Вечерни новини: 27 септември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 27 септември

Transavia пуска нискобюджетни полети София - Амстердам<br />-----<br />Снимката се разпространява под лиценз <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/" target="_blank">CC by 3.0</a>

Вечерни новини: 27 септември

Споровете около трасето на магистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле могат да вкарат проекта в схемата "Белене"; Одитът на Медицинския университет - София ще бъде пратен на прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция; София се нарежда в топ 10 на градовете в Европа, които отчитат най-бърз ръст на посетителите в периода 2009 - 2016 г.; СТО понижи прогнозата си за ръст на търговията; Samsung е успяла да прибере 60% от Galaxy Note 7

9271 прочитания

Transavia пуска нискобюджетни полети София - Амстердам<br />-----<br />Снимката се разпространява под лиценз <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/" target="_blank">CC by 3.0</a>

© Emes2k


София се нарежда в топ 10 на градовете в Европа, които отчитат най-бърз ръст на посетителите в периода 2009 - 2016 г. Това показва годишната класация Mastercard Global Destinations Cities Index за 2016 г. В нея столицата на България заема девето място. Ръстът в броя на посетилите София с пренощуване през периода е 6.9 на сто до общо 1.01 млн. Общо техните разходи се изчисляват на 0.4 млрд. долара. София се нарежда непосредствено след Будапеща - с ръст от 7.1% до 1.05 млн., и преди Барселона - с ръст от 6.7% до 8.2 млн. души. Първата позиция в класацията се държи от Хамбург с ръст на посетителите за тези години от 8.7% до 1.45 млн. Банкок е на първо място по посещения на туристи с пренощуване според класацията.

Малолетните вече няма да бъдат наказвани, към тях ще бъдат прилагани възпитателни мерки, интернатите за деца ще бъдат закрити, а поправителните домове за непълнолетни ще бъдат заменени от центрове. Най-леката мярка ще бъде предупреждение, а най-тежката - настаняване в специално приемно семейство или във възпитателен център. Това са част от промените, изготвени от екипа на Министерството на правосъдието, за изменения в Наказателния кодекс, Наказателнопроцесуалния кодекс и проект за нов закон, който да замени Закона за борба с противообществените прояви. Идеите бяха представени от министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Лазар Лазаров
Фотограф: Капитал

Споровете около трасето на магистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле могат да вкарат проекта в схемата "Белене", но в още по-голям мащаб и с повече разходи, предупреди председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров на пресконференция за напредъка на участъка от магистралата между село Крупник и град Кресна, съобщи агенция "Фокус". "Това не е заплаха. Дори за неизпълнението на даден проект рано или късно сметката трябва да се плати в даден момент", каза Лазаров. Той поясни, че ако България не започне строителството на отсечката през този програмен период, ще загуби еврофинансирането на цялата магистрала, тоест ще трябва да върне около 1 млрд. лв. на Брюксел. Отделно ще трябва да търси пари и за недовършения участък. Като аргументи да се бърза шефът на пътната агенция изтъкна и това, че без ново трасе трафикът ще продължи да замърсява дефилето неопределен брой години, ще продължава да има и нови жертви на опасния път.

8

културно-исторически маршрута на територията на България е разработило Министерството на туризма. Те са публикувани в сайта на ведомството с интерактивни карти, като на всеки от обектите е подбрана полезна информация, включително за достъпността на обекта и наличието на туристическа инфраструктура.

Одитът на Медицинския университет - София ще бъде пратен на прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщи министърът на образованието и науката Меглена Кунева, която допълни, че констатациите в него са много притеснителни. Проверката обхваща периода от 1 януари 2014 г. до средата на 2016 г., като само през последните два месеца университетът не е управляван от предишния ректор проф. Ваньо Митев. По думите на Кунева одиторите са констатирали липса на прозрачност и незащитени интереси на университета чрез сключени договори за рекламиране на обучението и изплащане на комисиони, както и при провеждане на обществени поръчки. Според нея незабавно трябва да се прекрати изнесеното обучение на студенти в Швейцария и Германия. Установени са и прием и обучение на чуждестранни студенти срещу заплащане в несъответствие със законовата уредба, както и нарушения при командировките в чужбина и определянето на заплатите в университета.

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) настоява през 2017 г. местната власт да получи допълнително 50 млн. лева от бюджета, за да бъдат увеличени възнагражденията на общинската администрация. Това съобщи зам. изпълнителният директор на сдружението Емил Савов пред БНР. Мотивът е бягството на квалифицирани кадри от общините. "Заплатите на добре обучените експерти с висше образование и добра езикова подготовка в момента са изравнени със заплатите на неквалифицирания персонал и хората бягат", обясни Савов. Той посочи, че има диспропорция между заплащането на общинските и държавните служители.

Пловдивският апелативен съд потвърди определението, с което главният архитект на Пловдив Румен Русев бе отстранен от длъжност, съобщиха от съда. Преди седмица окръжният съд в града постанови отстраняването на Русев, срещу когото е повдигнато обвинение за събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 в началото на март. Главният архитект обжалва определението.

Transavia пуска нискобюджетни полети София - Амстердам

Холандската нискобюджетна авиокомпания Transavia ще започне да изпълнява полети между София и Амстердам от май 2017 г. Това се вижда от сайта на превозвача. Полетите ще свързват двете столици три пъти седмично. Билети вече могат да се купят, като първата възможна дата в посока Амстердам е 10 май, а цената в момента е 29 евро в едната посока. В момента от София до Холандия полети изпълнява унгарската Wizz air, но тя каца в Айндховен. Това е поредният нискобюджетен превозвач, който стъпва на българския пазар. От първите дни на септември по 21 дестинации полети осъществява ирландската Ryanair. Холандската компания е с 50-годишна история и изпълнява полети по около 110 дестинации. Има бази в Холандия, Германия и Франция.

Автор: Капитал

СТО понижи прогнозата си за ръст на търговията

Световната търговска организация понижи прогнозата си за очаквания растеж на глобалната търговия през тази година с повече от една трета. Причините основно са забавянето на икономиката в Китай и спадащият внос в САЩ. Новите данни са за 1.7%, докато през април очакванията бяха за 2.8%, а за догодина - 1.8-3.1% вместо априлските 3.6%. Това показва още, че за пръв път от 15 години световната търговия изостава по темпо от растежа на икономиката. Дълги години темпото бе 1.5 до 2 пъти по-високо от икономическия растеж, а тази година ще бъде само 80% от глобалния растеж. Така бе през 2001 г. и през далечната 1982 г. Правителствата трябва да се пробудят и погрешните им политики да не влошат още повече ситуацията - в търговията, заетостта, развитието и икономическия растеж, които са толкова тясно вързани с отворената търговска система, предупреди Роберто Асеведо, генерален директор на СТО. След като се възползваха от глобализацията, сега държавите са изкушени да защитят собствените си индустрии и икономиките все повече са движени от вътрешно потребление.

Азербайджан бетонира властта на семейство Алиеви с референдум
Източник: Reuters

Азербайджан бетонира властта на семейство Алиеви с референдум

Азербайджанците удължиха с референдум мандата на президента си. Избирателите одобриха с над 91 на сто от гласовете конституционни промени, удължаващи мандата на Илхам Алиев от 5 на 7 години. Опозицията и правозащитници разкритикуваха вота, целящ според тях да заздрави династическата власт на семейство Алиеви, предаде "Франс прес". Въпреки това те са факт. Създават се още постовете първи вицепрезидент и вицепрезидент. Така първият вицепрезидент става втори по значение държавник в страната, какъвто досега бе премиерът, обяснява агенцията. Президентът ще може занапред да свиква предсрочни избори. Други промени премахват предвидената минимална възраст за кандидат-президентите. Така потенциално отварят път към висшия пост за сина на Илхам Алиев - 19-годишния Гейдар, който ще може да наследи баща си, отбелязва "Франс прес".

Турция носи лоши новини за Thomas Cook

Туристическата компания Thomas Cook съобщи, че летните отпуски са били с 4% по-малко спрямо предходната година и основната причина е сривът на турския пазар заради атентатите и опита за преврат. Като цяло записванията за лятото са били с 4% повече, но само в Турция намалението е от 40% - основно от откази в Германия и континентална Европа - и това е довело до отрицателните резултати. В края на юли компанията предупреди, че тримесечието ще е на загуба и вероятно годишните прогнози за печалби няма да се реализират. Оперативните печалби в края на финансовата година (30 септември) на Thomas Cook вероятно ще са 300 млн. паунда. Преди година резултатът бе 310 млн. паунда и тази година не е още по-лоша благодарение на пренасочването на туристите от Турция към Балеарските и Канарските острови, САЩ, България, Куба и др. Петер Франкхаузер, главен изпълнителен директор, каза, че не си спомня по-тежки времена от последните 30 години. На този фон добра новина е, че Brexit не се отразява на желанието на британците да пътуват и почиват - летните резервации са се увеличили с 13%, а зимните започват с ръст от 8%.

БИЗНЕС НОВИНИ

"Хавана клуб" се готви да се завърне на пазара в САЩ

Известният кубински ром "Хавана клуб" се готви отново да навлезе на пазара в САЩ, съобщи ръководството на компанията производител. Чакахме 16 години за отварянето на този пазар, който е най-големият в света за ром, каза майсторът по производството на напитката Хосе Наваро, цитиран от ДПА. Търговската марка "Хавана клуб", която е собственост на френската група Pernod Ricard и на кубинската Cuba Ron, спечели съдебна битка срещу Bacardi в началото на годината, откривайки възможността марката да навлезе в САЩ. Преди това Bacardi използваше търговската марка "Хавана клуб" на пазара в САЩ над 20 години, а кубинско-френските собственици я пласираха в останалата част на света. Въпреки съдебната победа кубинско-френският тандем ще трябва да почака, преди да навлезе на пазара в САЩ, заради санкциите на Вашингтон, които все още забраняват вноса на кубински продукти на северноамериканската територия.

Ипотечна компания съди PwC за 5.5 млрд. долара

Една от четирите най-големи одиторски компании в света PwC е съдена за 5.5 млрд. долара заради невъзможността да засече измама, довела до банков колапс по време на финансовата криза през 2008-2009 година. Това е най-голямото дело в историята на PwC, като то е заведено от ипотечната фирма TBW. TBW обвинява PwC в недоглеждане при одитирането на тяхната банка Colonial Bank. Colonial фалира през 2009 г. и стана шестата най-голяма банка в историята на САЩ, която обяви банкрут. Въпреки това PwC е подписала чисти одиторски доклади от 2002 до 2008 г., когато банката е натрупала 1.5 млрд. долара лоши заеми. "PwC не са си вършели работата с години, не са спазвали правилата и не са успели да хванат измамата", коментира Стивън Томас, адвокат на TBW.

Samsung е успяла да прибере 60% от Galaxy Note 7

От Samsung обявиха във вторник, че са успели да изтеглят от пазара и потребителите над 60 процента от проблемните смартфони Galaxy Note 7, които бяха обявени за опасни заради възпламеняващи се батерии. Данните са за Южна Корея и САЩ, двата основни пазара на компанията. Така Samsung показва признаци, че е по пътя за справяне с кризата. В изявление от компанията обявиха, че сменят възможно най-бързо засегнатите устройства и продължават с кампанията си, която призовава собствениците на Galaxy Note 7 да изключат и върнат незабавно телефоните. Samsung обяви плановете си за събиране на телефоните още на 2 септември, когато вече бе получила множество доклади за проблеми с батерията, които водят до избухване или запалване. По информация от фирмата новата серия Galaxy Note 7 няма този проблем и от компанията се надяват той да се продава добре през празничния зимен период.

Магазините на Marinopoulos ще се казват Sklavenitis

Магазините в Гърция на веригата Marinopoulos ще сменят логото си, след като тя бъде придобита от конкурентната Sklavenitis, съобщи вестник "Катимерини". Изданието се позовава на писмо от Стелиос Склавенитис до доставчиците на Marinopoulos, в което им обяснява, че иска да съхрани търговската верига, но тя няма да има нищо общо с Marinopoulos и ще носят името на неговите магазини. Той дава и срок на доставчиците да се включат в програма за разчистване на натрупани неизвършени плащания, според която могат да получат 50% от парите си. Ако предложеното им споразумение се провали, те най-вероятно няма да получат нищо от почти фалиралата верига. Писмото на Склавенитис се възприема като сигнал, че е под въпрос сделката с Marinopoulos, доставчиците и банките кредитори за придобиване на веригата през чисто ново дружество. Няколко доставчици казват, че няма да дадат съгласието си, преди да са видели цялостното споразумение. То обаче щяло да им бъде предоставено, когато по принцип приемат да се откажат от част от дължимото им от Marinopoulos.

Консолидираните приходи на "Монбат" към края на август падат леко

"Монбат" е реализирал консолидирани нетни приходи от продажби за 22.593 млн. лева през август, което е увеличение от 13.9 % спрямо същия месец на миналата година, съобщиха от дружеството до БФБ - София. Приходите за осемте месеца са 153.971 хил. лв., което е спад с 1% в сравнение с периода на 2015 г. Консолидираната печалба преди данъци за месеца е 2.98 млн. лв., което е ръст с 91%, а за осемте месеца финансовият резултат е 19.5 млн. лв. По време на борсовата сесия във вторник акциите на производителя на акумулатори се повишиха с 2.6% до 7.6 лв. за брой, като по позицията минаха над 7 хил. книжа.

Цената на "Карфур" в Бургас падна на 11.6 млн. лв.

Нов търг е обявен за магазина на "Карфур" в Бургас, след като предишната процедура се оказа неуспешна. Частен съдебен изпълнител продава хипермаркета за 11.6 млн. лв., като предложения се приемат до 9 ноември. Предният търг стартира на цена от 14.5 млн. лв., но купувачи не се появиха. Продажбата се организира заради дълг на собственика "КМБ България", която е част от гръцката Marinopoulos. Няма информация кой е взискателят по изпълнителното дело, но компанията има ипотека в Алфа банк. Върху магазина са вписани и няколко възбрани от Банка Пиреос и доставчици на магазина. Обектът се намира в "Бургас плаза", като предложението на съдебния изпълнител включва магазин с 12.6 хил. кв.м площ, както и 37.26% идеални части от паркинга (над 1200 паркоместа), общите части на комплекса и терена, върху който е построен. Хипермаркетът е първият обект с марката на френската верига Carrefour в България. Той беше открит през март 2009 г.

София се нарежда в топ 10 на градовете в Европа, които отчитат най-бърз ръст на посетителите в периода 2009 - 2016 г. Това показва годишната класация Mastercard Global Destinations Cities Index за 2016 г. В нея столицата на България заема девето място. Ръстът в броя на посетилите София с пренощуване през периода е 6.9 на сто до общо 1.01 млн. Общо техните разходи се изчисляват на 0.4 млрд. долара. София се нарежда непосредствено след Будапеща - с ръст от 7.1% до 1.05 млн., и преди Барселона - с ръст от 6.7% до 8.2 млн. души. Първата позиция в класацията се държи от Хамбург с ръст на посетителите за тези години от 8.7% до 1.45 млн. Банкок е на първо място по посещения на туристи с пренощуване според класацията.

Малолетните вече няма да бъдат наказвани, към тях ще бъдат прилагани възпитателни мерки, интернатите за деца ще бъдат закрити, а поправителните домове за непълнолетни ще бъдат заменени от центрове. Най-леката мярка ще бъде предупреждение, а най-тежката - настаняване в специално приемно семейство или във възпитателен център. Това са част от промените, изготвени от екипа на Министерството на правосъдието, за изменения в Наказателния кодекс, Наказателнопроцесуалния кодекс и проект за нов закон, който да замени Закона за борба с противообществените прояви. Идеите бяха представени от министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Лазар Лазаров
Фотограф: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK