Вечерни новини: 25 септември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 25 септември

Октоберфест очаква 6 млн. посетители

Вечерни новини: 25 септември

Депутатите разрешиха на първо четене на правителството да даде 1.2 млрд. лв. на НЕК за плащането към "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене"; Одиторската "РСМ България" обжалва решението на Комисията за финансов надзор, с което беше отстранена от проверката на активите на пенсионни и застрахователни дружества; 1 млрд. лв. са изпратили българите зад граница на свои близки в страната от началото на годината; Сумата на депозитите на българския бизнес се е увеличила със 712 млн. лв. само през август; КФН спря окончателно търговото предложение за "Биовет"; Октоберфест очаква 6 млн. посетители

2769 прочитания

Октоберфест очаква 6 млн. посетители

© Reuters


Октоберфест очаква 6 млн. посетители

При засилено полицейско присъствие в Мюнхен продължава традиционният Октоберфест. Очакванията са фестивалът да бъде посетен от над 6 млн. души до 3 октомври, които да изпият около 8 млн. литра бира и почти 2 млн. литра други напитки. Октоберфест включва 14 големи и около 20 по-малки тенти, които предлагат продуктите на шестте най-големи пивоварни в Мюнхен. Само бира, която е варена в границите на града, може да бъде предлагана по време на фестивала. Средната цена на литър местно пиво по време на празненствата е малко над 10 евро

Владислав Горанов
Фотограф: Цветелина Белутова

Депутатите разрешиха на първо четене на правителството да даде 1.2 млрд. лв. на Националната електрическа компания (НЕК), с които да плати на руската "Атомстройекспорт" за поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене". От 140 депутати в пленарната зала 132 бяха "за". Предложения до второ четене на законопроекта могат да се приемат до днес, а второто гласуване ще е на 28 септември. Според одобрения закон държавната помощ ще е възмездна и ще се отпусне на НЕК след положително решение от Европейската комисия. В началото на заседанието от БСП поискаха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов да се появят в парламента, но това не се случи. Министърът на енергетика Теменужка Петкова каза по време на дебатите, че приемем ли този законопроект, на практика ще се опитаме да развържем един от най-сериозните възли в енергийния сектор в България. Ако не платим това задължение, рисковете пред енергийната система на страната са изключително високи, добави тя.

Компанията "РСМ България" обжалва решението на Комисията за финансов надзор, с което беше отстранена от проверката на активите на пенсионни и застрахователни дружества, съобщават от одиторската фирма. "Независимо че на 7 септември получихме по имейл официалните решения на КФН, ние все още нямаме никаква информация относно проведеното така наречено разследване срещу нас. Ние не знаем кога е започнала проверката, по чия инициатива и от какво е предизвикана", допълват от "РСМ България", предава БТА. Компанията твърди, че не й е дадена възможност да отговори на твърденията, нито да посочи доказателства, които биха ги оборили, пише в съобщението. Изпълнението на работата на одиторската фирма в проверките на деветте фонда и 15-е застрахователни компании е достигнала над 50 процента, а за някои дружества и повече. "Гарантираме за качеството на изпълнението на ангажиментите до момента на отстраняването ни", казват от "РСМ България". Със свое решение от 2 септември КФН изключи "РСМ България" ООД от списъка на независимите външни проверяващи на застрахователи и пенсионни фондове.

1

млрд. лв. са изпратили българите зад граница на свои близки в страната от началото на годината, съобщи bTV, като цитира данни от БНБ. Около 200 млн. лв. идват от българи в САЩ, 174 млн. лв - от Испания, и 68 млн. лв. - от Гърция.

Сумата на депозитите на българския бизнес се е увеличила със 712 млн. лв. само през август, показва паричната статистика на Българската народна банка. Това е най-големият месечен ръст на фирмените депозити от началото на годината. Така фирмите имат общо 18.8 млрд. лв. в българските банки. През същия месец спестяванията на домакинствата са се увеличили с 41 млн. лв. до до общо 43.7 млрд. лв. Сумата им е с 6.9% повече, отколкото в сравнение със същия месец на миналата година. Най-голям ръст като процентно съотношение обаче има при депозитите на финансовите институции, които наброяват 3.9 млрд. лв., ръст от 30% на годишна база. Кредитирането не дава признаци на разбуждане - бизнес заемите се понижават с 0.9% на годишна база, потребителските също се свиват – с 0.7%. Единствено увеличение се регистрира при сумата на отпуснатите жилищни заеми, която се повишава обаче едва с 0.8%.

Автор: Капитал

С връщането към стария акцизен календар се премахва предпочитанието към определени марки и определени ценови сегменти, каза председателят на управителния съвет на Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия Иван Делчев пред Bloomberg TV Bulgaria. През 2015 акцизният календар, който беше приет от Министерството на финансите, беше съставен по такъв начин, по който различните производители имаха възможност да увеличават цената по различен начин, допълни той. Според него ефектът за бизнеса ще бъде позитивен. Решението да бъде върнат т.нар. стар акцизен календар дава по-голяма предвидимост за производителите, търговците и потребителите, добави Делчев. По думите му през първото полугодие на 2016-а е отчетен най-нисък ръст на контрабандата на цигари за последните 10 години – под 10%.

Все още не е известно кои ще бъдат пилотните общини, които ще работят по проект за трайна интеграция на бежанците, но се очаква това да бъдат онези, които имат по-тежки демографски характеристики. Това коментира в предаването на БНР "Неделя 150" изпълнителният директор на националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Тя обясни, че не става дума за изграждане на временни лагери и настаняване на големи групи хора, а за подготовката и ангажимента да се осигури възможност при интерес на бежанци за трайно заселване. Заявилите интерес общини ще трябва да уредят и поемат битовото устройване на заселващите се бежанци - намиране на подходящи жилища, на детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, за което са отделени европейски средства. По думите й ще става дума за по няколко семейства.

БИЗНЕС НОВИНИ

КФН спря окончателно търговото за "Биовет"

Финансовият регулатор не прие и новата цена за една акция от 14.4 лв., която беше с 1.1 лв. повече от първоначалната. В края на юли основните акционери в "Биовет" отправиха търгово предложение за книжата на миноритарните собственици. За останалите 9.99% от капитала на производителя на продукти за ветеринарната медицина "Хювефарма" на братята Кирил и Георги Домусчиеви и свързаната с тях "Опортюнити 2009" предложиха 14.4 лв. на акция. Финансирането трябваше да бъде осигурено чрез собствени средства на "Хювефарма". Планираше се след търговото компанията да бъде отписана от борсата и публичния регистър. Срещу предложената цена имаше недоволство от малки акционери, тъй като беше много по-ниска от направена оценка на компанията преди няколко месеца.

Expat Bulgaria UCITS ETF нае още два посредника за маркет мейкъри

Първият в България борсово търгуван фонд ще има още два маркет мейкъра - "Елана трейдинг" и "Първа финансово брокерска къща", стана ясно от съобщение до БФБ - София. Към момента фондът беше сключил договор единствено с "Бенчмарк". Целата на маркет мейкъра е да осигурява постоянна ликвидност и цена на акциите. Пред "Капитал" основателят на "Експат груп" Николай Василев беше заявил, че ще работят с възможно най-много посредници. Търговията с акциите на фонда започва във вторник, а акциите са с номинал 1 лв. Минималната стойност на една поръчка е 2500 лв.

Поне 500 млн. електронни пощи на Yahoo са хакнати през 2014 г.

Компанията Yahoo потвърди в четвъртък, че информация, свързана с поне 500 милиона потребителски регистрации, е била открадната от мрежата ѝ през 2014 г. Смята се, че това е дело на "играч, подпомаган от държава". Откраднатите данни може да включват имена, адреси на електронни пощи, дати на раждане и някои пароли, но не и данни за плащания с банкови карти или информация за банкови сметки, твърди компанията. "Разследването показа, че няма свидетелства в момента този държавен играч да е в мрежата ни", допълват от Yahoo. Органите на реда са уведомени за пробива. Не е ясно какъв ефект ще има това разкритие върху плановете на компанията да продаде услугата си за електронни пощи и друга част от бизнеса си на Verizon Communications. През юли Verizon съобщи, че предстои такава сделка за 4.83 млрд. долара.

Октоберфест очаква 6 млн. посетители

При засилено полицейско присъствие в Мюнхен продължава традиционният Октоберфест. Очакванията са фестивалът да бъде посетен от над 6 млн. души до 3 октомври, които да изпият около 8 млн. литра бира и почти 2 млн. литра други напитки. Октоберфест включва 14 големи и около 20 по-малки тенти, които предлагат продуктите на шестте най-големи пивоварни в Мюнхен. Само бира, която е варена в границите на града, може да бъде предлагана по време на фестивала. Средната цена на литър местно пиво по време на празненствата е малко над 10 евро

Владислав Горанов
Фотограф: Цветелина Белутова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK