Вечерни новини: 9 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 9 октомври

Етиопецът Гудета Бирату спечели 33-то издание на Софийския маратон. Той измина дистанция от 42.195 км за 2:15.45 часа, което е третото най-добро време в историята на надпреварата. Участие в маратона взеха около 3 хил. бегачи, като освен професионалисти се включиха и любители и хора, които подкрепят различни каузи. В състезанието стартираха представители от почти всички европейски държави, но и бегачи от Азия, Северна Америка и Африка. От българите най-добре се представи Илия Куцаров. Той завърши шести, като измина разстоянието за 2:28.25 часа.

Вечерни новини: 9 октомври

Раздаването на храните за бедни по програмата на социалното министерство е блокирано; Сумата, която държавата харчи за обществени поръчки, е около 15 млн. лв. на ден; Близо 18 млн. лв. са дълговете за парно на абонатите на "Топлофикация - София"

7388 прочитания

Етиопецът Гудета Бирату спечели 33-то издание на Софийския маратон. Той измина дистанция от 42.195 км за 2:15.45 часа, което е третото най-добро време в историята на надпреварата. Участие в маратона взеха около 3 хил. бегачи, като освен професионалисти се включиха и любители и хора, които подкрепят различни каузи. В състезанието стартираха представители от почти всички европейски държави, но и бегачи от Азия, Северна Америка и Африка. От българите най-добре се представи Илия Куцаров. Той завърши шести, като измина разстоянието за 2:28.25 часа.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


152

трлн. долара е световният дълг на нефинансовия сектор през 2015 г. по данни на МВФ. Сумата е два пъти по-голяма от обема на световната икономика и може не само да попречи на нейното възстановяване, но и увеличава риска от нова финансова криза.

Раздаването на храните за бедни по програмата на социалното министерство е блокирано и през тази година заради обжалване на търга. Според информация на вестник "Сега" няколко фирми обжалват поръчката на Агенцията за социално подпомагане, като оспорват класирането за 11 от общо 19-те продукта, които трябва да получат бедните. Ако бъдат спазени всички процедури по обжалването, това би означавало, че за втора поредна година раздаването на храните няма да се случи в нейните рамки. И през 2015 г. около 265 хил. бедни семейства не получиха подкрепата навреме. Сумата на поръчката е малко над 48.2 млн. лв., а само раздаването на храните, за което все още се търси организация, ще струва 4.8 млн. лв.

Сумата, която държавата харчи за обществени поръчки, е около 15 млн. лв. на ден и намалява спрямо миналата година, когато този разход е бил около 23 млн. лв. Това показва статистиката на Агенцията за обществени поръчки, цитирана от БНТ. Най-голям е спадът в сектора на строителството, а цялостното намаление на стойността на обществените поръчки по думите на вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев се дължи на това, че в през 2015 г. са се застъпвали два програмни периода в усвояването на еврофондовете, които са основен източник на плащания. "През 2016 г. се изпълнява само новият програмен период 2014 - 2020 г. и е напълно нормално обществените поръчки да са по-малко", казва Дончев пред БНТ.

Близо 18 млн. лв. са дълговете за парно на абонатите на "Топлофикация - София" в навечерието на отоплителния сезон, съобщи "Нова телевизия". Около 20% от всички клиенти на дружеството имат дългове, а заведените дела са общо 7 хиляди. От "Топлофикация - София" вече са в готовност да пуснат парното, ако в три последователни дни средната температура е 12 градуса и предстои трайно застудяване.

В малките населени места глоби за нарушения на пътя ще могат да налагат не само служителите на КАТ, но и работещите в охранителна полиция и кварталните полицаи, съобщи Би Ти Ви. Целта е и в отдалечените райони да има контрол на пътя. Правомощията на униформените са ограничени, като те могат да санкционират за шофиране без колан, говорене по мобилен телефон, видима неизправност по колата, нарушаване на знаци и сигналите на светофара и т.н. Служителите на охранителна полиция няма как да налагат глоби за превишена скорост или шофиране след употреба на алкохол. Санкции могат да налагат униформените, които са преминали през специално обучение и са се явили на изпит върху казуси от пътния закон. Над 1800 полицаи са си взели изпита успешно, като близо 700 вече имат право да глобяват.

Искане за създаване на Временна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникването на задължения на българската страна по проекта АЕЦ "Белене", внесоха в парламента 51 депутати. Подписката е подкрепена от парламентарните групи на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и 4 депутати от ГЕРБ. Комисията ще проверява фактите между 2008 и 2016 г. "АЕЦ Белене" е наръчник за корупция, заяви Антони Тренчев от РБ. Той е убеден, че комисията ще изобличи виновниците, като сред тях има и партии. Подобна анкетна комисия беше съставена и по време на първия кабинет на Борисов, но не успя да приключи работата си заради разпускането на парламента и обявените предсрочни избори.

Само камиони бяха спирани в първия ден от акция за измерване на вредните емисии с изгорели газове на превозните средства, която започна днес. Инициативата е на асоциация "Диабет тип 2" и "Коалиция за климата - България". В нея участват екипи на "Пътна полиция" - СДВР, и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". На спираните на една от входно-източните артерии на София - бул. "Ботевградско шосе", товарни автомобили със специален уред се замерваха температурата на двигателя, поддържаните обороти при празен ход и нивата на вредни емисии в отработените газове. Неизправните превозни средства ще бъдат спирани от движение, но резултатите от проверките ще бъдат обобщени по-късно. Държавните органи имат амбицията измерването на вредните газове в отработени газове да се извършва регулярно, като бъдат обхващани всички видове превозни средства.

Споразумението между Москва и Анкара по проекта за газопровод "Турски поток" може да бъде подписано в Истанбул на заседанието на междуправителствената руско-турска комисия за търговско-икономическо сътрудничество, която ще се проведе от 10 до 12 октомври, съобщи руският енергиен министър Александър Новак в интервю за турския вестник "Хюриет". "Проектът за междуправителствено споразумение е готов. За взимането на решения по няколкото оставащи въпроса руската страна осъществява активни контакти с турската страна. Има шанс за подписване на споразумението", посочва той. В понеделник руският президент Владимир Путин ще посети Турция, за да участва на 23-ия Световен енергиен конгрес в Истанбул. Руският държавен глава ще говори на специална сесия на форума.

Германия планира да ограничи помощите за мигранти от ЕС

Германското правителство планира да ограничи социалните помощи за безработните мигранти от държавите - членки на ЕС. Нов законопроект, който предстои да бъде одобрен през тази седмица, предвижда живеещи в Германия безработни жители на ЕС да могат да получават финансови помощи, ако са пребивавали в страната минимум 5 години, съобщи "Дойче веле". Това означава, че например българи и румънци, които не са работили в Германия в последно време, нито пък преди години, нямат право да получават социални помощи, уточнява "Дойче веле". Гражданите на ЕС ще имат такова право едва след пет години, или както казва министърката на труда Андреа Налес, "когато пребиваването им в Германия се е затвърдило". Според данни на Федералното бюро по труда през януари 2016 г. общо 440 хил. чужденци от ЕС са получавали социални помощи в Германия, като най-много са поляците, следвани от италианци и българи.

Берлин предлага до 2030 г. в ЕС да спре регистрацията на коли на бензин и дизел

Горната камара на германския парламент (Бундесрат) предлага от 2030 г. да не се пускат в експлоатация нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели, съобщава днес германското седмично списание "Шпигел". В проектозакона се призовава Европейската комисия да преразгледа съществуващата практика на облагане с данъци и събиране на такси в автотранспорта, за да се стимулира преходът към екологично по-чист транспорт.

Според Бундесрата не по-късно от 2030 г. в целия Европейски съюз в експлоатация трябва да се пускат само автомобили, които не изхвърлят в атмосферата вредни газове. Вече регистрираните превозни средства ще могат да се ползват до тяхното постепенно бракуване при строг контрол на емисиите, които отделят.

Втори голям скандал с Тръмп

Няколко дни преди предпоследния сериозен телевизионен дебат втори голям скандал от последните дни се разрази около кандидата за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп. След като преди седмица електронното издание на New York Times написа, че през 1995 г. Доналд Тръмп е декларирал пред властите загуба от 916 млн. долара, което на практика би му дало възможност да не плаща данъци за период до 18 години, сега се появи скандален видеозапис с кандидата отпреди години, в който има оскърбителни изказвания към жените. Американските медии нарекоха това "бомба" в предизборната кампания, от която Тръмп вече можел и да не се възстанови. Републиканецът отговори първоначално с писмено изявление, в което пише: "Извинявам се, ако съм обидил някого". Кандидатът за президент на САЩ на републиканците беше принуден след писменото извинение да разпространи и видеоизявление, с което да се извини за оскърбителни изказвания за жените.

Бизнес новини

Водеща американска компания за патешки продукти открива производство в България

Американската компания за производство на продукти от патешко месо Maple Leaf Farms започва да отглежда патици в България и да развива производствена дейност в района на Севлиево. Откриването на фермата и предприятието в страната е стъпка към разширяването на фирмата към пазарите в Европа, Близкия изток и Азия. В България Maple Leaf Farms ще развива дейност през новоучреденото дружеството "Мейпъл лийф фармс Юръп", което е собственост на американската Maple Leaf International Holdings Inc. Двама от акционерите накорпорацията, Джон Тъкър и Скот Тъкър, бяха в България, за да представят лично проекта. Maple Leaf Farms произвежда над 15 млн. патици годишно. За нея работят над 1200 служители и над 100 фермери.

Пощенска банка с промоция по кредитните карти за първия месец

Пощенска банка ще осигурява 20% отстъпка от всяка покупка, направена с нейна кредитна карта до края на годината. Условието важи за нови клиенти на банката и засяга покупките, направени през първия месец от активирането на картата. Наградата се превежда по кредитната карта на потребителя в срок до 2 месеца, считано от края на едномесечния период за извършване на транзакции. Промоцията важи за картите MasterCard Standard, МаsterCard World, VISA Classic или VISA Gold. Годишната такса за обслужване на тях е съответно 45 лв., 80 лв., 45 лв., 100 лв., а минималната месечна вноска е 3% от дължимото, но поне 15 лв. "Клиентите могат да се възползват от предимствата, които им дават нашите карти, като например възможност за разсрочване на транзакции до 12-месечни вноски само с едно обаждане по телефона и дълъг гратисен период", коментират от Пощенска банка. Заявленията за нова кредитна карта могат да се подават онлайн през сайта на банката, като за тяхното разглеждане не се заплаща такса.

Unicredit може да получи по-висока цена от очакваната за Pioneer

Италианската водеща банка Unicredit може да получи повече пари от продажбата на дъщерната си компания за управление на активи Pioneer, отколкото се смяташе досега. Това съобщава Reuters, като се позовава на вътрешни източници. Френското дружество за управление на активи Amundi – европейският лидер, чийто мажоритарен дял е собственост на Societe Generale, е подало изненадващо висока оферта за над 4 млрд. евро, твърдят двама запознати с процедурата източници. Poste Italiane, която като част от консорциум също наддава за Pioneer, сега се оглежда за партньор, с който да подобри досегашната си оферта от около 3 млрд. евро. Според някои източници в надпреварата са също така австралийската инвестиционна банка Macquarie и британската финансова група Aberdeen Asset Management. Amundi не е пожелала да коментира темата, а от Unicredit също не са пожелали да дадат коментар.

Samsung Electronics очаква ръст на печалбата въпреки проблемите

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics очаква, че печалбата му за третото тримесечие е нараснала с 5.6%, надминавайки очакванията на анализаторите. Ръстът на печалбата от бизнеса с чипове и дисплеи вероятно ще успее да ограничи щетите в резултат на изтеглянето на смартфоните Galaxy Note 7, съобщава Reuters. Най-големият производител на смартфони в света заяви, че оперативната му печалба за периода юли – септември вероятно е достигнала 7.8 трлн. вона (7 млрд. долара) при очаквания от анализаторите за 7.4 трлн. вона. Преди година оперативната печалба беше 7.4 трлн. вона. Компанията няма да обяви пълния си отчет до края на октомври. Освен това не разкри детайли за това колко ще ѝ струва изтеглянето на близо 2.5 млн. телефона от пазара заради проблеми с батериите им.

Verizon настоява за 1 млрд. долара отстъпка от цената за Yahoo

Verizon Communications настоява за 1 млрд. долара отстъпка от сумата 4.8 млрд. долара, която трябва да плати, за да купи основния бизнес на Yahoo, съобщава Reuters, като се позовава на New York Post. Екипът на Yahoo, който се занимава с въпроса, се противопоставя на всякакви опити за понижаване на сумата, посочва още вестникът. Verizon и Yahoo са отказали да коментират случая.

152

трлн. долара е световният дълг на нефинансовия сектор през 2015 г. по данни на МВФ. Сумата е два пъти по-голяма от обема на световната икономика и може не само да попречи на нейното възстановяване, но и увеличава риска от нова финансова криза.

Раздаването на храните за бедни по програмата на социалното министерство е блокирано и през тази година заради обжалване на търга. Според информация на вестник "Сега" няколко фирми обжалват поръчката на Агенцията за социално подпомагане, като оспорват класирането за 11 от общо 19-те продукта, които трябва да получат бедните. Ако бъдат спазени всички процедури по обжалването, това би означавало, че за втора поредна година раздаването на храните няма да се случи в нейните рамки. И през 2015 г. около 265 хил. бедни семейства не получиха подкрепата навреме. Сумата на поръчката е малко над 48.2 млн. лв., а само раздаването на храните, за което все още се търси организация, ще струва 4.8 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    "Германия планира да ограничи помощите за мигранти от ЕС"

    Това ако беше в Англия, щяхте да им викате нацисти. А иначе е най-разумното нещо, към което би трябвало да прибегнат всички социални системи в ЕС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK