Вечерни новини: 10 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 10 октомври

Вечерни новини: 10 октомври

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще раздаде около 2 млн. лева на участниците в президентските избори и в националния референдум; Нова система за проследяване на кражбите на електроенергия е въвел ЧЕЗ; "Галчев инженеринг" ще изпълнява ремонта на НДК

4967 прочитания

Закриване на опозиционен унгарски вестник разтревожи ЕK

ЕК съобщи, че наблюдава внимателно развитието на обстановката в Унгария, след като в събота бе съобщено, че най-големият вестник на левицата "Непсабадшаг" спира да излиза. "Свободата на медиите и защитата на журналистите са в самата основа на свободното и демократично общество. Научихме новината и сме разтревожени", добави говорител на комисията. Той отказа засега да прогнозира дали срещу Будапеща може да бъдат предприети мерки заради обстановката в медиите в Унгария изобщо. "Непсабадшаг" бе закрит без предупреждение, с официалното обяснение, че търпи загуби. Журналисти обаче се съмняват, че решението е свързано с критични публикации към правителството. "Непсабадшаг" излизаше от 1956 г., като последно бе собственост на частно австрийско инвестиционно дружество. Журналисти от медията нарекоха случилото се "опит за преврат".

18%

е ръстът на нощувките за първите 6 месеца на годината спрямо предходната, показват данните на ''Евростат". "Това нарежда страната на първо място в ЕС по ръст в броя на нощувките, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, като допълва, че ръстът на туристите води и до повишаване на приходите в сектора.

Вреди за държавата за 2.205 млн. лв. е констатирала Агенцията за държавна финансова инспекция, която съобщи резултатите от проверките си за третото тримесечие на годината. Тези вреди са отчетени в рамките на 149 инспекции, като от въпросните 2.205 млн. лв. вреди са възстановени 35.7 хил. лв. Финансовите инспектори са проверили 341 процедури за обществени поръчки за 240.6 млн. лв. и са отчели 46 случая на непроведени или неоснователно проведени процедури за обществени поръчки за 9.8 млн. лв. По-голямата част от проверките - 79, са възложени по сигнали, постъпили в АДФИ, а останалите 70 са планови финансови инспекции.

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще раздаде около 2 млн. лева на участниците в президентските избори и в националния референдум на 6 ноември посредством т.нар. медийни пакети, съобщава в. "Сега". Според Изборния кодекс всяка партия, коалиция и инициативен комитет, които не получават държавна субсидия, имат право на 40 хил. лв. от хазната, с които да подсигурят финансово предизборната си агитация. За президентските избори ЦИК ще разпредели близо 700 000 лв. Тук са се класирали 6 малки и практически неизвестни партии - "Българска демократична общност", "Българска социалдемокрация - Евролевица", Балканска демократична лига, Българско национално обединение, "Движение за радикална промяна Българската пролет", "Християнсоциален съюз". Пари взимат и 10 инициативни комитета, сред които са тези на подкрепения от БСП Румен Радев, бившия премиер Пламен Орешарски и бизнесмена Николай Банев. Частичен пакет ще получат коалициите "ПП Движение 21 - ПП НДСВ" и "КАЛФИН - ПРЕЗИДЕНТ", тъй като партиите на Татяна Дончева и Ивайло Калфин получават и държавна субсидия.

Нова система за проследяване на кражбите на електроенергия е въвел ЧЕЗ. На всички свои 17 хиляди трафопоста компанията е монтирала балансови електромери, които проследяват количествата електроенергия, доставяни в трафопоста и разпределяни после до потребителите. "Чрез системата лесно ще локализираме местата, където са налице загуби на електроенергия", каза Виктор Станчев от компанията. За миналата година дружеството е установило 6458 кражби на ток, а преките разходи на компанията за локализацията на кражбите възлиза на 2.5 млн. лв.

Във Великобритания вече има повече от 35 места, за които живеещите там българи са изпълнили законовите изисквания за разкриване на секции за гласуване на президентските избори и референдума на 6 ноември. В същото време Изборният кодекс поставя таван от 35 бюра за всяка чужда държава, за разкриването на които има две изисквания - или да се намират в дипломатически и консулски представителства, или в конкретното място да има подадени 60 заявления за гласуване. За това алармираха читатели на "Дневник" в Лондон. От Централната избирателна комисия (ЦИК), чиято е последната дума за разкриването на изборни секции, също потвърдиха, че във Великобритания се очаква подобен проблем.

Пътуващите със самолет в Европа за последните 5 години са се увеличили с над 20%. Това показват данните на "Евростат", като над 918 млн. души са пътували по въздух в Европейския съюз през 2015 г., което е ръст от 4.7% спрямо година по-рано и 22% спрямо 2009 г. В България увеличението на пътниците със самолет е най-ниското спрямо 28-те страни членки. През миналата година от и до България са превозени над 7.6 милиона пътници, което е ръст от едва 1.2% спрямо 2014 г. От тях над 5.4 млн. са пътували за страни в ЕС, а над 2 млн. за страни извън ЕС. Останалите са ползвали вътрешни полети. Над половината от пътниците са преминали през летище София. Най-голямото летище в страната – "София", което в момента е в процедура по отдаване на концесия, сочат още данните на "Евростат".

До края на 2018 г. Министерството на образованието и науката предвижда въвеждането на единна електронна система, която да обединява цялата документация в училище, в това число електронни дневници и извинителни бележки. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. По повод търсенето на вариант за извиняване на отсъствията на учениците Стаматов коментира, че заедно с личните лекари искат да намерят най-приемливото решение. Наскоро образователното и здравното министерство поискаха извиняването на отсъствия да става не само с медицинска бележка, но и с амбулаторен лист, но личните лекари отхвърлят тази опция като незаконна.

Бизнес новини

"Галчев инженеринг" ще изпълнява ремонта на НДК

Фирмата победител е предложила 16 549 597 лв. без ДДС за изпълнение на поръчката, като прогнозната стойност беше 14 млн. лв. без ДДС. Въпреки това техническото предложение на "Галчев инженеринг" е получило максимален брой точки от комисията по избор на изпълнител и така фирмата е спечелила търга. На второ място е консорциум "Евро НДК", в който влизат "Евробау инженеринг", "Вамос" и "Планекс", а на трето - Обединение "Кид плюс М синтез" с участници "Кид плюс" и "М синтез". Сградата на Националния дворец на културата ще се ремонтира основно защото в нея ще се провеждат събитията в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС с начало 1 януари 2018 г.

Започна Международният панаир за малки и средни предприятия в Китай с българско участие

Деветнадесет български компании ще участват в Международния панаир за малки и средни предприятия в Китай, който ще се проведе от 10 до 13 октомври в Гуанджоу, Китай. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира участието на българските компании от различни сектори на национален щанд. Панаирът се реализира с помощта на китайското правителство, което предоставя безплатно изложбени щандове със стандартно оборудване. Българските участници са от сферата на парфюмерията, козметиката, натурален пчелен мед, сокове и безалкохолни напитки, вина, плодово-зеленчукови консерви, захарни изделия и други. CISMEF е един от най-големите панаири за малки и средни фирми в света. Вследствие участието на панаира само през миналата година са сключени сделки за над 2 млрд. евро.

Компаниите за растителна защита Certis Europe и K. & N. Efthymiadis се сливат

На пазара за разпространение и продажба на продукти за растителна защита, торове и семена ще навлезе ново съвместно предприятие между холандската Certis Europe B.V. и гръцката K. N. Efthymiadis S.A. Това става ясно от съобщението на КЗК за предстоящото сливане. Новосформираното дружество ще предлага продукти не само в България, а и в целия регион, и по-специално Румъния, Сърбия и Македония. Холандската фирма до момента има офиси в редица страни от Европейския съюз и работи директно с крайните потребители.

"Клийнтех България" стартира акселератора Climate-KIC

"Клийнтех България" официално стартира програмата си по акселератора Climate-KIC, която е най-мощната европейска предприемаческа инициатива към подпомагане на развитието на стартиращи компании с фокус чисти технологии и решения за справяне с климатичните промени. От 22 кандидата "Клийнтех България" е избрала 8 екипа, които да продължат в следващата фаза. Те са на възраст до 3 години и ще получат финансов грант до 15 хил. евро, предоставяне на офис, менторство, достъп до европейска експертиза и възможност за подкрепа при следващи етапи на развитие. Идеите ще бъдат развивани на международно ниво, а акселераторът ще работи и през идните години.

"Доместина" привлече финансиране от 1 млн. лева

Компанията за професионална помощ за дома "Доместина" завърши нов кръг на инвестиране в размер на 1 млн. лева, съобщава Investor.bg, като се позовава на съобщение от компанията. Методът на инвестиране е заем, конвертируем в дялове, а инвестициите са направени изцяло от бизнес ангели. Двама от сегашите инвеститори увеличават дела си в компанията – Вероника Пунчева, старши вицепрезидент на Metro Group, и съоснователят на Telerik Светозар Георгиев. Към инвеститорите се присъединява и съоснователят на Telerik Васил Терзиев.

От началото на тази година "Доместина" започна дейност във Варшава, а развитието ѝ там привлече Анета Михалкович. Тя напусна позицията директор "Клиентски услуги" на Google за Италия и Испания и застана начело на българската фирма в полската столица. Под ръководството на Михалкович полското звено на "Доместина"се подготвя да започне работа в още пет града в Полша.

България е първа като потенциално място за инвестиции в имоти с висока доходност

България е класирана на първо място, подходящо за инвестиции в недвижими имоти през 2017 г., ако инвеститорите търсят висока доходност. Това става ясно от доклад на консултантската Colliers за инвестиционния пазар на имоти в Европа. В групата на най-подходящите за целта попадат предимно държави от Централна и Източна Европа, макар че доста пазари в Западна Европа предлагат добра комбинация от "доходност" и зрялост, като инвеститорите, които търсят най-вече стабилност, трябва да се насочат към Германия. След България се нареждат Словакия и Литва.

Фермерите могат да подават документи за отстъпка от акциза върху горивата от 17 октомври

Фермерите ще могат да кандидатстват за отстъпка от акциза върху горивата, ползвани за селскостопанска техника, в периода между 17 и 28 октомври, съобщиха в понеделник от земеделското министерство. През тази година се въвежда нов начин за получаване на помощта - вместо досегашните ваучери, с които фирмите от бранша купуваха по-евтин газьол, вече ще се възстановяват средства за вече закупените горива. За целта кандидатите трябва да подадат заявления в общинските служби по земеделие заедно с опис и копия от фактурите за закупеното през 2015 г. гориво, обявиха още от агроминистерството. Фактурите ще се проверяват от Националната агенция за приходите.

Инспекцията по труда отчете ръст на нарушенията по заплащането по морето

Главната инспекция по труда (ГИТ) отчете увеличение на нарушенията по заплащането на труда в морските курорти през този сезон в сравнение с 2015 г. Инспекторите са извършили 1647 проверки на общо 1599 предприятия, в които работят 28 205 души. Установени са 259 нарушения, свързани със заплащането на труда. За сравнение - през миналата година установените нарушения са 144. Най-често се установява незаплащане с увеличение на положен нощен труд и за работа в почивни дни, съобщават от пресцентъра на ГИТ. Най-голям дял обаче продължават да имат нарушенията, свързани с работното време. Те са 634, почти колкото и през 2015 г. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за почивка между седмиците или работните дни, липса на документи, показващи кой работник кога се е явил на работа и съответно кога трябва да приключи денят му.

Citigroup се раздели с потребителския си бизнес в Аржентина

Citigroup се съгласи в неделя да продаде бизнеса си с потребителско финансиране в Аржентина на Banco Santander Rio за неназована сума, само ден след като се договори в Бразилия за ритейл банкирането си с Itaú Unibanco Holding, съобщава Reuters. По-рано през годината американската банка обяви плановете си да се освободи от операциите си в тези сфери в Бразилия, Аржентина и Колумбия, за да намали разходите и да увеличи печалбата си. Продажбата в Аржентина включва активи за 1.4 млрд. долара. Citi също така се съгласи да продаде бразилски активи на Itaú Unibanco Holding за 220 млн. долара, като това стана четири дни след като обяви, че ще инвестира допълнително 1 млрд. долара в мексиканската си банка Citibanamex.

Noble Group продаде енергийния си бизнес в САЩ за 1 млрд. долара

Търговецът на борсови стоки Noble Group ще продаде бизнеса си с дистрибуция на енергия в САЩ за 1.05 млрд. долара на Calpine Corp, съобщава Reuters. Сделката е част от преструктурирането на листнатата в Сингапур компания и трябва да възстанови доверието в нея след счетоводния скандал в началото на миналата година. Акциите на Noble поскъпнаха със 7% в понеделник след съобщаването на новината. "Продажбата ще намали притесненията на инвеститорите за ликвидността и състоянието на баланса на Noble", заяви Ниргунан Тиручелвам от Religare Capital Markets. От компанията очакват сделката да приключи до края на годината и това също така да доведе до намаляване на нетния й дълг, който за една година е нараснал от 3.69 млрд. на 3.92 млрд. долара.

Автор: Капитал

Закриване на опозиционен унгарски вестник разтревожи ЕK

ЕК съобщи, че наблюдава внимателно развитието на обстановката в Унгария, след като в събота бе съобщено, че най-големият вестник на левицата "Непсабадшаг" спира да излиза. "Свободата на медиите и защитата на журналистите са в самата основа на свободното и демократично общество. Научихме новината и сме разтревожени", добави говорител на комисията. Той отказа засега да прогнозира дали срещу Будапеща може да бъдат предприети мерки заради обстановката в медиите в Унгария изобщо. "Непсабадшаг" бе закрит без предупреждение, с официалното обяснение, че търпи загуби. Журналисти обаче се съмняват, че решението е свързано с критични публикации към правителството. "Непсабадшаг" излизаше от 1956 г., като последно бе собственост на частно австрийско инвестиционно дружество. Журналисти от медията нарекоха случилото се "опит за преврат".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK