Вечерни новини: 11 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 11 октомври

Най-високата кула в света

Вечерни новини: 11 октомври

Министерството на туризма ще отдаде на концесия 60 плажа по нови процедури; Екоминистерството ще финансира с до 50% безвъзмездно общински проекти за експлоатацията на находищата на минерални води; Държавен фонд "Земеделие" започва да разпределя 24 млн. лв. сред животновъдите; Австрия няма да изпраща военни в България и Сърбия за охрана на границите от мигранти; Медицинският университет в София отстрани от длъжност настоящия ректор Вихра Миланова; В Дубай започва строителство на най-високата кула в света

Гергана Михайлова
8757 прочитания

Най-високата кула в света

© Reuters


Най-високата кула в света

В Дубай започва строителство на най-високата кула в света. Тя трябва да е готова до 2020 г. и да е по-висока от досегашния рекордьор "Небесното дърво" в Токио, който е 634 метра. Засега не се съобщава колко ще струва кулата, но от върха й ще се открива 360-градусова гледка към Дубай. Там се намира и друга забележителност - най-високият небостъргач "Бурдж Халифа", който е висок 829.8 м.

755 лв. е средният осигурителен доход за август, обяви НОИ. Равнището на индикатора служи за изчисляване на размера на септемврийските пенсии.

Министерството на туризма подготвя да отдаде на концесия 60 плажа, за които ще влязат в сила нови процедури. Те дават тежест от 40% на предложените от кандидата цени за ползване на чадъри и шезлонги. Това заяви министър Николина Ангелкова пред участниците на конференцията "Прозрачност и ефективност на концесиите в България", организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Ангелкова каза още, че се въвеждат формули за определяне на цените за чадъри и шезлонги - за плажове, намиращи се в населени места под 10 хил. души население, цената ще е до 2 лв., в тези с над 10 хил. души - 3 лв., а при националните курорти - 4 лв. До момента от новите 45 договора за наем на плажове приходите са 1.1 млн. лв. Изплатени са и санкции за 100 хил. лв. На конференцията министърът каза също, че през миналата година е отчетен спад от 10% на кадрите, работещи в туристическата индустрия.

Общински проекти, свързани с експлоатацията на находищата на минерални води, ще бъдат финансирани с до 50% безвъзмездно по пилотна програма на екоминистерството. Това е съобщила министър Ивелина Василева по време на дискусия. Схемата за подпомагане на общините за ефективно използване на минералните ресурси е била разработена след анализ на трудностите, които местните власти срещат. Тя ще се администрира от Националния доверителен екофонд. Предвижда се общините да бъдат подпомогнати в изграждането и поддръжката на разпределителна и довеждаща инфраструктура на тяхна територия. Ще се стимулира и развитие на балнео- и СПА туризъм, спортни дейности, оранжерийно производство и отоплението на общински сгради с геотермална енергия.

Държавен фонд "Земеделие" започва да разпределя 24 млн. лв. сред животновъдите. В периода 11 - 21 октомври ще се приемат заявления за финансово подпомагане за отглеждане на добитък със средства на Европейския фонд за гарантиране в земеделието. Предвидената помощ е за общо 11.3 млн. лв. Отделно от това 13.1 млн. лв. ще бъдат разпределени сред кандидатите за държавна помощ de minimis.

Австрия няма да изпраща военни в България и Сърбия за охрана на границите от мигранти. Това заяви австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил пред Австрийската телеграфна агенция, цитиран от в. "Ди Пресе". Според него съществуват правни пречки за предоставянето на помощ за охрана. Освен това в България двустранните отношения по този въпрос не са в напреднал етап, който да води към удовлетворяване на такива искания.

Мнозинството в Съдийската колегия не пожела да поиска информация от главния прокурор защо две досъдебни производства срещу съдии продължават 6 и 9 години и какво става с разследването на записите на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Вместо това приеха само за сведение справка за наказателните дела срещу съдии. В справката фигурират имената на 11 магистрати. "Наказателните производства трябва да приключват по най-бързия начин не само защото се засяга авторитетът на съдията, но защото се засяга престижът на правосъдието", е заявил по време на заседанието преди гласуването Калин Калпакчиев, член на ВСС, цитиран от "Правен свят".

Медицинският университет в София отстрани от длъжност настоящия ректор Вихра Миланова. Това стана на заседание на общото събрание, за чиято легитимност има спорове. Единственият кандидат за нов ректор е бившият директор на "Майчин дом" проф. Виктор Златков. До събранието за смяната на властта в университета се стигна, след като одит на Министерството на образованието разкри злоупотреби в университета, извършени в мандата на бившия ректор Ваньо Митев. Той и близки до него кръгове инициираха свикването на общо събрание за смяната на настоящия ректор Вихра Миланова, от която се очаква да сложи край на порочните практики от предходните години. Самата Миланова оспорва легитимността на общото събрание, тъй като процедурите за насрочването му не са спазени, и възнамерява да обжалва в съда и отзоваването й.

Датският архитект урбанист Ян Геел ще консултира Столичната община в изработването на дългосрочна визия за подобряване на градската среда и гарантираното развитието на София като зелен град. Поканата към него е да подпомогне планирането в създаването на зелени и качествени публични пространства със запазване на културно-историческия облик на София. Ян Геел е консултирал развитието на пешеходна зелена зона в Копенхаген. В последните 10 години работи за подобряване на градската среда в редица големи градове, сред които Лондон, Стокхолм и Сан Франциско.

Лондон се отказа да изисква от компаниите данни за чуждестранните им служители

Британското правителство няма да изисква компаниите да публикуват информация за това колко и кои са чуждестранните им служители, съобщи BBC. "Това няма да се случи", заяви министърът на отбраната Майкъл Фалън, след като предложението беше посрещнато с остри критики от бизнеса и опозицията. "Това, което категорично изключвам, е да изискваме от компаниите да направят списък или да разкрият имената или идентичностите на чуждите си работници." Идеята присъстваше в изказване на вътрешния министър Амбър Руд на конференция на Консервативната партия миналата седмица и предизвика ожесточени дебати. Според предложението ѝ компаниите трябва да уточнят каква част от работната им ръка е съставена от чужденци. Мярката ще доведе до заклеймяване на фирмите със служители от други държави, заявиха представители на опозицията и бизнеса.

Бизнес очакванията в Германия се подобряват

Основният индекс за икономическите нагласи на германския Център за европейски икономически изследвания (ZEW) се повишава и достига до най-високото си ниво от януари, съобщава Financial Times. Оценката за актуалните икономически условия в Германия расте с 4.4 пункта до 59.5 пункта през октомври. Прогнозите на икономистите бяха за 55.5 пункта. Показателят, който следи очакванията за бъдещето в Германия, също расте над прогнозите - от 0.5 пункта през септември до 6.2 пункта през октомври, като прогнозите бяха за 4 пункта. "Подобрените икономически нагласи в Германия през октомври са сигнал за стабилната икономическа активност", казва в изявление президентът на ZEW Ахим Вамбах.

Премиерът на Люксембург призова границите на ЕС да се затворят за 24 часа

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел призова всички граници на страните в Европейския съюз (ЕС) да бъдат затворени за 24 часа. По този начин на скептично настроените европейци ще бъде даден шокиращ урок колко ценно е свободното движение на хора между страните членки. На конференция в Париж той каза, че решението на Великобритания да напусне съюза е било алармата за пробуждането на мнозина от лидерите в ЕС. Правителствата трябва да направят ревизия какво работи и какво не работи в блока, добави Бетел. "Затварянето на границите за ден ще демонстрира на хората какво е да чакаш 2 часа, за да влезеш в Италия или Испания, да има контроли навсякъде, да са блокирани всички видове размяна. Един ден. За да видят хората какво е да си извън Европа. Това, което казвам, е ужасно, но би било добре хората да го разберат", цитира думите му Bloomberg. По повод сигналите от Лондон, че правителството ще преговаря при напускането да запази част от привилегиите да принадлежи към единния пазар, но да отхвърли някои основни изисквания за това, премиерът призова за твърд отпор. "Преди да влязат, те изтъргуваха всевъзможни отстъпки, сега искат да са отвън с множество изключения. Това не е "Фейсбук", където има статус "Сложно е". Според него, ако това се позволи на британците, в Европа ще последват още референдуми за получаване на същия статут.

Бизнес новини

"Роснефт" е против замразяването на петролния добив

"Роснефт" няма да намали или замрази производството си на петрол като част от евентуално споразумение с ОПЕК, заяви Игор Сечин, най-влиятелният изпълнителен директор в петролната индустрия в Русия, цитиран от Reuters. Това показва колко трудно е за Русия да накара петролните си компании да замразят или намалят добива като част от потенциална сделка с ОПЕК, която цели да подкрепи цените на петрола. "Защо трябва ние да го правим", каза Сечин, известен с позицията си срещу ОПЕК, в Истанбул. Коментарът му беше в отговор на въпрос на агенцията дали "Роснефт", която формира 40% от общото производство на суров петрол в Русия, би ограничила собствения си добив. Сечин каза, че изпитва съмнения дали страни от ОПЕК като Иран, Саудитска Арабия и Венецуела също ще намалят производството си, тъй като според него цени от над 50 долара за барел ще направят производителите на шистов петрол в САЩ печеливши.

Сингапур отне лиценза на швейцарската банка Falcin Private Bank

Сингапур отне лиценза на поделението на швейцарската банка Falcin Private Bank заради сериозни нарушения на закона за предотвратяване на прането на пари. Това се посочва в съобщение на централната банка на страната, цитирано от ДПА. Това е втората швейцарска банка, която се закрива от сингапурските власти, след като през май същата мярка бе приложена и за BSI. С 1 млн. сингапурски долара (727 хил. долара) беше глобена местната банка DBS за открити 10 нарушения. Друга сингапурска банка беше глобена с 1.3 млн. сингапурски долара за 13 нарушения на Правилата за предотвратяване на пране на пари и финансиране на тероризма. Санкциите са наложени в резултат на разследвания на сътрудници на централната банка на финансовите потоци, принадлежащи на държавния инвестиционен фонд на Малайзия 1MDB и преминаващи през тези банки за периода от март 2013 до май 2015 г.

Най-високата кула в света

В Дубай започва строителство на най-високата кула в света. Тя трябва да е готова до 2020 г. и да е по-висока от досегашния рекордьор "Небесното дърво" в Токио, който е 634 метра. Засега не се съобщава колко ще струва кулата, но от върха й ще се открива 360-градусова гледка към Дубай. Там се намира и друга забележителност - най-високият небостъргач "Бурдж Халифа", който е висок 829.8 м.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

В шредера на популизма

В шредера на популизма

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK