Вечерни новини: 6 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 6 октомври

Новата европейска гранична агенция започна работа на българско-турската граница при граничен пункт Капитан Андреево

Вечерни новини: 6 октомври

Новата европейска гранична агенция започна работа на българско-турската граница; В зелените площи в междублоковите пространства в София ще могат да се строят само детски площадки и подземни гаражи предвижда законопроект; Депутатите ще изслушат министъра на здравеопазването Петър Москов за Фонда за лечение на деца; Интернет сайтовете не предоставят медийни услуги, заяви ЦИК; КАТ - София, ще спира коли, замърсяващи въздуха над нормите; Полша се отказа от пълната криминализация на абортите

5391 прочитания

Новата европейска гранична агенция започна работа на българско-турската граница при граничен пункт Капитан Андреево

© Francesco Malavolta/Frontex


Новата европейска гранична агенция започна работа на българско-турската граница при граничен пункт Капитан Андреево. Новата структура заменя досегашната Фронтекс. Тя ще има разширен мандат и повече служители. Задача на агенцията е да осигури ефективна защита на външните граници на евросъюза. Над 1500 гранични полицаи от цяла Европа ще осъществяват охраната и мониторинга на външните граници на Европа и ще могат да бъдат разполагани и местени там, където има най-сериозна нужда от тях. Освен това агенцията ще координира екстрадицията на хора, които не са получили бежански или хуманитарен статут. В България в момента са разположени 177 офицери на Фронтекс, които ще продължат да работят в рамките на новата агенция.

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов направиха запитване в Народното събрание защо позициите директор на Националното музикално училище и на Националния исторически музей са от съответно 20 и 10 години. Според тях Министерството на културата нарушава и закона и какво става с многото назначения "до провеждане на конкурс". В питането се посочва още, че длъжностите, за които МК би трябвало да провежда конкурси, са над 100, но произволното провеждане на кандидатстването създава впечатление за кадруване, като е в противоречие и с управленската програма на правителството.

В зелените площи в междублоковите пространства на София занапред да се разрешава само строителство на детски площадки и подземни гаражи. Това предвижда проект за промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, който предстои да бъде одобрен от Министерския съвет. Досега озеленените площи в жилищните комплекси не бяха отделно урегулирани и попадаха под един и същ режим с парковете и обособените градини въпреки принципната им разлика се мотивират вносителите. През лятото жители на столичния жк "Младост" протестираха срещу застрояване на зелени междублокови пространства, което доведе до оставката на кмета на района Цвета Авджиева. Проектът обаче разширява възможностите за застрояване в големите паркове в София. Досега законът предвиждаше да се допуска изграждане на кафенета, църква, трафопост и тоалетна, а сега е добавено и "както и съоръжения за дейности, свързани с отдиха". Остава разпоредбата, че в паркове с площ под 1 хектар застрояване не се допуска.

Петър Москов
Фотограф: Анелия Николова

Министърът на здравеопазването Петър Москов ще бъде изслушан за случващото се във и около Фонда за лечение на деца пред депутатите следващата седмица, тъй като тази е възпрепятстван. В четвъртък стана ясно, че бързата проверка на министерството е установила само две технически грешки в протоколите от заседанията на фонда след протеста и сигнала на напуснали членове на Обществения съвет за непълни документи, нарушения на правилника и подменени гласувания. "Няма подмяна на решения на Обществения съвет", обяви пресцентърът на ведомството още същата вечер, като уточни, че е направена първоначална проверка на 52 случая, за които протестиращите съобщиха. Сигналът беше подаден от петте членове, напуснали Обществения съвет в рамките на няколко дни в знак на протест и несъгласие с начина на управление на фонда. Според тях в последните пет месеца, в които проф. Владимир Пилософ е директор на Фонда за лечение на деца, системно се подменят решенията, взети от Обществения съвет с такива по усмотрение на ръководителя.

Интернет сайтовете не предоставят медийни услуги, заяви ЦИК. Според решението на Централната избирателна комисия партии, коалиции и инициативни комитети не могат да ползват местните медии и интернет издания за агитация. Медийните пакети за президентските избори и референдума ще могат да бъдат давани само на телевизии и радиа с национален обхват и вестници с "национален тираж". Представители на ЕНП обаче оспорват понятието "национален тираж", което не съществува в закона и не е дефинирано в медийните среди. Причината за непризнаването на електронните медии е, че върху тях няма регулация.

КАТ - София, ще спира коли, замърсяващи въздуха над нормите. Акция за измерване на вредните емисии от изгорели газове на автомобилите започва от 7 октомври в София, информира "Дневник". Инициативата е част от активностите на асоциация "Диабет тип 2" и "Коалиция за климата - България". В нея ще се включат екипи на Пътна полиция - СДВР и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Те ще стоят на входа и изхода от София при бул. "Ботевградско шосе" и чрез газ анализатори ще измерват емисиите, отработени газове на движещите се коли. Неизправните превозни средства ще бъдат спирани от движение, а акциите за измерване на отработени газове ще продължават регулярно през годината. Гражданите ще получават информационни материали за различните източници на замърсяване и вредата, която нанасят на здравето.

Министерството на образованието и науката разпореди извършването на проверки по спазването на Закона за развитие на академичния състав. Главната цел на проверките ще бъде да се наблюдава как висшите учебни заведения провеждат процедурите за придобиване на научна степен и как става заемането на академични длъжности. Първите два университета, при които ще се проведат проверките, са Медицинският университет в София и Техническият университет във Варна, като ще бъдат проверени все още неприключили процедури наред с приключилите от началото на 2015 г. досега.

Източник: Reuters

Полша се отказа от пълната криминализация на абортите

Полските депутати се отказаха от проектозакона, който предвиждаше почти пълна забрана на абортите. Това е първата голяма загуба в парламента на управляващата консервативна партия, последвала след масовите улични протести, коментира Reuters. Близо 100 хил. жени, облечени в черно, излязоха по улиците на цялата страна в понеделник в знак на съпротива срещу плановете за допълнително затягане на и без друго рестриктивните регулации спрямо абортите в страна. През септември в полския парламент бяха обсъдени два законопроекта за абортите. Единият беше предложен от обществената организация "Стоп на абортите" и предлагаше пълна забрана в Полша на този вид операции, както и да бъдат сурово наказвани прибягващите към тях жени, включително с наказателно преследване. След първо четене той беше изпратен за доработване. Другият проект, на обществения комитет "Да спасим жените", който дава право бременността да бъде прекъсвана до 12-ата седмица без всякакви ограничения, а след този срок - само по медицински причини, беше отхвърлен от депутатите и от самата управляваща партия "Право и справедливост". Лидерът на формацията Ярослав Качински обаче подчерта, че партията му "продължава да е за защитата на живота. Ще продължим с мерките в тази насока, но те ще са по-обмислени."

Bloomberg: Русия е избрала "Роснефт" за купувач на държавния дял в "Башнефт"

Русия е избрала "Роснефт" за купувач на държавния дял от 50.08% в по-малката петролна компания "Башнефт". Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на трима запознати източници. По този начин държавният петролен гигант да се разшири още, съобщава Bloomberg. Миналата седмица правителството е подписало заповед, очертаваща условията на сделката, твърдят двама от източниците на агенцията. "Роснефт" ще плати за акциите не повече от 329.6 млрд. рубли (5.3 млрд. долара), твърди един от тях. Бордът на "Роснефт" е одобрил сделката в събота, твърди друг източник. Според трети източник "Роснефт" ще получи дела в "Башнефт" без тръжна процедура. "Интерфакс" съобщи, че главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин трябва да подпише документи по сделката до 15 октомври. Пресслужбата на петролната компания е отказала коментар, както и говорителят на правителството Наталия Тимакова.

Производители на петрол се срещат неформално в Истанбул

Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК) и държави, които не са членки на организацията, планират да направят неформална среща в Истанбул между 8 и 13 октомври, съобщава Reuters. На нея страните ще обсъдят как да приложат постигнатото споразумение в Алжир миналия месец, съобщи алжирският министър на енергетиката Нуредин Бутерфа в интервю за местната телевизия Ennahar. В него министърът посочва, че сделката в Алжир за съкращаване на производството ще бъде в сила за период до една година. Цените на петрола се повишиха с около 7% през септември и завършиха с ръст за втори пореден месец, след като ОПЕК обяви намеренията си да се намали продукцията до между 32.5 и 33 млн. барела на ден. Подробностите около споразумението все още се уточняват между производителите.

БИЗНЕС НОВИНИ

Три дружества на "Български транспортен холдинг"увеличиха капиталите си

Увеличението на капитала на три дъщерни дружества на "Български транспортен холдинг" е приключило успешно, съобщи холдингът до БФБ – София. Капиталът на "Филтранс" - Пловдив, е увеличен от 110 хил. лв. на 192 284 лв., като са записани 41 142 акции с номинална стойност 2 лв. и емисионна 2.04 лв. всяка. Капиталът на "Тексимтранс" е увеличен от 132 хил. лв. на 234 858 лв., като акциите са с 3 лв. номинал и емисионна стойност 3.03 лв. всяка. Капиталът на "Автотрафик" АД е увеличен от 110 хил. лв. на 192 822 лв., като бяха записани 82 822 бр. поименни акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 1.02 лв. Всички акции от новата емисия са записани и заплатени от дъщерното дружество на "Български транспортен холдинг" АД – "Транс-юг" АД, Петрич.

"Трейс София" ще санира сгради и в Монтана

"Трейс София" подписа договор за саниране на многофамилни жилищни сгради в гр. Монтана, съобщиха от "Трейс груп холд". Поръчката е част от Националната програма за енергийна ефективност и е за многофамилна жилищна сграда в жк "Младост", бл. 36. Възложител еобщина Монтана. Стойността на договора е 902 116.05 лева без ДДС, а срокът за изпълнение е 180 календарни дни. Ще бъдат обновени осем многофамилни жилищни сгради в Монтана чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност. В края на август "Трейс София" започна изпълнение на други два договора за саниране - многофамилна жилищна сграда в Перник на стойност 756 781 лв. и в Стара Загора на стойност 120 238.18 лв.

Срокът за IPO на "Нео Лондон капитал" се удължава с 60 дни

"На проведено на 5.10.2016 г. заседание на съвета на директорите на "Нео Лондон капитал" е прието решение за удължаване с 60 дни на срока на подписката за публично предлагане на акции на дружеството", съобщиха от компанията до борсата. Това е вторият опит на компанията да увеличи капитала си през БФБ - София, но явно и сега няма интерес, което е и причината за удължаване на срока. В края на миналата година и началото на тази дружеството се пробва да набере между 12 и 40 млн. лв. от капиталовия пазар, но неуспешно. Не беше записана нито една акция. Сега Комисията за финансов надзор е одобрила нов проспект на компанията. Компанията няма дейност досега, но планира с набраните средства да инвестира в имотния сектор в Лондон.

Потенциални износители на храни за Русия ще преминават предварително одобрение

Възможността българските производители на хранителни продукти, които желаят да изнасят в Русия след падането на ембаргото, да преминат предварително одобрение от руските власти са обсъдили на среща в Москва министърът на земеделието и храните Десислава Танева и колегата й Александър Ткачов. Танева е в Москва за участие в агроизложение, на което България участва с национален щанд."За нас е много важно българските предприятия да имат нужните сертификати за износ на стоки към Русия", заяви министър Танева, цитирана от пресцентъра на министерството. Така по думите й те няма да имат пречка да започнат да изнасят след падане на руското ембарго. Към момента 27 предприятия са проявили интерес за износ. Ткачов е казал, че процедурата по одобрение може да започне през 2017 г. Тогава руски инспектори ще посетят Българската агенция по безопасност на храните и предприятията, които имат намерение да изнасят.

Източник: Reuters

Ford ще увеличи инвестициите си в Румъния

Автомобилният производител Ford ще направи допълнителна инвестиция от най-малко 130 млн. евро в завода си в румънския град Крайова. Това съобщи правителственият говорител Ливиу Йолу, цитиран от "Аджерпрес".

Правителството е одобрило удължаване до 31 декември 2025 г. на периода за производството на автомобили и двигатели от компанията Ford в Румъния. Йолу уточни, че 100 млн. евро ще бъдат използвани за пускане в производство на нов модел автомобил в Крайова, а 30 млн. евро - за производството на двигатели.

Samsung купува компания за изкуствен интелект

Samsung Electronics купува разработчика на платформата за изкуствен интелект Viv Labs – компания, управлявана от единия от създателите на гласовия асистент на Apple Siri, съобщава Reuters. Южнокорейската компания обяви, че планира да интегрира платформата Viv в своите смартфони от серията Galaxy и да разшири услугите, свързани с гласовия асистент, в устройства за дома и носими технологични устройства. Цената на сделката не се съобщава.

Новата европейска гранична агенция започна работа на българско-турската граница при граничен пункт Капитан Андреево. Новата структура заменя досегашната Фронтекс. Тя ще има разширен мандат и повече служители. Задача на агенцията е да осигури ефективна защита на външните граници на евросъюза. Над 1500 гранични полицаи от цяла Европа ще осъществяват охраната и мониторинга на външните граници на Европа и ще могат да бъдат разполагани и местени там, където има най-сериозна нужда от тях. Освен това агенцията ще координира екстрадицията на хора, които не са получили бежански или хуманитарен статут. В България в момента са разположени 177 офицери на Фронтекс, които ще продължат да работят в рамките на новата агенция.

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов направиха запитване в Народното събрание защо позициите директор на Националното музикално училище и на Националния исторически музей са от съответно 20 и 10 години. Според тях Министерството на културата нарушава и закона и какво става с многото назначения "до провеждане на конкурс". В питането се посочва още, че длъжностите, за които МК би трябвало да провежда конкурси, са над 100, но произволното провеждане на кандидатстването създава впечатление за кадруване, като е в противоречие и с управленската програма на правителството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK