Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Без конкретни отговори за фонда за лечение на деца; Цацаров се опита да ограничи правото на изразяване на критиците си; България е изложена на силен риск от руско влияние; Осем кандидата за най-скъпата част от"Хемус"

5937 прочитания

© Цветелина Белутова


Без конкретни отговори за фонда за лечение на деца

Фотограф: Цветелина Белутова

Каква е причината за зачестилите сигнали за проблеми във Фонда за лечение на деца и как те ще бъдат решени – отговор на този въпрос се чакаше от изслушването на здравния министър Петър Москов в четвъртък пред парламентарната комисия по здравеопазване. Конкретни отговори обаче по сигналите за забавено разглеждане на документи, административни пропуски, подменени решения от гласуванията на молбите за финансиране на децата и откази за изпращане за лечение в чужбина не бяха дадени.

В изложението си пред депутатите Москов изреди някои от приетите промени в правилника на фонда, намекна за нарушения на предишното ръководство, отхвърли твърденията за подменени решения и завърши с това, че във фонда има много натрупано напрежение, но въпреки това той работи. Повечето от депутатите му благодариха за работата по фонда.

Цацаров се опита да ограничи правото на изразяване на критиците си

"Абсолютно недопустимо е член на ВСС да публикува статия в списание, за което е абсолютно известно, че се издава от подсъдим, в случая Огнян Донев. Това е лош сигнал спрямо прокурора и добър сигнал спрямо подсъдимия." С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров се опита да мотивира "спешното" си предложение, включено в дневния ред на ВСС в четвъртък, с което се препоръчва "на членовете на ВСС да се въздържат от изяви в медии, за които е известно, че се издават от обвиняеми или подсъдими лица". Поводът е текст, който най-активният член на опозицията в съвета - Калин Калпакчиев, е написал за списание "Клуб Z" преди два месеца. Издателят Огнян Донев е подсъдим за данъчни престъпления.

След скандал в съвета Цацаров оттегли предложението си с обяснение, че то е постигнало целта си - дебатът е станал. "Предложението на главния прокурор нарушава две основни човешки права, гарантирани от конституцията и международните договори, по които България е страна - презумпцията за невиновност и свободата на всеки да изразява мнението си", реагираха с позиция от Асоциацията на Европейските журналисти в България. "Случилото се може да бъде възприето като сигнал към хилядите редови магистрати да внимават с кои медии контактуват и да избягват тези, които критикуват ръководството на прокуратурата. Считаме, че подобна индиректна цензура е недопустима в една демократична държава, още повече когато идва от високопоставен представител на публичната власт", завършва становището им.

На същото заседание Цацаров даде да се разбере, че прокуратурата няма да се занимава с твърденията на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, изнесени в интервю за сайта ktbfiles, нито със записите на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Въпросът беше поставен от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, според когото задължително трябва да се извършва проверка на подобни твърдения. Повдигането на темата предизвика вълна от нападки срещу Панов в медиите, обгрижващи интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

България е изложена на силен риск от руско влияние

Руското икономическо влияние в България е толкова силно, "че страната е изложена на силен риск цялата й държавна машина да бъде завладяна от проруски сили". Това се посочва в доклад на Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон и българския Център за изследване на демокрацията, публикуван в четвъртък. Според документа руското икономическо влияние в България се равнява на около 22% от брутния й вътрешен продукт между 2005 и 2014 г. То се осъществява чрез партии, бизнесмени и държавни служители. Като най-близкия съюзник на Кремъл в България е определена "Атака", но "най-важната проруска група си остава БСП". Припомня се и че ДПС и АБВ също са подкрепяли руски политики. Според авторите на доклада с придобиването на значително влияние над българската икономика Русия използва доминиращата си позиция, за да изгради нови с корумпирани бизнесмени и олигарси. Те отделят значително място на депутата от ДПС Делян Пеевски и посочват, че той контролира бизнес империя, разпростираща се върху поне пет икономически сектора - медии и телекомуникации, енергетика, строителство, производство на цигари, отбранителна промишленост. В доклада се посочва и че "в парламента Пеевски е защитавал проруски политики като изграждането на газопровода "Южен поток" и АЕЦ "Белене".

ГЕРБ бойкотира отмяната на парламентарната ваканция

Във фарс се превърна заседанието на парламента в петък, свикано по искане на БСП и ДПС, за да се прекрати обявената два дни по-рано извънредна парламентарна ваканция от 26 октомври до 9 ноември заради президентските избори. На три пъти депутатите се събираха в пленарната зала, но кворум не се събра заради бойкота на ГЕРБ. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че започва събирането на подписи за свикване на ново извънредно заседание. Междувременно в парламента са депозирани три законопроекта за промени в Изборния кодекс, които имат отношение към предстоящите избори. Трима депутати от РБ и петима от АБВ поотделно внесоха проекти за увеличаване на броя на избирателните секции в чужбина. От РБ предлагат да няма ограничение, от АБВ - сегашният лимит от 35 да се вдигне на 55. Отделно трима депутати от РБ пък поискаха отмяна на текста, според който гласовете "Не подкрепям никого" не се включват в базата за изчисление на резултатите в президентските избори. Текстът противоречи на конституцията, сочат тримата.

Осем кандидата за най-скъпата част от"Хемус"

Търг Най-скъпата поръчка за магистрална отсечка с прогнозна стойност 133 млн. лв. без ДДС - тази за продължението на "Хемус" към Търговище, предизвика умерен интерес. Кандидатите са осем, основно големи местни строители и малко италианско и испанско участие за цвят. Любопитен детайл е, че по-евтината част от "Хемус" - 80 млн. лв. за 10 км до Боаза, привлече 11 оферти. А скъпият тунел "Железница" на "Струма" - цели 17. Краткото обяснение за слабото участие е, че в района има малко кариери и те дават предимство на шепа кандидати и че вече традиционно чуждестранният интерес е убит, защото всички търгове се печелят от местни строители.

Португалската BA Vidro купува "Дружба стъкларски заводи"

Фотограф: Красимир Юскеселиев

Вторият по големина производител на стъкло в страната "Дружба стъкларски заводи", който е собственост на гръцката група Yioula, ще бъде придобит от португалската компания BA Vidro. За продажбата беше съобщено през борсово уведомление, но без да се посочва каква част от предприятието ще мине под контрола на новия собственик. Сделката трябва да приключи до края на годината. "Дружба стъкларски заводи" има оборот от над 220 млн. лв. през 2015 г. и е разпределила 16 млн. лв. от миналогодишната и стари печалби.

ББР минава към ведомството на Лукарски

Решение Българската банка за развитие (ББР), която досега беше под шапката на финансовото министерство, преминава под контрола на икономическото. Това гласуваха депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика, които приеха на първо четене законопроекта, с който да се извърши решеното от правителството прехвърляне. Заседанието им протече без дискусия какъв би бил икономическият ефект от промяната и без да се даде отговор на въпроса защо към нея се пристъпва точно сега. От 2014 г. банката се превърна и в спасителен клон за фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, като "Водстрой 98", които около краха на КТБ се рефинансираха там.

"Доместина" привлече 1 млн. лв. от инвеститори

Компанията за професионално почистване "Доместина" е привлякла нова инвестиция от 1 млн. лв. Средствата са осигурени от бизнес ангели, сред които са настоящи инвеститори като старши вицепрезидента на Metro Group Вероника Пунчева и съоснователя на "Телерик" Светозар Георгиев. Като нов инвеститор влиза друг от създателите на "Телерик" - Васил Терзиев. Срещу вложението си те ще получат възможността да конвертират дяловете си в бъдещ момент. Привлеченото финансиране "Доместина" ще насочи към разрастване на пазара в Полша, където стъпи преди седем месеца и вече зае водещо място в столицата.

Промените в данъчните закони минаха на първо четене в комисия

Фотограф: Цветелина Белутова

Една от най-спорните поправки в данъчните закони за следващата година - задължението да се подават данъчни декларации на починали роднини, влиза в парламента с лека корекция. Ако наследниците не подадат документи, няма да бъдат глобявани, но данъчните може да издадат акт за установяване на задължението. В този случай роднините ще трябва да решат дали да платят дължимото, или да обжалват в 14-дневен срок. Данъчните пък ще могат да започнат и ревизия. Другият спорен момент е свързан със Закона за ДДС, който урежда кога се дължи косвеният данък при договор за финансов лизинг.

"Албена" инвестира 30 млн. лв. в хотелите си

През 2017 г. "Албена" ще инвестира около 30 мнл. лв. в ремонт и строителство на нови хотели, стана ясно от изказвания пред регионални медии на главния изпълнителен директор Красимир Станев. Финансирането е със собствени средства на дружеството. Една голяма част от него ще бъде насочена към новия петзвезден хотел "Парадайз блу", който ще бъде построен на мястото на "Доростол" и "Камелия". Хотел "Гергана" ще бъде разширен, ще започне и реконструкцията на централния базар в Албена, където ще се изградят петзвездни студиа, предвижда се пълна реконструкция на хотелите "Елица" и "Арабела бийч".

Китайският износ е намалял с 10%

Китайският износ е намалял с 10% през септември в сравнение със същия месец на миналата година, като данните се оказаха далеч под очакванията на анализаторите. Вносът за миналия месец се е понижил с 1.9% след ръста от 1.5% през август и като цяло търговският излишък се е свил до 41.99 млрд. долара. Това е поредно влошаване на китайския експорт, но не е ясно дали ще доведе до забавяне на икономиката на страната. За деветте месеца износът на втората най-голяма икономика в света се е свил със 7.5%, а вносът – с 8.2%. Пазарите реагираха, като азиатските индекси останаха на триседмично дъно. Спадът на износа може да доведе до допълнително обезценяване на юана и дефлация в съседните държави. Китайската валута е на 6-годишно дъно спрямо долара. Освен това влошаването на вноса е проблем пред усилията на китайските власти да преориентират икономиката към растеж, базиран на растящо вътрешното потребление.

Русия и Турция подписаха споразумение за "Турски поток"

Турция и Русия подписаха в понеделник споразумение за строежа на газопровода "Турски поток". По него ще се пренася руски природен газ до Турция и Европа и ще бъде построен по дъното на Черно море до края на 2019 г. Като част от сделката Турция ще получи отстъпка от цената на природния газ, като точният й размер все още не е ясен. Проектът е на стойност 11.4 млрд. евро, а общият капацитет на двете договорени тръби ще е около 32 млрд. куб.м годишно. Морските участъци и на двете тръби ще бъдат изцяло собственост на "Газпром". Сухопътният участък на първата тръба (с газ за турския пазар) ще принадлежи на турската газова компания Botas, а на втората ще бъде споделена собственост на Botas и "Газпром". Съдбата на втората тръба все още не е много сигурна, тъй като ще зависи и от ЕС. "Обръщам внимание, че по този начин се движим към реализиране плановете на президента на Турция за създаване в страната на голям енергиен хъб", заяви руският президент Владимир Путин. Идеята за енергиен хъб става все по-реалистична, след като Путин и турският президент Ердоган се договориха още за ускоряване на проекта за построяване от Русия в Турция на атомната електроцентрала "Аккую". На срещата си в Истанбул Путин и Ердоган са обсъждали още необходимостта от хуманитарна помощ за Алепо. Москва обяви, че ще премахне ограниченията върху вноса на цитрусови и костилкови плодове от Турция.

Почина кралят на Тайланд

Източник: Reuters

Хиляди тайландци излязоха по улиците на Банкок, за да отдадат последна почит на крал Пумипон Адулядет. Най-дълго управлявалият монарх в света почина в четвъртък на 88-годишна възраст, което доведе до публични прояви на скръб. Правителството обяви едногодишен период на траур. Принц Маха Ваджиралонгкорн е определен за наследник на трона, но е поискал отсрочка в процеса на поемане на властта. Кралят бе уважаван в Тайланд и мнозина смятаха, че им полубожествен произход. Той си спечели симпатиите заради благотворителната си дейност и усилията да помогне на бедните селяни, включително чрез проекти за развитие на земеделието. Възприеман бе като стабилизираща фигура в една страна, която често е разтърсвана от политическа несигурност. Според критиците му обаче той е приемал поемането на властта от военните и невинаги е говорил срещу нарушенията на човешките права.

Боб Дилън получи Нобеловата награда за литература

Носителят на Нобеловата награда за литература тази година е американският певец Боб Дилън. Той е първият автор на песни, който получава престижното отличие. Признанието за 75-годишния рок музикант е за това, че "е създал нов поетичен изказ в богатата американска песенна традиция". Дилън е първият американец, който печели наградата от 1993 г., когато тя е присъдена на Тони Морисън и романа й "Възлюбена". Изборът му изненада анализатори и букмейкъри, чиито фаворити за наградата бяха кенийският писател Нгуги Ва Тхионго, Харуки Мураками и Филип Рот. Британската BBC отбелязва, че Боб Дилън отдавна е спряган за потенциален лауреат. Изненадата е защото Шведската академия дава наградата на жанр като фолк-рок музиката. Постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус посочва, че Дилън е избран, защото е "велик поет в англоезичната традиция". Според нея изборът на лауреата е бил с голямо единодушие. Тази награда издига текстовете на песни до ново равнище редом с литературата, поезията и драматургията.

Сделки и проекти

Близката до "Химимпорт" компания "Уеб финанс холдинг" до дни може да придобие един от по-малките играчи на лизинговия пазар – "БМ лизинг", след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката. Това ще е трето дружество от сектора в портфейла на групата за годината. Сделката е за 100% от капитала, като цената й не се посочва. Продавачи са инвестиционният фонд Balkan Accession Fund, който държи 70.5% от акциите, и регистрираната на Британските Вирджински острови "БМ лизинг инкорпорейтид".

"Клийнтех България" официално започна програмата си по акселератора Climate-KIC, която е европейска предприемаческа инициатива за подпомагане на развитието на стартиращи компании с фокус чисти технологии и решения за справяне с климатичните промени. От 22 кандидата "Клийнтех България" е избрала 8 екипа, които да продължат в следващата фаза. Проектите съществуват от максимум 3 години и ще получат финансов грант до 15 хил. евро, предоставяне на офис, менторство, достъп до европейска експертиза и възможност за подкрепа при следващи етапи на развитие.

Havas Media Group, подразделение на испанския комуникационен холдинг Havas, придоби мажоритарен дял от "Havas Group България" в размер на 51%. Така компанията навлиза директно на местния пазар, след като досега работеше чрез франчайзингови договори с агенциите Havas Worldwide, Havas Media и Havas PR, които са основна собственост на Стефан Дьолае. В четвъртък стана ясно, че международният холдинг е решил да инвестира и директно в новата българска компания.

Без конкретни отговори за фонда за лечение на деца

Фотограф: Цветелина Белутова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK