Вечерни новини: 15 септември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 15 септември

Плевнелиев призова за интеграция на Западните Балкани в ЕС

Вечерни новини: 15 септември

Плевнелиев призова за интеграция на Западните Балкани в ЕС; Данъкът върху доходите в натура на служители или управители на фирми ще е 10%; Бившият финансов министър Стоян Александров е разследван за лихварство; Прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на Христо Бисеров; Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна още две обвинения срещу кмета на Перущица Ради Минчев

5417 прочитания

Плевнелиев призова за интеграция на Западните Балкани в ЕС

© Капитал


8% е равнището на безработицата в България през август според данните на Агенцията по заетостта. В края на месеца в бюрата по труда са регистрирани малко над 261 хил. безработни - 6500 по-малко на месечна база и с над 42 хил. на годишна.

Плевнелиев призова за интеграция на Западните Балкани в ЕС

"Brexit изпраща до всички нас притеснителен сигнал, но членството на страните от Западните Балкани ще изпрати точно обратното послание – за интеграция и за перспектива." Това заяви президентът Росен Плевнелиев във втория ден от срещата на формата "Арайолуш" – държавните глави на 11 страни от ЕС, която се провежда у нас. Той посочи, че страните на Балканския полуостров са претърпели историческа трансформация през последните десетилетия, но мирният процес все още не е завършен и има нужда от подкрепата на ЕС. И припомни, че значението на региона и нуждата от стабилност особено са проличали в пика на мигрантската криза в Европа през 2015 г. Президентите се обединиха около тезата, че въпреки многото кризи, пред които е изправен ЕС, всички трябва да положат усилия за възстановяването на доверието в него, защото нито една национална държава не може да се справи сама по-добре с проблемите.

Депутатите решиха окончателно полученият в натура доход от служителя или управителя на фирмата да се облага със ставка от 10 на сто, ако той е свързан с употребата на собствени, наети или предоставени за ползване активи (служебни автомобили, телефони, имоти). Това стана с приети на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Новият ред за облагане е свързан с данък "уикенд" и елиминира част от бюрокрацията, тъй като без него фирмите трябваше да начисляват данък общ доход и осигуровки при ползването на фирмен автомобил или телефон за лични нужди.

Стоян Александров
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Бившият финансов министър Стоян Александров е разследван за лихварство, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред bTV. Проверката е започнала на 8 септември и се води от Софийската градска прокуратура. Тя е за периода 2002-2016 г., докато Александров е бил директор на банка, но в качеството му на физическо лице. В ефира на телевизията трима души разказаха, че са вземали заеми от Александров с лихви, включително и скрити, и са им начислявани наказателни лихви от 0.5% за ден просрочено задължение.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) се обяви против предложението на правосъдното министерство делата за корупция срещу депутати, министри и магистрати да се разглеждат от Специализирания съд вместо от Софийския градски съд, както в момента. ВСС одобри принципно проекта за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) със забележки, от които основната е тези дела не трябва да бъдат прехвърляни в компетентността на Специализирания съд. Основният аргумент на съдебния съвет е, че според предлаганите промени водещ за прехвърлянето на делата е субектът на извършване на престъплението, т.е. хора с имунитет – депутати, министри, магистрати и др., а не материята им, т.е. вида на деянието. Това според ВСС ще превърне Специализирания съд в специален и извънреден, което противоречи на конституцията.

Христо Бисеров
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на бившия зам.-председател на 42-то Народно събрание и на ДПС Христо Бисеров, която беше постановена в началото на юли от Софийския апелативен съд (САС) по обвинението му за данъчни престъпления и пране на пари. Това показа справка на "Дневник" в САС, където е подаден протестът. Предстои САС да изпрати материалите по делото до Върховния касационен съд (ВКС) заедно с прокурорския протест за произнасяне на върховните магистрати. Срокът за обжалване бе 15-дневен след постановяване на присъдата, но заради съдебната ваканция делото все още не е стигнало до ВКС. След близо две години Бисеров беше изправен пред съда с три обвинения: за неплатени данъци в размер 19 хил. лв., за недеклариране на сделки на валутни ценности и че не е декларирал пред Сметната палата 700 хил. лв. по банкови сметки в Швейцария.

Още две обвинения срещу кмета на Перущица Ради Минчев повдигна Окръжната прокуратура в Пловдив. Първото е, че от март 2013 до март 2014 г. като кмет на общината Минчев е присвоил 12 400 лева общински пари по сключени договори с две дружества от София. Двете софийски фирми твърдят, че не са подписвали такива договори, разясняват от прокуратурата. Другото обвинение срещу Минчев е за фалшифициране на документи по обществената поръчка от 130 хил. лева за свлачището край Перущица. Преди това той бе обвинен и за поискан подкуп от 40 хил. лв. В ДСБ, чийто кмет е Минчев, смятат, че става дума за атака от ГЕРБ. В четвъртък ген. Атанасов от ДСБ предположи, че причината за нея е отказът на партията да се явят заедно с ГЕРБ на изборите за президент.

Новата учебна година започна в четвъртък за близо 720 000 ученици, от които 66 000 за първи път прекрачват училищния праг. Първокласниците тази година са около 900 по-малко в сравнение с миналата година, като заради демографската криза 27 училища се закриват, предимно основни. По данни на синдикатите около 21 000 ученици остават извън образователната система – 11 хил. са необхванати, а близо 10 000 са напуснали страната. Новата учебна година започва с нов закон за предучилищното и училищното образование, като промените ще засегнат предимно първокласниците и петокласниците, които ще учат по нови програми.

Шойбле ще се кандидатира отново за депутат

Германският финансов министър Волфганг Шойбле ще се кандидатира догодина отново за депутат във федералния парламент от района си Офенбург в югозападната провинция Баден-Вюртемберг. На 75 години консерваторът и е привърженик на твърдата фискална политика и е смятан за доайен сред колегите си от 19-те страни от еврозоната. Шойбле е депутат от 1972 г. насам, а от 2009 г. е финансов министър в кабинета на канцлера Ангела Меркел. Убеден европеец и един от най-популярните германски политици, сред постиженията му е балансираният бюджет на Германия.

Хиляди блокираха Букурещ в протест за "Гражданска отговорност"

Над 3000 превозвачи с камиони, таксита и други автомобили блокираха в четвъртък Площада на победата пред румънското правителство, за да протестират срещу цените на застраховка "Гражданска отговорност", съобщава Аssociated Press. От полицията съобщиха, че задръствания са се образували и в други градове в страната, тъй като шофьорите на камиони преднамерено карат бавно, за да протестират срещу високата цена според тях на застраховката. Превозвачите не се отказаха от протеста, въпреки че в сряда правителството прие извънредно постановление, предвиждащо замразяване на тарифите на застраховката за срок от шест месеца. Браншовите организации обаче заявиха, че не са доволни от това решение, и настояват за по-ниски цени на полиците. Според данни на Националния съюз на пътните превозвачи в Румъния през 2012 г. полицата "Гражданска отговорност" за товарен камион е струвала 300 евро, през 2013 г. – 700 евро, през 2014 г. е достигнала 1000 евро, в края на 2015 г. – 3500 евро, а през юли 2016 г. е превишила сумата от 5000 евро.

Литва компенсира млечния сектор с 13 млн. евро заради руското ембарго

Правителството на Литва ще компенсира част от загубите, понесени от производителите на мляко заради отнетия достъп до руския пазар в резултат на ответните мерки на Москва срещу санкциите на ЕС. Това съобщи днес пред журналисти литовският министър на селското стопанство Виргиния Балтрайтене. По думите й според по-рано договорените условия правителството насочва към млекопроизводителите такава сума, каквато е отпуснала Европейската комисия за изплащане на компенсации. Решението за финансова помощ от 13 млн. евро е съгласувано с Брюксел през юли. Премиерът на балтийската република Алгирдас Буткевичус неведнъж е отбелязвал, че от всички страни в ЕС Литва е понесла най-големи финансови загуби заради руското продоволствено ембарго.

БИЗНЕС НОВИНИ

"Кредисимо" вече предлага бързи кредити в Македония

"Кредисимо" навлезе на македонския пазар като част от нейните планове за разширяване в Балканския регион, съобщиха от компанията за бързи кредити. Това става, след като македонското подразделение на компанията получи положително становище от Министерството на финансите на Република Македония. Компанията работи посредством уебсайта credissimo.mk. Дружеството планира да предлага в Република Македония както краткосрочни, така и дългосрочни кредитни продукти, съобразени изцяло с потребностите на клиентите, които сами ще определят според възможностите си размера на месечните вноски и срока на договора, става ясно от съобщението.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF подаде заявление за качване на борсата

Първият борсово търгуван фонд в България подаде заявление за качване на негови акции на БФБ-София, става ясно от съобщение на оператора. Присвоеният борсов код ще е BGX. Той ще е базиран върху основния индекс Sofix и ще следи неговото представяне. Комисията за финансов надзор вече одобри проспекта за публично предлагане на дялове и го вписа в публичния регистър, а депозитарът вписа акциите в регистъра му. Очакванията на мениджмънта са през първата седмица фондът да набере около 100 хил. лв., а в следващите – 500 хил., и да продължи да расте.

Нови 6 застрахователя от ЕС са поискали да предлагат услуги в България

През август 6 застрахователни дружества от държави-членки на ЕС, са уведомили Комисията за финансов надзор (КФН) за намерението си да извършват застрахователна дейност на територията на България, съобщи ведомството. Така към 31 август 2016 г. застрахователите от държави членки, нотифицирали КФН, че желаят да извършват застрахователна дейност у нас, достигат 542. През осмия месец от годината 16 нови застрахователни посредника от държави от ЕС са нотифицирали КФН, че желаят да извършват дейност на територията на страната ни, а 5 са преустановили дейност.

Alstom ще продължи с плановете си за затваряне на завода в Белфор

Френската компания Alstom ще продължи с плановете си да спре производството в историческия завод в Белфор, източната част на Франция, предаде "Франс прес". Това посочва главният изпълнителен директор Анри Пупар-Лафарж, влизайки в сблъсък с президента Франсоа Оланд, който се зарече да направи "всичко възможно" за спасяването на завода. Заводът е създаден през 1879 г., пуска първия си парен локомотив през 1880 г., а след това започва производството на турбини и навлиза в енергийния сектор. След продължителни преговори в края на 2015 г. този бизнес беше продаден на американската група General Electric. Спирането на завода в Белфор ще допринесе за гарантиране оцеляването на по-широкия бизнес на компанията, посочва Пупар-Лафарж в писмо до персонала, до което медиите са получили достъп. Заради липсата на поръчки във Франция ръководството на завода решава да премести производството на локомотиви от Белфор в Райхсхофен на 200 километра северно, като се ангажира с предложение към служителите да бъдат прехвърлени на други обекти на компанията.

Siemens планира 5 млрд. евро инвестиции в Аржентина

Германският технологичен концерн Siemens планира мащабни инвестиции в проекти в Аржентина през следващите пет години. Това съобщи ръководителят на компанията Джо Кезер след среща с аржентинския президент Маурисио Макри в Буенос Айрес, предаде ДПА. Компанията ще вложи 5 млрд. евро за инвестиции в страната, уточни Кезер. На срещата присъства и германският министър на икономиката Зигмар Габриел.

Средствата ще бъдат насочени към инфраструктурни, енергийни и транспортни проекти и пряко ще създадат 3000 работни места, а косвено - до 7000, прогнозират от компанията. Значителна част от планираното строителство на електроцентрали ще се основава на възобновяеми енергийни източници. Малко страни имат възможностите на Аржентина при производството на енергия от слънце и вятър, посочва Simens.

8% е равнището на безработицата в България през август според данните на Агенцията по заетостта. В края на месеца в бюрата по труда са регистрирани малко над 261 хил. безработни - 6500 по-малко на месечна база и с над 42 хил. на годишна.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK