Вечерни новини: 29 септември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Вечерни новини: 29 септември

Мая Манолова

Вечерни новини: 29 септември

Сроковете за обжалване на арбитражното решение за оборудването на АЕЦ "Белене" са изтекли; СЕМ призова за различаване на участието в развлекателни предавания на кандидатите за президент и вицепрезидент като възможност за агитация; Въвеждането на пръстовия идентификатор за болниците ще бъде от 1 ноември; Данъкът за таксиметровия превоз в София поскъпва до 850 лв. от 1 януари 2017 г.; Нова европейска програма "Алеко" осигурява 1 млн. евро за млади предприемачи

5642 прочитания

Мая Манолова

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


578 млн. лв. са събрали досега синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка при оценка на активите й към 31 август 2016 г. в размер на 1.38 млрд. лв. Това се вижда от справка на синдиците, предоставена по искане на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов чрез Министерството на финансите.

Ердоган поиска удължаване на извънредното положение в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната не може да овладее заплахата от тероризма в рамките на обявеното след проваления опит за преврат тримесечно извънредно положение. Според него удължаването на мярката с още 3 месеца ще облагодетелства Турция и ще срещне подкрепа от страна на гражданите й, предаде Reuters. Думите му идват, след като малко по-рано Съветът за национална сигурност на Турция препоръча удължаване на извънредното положение, предаде "Хюриет". След неуспешния опит за преврат загинаха над 240 души, а други 2200 бяха ранени. Турция въведе извънредно положение на 20 юли. Според действащата конституция на страната подобна мярка може да бъде налагана за не повече от 6 месеца. По-рано вчера министърът на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че 32 000 души са арестувани след осуетения опит за преврат.

Сроковете за обжалване на решението на Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева за оборудването на АЕЦ "Белене" са изтекли. Националната електрическа компания (НЕК) не е обжалвала, тъй като според адвокатите ѝ възможностите за решение в нейна полза са малки, а процесът би струвал още повече пари. Това становище изразява международната адвокатска компания White and Сase, която представляваше НЕК пред арбитража, изпратено до енергийния министър Теменужка Петкова и изпълнителния директор на НЕК. Документът бе разпространен от правителствената информационна служба късно в понеделник вечер. "Основанията за обжалване на арбитражно решение съгласно швейцарското право са много ограничени. Освен това на практика швейцарските съдилища рядко признават обжалвания. Ние прегледахме възможните основания за обжалване на решението в Швейцария и представихме своето мнение на НЕК. Въз основа на това мнение НЕК реши да не обжалва решението и срокът за обжалване изтече", се казва в становището.

Данъкът за таксиметровия превоз в София поскъпва и от 1 януари догодина той ще е 850 лева. Промяната бе заложена през април със Закона за местните данъци и такси, като в четвъртък Столичният общински съвет (СОС) прие Наредбата за определяне на местните данъци и такси. С повишаването на данъка се очаква да се осигурят близо 5.5 млн. лв. допълнителни приходи за общината. "Стойността 850 лв. е на базата на патентния данък от 2007 г. в размер на 653 лева. Съобразихме се с инфлацията, която е 30.8%", коментира пред БТА общинският съветник от ГЕРБ Екатерина Йорданова. Тя коментира, че промяната е съгласувана с таксиметровите превозвачи. По думите ѝ те са уверили, че услугата няма да поскъпне. По време на обсъждането в залата председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов предложи данъкът да се плаща разсрочено и ако се внесе авансово в началото на годината, да има 5% отстъпка. Предложението му обаче не бе прието.

Мая Манолова
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Възнагражденията, получавани от юрисконсултите по дела на администрацията и фирмите, които са в размер като за адвокат, остават. Това се случи, след като Конституционният съд единодушно отказа да отмени присъждането на подобни премии, съобщи "Правен свят". До делото се стигна по искане на омбудсмана Мая Манолова, която нарече тази практика "такса юрисконсулт". Докладчик по делото беше бившият заместник-председател на ВКС Таня Райковска. Основните аргументи на Манолова, която атакува разпоредби от ГПК и ДОПК, бяха, че юрисконсултът е служител на трудов договор и му се дължи заплата, което няма връзка със стойността на предмета на делото, което пък в повечето случаи е основа за изчисляване на адвокатския хонорар. Освен това, когато за юрисконсулт се присъжда възнаграждение като на адвокат, това не са реално направени разноски, а именно тях бива осъдена да плати загубилата страна. Според КС обаче няма противоконституционност, защото "приравняването е резултат от идентичността на осъществяваните процесуални функции, а различието – от разликите в правния статут на юрисконсулта, съответно на адвоката".

Въвеждането на пръстовия идентификатор за приемане и изписване на пациенти от болниците ще бъде от 1 ноември. Това е публикувано на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса като решение на последното заседание на надзорния съвет. Задължението всяка болница да има пръстов идентификатор беше гласувано да бъде от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници датата се променя, обясниха от пресслужбата на касата, цитирани от БТА. Междувременно в няколко болници системата бе въведена пробно.

Съветът за електронни медии (СЕМ) призова медиите да различават участието в развлекателните предавания на кандидатите за президент и вицепрезидент, както и на представителите на инициативните комитети за референдума, като възможност за предизборна агитация. "На всички кандидати трябва да се гарантират равни условия по време на кампанията", припомня регулаторът в съобщение до медиите. Миналата седмица телевизионният водещ Слави Трифонов регистрира в ЦИК инициативния комитет в подкрепа на въпросите от референдума, иницииран от собственото му шоу.

Осло прие радикален план за съкращаване на вредните емисии с 50% до 2020 г.

Местната власт в Осло прие първия по рода си "бюджет за климата" тази сряда, съобщава Reuters. Заделените средства ще отидат за конкретни мерки за съкращаване с 50% на емисиите парникови газове в рамките на четири години. Това е един от най-радикалните опити за забавяне на климатичните промени. Някои точки от плана на Осло зависят и от средствата на националното правителство. Целият проект вероятно ще струва 2 милиарда норвежки крони (246 млн. щатски долара). Общинският съвет на Осло договори по-рано тази година план да намали наполовина емисиите на Осло – до 600 000 тона въглероден диоксид до 2020 г. Планът има за цел да стигне и до нулеви емисии до 2030 г. А бюджетът, одобрен в сряда, очертава рамката как това ще се случи.

БВП на САЩ се е повишил с 1.4% през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се повиши през второто тримесечие на 2016 г. с 1.4% на годишна база при предишна оценка за растеж от 1.2%, показват окончателни данни на Департамента по труда, цитирани от infostock.bg. Потребителските разходи, които са основен двигател на икономиката, се повишиха през второто тримесечие с 4.3% след слаб растеж с 1.6% в началото на годината. Според последния доклад бизнес инвестициите се свиха през периода април - юни с 9.5 млрд. долара вместо с 12.4 млрд. долара, докато инвестициите в оборудване се понижиха с 2.1% при предишна оценка за спад с цели 8.4 на сто.

Бизнес новини

Нова европейска програма "Алеко" осигурява 1 млн. евро за млади предприемачи

Европейската комисия одобри предложената от българския евродепутат Андрей Новаков нова европейска програма за младежко предприемачество, съобщи investor.bg, като цитира офиса на Новаков. Програмата, наречена "Алеко", ще започне от началото на 2017 г. и има за цел да осигури пътуване за обмяна на опит на млади предприемачи от Европейския съюз, включително български. Финансирането беше одобрено от бюджетната комисия на Европейския парламент и така програмата ще позволи европейски млади предприемачи да пътуват в чужбина. Бюджетът на програмата е 1 млн. евро. С парите ще се покрият разходите за живот, в които са включени транспорт, стипендии и други разходи. Евродепутатът Андрей Новаков обясни, че няма квоти по държави, и призова младите българи да кандидатстват.

"Волво груп България" започна строежа на сервизния си център в Бургас

"Волво груп България" направи първа копка на терена, който ще се превърне в сервизен център на територията на Бургас. Инвестицията е 1.66 млн. лв., а площта е близо осем хиляди кв.м и се намира в Индустриален и логистичен парк Бургас. Първата копка бе направена от Петер Ериксон, главен изпълнителен директор на компанията, заедно с Димитър Николов, кмет на община Бургас. В центъра ще се извършват обслужване, сервизни дейности и продажба на пълна гама товарни автомобили от марките Volvo и Renault. Самият сервиз ще бъде с площ малко над 1300 кв.м, като разполага с модерно оборудване по стандартите на компанията по света. Капацитетът на обслужването ще бъде 3040 камиона годишно, като в сервиза ще могат да се извършват дейности по 6 камиона едновременно. Сервизът ще разполага с екип от 10 специалисти и мобилна група.

"Трейс груп холд" започва позициониране в Румъния

"Трейс груп холд" е подписала споразумение за сътрудничество с румънската фирма ENERGEX EXPERT SRL. То предвижда румънската компания да се ангажира с подпомагането на навлизането на "Трейс" в Румъния, както и по-нататъшното развитие на бизнеса на българския холдинг. Това съобщава компанията чрез БФБ - София. Споразумението е с цел проучване и позициониране на "Трейс" на румънския пазар, където компанията да започне да изпълнява проекти по обществени поръчки, включително и по програми на Европейския съюз, международните финансови и трансгранични инициативи. Компанията има дейност в областта на строителството, поддръжката, реконструкцията и рехабилитацията на автомагистрали, летища, метро, енергийни проекти и други.

Spotify преговаря за придобиването на конкурентната SoundCloud

Шведската стрийминг компания Spotify е в преговори за придобиването на аудиоплатформата SoundCloud, съобщава Financial Times, позовавайки се на собствени източници. Евентуална сделка би помогнала на шведската компания за онлайн стрийминг на музика да се конкурира по-успешно с Apple. През юли източници на Bloomberg коментираха, че основателите и инвеститорите в германската SoundCloud разглеждат стратегически опции за развитието й, включително и продажба, която би оценила компанията на 1 млрд. долара. Последната оценка на платформата за споделяне на музика, която през юни набра 100 млн. долара от група инвеститори, сред които и Twitter, беше около 700 млн. долара, припомня FT.

Ердоган поиска удължаване на извънредното положение в Турция
Източник: Reuters
Автор: Капитал
578 млн. лв. са събрали досега синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка при оценка на активите й към 31 август 2016 г. в размер на 1.38 млрд. лв. Това се вижда от справка на синдиците, предоставена по искане на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов чрез Министерството на финансите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

KапиталНО

KапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK