Какво се случи през седмицата

Росен Плевнелиев посрещна 11 европейски държавни глави в Пловдив; Порязаха Бъчварова за реформите в МВР; Няма орязване на евросредства за България; Само два сигурни кандидата за концесията на летище София; Примирието в Сирия засега се запазва

   ©  Reuters
   ©  Reuters

Росен Плевнелиев посрещна 11 европейски държавни глави в Пловдив

"Днес в Европа се сблъскват два противоположни свята: Европа от XIX век - на велики сили, които си играят на сфери на влияние, и Европа от XXI век - на върховенството на правото, мира и интеграцията." Това заяви президентът Росен Плевнелиев в своето слово при откриването на 12-aта годишна среща на президентите на страните от Европейския съюз от групата "Арайолуш", която се проведе в Пловдив. Тя бе посветена на бъдещето на обединена Европа, балканския регион, както и на предизвикателствата пред ЕС – миграционната криза, борбата с тероризма и Brexit. Българският държавен глава подчерта, че европейските граждани усещат нестабилността, създадена от множеството кризи. "Те очакват от нас, политиците, да действаме решително, да решаваме, а не да задълбочаваме проблемите", заключи президентът.

Калфин: "ГЕРБ ни е конкурент. Другите са ни опоненти."

Кандидатурата на Ивайло Калфин за президент бе издигната от лявоцентристка коалиция "Калфин - президент", в която влизат партиите АБВ, движение "Гергьовден", ГОРД, "Партия на Зелените", Българска партия "Либерали", федерация "Активно гражданско общество" и "Обединен блок на труда - български лейбъристи". От АБВ обявиха, че номинацията им за вицепрезидент ще стане известна до 10 дни. Калфин доскоро бе вицепремиер и министър на труда в правителството на ГЕРБ. През май той подаде оставка, но не заради несъгласие с политиката на кабинета, а в изпълнение решението на националния съвет на АБВ да оттегли подкрепата си за ГЕРБ. При обявяването на кандидатурата му в четвъртък Калфин заяви: "ГЕРБ ни е конкурент. Другите са ни опоненти." Управляващата партия все още не е номинирала претендент, а другите основни кандидати са Красимир Каракачанов и Явор Нотев, издигнати от ПФ и "Атака", Румен Радев с вице Илияна Йотова от БСП, Трайчо Трайков и Съби Събев за РБ, както и Татяна Дончева и Минчо Спасов от коалицията "Движение 21" и НДСВ.

Порязаха Бъчварова за реформите в МВР

Заявени ключови реформи в МВР продължават да отпадат от проекта за промени в Закона за МВР, който чака второ четене. Законопроектът бе внесен от МВР през февруари т.г., но срещна силна съпротива и от полицейските синдикати, и от депутати от различни групи, включително и от ГЕРБ начело с Цветан Цветанов. В парламента бяха депозирани серия от законопроекти от всички парламентарни групи, а министър Румяна Бъчварова бе принудена да направи редица компромиси.

По време на обществено обсъждане в парламента, организирано от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във вторник, стана известно, че МВР ще оттегли голяма част от основните си предложения преди второто четене. Обезщетението при окончателно напускане на системата остава в размер на 20 заплати вместо предлаганото намаляване на 12 заплати, платеният годишен отпуск остава 30 дни (вместо 25), запазва се статутът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Академията на МВР. Назначенията в системата ще стават лично от министъра, без възможност той да делегира това на главния секретар.

Прокуратурата "завоалирала" обвиненията срещу Янева

Прокуратурата е пропуснала да повдигне редица обвинения срещу бившата председателка на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева по делото "Червей". Това става ясно от публикуваните в петък мотиви на съда по това дело.

През януари тази година състав на СГС с председател съдия Иван Коев като първа инстанция осъди Янева на една година условно, след като я призна за виновна за незаконно издадени от нея разрешения за подслушване над максималния срок. Тодор Костадинов, бивш шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР по времето на министър Цветлин Йовчев, беше осъден на глоба за неправомерен достъп до информационните системи на МВР.

Мотивите на съда на практика потвърждават казаното от самата Янева в изтеклите в края на 2015 г. записи на разговори между нея и колежката ѝ Румяна Ченалова. В тях бившата председателка на СГС преразказва свой разговор с главния прокурор Сотир Цацаров за воденото разследване срещу нея: "Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели."

В мотивите на СГС на няколко места се отбелязва, че прокуратурата е пледирала за нарушения на Янева, за които всъщност не са ѝ били повдигнати обвинения - че тя не е имала правомощия да разрешава прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) на територията на цялата страна, че е позволила използване на СРС за престъпления, за които законът не предвижда такава възможност, че е издавала разрешенията, без да се мотивира, само с параф върху искането.

От мотивите става ясно още, че разработката "Червей" е била използвана за прикриване на незаконни действия на ръководството на МВР по време на правителството на Пламен Орешарски. Министър Цветлин Йовчев дори издал заповед, с която дал на трима служители на ДАНС разрешение за "четене и дейности" до всички информационни системи на МВР, включително и за Шенгенската информационна система, през която България има достъп до информационните масиви на всички държави от ЕС.

Няма орязване на евросредства за България

Парите за България за догодина няма да бъдат намалени, потвърдиха от Европейската комисия пред "Капитал". В понеделник Reuters съобщи, че бюджетът на ЕС за 2017 г. предвижда намаляване на фондовете за най-бедните региони и увеличаване на парите за миграция, сигурност и растеж. В България има няколко бедни района и новината предизвика бурен интерес. Става въпрос за решение на Европейския съвет, който е коригирал предложената още през юли от комисията бюджетна рамка. В нея наистина се намаляват предвидените плащания за регионалните и кохезионните фондове през 2017 г. с 11.7 млрд. евро, но защото програмите тръгват по-бавно и няма достатъчно проекти.

Само два сигурни кандидата за концесията на летище София

Само два са сигурните кандидати за концесията на летище София според три независими източника на "Капитал". Това са турската TAV и германската Fraport, която от години оперира летищата във Варна и Бургас. Двете компании са активно проучващите държавното дружество в т.нар. дигитална информационна стая (online data room), където на кандидатите се предоставят нужните разяснения и финансови данни. На кантар е решението за участие на обединение между турската Limak и руската ВТБ, а с много малък шанс да се включат са испански, ирландски и швейцарски оператори.

България изостава по икономическа свобода

Класация България изостава с три места в последната класация "Икономическа свобода по света 2016" на института "Фрейзър". Страната ни дели 45-а позиция заедно с Израел, Монголия и Никарагуа. Най-проблемната област продължава да е съдебната система. Индексът измерва степента на икономическа свобода, като анализира политиките и институциите на 159 държави на база данни за 2014 г. Спадът в позициите на България се дължи на повече включени държави в тазгодишната класация, както и на по-бързите темпове на подобряване на икономическата свобода в повечето икономики в сравнение със страната ни. На първите две места тази година, както и миналата, са Хонконг и Сингапур.

"Нетера" инвестира 3 млн. евро в център за данни

През следващата година "Нетера" ще започне изграждането на новия си център за данни. Инвестицията в проекта на една от първите частни телекомуникационни компании в България ще бъде около 3 млн. евро, обяви Невен Дилков, собственик и изпълнителен директор на дружеството. Причината за разширението е, че за три години предишният се е напълнил, обяви Дилков. До два месеца ще стане ясно дали ще бъде построен един център до вече съществуващия в столичния квартал "Младост", или ще се изградят два отделни. "Нетера" разполага с общо три центъра за данни, като последното разширение е в края на 2013 г.

Multivac строи завод край София за 19 млн. евро

Световният лидер в производството на машини за опаковки - германската Multivac, направи първа копка на бъдещия си завод в индустриална зона "Божурище". Инвестицията е най-голямата в производство около София тази година, като в първата фаза ще се вложат 18.8 млн. евро. Проектът ще има и втори етап, през който ще бъде вложена същата или по-голяма сума, каза за "Капитал" изпълнителният директор Кристиан Трауман. Тоест общата инвестиция може да надхвърли 70 млн. лв.

Виртуалните сделки за газ от Гърция вече са 100

За по-малко от три месеца виртуалните сделки с газ от Гърция вече са 100. По данни на "Булгартрансгаз" става въпрос за около 100 хил. куб. метра. Те станаха възможни в края на юни, когато българският и гръцкият газов оператор DESFA подписаха споразумение. Засега те са в тестови период, но от 1 октомври (или най-късно до началото на ноември) трябва да стане дългосрочна възможност. Интересът е голям, но търгуваните количества все още са пренебрежими на фона на общото потребление на страната и са по-скоро опит на търговци и потребители да тестват новата възможност.

Сделки и проекти

Германският конгломерат Bayer придобива американския производител на семена, пестициди и хербициди Monsanto в сделка за 66 млрд. долара. Ръководството на германската компания е подписало и клауза за неустойка в размер на 3 млрд. долара при евентуално оттегляне, пише Financial Times. След сделката концернът ще стане най-големият производител в сектора на селскостопанската химия. Според анализаторите цената е твърде висока, което се отрази и на акциите на Bayer.

Строителният предприемач и бивш собственик на столичния ресторант "Крим" Явор Капитанов приключва с изграждането на голям СПА комплекс в село Баня, община Разлог. До средата на ноември трябва да е завършен проектът "Хот спрингс", който е разположен на площ около 13 дка и включва 4-звезден хотел със 139 стаи, СПА зона и балнеологичен център. Комплексът ще се снабдява с топла минерална вода от близкото находище. Капитанов не пожела да каже каква е инвестицията в проекта, но предвид големината му сумата вероятно надхвърля 10 млн. лв.

Българската компания "Уейверест" навлиза на пазара на екипировка за водните спортове със собствени неопренови костюми. Дебютът е след 3-годишни усилия, свързани с разработка на продукти под марката Runawave, които да могат да се конкурират с установените на пазара марки на големите производители. Компанията е създадена в началото на 2014 г. с 10 хил. лв. собствен капитал, чийто едноличен собственик и изпълнителен директор е Георги Маринов. Runawave ще е позиционирана в средния и високия ценови сегмент, като работи с висококачествени материали на пазара, които внася от Тайван.

СВЯТ

Клинтън е "здрава и годна" за президент

Демократическият кандидат за президент Хилъри Клинтън е "здрава и годна" за държавен глава, твърди лекарят й. В изявление се посочва, че тя "продължава да се подобрява", след като е диагностицирана с пневмония. Съветниците на Клинтън заявяват, че тя ще продължи с кампанията си, след като й прилоша през уикенда. Здравословното състояние на демократическия кандидат стана водеща тема в президентската надпревара, след като Клинтън се почувства зле и си тръгна от церемонията, отбелязваща годишнина от атаките от 11 септември. Примирието в Сирия засега се запазва

Примирието в Сирия, което влезе в сила в понеделник, засега се спазва. Сирийската армия заявява, че си запазва правото да отговори на всяка провокация. Няколко бунтовнически фракции приветстваха договорката, но изразиха резерви относно прилагането й. И правителството в Дамаск, и опозицията са обвинявани, че са нарушили мира със спорадични атаки. Споразумението е описвано от американския държавен секретар Джон Кери като "последния шанс да спасим обединена Сирия". То бе постигнато в Женева след месеци на разговори между САЩ и Русия и изисква и двете страни да позволят достъп на хуманитарна помощ. Ако примирието се задържи, Вашингтон и Москва ще извършат въздушни удари върху милиции, включително "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) и "Джебхат Фатах аш Шам" (новото име на фронт "Ан Нусра"). Сирийците в източната част на Алепо все още чакат пристигането на хуманитарна помощ. ООН твърди, че хуманитарните конвои са на турската граница и не могат да продължат, тъй като не са получили обещаните разрешителни от Дамаск.

Юнкер поиска обща военна сила в ЕС

Юнкер поиска обща военна сила в ЕС

В годишната си реч за състоянието на ЕС в Страсбург, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призна, че "нашият ЕС е отчасти в екзистенциална криза", но съществуването му не е под въпрос. Той очерта сигурността и опазването на границите като приоритет, както и сформирането на "обща военна сила" на ЕС. Юнкер поиска до края на октомври по границите на България да бъдат разположени още 200 служители на граничната агенция Frontex. Председателят на ЕК призова за утвърждаване на комисаря по външната политика Федерика Могерини като единен външен министър на ЕС. Стана ясно също, че финансирането за инвестиционния план на ЕС ще бъде удвоено до 630 млрд. евро до 2022 г.

Великобритания ще строи ядрена централа с участието на Китай

Британският премиер Тереза Мей даде зелена светлина за строежа на ядрената електроцентрала Hinkley Point в Съмърсет на стойност 18 млрд. паунда след "преразгледано споразумение" с френската компания EDF. Проектът за централата временно беше спрян през юли, за да може новият премиер да разгледа притесненията за високата цена, недоказана технология и ролята на китайските инвеститори в него. Очаква се електроцентралата да задоволява 7% от вътрешното търсене на електричество. Това ще е първата нова ядрена централа във Великобритания от 1995 г. насам и трябва да замести старите мощности, които ще се извеждат от експлоатация. Китайското участие е при условие правителството да използва китайска технология при следващия проект за централа в Брадуел, Есекс. Оттук нататък обаче Великобритания ще държи "специален дял" във всички бъдещи проекти за нови ядрени централи, за да гарантира, че няма да се продават важни акции без съгласието на държавата и че Китай няма да получи твърде много контрол върху доставката на електричество в страната.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата