Вечерни новини: 12 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 12 октомври

Германия ограничава социалните помощи за граждани на други членки на ЕС

Вечерни новини: 12 октомври

Комисията за защита на конкуренцията ще търси картел и незаконно договаряне на цени при банките и фармацията; Решение на Висшия административен съд пренареди общинските съветници в Пловдив; Акционерите на "Албена инвест холдинг" одобриха вливането в "Албена"; Офисът на "Сирма груп холдинг" в САЩ отвори врати

8016 прочитания

Германия ограничава социалните помощи за граждани на други членки на ЕС

© Reuters


Германия ограничава социалните помощи за граждани на други членки на ЕС

Германското правителство одобри закон, с който няма да се допуска граждани от други страни от ЕС, които не са работили в Германия, да кандидатстват за пълно обезщетение при безработица през първите пет години на пребиваването си в страната. Законът трябва да бъде одобрен от парламента, за да влезе в сила. Необходимостта от него възникна, след като през 2015 г. федерален съд реши, че неработещи граждани на ЕС имат право на социални помощи след 6-месечен престой в Германия. Целта на новия закон сега е да гарантира, че дошлите в Германия ще си търсят работа активно и няма да преживяват от помощи. Той ще спести и милиарди на местните власти. По данни на германското Бюро по труда, цитирани от DW, през януари 2016 общо 440 хил. чужденци от ЕС са получавали социални помощи в Германия, като най-много сред тях са поляците, следвани от италианци, българи (около 71 хил. души) и румънци.

Юлия Ненкова
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще търси картел и незаконно договаряне на цени при банките и фармацията, това стана ясно по време на заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика. Председателят на КЗК Юлия Ненкова обясни, че вече е започнало изготвянето на секторни анализи в банковата сфера и фармацевтичния сектор за доставките на едро и на дребно. КЗК ще отдели повече време на разследването, като ще прави проверки на място и ще изземва документи, които могат да водят към евентуални съгласувани практики за цени. Ненкова заяви и категорична позиция, че е установен картел при цената на горивата между 6 бензиностанции.

Четирима от кандидатите за президент и вицепрезидент са били сътрудници на Държавна сигурност, показва проверка на комисията по досиетата. Това са Велизар Енчев от партия "Движение за радикална промяна "Българската пролет", двойката Жорж Ганчев и Кольо Парамов, издигнати от пария "Християн-социален съюз", и Красимир Каракачанов от коалицията "Обединени патриоти – НФСБ, "Атака" и ВМРО". Велизар Енчев е бил щатен служител на Първо главно управление. През 1985 г. е бил назначен за разузнавач, а със заповед от декември 1989 г. е преназначен за инспектор. Кандидатът за президент Жорж Ганчев е бил сътрудник на Второ главно управление на ДС, а вицепрезидентът му Кольо Парамов - секретен сътрудник. Каракачанов е бил агент в Шесто управление.

Българска делегация, водена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, заминава за Москва, където ще преговаря с Държавната корпорация за атомна енергия на Руската федерация "Росатом" и "Атомстройекспорт" за следващите стъпки по изпълнението на решението на Международния арбитраж по казуса с АЕЦ "Белене". През юни България беше осъдена да плати 620 млн. евро за поръчано на Русия оборудване. Всеки ден просрочие увеличава сумата със 167 хил. евро лихва. Преди дни Народното събрание разреши държавна помощ за Националната електрическа компания, с която да се покрие задължението. Сега се очаква произнасяне и от Брюксел.

298.9 млн. лв. са приходите на българските хотелиери от нощувки през август. Те растат с 15.2% спрямо същия период на миналата година.

НАП и европейските служби ще обменят данни за мултинационалните компании. Това стана след промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които се въвеждат правилата на две директиви на ЕС, свързани със задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане. Промените целят засилване на противодействието на данъчните измами, укриването на данъци и агресивното данъчно планиране, се посочва в мотивите към тях. Обект на промените са местните клонове на международни компаниите с приходи над 1.466 млрд. лв. за съответната данъчна година. Когато крайното предприятие майка не е местно лице за данъчни цели на България, отчет по държави се подава от заместващо предприятие майка или съставно предприятие на групата, което отговаря на определени условия.

Нови 66 центъра за подкрепа на деца и родители ще бъдат изградени до 2019 г., предвижда новият план за деинституционализацията на грижата за деца. Планът беше одобрен от правителството днес и според него ще бъдат разкрити нови 150 социални услуги за над 7 хил. потребители. 6200 деца, родители и хора, които се грижат за деца, ще могат да получат социални, здравни, консултативни и други услуги в новите центрове. Предвидени са и действия за осигуряване на грижа в семейна среда за деца в риск, които не се отглеждат от биологичните си родители. Финансирането на мерките по плана за деинституционализация ще е по линия на оперативните програми "Развитие на човешките ресурси", "Региони в растеж" и "Наука, образование и интелигентен растеж" и от националния бюджет.

Решение на Висшия административен съд (ВАС) пренареди общинските съветници в Пловдив. "Коалиция за Славчо Атанасов: Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО" остава с едно място по-малко, а още един мандат съдът дава на коалиция "Кауза Пловдив". Преразпределението се налага заради неправилно отчетения брой недействителни бюлетини. При повторното преброяване сред недействителните бюлетини са намерени 124 действителни гласа за "Кауза Пловдив". Така съветниците в групата на местната коалиция стават 4-ма за сметка на Патриотичния фронт, който досега имаше деветима представители в общинския съвет. ВАС потвърди по-рано издаденото решението на Административния съд в Пловдив, който обяви за недействителен обявения от Общинската избирателна комисия избор за последния разпределен мандат по остатък за общински съветници.

Бизнес новини

Акционерите на "Албена инвест холдинг" одобриха вливането в "Албена"

Това стана на провелото се на 11 октомври извънредно общо събрание на акционерите. В резултат на това цялото имущество на преобразуващото се дружество "Албена инвест холдинг" АД преминава към приемащото дружество "Албена" АД, което става правоприемник. "Албена инвест холдинг" АД се прекратява без ликвидация, става ясно от съобщение на двете дружества до БФБ - София. На 4 август КФН одобри вливането. Справедливата стойност на всяка акция в обращение на "Албена" за целите на вливането е определена на 64.92 лева, а на "Албена инвест - холдинг" - на 11.22 лева. При това положение една акция на "Албена инвест - холдинг" се заменя за 0.1728 бр. акции в "Албена", но пък закръгляването е само нагоре към цяла акция.

В Асеновград отвори първият франчайз обект на Aladin Foods

Aladin Foods отвори първия си франчайз обект за бързо хранене след стартирането на франчайз програмата на компанията през февруари 2016 г., съобщиха оттам. За изграждането и оборудването на обекта, който се намира в центъра на Асеновград, франчайз партньорът е вложил над 150 хил. лв. Размерът на първоначалната инвестиция в един франчайз обект се определя от големината му и от разнообразието от предлаганите продукти. Според категоризацията на Aladin Foods обектът в Асеновград е среден формат и осигурява 14 работни места. Собственик на франчайз обекта в Асеновград е Веско Димитров. За периода от 2010 г. до 2014 г. Aladin Foods е увеличила годишния си оборот повече от пет пъти. Само за миналата година реализираният оборот е над 30 млн. лева, сочи счетоводната справка на дружеството, се казва в съобщение на компанията.

Офисът на "Сирма груп холдинг" в САЩ отвори врати

Това се случва година след излизането ѝ на борсата, в което набра 11.55 млн. лв. Чрез новия офис ще бъдат насърчавани продажбите на групата в САЩ. "Ние не напускаме българския пазар", коментира главният изпълнителен директор на холдинга Цветан Алексиев. "Ние само насочваме търговските си усилия от пазар с годишен капацитет от около 1 млрд. долара към пазар с годишен обем от над 1 трлн. Пазарът на IT в САЩ има характеристики, които напълно отговарят на специализацията на дружествата в "Сирма" - разработка на софтуер и ИТ услуги", заявява още той в съобщение на групата. В нея влизат "Онтотекст", "Сирма ентерпрайз системс", "Енг вю" и "Сирма солюшънс". Оперативен изпълнителен директор на компанията в САЩ е Явор Джонев, който ще си партнира с американски екип.

UBS се насочва към имотния пазар в Бразилия

Швейцарската банка UBS Group подписа партньорство с бразилската консултантска компания Real Estate Capital (REC), съобщава Reuters. Банката желае да се възползва от нарастващото търсене от институционални инвеститори, които се интересуват от възможностите на имотния пазар в Бразилия. Джойнт венчърът ще се фокусира върху градовете Рио де Жанейро и Сао Пауло чрез бизнеса на UBS Global Real Estate.

"Продължаваме да виждаме, че интересът на институционалните инвеститори към алтернативни активи се засилва в световен мащаб. Идентифицираме силно търсене на инвестиционни имоти в Бразилия и затова разширяваме капацитета на звеното ни за имоти, за да отговорим на нуждите на нашите клиенти", коментира Улрих Кьорнер, президент на UBS Asset Management, в изявление.

Яндекс разширява бизнеса си в Унгария

Най-голямата руска онлайн търсачка Яндекс разширява бизнеса си в Унгария с приложение, което ще помага на потребителите да се ориентират по-лесно в системата за градски транспорт в Будапеща, съобщава Bloomberg.Yandex. Transport използва GPS, за да следи автобуси, влакове и фериботи в реално време, като преценява по кое време ще пристигнат, се казва в съобщение на компанията. Мобилното приложение се ползва от 2.9 млн. клиенти месечно в Русия и в бившите съветски републики от 2014 г. насам. Яндекс, която изпреварва Google по дял на руския пазар на търсачки, се опитва да се насочи към нови страни и мобилни услуги, за да продължи растежа си.

Германия ограничава социалните помощи за граждани на други членки на ЕС

Германското правителство одобри закон, с който няма да се допуска граждани от други страни от ЕС, които не са работили в Германия, да кандидатстват за пълно обезщетение при безработица през първите пет години на пребиваването си в страната. Законът трябва да бъде одобрен от парламента, за да влезе в сила. Необходимостта от него възникна, след като през 2015 г. федерален съд реши, че неработещи граждани на ЕС имат право на социални помощи след 6-месечен престой в Германия. Целта на новия закон сега е да гарантира, че дошлите в Германия ще си търсят работа активно и няма да преживяват от помощи. Той ще спести и милиарди на местните власти. По данни на германското Бюро по труда, цитирани от DW, през януари 2016 общо 440 хил. чужденци от ЕС са получавали социални помощи в Германия, като най-много сред тях са поляците, следвани от италианци, българи (около 71 хил. души) и румънци.

Юлия Ненкова
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK