Вечерни новини: 13 октомври

Цветан Василев е готов да даде показания пред прокуратурата; Парламентът ще заседава извънредно на 14 октомври; Рекордно висок е броят на подадените заявления за гласуване на българи в чужбина

Гутериш е назначен за генерален секретар на ООН

Португалецът Антонио Гутериш получи в четвъртък одобрението на Общото събрание на ООН да стане следващият генерален секретар на световната организация. Представителите на 193 страни членки приеха предложението на Съвета за сигурност 67-годишният дългогодишен ръководител на Върховния комисариат на ООН за бежанците да наследи 72-годишния южнокореец Бан Ки Мун от 1 януари 2017 г. Бившият португалски премиер бе първи във всички гласувания, а още при първия вот с цветни бюлетини, показващ какви са позициите на петте страни с право на вето в Съвета за сигурност, той не получи нито едно предупреждение за несъгласие и бе обявен за победител. Тепърва ще се следи как ще сглоби администрацията си Гутериш, тъй като се смята, че по този начин ще си проличи и дали е приел да направи кадрови отстъпки срещу подкрепа от определени държави.

Мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев е готов да даде показания пред прокуратурата чрез видеовръзка или чрез български прокурори в Белград за твърденията си, изложени в интервюто пред проекта "КТБ - какво се случи" и "Капитал". Това съобщи bTV в четвъртък. Седмица след публикуването на интервюто говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова вече обяви, че не са налице данни държавното обвинение да се самосезира и твърденията на банкера няма да бъдат проверявани.

Парламентът ще заседава извънредно на 14 октомври, след като ден по-рано депутатите изненадващо се саморазпуснаха предизборно до 9 ноември. Заседанието е свикано от Димитър Главчев, и.д. председател на парламента на мястото на Цецка Цачева, която е кандидат-президент на ГЕРБ. За извънредното свикване бяха събрани 51 подписа от БСП и ДПС в сряда. В дневния ред е отмяната на извънредната почивка, споразумението за икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС и парламентарен контрол.

Ако депутатите от ГЕРБ и останалите партии, подкрепящи правителството, обаче не са в пленарната зала, пак няма да се събере достатъчен кворум за провеждане на заседанието. От опозицията планират при такъв случай отново да съберат подписи за извънредно заседание.

Бившият ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев е призован да се яви на 14 октомври в Софийската градска прокуратура, за да получи обвинение от прокуратурата за сключени явно неизгодни сделки, които са нанесли значителни вреди на университета. Това съобщи за "Дневник" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Предвиденото в закона наказание за това престъпление - квалифицирано при особено тежки случаи, е от три до десет години затвор. В края на септември прокуратурата започна разследване срещу Митев след извършен от Министерството на образованието и науката одит за дейността на университета и сигнал на министъра на образованието Меглена Кунева.

Рекордно висок е броят на подадените заявления за гласуване на българи в чужбина, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Потвърдените заявления на страницата на ЦИК са 34 090, съобщи друг от говорителите на ЦИК - Александър Андреев. Най-много са подадени за Великобритания - 7106, следвана от Турция, Германия и САЩ. "Можем да очакваме рекордна за президентски избори активност на българските избиратели. Другото любопитно нещо е, че западноевропейска страна като Великобритания е мястото, откъдето пристигат най-много заявления. Това също за пръв път се случва", заяви Томов. В други години около 2/3 от заявленията са идвали от Турция. Томов отбеляза, че обикновено гласуват няколко пъти повече от подалите заявления и той очаква все по-голям интерес към изборите от българите в чужбина.

2 млн. евро откупи на киберпирати са платили за година български фирми, за да си върнат контрола над хакнати и заключени бази с техни данни. Това съобщи специалистът по дигитална и фискална сигурност Валентин Генев по време на форум "Киберсигурност", цитиран от информационни агенции

Конституционният съд отмени премахването на давността за преследването на престъпленията, извършени по време на комунизма. Решението е взето в четвъртък с 11 на 1 гласа, като "против" е бил Филип Димитров, съобщи "Правен свят". Мотивите на решението ще бъдат публикувани в петък. Измененията в НК бяха внесени от ГЕРБ и Реформаторския блок в края на септември миналата година. Те са само със символично значение, тъй като се обезсмислят от други разпоредби на Наказателния кодекс. Въпреки това главният прокурор Сотир Цацаров през декември миналата година реши да сезира Конституционния съд с искане разпоредбите да бъдат отменени.

Върховният административен съд отхвърли жалбата на инициативния комитет, който издигна Светослав Витков ("Глас народен") и Иван Велков ("Зелените") за кандидати за президент и вицепрезидент срещу решение на ЦИК за отстраняването им от президентската надпревара. Това заявиха за "Дневник" от пресцентъра на съда. ЦИК отказа регистрация на двойката, тъй като проверката на подписките им от ГРАО показала, че не са събрали необходимите 2500 подписа.

Израел покани турски фирми в енергетиката си

Израел и Турция направиха още една крачка към нормализиране на отношенията си, като в четвъртък гостуващият министър на енергетиката Ювал Стейниц покани турски компании в израелския енергиен сектор. На срещата в Истанбул с турския си колега Берат Алкайрак стана дума специално за достъпа до проучвания и добив на природен газ, както и за възможността да бъде построен газопровод от Израел до Турция. Подробните разговори ще започнат през следващите няколко месеца. Стейниц посочи, че досега са открити около 900 млрд. куб.м природен газ - много повече, отколкото страната му може да използва - и "износът към наши съседи в района или Европа през различни тръбопроводи е много важен, включително по тръба, свързваща газовите полета с Турция и Европа". През следващите 7 до 10 дни двете страни ще си разменят посланици - първото завръщане на отношенията на това равнище от инцидента с турски ферибот през 2010 г. насам, твърди турската страна. Израелски източници на Reuters казват, че още не е определен техният посланик и пристигането му в Анкара ще стане по-скоро към края на годината.

ЕС обжалва решението на СТО за субсидиите на Airbus

Европейският съюз започна обжалване на решението на комисия на Световната търговска организация от септември, в което се твърди, че съюзът не е спрял отпускането на милиарди евро субсидии за авиационния концерт Airbus. Докладът от 574 страници бе по повод продължаващ вече 12 години спор със САЩ, който се превърна в най-големия търговски конфликт от този тип. Великобритания, Франция, Германия и Испания - и четирите страни са акционери в Airbus - бяха обвинени, че са приложили само 2 от 36 препоръчани мерки. ЕС не приема няколко заключения за оценките на предполагаемите щети, които субсидиите са причинили на конкурента Boeing. Оспорват се и изчисленията на американците, че става дума за 22 млрд. долара субсидии.

Бизнес новини

Оборотът на борсата е паднал наполовина през септември

Оборотът на Българската фондова борса през септември намалява наполовина (-49.72%) спрямо предходния месец, показва месечната статистика на БФБ за търговията на основния пазар, цитиран от investor.bg. Въпреки това в сравнение със септември миналата година изтъргуваният обем е двойно по-голям, като отчита ръст от 53.54%. През месеца всички индекси записаха ръстове. Най-голямо бе повишението при SOFIX с ръст от 8.59% спрямо август и покачване от 14.07% спрямо септември 2015 г. Добрите данни се дължат основно на по-високия интерес към дружествата от индекса и към стартиралия в края на месеца борсово търгуван фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, посочват от БФБ.

"BILLA България" откри своя 40-ти магазин в София

"BILLA България" откри своя 40-ти магазин в София. Новооткритият обект се намира в жк "Мусагеница", на ул. "Полк. Георги Янков" 17, съобщиха от пиар агенцията на веригата. Обектът ще предложи на жителите на район "Студентски" свежи салати, приготвени на място, млечни продукти, произведени и сертифицирани по Българския държавен стандарт, плодове и зеленчуци от български производители като част от инициативата "Градините на BILLA", месо и деликатеси, месни и безмесни грил специалитети, приготвени на място, топъл хляб. Към момента компанията разполага със 108 магазина в България: 40 в София, 8 във Варна, 5 в Пловдив, 4 в Русе, 6 в Стара Загора, 6 в Бургас и по един в почти всички по-големи и средноголеми градове.

eMAG очаква двойно повече продадени продукти през Marketplace платформата си през тази година

Платформата eMAG Marketplace смята, че броят на продадените продукти от маркетплейс търговците ще се удвои до края на тази година. Платформата е регистрирала 133 000 доставени продукта през 2015 г. и изчисленията сочат, че до края на 2016 г. тази бройка ще достигне 270 000. Това стана ясно на конференция, на която от еMAG представиха платформата пред сегашните си и пред потенциални партньори, съобщава "Регал". Средномесечните визити на маркетплейс продуктите засега са 1.5 млн., като очакваните резултати са да достигнат 2 млн. за следващите шест месеца. През 2016 г. платформата eMAG Marketplace е генерирала 35% от всички поръчки при 24% през 2015 г. В стойност делът на поръчките се очаква да бъде 26% при 17% година по-рано.

Изпълнителният директор на Wells Fargo напуска заради проблема с фиктивните банкови сметки

Шефът на американската банка Wells Fargo обяви, че напуска поста си броени седмици след като банката беше глобена за откриването на милиони влогове от името на нейни клиенти без тяхно знание или разрешение, предаде ДПА. Джон Стъмпф (на снимката), председател на управителния съвет и изпълнителен директор на банката, е уведомил съвета, че напуска, считано от днес, съобщи банката в изявление. През септември Wells Fargo беше глобена със 185 млн. долара от регулаторите в САЩ след избухването на скандала с влоговете. Клиентските сметки били открити от служители на банката, които били под натиск да увеличат продажбите. За тези действия бяха уволнени над 5000. Отделно от глобата на банката беше наредено да изплати 5 млн. долара на засегнати клиенти. На мястото на 63-годишния Стъмпф управителният съвет е избрал Тим Слоун.

Пазарът на жилища във Великобритания се е подобрил през септември

Пазарът на жилища във Великобритания се засилва през септември след шока от Brexit, съобщава Bloomberg. Индексът на цените на имотите на Royal Institution of Chartered Surveyors се е увеличил до 17 пункта спрямо 13 пункта през август. Все повече брокери на имоти на Острова съобщават за възстановяване на ръстовете на цените на жилищата. Същевременно цените в централен Лондон, където са и най-скъпите имоти в страната, продължават да се понижават. Пазарът на жилища във Великобритания премина през тежко полугодие заради серията данъчни промени, въведени от правителството, и референдума за членството на страната в Европейския съюз.

Централната банка на Южна Корея понижи прогнозата си за растежа заради проблемите на Samsung

Централната банка на Южна Корея понижи прогнозата за растежа на икономиката на страната догодина с 0.1 процентни пункта до 2.8%, съобщи AFP. При прогнозата е взета предвид ситуацията с изтеглянето на смартфоните Galaxy Note 7 на технологичния концерн Samsung. Компанията, която осигурява с бизнеса си около 17% от южнокорейския брутен вътрешен продукт, обяви във вторник, че прекратява производството на водещия си модел заради дефект, който може да предизвика запалване на устройството. Тя съобщи, че изпраща огнеупорни опаковки и ръкавици на клиентите си, които са купили онлайн смартфони Galaxy Note 7, за да могат безопасно да върнат устройствата на производителя, съобщава Reuters.

"Устройство с литиево-йонна батерия, обхванато от изтегляне, трябва да бъде транспортирано според правителствените наредби и тези специални кутии се изискват от правителствените наредби", се посочва в изявление на компанията.

Чужди инвеститори съдят Toshiba заради счетоводния скандал

Toshiba обяви, че група инвеститори съди компанията за 16.7 млрд. йени (162.3 млн. долара) заради щетите, нанесени от фалшивите данни за печалбата ѝ. Това е най-големият иск за обезщетение, свързано със счетоводния скандал досега, съобщава Reuters. Компанията обяви, че 45 предимно чуждестранни институционални инвеститора са завели дело в Токио. Досега срещу компанията се водят 15 други дела за общо 15.3 млрд. йени компенсации за щети, нанесени от счетоводния скандал за 1.3 млрд. долара миналата година, посочват от Toshiba. Миналата година японската компания призна, че е завишавала печалбата си от 2008 г. насам.

Amazon ще наеме 120 000 временни служители заради празниците

Компанията Amazon.com съобщи в четвъртък, че ще наеме повече от 120 хиляди временни служители в САЩ заради вълната от покупки около Коледа и Нова година. Те ще работят в центровете за изпълнение на поръчки, сортировъчните бази и сайтовете за обслужване на клиенти. Миналата година след края на празниците повече от 14 000 работници получиха постоянни договори и компанията очаква тази година броят им да се увеличи, се казва в официалното съобщение. Конкурентите този път действат по-предпазливо. Macy's, която оперира едноименната верига и магазините Bloomingdale's, обяви през септември, че ще наеме 83 000 временни работници преди празниците, което е намаление с 2%.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата