Какво се случи през седмицата
27 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Росен Желязков оглави агенцията за електронно управление; Парламентът окончателно забрани забулването на обществени места; Турция е пред удължаване на извънредното положение; Вносителят на Lavazza Мирослав Печев купи "Гранд хотел България"

4870 прочитания

© Надежда Чипева


Депутатите одобриха държавния заем за оборудването на "Белене"

Парламентът прие на второ четене правителствения законопроект за предоставяне на финансова помощ от около 1.2 млрд. лв. за изплащане на задълженията на "Националната електрическа компания" (НЕК) към Русия за прекратения проект АЕЦ "Белене". Така България ще изпълни задължението си по осъдителната присъда на Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева да плати на руската "Атомстройекспорт" за оборудването на "Белене", произнесена през юни. Румен Гечев от БСП обвини ГЕРБ, че предлагат на парламента "да подпише празен чек" заради липсата на конкретна сума и срок за връщане на заема. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова му отговори, че БСП са подписали празен чек през 2006 г., като в нарушение са сключили това споразумение, и през 2008 г. са поръчали оборудването без договор. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че окончателната сума, която България ще плати, няма да е по-висока от посоченото.

Парламентът окончателно забрани забулването на обществени места

Парламентът въведе окончателно забрана за носенето на забулващо лицето облекло, след като прие на второ четене в петък специален закон, известен като "Закон за бурките". Законопроектът, чието име е Закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, беше внесен в Народното събрание през пролетта от депутати от Патриотичния фронт, но беше приет с гласовете на народните представители от ГЕРБ, БСП и РБ. С него се въвежда забрана за носене на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето. Според приетите текстове това са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето. За носенето на такова облекло ще се наказва с глоба 200 лева при първо нарушение и по 1500 лв. за всяко следващо. Ако нарушителите са длъжностни лица, санкцията е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо. Разпоредбите на закона няма да се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, от характера на упражняваната професия, в рамките на спортни, културни и образователни или други подобни прояви и в молитвените домове на регистрираните вероизповедания. Депутатите от ДПС предложиха обсъждането на законопроекта да отпадне от дневния ред, защото "дава повод на реваншистки, радикални и нездрави сили да търсят назидание и мъст". Според Йордан Цонев от ДПС се насажда внушението, че т.нар. закон за бурките се отнася за националната сигурност, докато всъщност това е закон с ярък политически и предизборен характер. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан определи забраната като "нацистко отрицание на културното различие в българското общество". Председателят на комисията по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев от ГЕРБ обясни, че този законопроект няма нищо общо с облеклото на религиозните общности в България и е одобрен от Главното мюфтийство. Той посочи, че законопроектът е свързан с националната сигурност. По думите му 80 процента от разкритите престъпления се дължат на системите за видеонаблюдение.

Росен Желязков оглави агенцията за електронно управление

Бившият секретар на Министерския съвет (МС) от първото правителство на Борисов Росен Желязков ще бъде председател на Държавната агенция за електронно управление за срок от 5 години. Това е решил кабинетът на заседанието си в сряда, съобщиха от пресцентъра на правителството. В съобщението се уточнява, че Желязков е съветник на премиера Борисов по въпросите, свързани с държавната администрация и електронното управление от 2014 г. Участва в разработването на електронното управление, координира дейностите и мерките за въвеждането му. През март тази година Желязков беше предложен от ГЕРБ за председател на КЗК. Впоследствие обаче, след обвинения от страна на опозиционната част на Реформаторския блок за предопределеност на състезанието, той се оттегли. Създаването на Държавната агенция "Електронно управление" беше решено с промените в Закона за електронното управление, приети от парламента през юни. Целта е да има една структура, която да е отговорна за електронното управление и да контролира останалите институции в изпълнението на техните задачи по реализирането на електронното управление.

Юрисконсултите с адвокатски възнаграждение

Конституционният съд отказа да отмени две разпоредби в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които се предвижда гражданите, които загубят дело срещу държавни органи и фирми, да им заплащат и адвокатско възнаграждение, ако институциите или фирмите, които са спечелили делото, са били защитавани от юрисконсулт. Делото бе образувано по искане на омбудсмана с аргумента, че юрисконсултите се назначават на заплата по трудов договор и не получават възнаграждение според делата, на които се явяват, така че администрацията и търговските дружества са в привилегированата позиция да искат присъждане на разходи, които не са направили.

Според КС действително в заплатата на юрисконсултите отсъстват разбивки по отделните видове дейности, включително и за защита по дела, но това не означава, че работодателят не е включил тези разходи в общата сума на заплатата. Спорно е дали най-добрата оценка на труда на юрисконсулта по дадено дело е минималният адвокатски хонорар, но това е спор по механизма за определяне на размера, не и по принципа.

Фотограф: Юлия Лазарова

Вносителят на Lavazza Мирослав Печев купи "Гранд хотел България"

Дружеството "Софсток инвест" на Мирослав Печев, което е изключителен вносител на италианското кафе Lavazza, е придобило 100% от столичния "Гранд хотел България". Активът е оценен на 4 млн. лв. и включва сграда на 9 нива с площ 9561 кв.м. Хотелските стаи са 79, има и шест апартамента. Инвестиционните намерения са в посока реконструкция на сградата със запазване на фасадата. Продавач на актива, някога част от портфейла на "Мултигруп", сега са дружества на наследниците му.

"Спиди груп" купува логистична база на СОМАТ

"Спиди груп" планира да купи логистичната база на СОМАТ в Горубляне, става ясно от съобщение, изпратено до Комисията за защита на конкуренцията. Сделката е разделена на две - придобива се целият имот, който в момента е нает от "Спиди", а за останалите сгради в парка се създава смесено дружество, в което контролният пакет от 76% ще е на "Спиди груп". Към момента цената не се съобщава, но според отчета на компанията продавач активът е оценен на 63.5 млн. лв. Активите се продават от "Виена реал естейт" - дружество, управляващо имотите в България на германската Willi Betz, която е собственик на СОМАТ. Британският финансов регулатор разследва OneCoin Британският финансов регулатор Financial Conduct Authority предупреди потребителите да внимават при взаимоотношенията си с компанията OneCoin на българката Ружа Игнатова. OneCoin предлага възможности за печалба и търговия от копаене на едноименната криптовалута. Властите във Великобритания посочват, че са притеснени от потенциалните рискове, които компанията поставя пред британските потребители. Това не е първото предупреждение от официална институция, нито първото разследване за OneCoin, което е обвинявано от анализатори и медии в редица страни, че е пирамидална схема.Здравеопазването в България стагнира Българската система за здравеопазване остава сред най-неефективните в света, като през 2014 г. тя е съизмерима с тази на сриналата се в класацията Либия и е малко по-добра от на Беларус. В същото време е по-слаба от тези във Венецуела, Еквадор и Казахстан. Това сочи годишна класация според индекс за ефективното здравеопазване на агенция "Блумбърг" (Bloomberg Health-Care Efficiency Index). В нея са включени 55 държави и България е на 46-о място. За 5 години качеството на българското здравеопазване се е влошило и страната ни е слязла надолу в списъка с три места. В приложената методология основна тежест е дадена на продължителността на живота.

България става малко по-конкурентна България се изкачва с няколко позиции в Глобалния индекс по конкурентоспособност на Световния икономически форум (WEF) и вече заема 50-о място от общо 138 държави. Последното издание е на база данни от 2015 г. и отчита лек напредък по показателите технологична готовност (интернет свързаност, мобилни абонати и т.н.), макроикономическа стабилност, пазар на труда. Основен проблем на средата на правене на бизнес остава ефективността на институциите и особено на съдебната система. Това е пета поредна година, в която позициите на икономиката ни непрекъснато се подобряват (от 74-а през 2011 г.), като България изпреварва Словения, Румъния, Словакия, Унгария, Хърватия.

Фотограф: Юлия Лазарова

КЕВР предлага близо 2% увеличение на цената на газаКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложи цената на природния газ да се увеличи с 1.97% през четвъртото тримесечие на годината. Това е ръст от 5.52 лв. за 1000 куб. метра, или цена от 286.6 лв. без акциз и ДДС. Към нея трябва да се добави и 7.72 лв. за такса пренос, която остава непроменена. Предложеното увеличение от КЕВР е по-малко от поисканото от "Булгаргаз" поскъпване с 3.27% и идва след дълга серия от намаления, т.е. в началото на отоплителния сезон цената ще е по-ниска от миналогодишната. За последните две години доставната цена на газа е намаляла с 65.2%.

Компанията за лизинг и управление на автомобилни паркове "АЛД аутомотив" е придобила по-малкия си конкурент "МКБ - аутопарк". Сделката е за 1.7 млн. евро и част от постигнатото в края на миналата година споразумение между собствениците на двете компании, според което базираната във Франция ALD Automotive ще купи унгарската MKB - Euroleasing Autopark и българското й дружество.

