Вечерни новини: 5 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 5 октомври

Португалецът Антонио Гутериш ще бъде следващият лидер на ООН

Вечерни новини: 5 октомври

Представянето на новата гранична служба на ЕС, която ще замени досегашната Фронтекс, ще се състои утре в България от еврокомисаря по вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос; Общинската фирма "Бургасбус" ще закупи 7 нови автобуса на стойност 4.12 млн. лв. без ДДС; Парламентът създаде държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги"; Страните от Европейския съюз се съгласиха да предоставят на грузинци възможност за безвизово пътуване

5345 прочитания

Португалецът Антонио Гутериш ще бъде следващият лидер на ООН

© Капитал


10% от средствата за интеграция за бежанци ще бъдат от националния бюджет, а останалите - от европейско финансиране, съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Португалецът Антонио Гутериш ще бъде следващият лидер на ООН

Португалският кандидат Антонио Гутериш най-вероятно ще бъде следващият генерален секретар на ООН. Той не получи нито един вот "против" на първото неформално гласуване с т.нар. цветни бюлетини, в което участват както Кристалина Георгиева, така и Ирина Бокова. "Имаме ясен фаворит и името му е Антонио Гутериш", съобщиха след гласуването от Съвета за сигурност. Той е получил 13 гласа "за" и два "въздържал се", единият от които на страна - постоянна членка. Бюлетините на петте страни - постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай, са обозначени с различен цвят от този на бюлетините на непостоянните 10.

За да бъде избран кандидат за председателския пост, той трябва да събере поне 9 гласа "за" и нито един глас против от страна - постоянна членка. Така Гутериш изпълнява това условие. Очаква се официалният вот на структурата на ООН да бъде в четвъртък сутрин в 10:00 местно време в Ню Йорк (19:00 българско). В предишните четири вота с безцветни бюлетини още няколко кандидати са събирали поне 9 гласа, окуражаващи ги да продължат. Сред тях в първото гласуване преди месеци бе и Ирина Бокова, но впоследствие резултатите й се влошиха.

Кристалина Георгиева е получила 5 гласа "за", включително от 2 държави постоянни членки, 8 "против", сред които 2 постоянни членки, и 2 "въздържал се", един от които също е бил от постоянна членка на Съвета. На практика Георгиева е била изправена пред две заплахи за вето, но не се знае от кои държави. Според официалната информация Ирина Бокова е получила по 7 гласа "за" и "против" и 1 "въздържал се". По думите на репортерката на агенция "Франс прес" Каръл Ландри, две държави постоянни членки са били готови да ѝ наложат вето, предава "Дневник".

Представянето на новата гранична служба на ЕС, която ще замени досегашната Фронтекс, ще се състои в четвъртък в България от еврокомисаря по вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА. Церемонията ще е на българско-турската граница. Основната задача на службата ще бъде опазването на външните граници на ЕС в променената обстановка, свързана със сигурността и миграцията. Отбелязва се, че обособяването на службата отне едва девет месеца от предложението до неговото утвърждаване от Европейския парламент и от Съвета на ЕС. Граничната служба ще извършва постоянна оценка на слабите места по външните граници. На нейно разположение ще бъде постоянен контингент от 1500 европейски граничари, готови за бързо разгръщане в случай на нужда. Службата ще участва и в операциите за експулсиране на незаконно проникнали в ЕС мигранти или на чужденци, които пребивават в общността без правно основание.

Общинската фирма "Бургасбус" ще закупи 7 нови автобуса на стойност 4.12 млн. лв. без ДДС. Средствата за реализация на проекта идват от различни източници - Регионалния фонд за градско развитие, от самото дружество "Бургасбус". Съфинансирането, което е задължително условие по програма JESSICA, е осигурено от компания "Райфайзен лизинг България" ЕАД. Автобусите, които максимално събират 130 пътници, са произведени от полската компания "Соларис" и ще обслужват кварталите "Рудник" и "Черно море" след присъединяването им към Бургас и на "Минерални бани", "Банево" и "Ветрен". Новите превозни средства ще влязат в употреба през декември.

Парламентът създаде държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги". Промените в Закона за Министерство на вътрешните работи бяха приети на второ четене. Държавното предприятие ще предоставя административни услуги, а именно дейности, свързани с регистрация на МПС; проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти за предоставяне на административни услуги от МВР; предпечатна подготовка и отпечатване на бланки, образци и документи за МВР. Предвижда се финансирането на дейността на центъра да се осъществява основно от събиране на такси за извършваните услуги, но и от дарения и "други източници", предава offnews.bg.

Страните от Европейския съюз се съгласиха да предоставят на грузинци възможност за безвизово пътуване, предаде агенция Reuters, цитирана от БТА и "Дневник". Те обаче отложиха изпълнението на програмата, докато се споразумеят за по-силни гаранции срещу внезапен мигрантски наплив. Решението подчертава нарасналата тревога в ЕС от имиграцията след пристигането на около 1 300 000 бежанци и мигранти миналата година. ЕС води преговори за облекчаване на ограниченията за пътуване за грузински граждани като признание за демократичния напредък в Грузия. Германия обаче блокира визовата либерализация през юни, като поиска ЕС най-напред да затегне правилата в тази област, за да може да се справи с евентуално рязко увеличаване на броя на пристигащите хора. Берлин е против падането на визите за Грузия с мотива, че голяма част от организираната престъпност в Германия е дело на грузински банди. Падането на визите позволява 90-дневни пътувания в Шенген, но не дава право на работа на гражданите на трети държави.

Заместник-председателят на Бургаския апелативен съд Георги Кошничаров е подал оставка, съобщи административният ръководител на апелативния съд Деница Вълкова. Кошничаров не е посочил причина за напускането на поста, който е заемал в продължение на 15 години. Според dariknews.bg той неофициално е уточнил, че му остава малко до пенсия. Кошничаров беше съдията, подписал присъдата на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки за катастрофата край Приморско през 2007 г. Апелативният съд тогава отмени условната присъда на Стависки и го осъди на 2 години и половина затвор, но Кошничаров се възпротиви и заяви, че присъдата няма да допринесе за генералната превенция.

Заплатата на бившия шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов беше намалена с 15%. Наказанието му беше наложено от прокурорската колегия на ВСС, пише offnews.bg. Причината за предложението на главния прокурор Сотир Цацаров е нарушение на случайното разпределение на делата, за неизпълнение на разпореждане на зам. главен прокурор и поради липса на контрол по спазване на сроковете. Шефът на апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова предложи и уволнение на Костов. Мотивът й е бил случая с Росен Петров-Животното, чиято влязла в сила присъда от над 5 години затвор бе отложена по решение на Костов заради заболяване на осъдения. Прокурорската колегия разгледа предложението на Попова, но не наложи наказание по тази точка. През септември 2015 г. Костов беше отстранен по искане на Цацаров, а на негово място за и.д. ръководител беше назначен Андрей Андреев.

БИЗНЕС НОВИНИ

КФН смени одиторите на "Бул инс" и групата "Лев инс"

След отстраняването на "РСМ България" от прегледите на застраховaтелите и пенсионните фондове КФН публикува финалните списъци на проверяващите за всяка дружество, с които вече са сключени договори. Разликите от първоначално назначените от регулатора одитори на 15 септември има само при "Бул инс" и групата "Лев инс". Те ще бъдат проверявани от "Делойт одит", докато преди това им бяха назначени служебно съответно полската Milliman и френската Mazars. ОТ КФН обясниха, че причината за разместването е, че един от независимите оценители (явно Milliman) е отказал да поеме допълнителен ангажимент поради ограничен капацитет. Междувременно справка в системата на Върховния административен съд показва, че РСМ (което беше спечелило най-много на брой клиенти за проверка при началото на процедурата) вече е внесло жалби срещу решенията на КФН клиентите му да прекратят договорите си с него.

Срокът за IPO на "Нео Лондон капитал" се удължава с 60 дни

"На проведено на 5.10.2016 г. заседание на съвета на директорите на "Нео Лондон капитал" е прието решение за удължаване с 60 дни на срока на подписката за публично предлагане на акции на дружеството", съобщиха от компанията до борсата. Това е вторият опит на компанията да увеличи капитала си през БФБ - София, но явно и сега няма интерес, което е и причината за удължаване на срока. В края на миналата година и началото на тази дружеството се пробва да набере между 12 и 40 млн. лв. от капиталовия пазар, но неуспешно. Не беше записана нито една акция. Сега Комисията за финансов надзор е одобрила нов проспект на компанията. Компанията няма дейност досега, но планира с набраните средства да инвестира в имотния сектор в Лондон.

Финансовият регулатор предупреди, че UT Markets извършва дейност без лиценз

Комисията за финансов надзор (КФН) отправи предупреждение към инвеститорите относно предоставянето на услуги без лиценз от UT Markets, опериращ чрез интернет страница http://www.utmarkets.com/, и свързани с него дружества - CFD Global Ltd., STP Marketing Ltd. и T-Marketing Ltd. След многобройни сигнали и жалби, получени в КФН, комисията уведоми, че в момента се извършва проверка на осъществяваната дейност на територията на Република България от UT Markets и свързани с тази платформа дружества. В рамките на извършваната проверка не са запорирани парични суми и/или блокирани банкови сметки на проверяваните лица от страна на КФН и КФН по никакъв начин не е забранявала на лица, свързани с UT Markets, CFD Global Ltd., STP Marketing Ltd. и T-Marketing Ltd., да възстановят парите на своите контрагенти, става ясно от съобщение на регулатора.

Автор: Капитал
10% от средствата за интеграция за бежанци ще бъдат от националния бюджет, а останалите - от европейско финансиране, съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK