Вечерни новини: 19 септември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 19 септември

Държавата обмисля кризисните центрове за бежанци да са извън градовете

Вечерни новини: 19 септември

Държавата обмисля кризисните центрове за бежанци да са извън градовете; С около 15% ще поскъпнат цигарите от средния ценови клас от догодина; McDonald's може да плати глоба на Люксембург от 500 млн. долара; "Трейс груп холд" ще строи част от метрото за 30 млн. лв.; Таксиметровите водачи ще преиздават удостоверенията си, без да полагат изпит; Превъртането на километража при продажба на автомобил втора ръка да се признае за криминално престъпление

5995 прочитания

Държавата обмисля кризисните центрове за бежанци да са извън градовете

© Цветелина Белутова


3 млн. лв. ще струва ремонтът на стария корпус на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Средствата са по оперативна програма "Региони в растеж", съобщи регионалният министър Лиляна Павлова.

Държавата обмисля изграждането на кризисни бежански центрове от затворен тип извън населените места. Това се разбра от думите на зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев по време на кръгла маса за бежанската криза, организирана от КНСБ. "Това, което предприемаме за ограничаваме на рисковете от държанието на мигрантите, е, че разширяваме домовете за миграция. Кризисните центрове ще са временни и ще се постараем да са извън населени места, от затворен тип", заяви Гунев, цитиран от агенция "Фокус". Той съобщи, че в Харманли ще бъдат обособени по-малки бежански центрове от затворен тип, така че "броят на хората, които свободно циркулират, да бъде намален". През август в бежанския център в Харманли имаше масово сбиване между мигранти, при което пострадаха няколко души.

С около 15% ще поскъпнат цигарите от средния ценови клас от догодина, а от по-високия поскъпването ще е с около 10 стотинки, след като финансовото министерство промени методиката на облагане. Влияние през 2018 г. ще окаже и влизането в сила на минимална акцизна ставка за страните от ЕС, която е 90 евро на 1000 къса цигари. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му причина за отмяна на сегашната методика и връщането към старата схема е агресивното пазарно поведение от страна на някои от търговците, което застрашава целия пазар на тютюневи изделия. Министърът уточни, че не става въпрос за български компании.

Военнослужещите, които охраняват държавната граница, ще получават до 500 лв. надбавка върху трудовото им възнаграждение. Това ще стане с промяна в наредбата за допълнителните възнаграждения при специфични условия на труд. В момента около 300 военни помагат в охраната на държавната граница, като очакванията са, че броят им ще бъде увеличен.

В браншовете, в които не е постигната договореност за минималните осигурителни прагове, най-вероятно ще се запазят нивата от миналата година. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова в интервю за БНТ. Сроковете, в които бизнес и синдикати могат да договорят увеличение или намаление на минималните доходи, се удължава до 15 октомври. Четири от петте обявени от правителството за национално представителни работодателски организации заявиха, че ще бойкотират преговорите, докато не се намери по-обективен начин за определянето им, както и на минималната работна заплата в страната.

Нов главен секретар и нов директор на дирекция "Обществени поръчки" работят в Българската народна банка (БНБ) за подобряване на практиките в институцията. Постигнат е "съществен напредък" по отстраняване на нарушенията в тази област, заявява в интервю за вестник "24 часа" управителят на централната банка Димитър Радев. По повод установените от Сметната палата порочни практики при възлагането на обществени поръчки гуверньорът обръща внимание, че констатациите са за минали периоди и че за 2015 г. забележки по отношение на управлението на бюджета на БНБ няма. Радев коментира и резултатите от приключилите наскоро проверка на качеството на активите и стрес тестове на банките в страната: "Резултатите са такива, каквито са. Те бяха установени и обобщени от международни одитни компании с висока репутация. Оценките за провеждането на това упражнение на пазарите, кредитните агенции и професионалните анализатори бяха еднозначно положителни. Тази оценка беше потвърдена и в издаденото тези дни съобщение на МВФ."

До края на годината се очаква да е готов проектозакон за социалните услуги, който да гарантира тяхното качество. Дотогава трябва да приключи и реформата в системата на ТЕЛК. Това се разбра от думите на социалния министър Зорница Русинова в сутрешния блок на БНТ. Досега не е имало специален закон, който да урежда социалните услуги. Изготвяният в момента проект цели да повиши тяхното качество, като се определят стандарти за комплексно обслужване. Идеята е да има центрове за така наречените интегрирани услуги, тоест хората, които ги ползват, да имат достъп едновременно до различни видове специалисти и високо качество на услугите. Такава нужда имат например децата с увреждания, обясни Русинова.

Превъртането на километража при продажба на автомобил втора ръка да се признае за криминално престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 2 години и глоба до 6 хил. лв. Предложението е на Съюза на българските автомобилисти (СБА) и е внесено за разглеждане в парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. То е част от пакет с поправки на Закона за движение по пътищата, Наказателния кодекс и други поднормативни актове.

Таксиметровите водачи ще преиздават удостоверенията си, без да полагат изпит. За това се договориха министърът на транспорта Ивайло Московски и представители на таксиметровия бранш, съобщиха от ведомството. Към момента съществува изискването след изтичането на петгодишната валидност на удостоверението за водач на лек таксиметров автомобил шофьорите да преминават отново на изпит.

"Трейс груп холд" ще строи част от метрото за 30 млн. лв.

"Трейс груп холд" е подписал договор за строителство на още един участък от третата метролиния на софийското метро на стойност 29 824 393 лв. без ДДС, съобщи дружеството чрез БФБ - София. Договорът е подписан на 15 септември 2016 г. и се казва "Проект за разширение на метрото в София, трета метролиния - бул. "Ботевградско шосе" - бул. "Владимир Вазов" - Централна градска част - жк "Овча купел", първи етап - от км 4+32 до км 4+950 с една метростанция". Възложител е "Метрополитен" ЕАД. Финансирането е със средства на Европейския съюз по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Срокът за изпълнение е 32 месеца.

McDonald's може да плати глоба на Люксембург от 500 млн. долара.

Евросъюзът може да задължи веригата за бързо хранене McDonald's да плати на Люксембург глоба от 500 млн. долара, съобщи Financial Times. Според разследване на британското издание от 2009 г. американската компания е плащала данъци от 1.49%, докато ставката в Люксембург, където се намира централата й, е 29.2%. Изданието прави извода, че веригата за бързо хранене може да бъде задължена да плати глоба от 500 млн. долара. Представители на компанията твърдят, че нямат проблеми с плащането на данъци в Европа.

Financial Times посочва, че Amazon може да бъде глобена с подобна сума. В края на август Европейската комисия призна като незаконна държавна помощ данъчните преференции, предоставени на Apple от ирландското правителство, и задължи американската група да плати на властите в Дъблин 13 млрд. евро. Компанията обяви, че ще обжалва това решение, а финансовото министерство на САЩ коментира, че решението на Брюксел може да се отрази зле на чуждестранните инвестиции в ЕС.

Първият български ETF ще се търгува на борсата в София от 27 септември

БФБ - София, регистрира акциите на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, който ще е базиран на индекса Sofix. Фондът е създаден от групата "Експат Капитал". Номиналната стойност на една акция е 1 лев, а минималната поръчка е 2500 лв., става ясно от съобщение на борсата. Пред "Капитал" Николай Василев, който е управляващ партньор и създател на "Експат", заяви наскоро, че в първата седмица се очаква фондът да набере около 100 хил. лв., а в следващите - 500 хил., и да продължи да расте. Маркетмейкър, който да осигурява ликвидност на емисията, е "Бенчмарк груп".

Загубата на "Петрол" се свива десет пъти

"Петрол" отчита загуба от 4.235 млн. лв. през първите три месеца от годината, която е над 10 пъти по-ниска в сравнение със загубата от 46.285 млн. лв. за първото тримесечие на 2015 г. Това показва консолидираният отчет на дружеството за периода януари – март, разпространен със закъснение чрез БФБ – София, съобщава investor.bg. За сравнение - на неконсолидирана база през второто тримесечие "Петрол" АД увеличава загубата със 74% на тримесечна база и приключва първата половина на годината с отрицателен финансов резултат в размер на 12.59 млн. лв. През първото тримесечие на 2016 г. консолидираните приходи от продажби на групата намаляват до 101.2 млн. лв., което е понижение от близо 35%.

Британският мениджър на активи Pradera е на път да купи 27 ритейл парка на IKEA в Европа

Шведската мебелна верига IKEA е избрала британския мениджър на активи Pradera за купувач на 27 ритейл парка в Европа, които обяви за продажба. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати източници. Обектите се намират в Германия, Полша, Франция, Швейцария, Чехия, Швеция и Финландия. След приключване на сделката IKEA ще има 25 собствени търговски парка в Европа. От Pradera са предложили на шведската компания около 1 млрд. евро за търговските паркове. Засега говорители на Ikea и Pradera, както и на консултантската компания Cushman & Wakefield, която посредничи при продажбата на активите, отказват коментар. В момента инвеститорите влагат рекордни средства в търговски площи в Европа заради очакванията за стабилно възстановяване на икономиката в региона и ръст на цените на активите.

3 млн. лв. ще струва ремонтът на стария корпус на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Средствата са по оперативна програма "Региони в растеж", съобщи регионалният министър Лиляна Павлова.

Държавата обмисля изграждането на кризисни бежански центрове от затворен тип извън населените места. Това се разбра от думите на зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев по време на кръгла маса за бежанската криза, организирана от КНСБ. "Това, което предприемаме за ограничаваме на рисковете от държанието на мигрантите, е, че разширяваме домовете за миграция. Кризисните центрове ще са временни и ще се постараем да са извън населени места, от затворен тип", заяви Гунев, цитиран от агенция "Фокус". Той съобщи, че в Харманли ще бъдат обособени по-малки бежански центрове от затворен тип, така че "броят на хората, които свободно циркулират, да бъде намален". През август в бежанския център в Харманли имаше масово сбиване между мигранти, при което пострадаха няколко души.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да изчезнеш за 60 секунди

Да изчезнеш за 60 секунди

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.