Българската софтуерна компания "Софтуер груп Бг" се разраства с нов офис във Вашингтон. Това е осмата локация на разработчика извън България, а инвестицията за следващите три години възлиза на 5 млн. долара. Офисът в САЩ ще отговаря за операциите на дружеството в Северна и Латинска Америка. Той ще обслужва фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, MasterCard Foundation, International Finance Corporation (IFC), World Bank, ACCION International, VisionFund International и др.

"Геострой", която е част от групата на "Геотехмин" на Цоло Вутов, ще изгради нов корпус на Американския колеж в София. Проектът за близо 11 млн. долара включва обновяване на "Острандър хол" (основната сграда на колежа) и аудиторията "Уитакър", изграждане на библиотека, учебен център, столова и др.

Общо 20 млн. евро ще бъдат отпуснати по програмата за иновации на Европейската комисия "Хоризонт 2020" за изследователи. Средствата са по линия на Европейския съвет за научни изследвания (ЕСНИ) и се предоставят за доказване на концепция. Субсидии ще могат да получат само предложения, които доразвиват идеи, възникнали в процеса на изпълнение на други проекти по ЕСНИ. Средствата ще бъдат отпуснати през 2017 г. и в началото на 2018 г.

Фотограф: Reuters

Обвиниха Русия за сваления "Боинг" в Украйна

Заключението на Joint Investigation Team (JIT) - международната група прокурори, водени от Холандия, за катастрофата с малайзийския Boeing 777 в Донбас през 2014 г. е, че пътническият самолет е свален със зенитна система "Бук", доставена от Русия в контролираните от бунтовниците райони на Източна Украйна. Това е предварително становище, отнасящо се до причината за трагедията, докато разследването на конкретните виновници ще отнеме повече време. Москва отхвърли заключенията като "предубедени и политически мотивирани".

Почина бившият израелски президент Перес

Световни лидери отдадоха последна почит на бившия израелски президент Шимон Перес, който почина на 93-годишна възраст в Тел Авив. Бившият американски държавен глава Бил Клинтън, който спомогна в договарянето на мирните споразумения от Осло между Израел и палестинците през 90-те години на миналия век, довели до Нобелова награда за мир за Перес, заяви: "Той започна живота си като най-яркия ученик на Израел, стана негов най-добър учител и се превърна в неговия най-голям мечтател." Президентът на САЩ Барак Обама пък сравни Перес с "някои от другите гиганти на ХХ век, с които имах честта да се срещна, като Нелсън Мандела".

Босненските сърби гласуваха за честването на деня на Република Сръбска

Република Сръбска, една от трите териториални единици в Босна и Херцеговина, проведе референдум в неделя, въпреки че конституционният съд на страната го обяви предварително за незаконен. Запитването беше дали да се празнува годишния "държавен" празник на Република Сръбска на 9 януари и 99.8% от гласувалите го подкрепиха. Вотът може да се разглежда и като фиктивен референдум за независимост на населяваната от етнически сърби република. Съседна Сърбия не подкрепи референдума.

Босненските мюсюлмани и хървати искаха забрана за честването на датата, тъй като тогава през 1992 г. сръбската територия се отдели от Босна, което доведе до тригодишна гражданска война. Според президента на Република Сръбска Милорад Додик референдумът ще бъде запомнен като "ден на сръбското самоопределение". Въпреки предупрежденията за възможна война мюсюлманският представител в босненското тричленно председателство Бакир Изетбегович заяви: "Война няма да има, ще зачитаме всички граждани на Босна и Херцеговина."

Турция е пред удължаване на извънредното положение

Ердоган смята, че удължаването с още три месеца на извънредното положение, обявено след неуспешния опит за преврат, ще облагодетелства страната и ще бъде подкрепено от гражданите ѝ. По негови думи Турция не може да овладее заплахата от тероризма все още, но той е решен да елиминира неговия "коридор" по сирийската граница. Според турския президент светът вече вижда, че сирийските кюрди, "Ислямска държава" и силите, лоялни на сирийския президент Башар Асад, се подпомагали взаимно.

Ден по-рано Съветът за национална сигурност на Турция препоръча удължаването на извънредното положение, "за да се обезпечи ефективното прилагане на мерките за борба срещу тероризма, да се осигури върховенството на закона и правата и свободите на нашите граждани". Според действащата конституция такава мярка може да се налага за не повече от 6 месеца, но Ердоган намекна, че може и 12 месеца да не са достатъчни. След въвеждането на извънредното положение над 100 хил. души, включително полицейски, държавни и военни служители, бяха уволнени, а 32 хил. души - арестувани.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK