областен управител на София Росен Владимиров на ливанския бизнесмен Газуан Шараф, а впоследствие ипотекиран в Първа инвестиционна банка. Започва дълга съдебна битка, която приключва в края на 2014 г. През януари 2015 г. Иванов, който на практика е съсобственик на парцела заедно с държавата, се обръща към областния управител с искане за ликвидиране на съсобствеността. "По закон държавата е длъжна да ми предложи първо на мен като съсобственик този дял", коментира Иванов пред "Капитал". Поръчаната от областната управа оценка е 680 хил. лв. без ДДС. "Това е така, защото парцелът е презастроен и на практика с него нищо не може да се направи", коментира областният управител Веселин Пенев. Премиерът Бойко Борисов е назначил проверка на инспектората по случая, а депутати от ГЕРБ поискаха от РБ да оттегли областния управител.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    cuam4o avatar :-P
    Ангел

    Капитал и вие сте чужд агент, не се правете. :D

    А инак ако някоя "независима" агенция получава пари от някой, а не си ги вади сама .. колко точно е независима?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

KапиталНО

KапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK