Вечерни новини: 18 октомври

Проверен ли е произходът на средствата за покупката на Дипломатическия клуб "Бояна", питат депутатите Методи Андреев, Мартин Димитров и Петър Славов; ЦИК припомня, че изисква обявяването на възложителя при провеждане на социологически проучвания за президентските избори; Родният дом на Хитлер ще бъде разрушен

Родният дом на Хитлер ще бъде разрушен
Родният дом на Хитлер ще бъде разрушен    ©  DOMINIC EBENBICHLER
Родният дом на Хитлер ще бъде разрушен
Родният дом на Хитлер ще бъде разрушен    ©  DOMINIC EBENBICHLER

Родният дом на Хитлер ще бъде разрушен

Къщата, където е роден Адолф Хитлер, в Браунау на Ин, Австрия ще бъде съборена. Така ще бъде сложен край на продължила с години съдебна битка за съдбата ѝ. На мястото, използвано преди за неонацистки поклонения, ще бъде издигната новата сграда, която ще бъде използвана за благотворителни или административни нужди. От години къщата е предмет на спорове между собственичката Герлинде Помер и правителството, което през 1972 г. наема имота, за да го предпази от злоупотреби. Хитлер е роден на 20 април 1889 г. в стая на последния етаж на дома в Северна Австрия. По време на нацисткото управление мястото е привличало множество туристи, а когато нацистите започват да губят властта през 1944 г., къщата е затворена.

Проверен ли е произходът на средствата за покупката на Дипломатическия клуб "Бояна". Това питат депутатите Методи Андреев (ГЕРБ), Мартин Димитров и Петър Славов (РБ). Въпросите са зададени към вицепремиера, наблюдаващ икономиката, Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов, се вижда от сайта на Народното събрание. Във вторник надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобрил сделката за продажба на дипломатическия клуб, който е част от забраненото за раздържавяване държавно дружество "Адис". Клубът бе купен срещу 8.5 млн. лв. от фирма, регистрирана преди по-малко от година от трима млади старозагорци с капитал 3 лв. Тримата депутати вече питаха Дончев дали това не е нарушение. В края на септември той им отговори, че от правна гледна точка процедурата е чиста, защото имотът не е включен в приложение, което се отнася към обособените части, които могат или не могат да бъдат продадени. Допусна обаче, че законът трябва да бъде прецизиран.

8%

от жалбите на пациенти показват наличието на лекарска грешка. Това е показала проверка на Агенция "Медицински одит" на жалби от пациенти - най-вече за смъртни случаи, които показват наличието на лекарска грешка, пише БНР.

Над 61.7 млн. лв. ще изплати тази година Държавен фонд "Земеделие" по първия транш по схемата за Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството и за изплащане на пълния размер по схемата за Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството, съобщиха от фонда. Субсидиите ще бъдат изплатени на земеделските стопани до края на тази календарна година. Разликата от 20.7 млн. лв. до допустимия бюджет по преходната национална помощ за 2016 г. ще бъде изплатена през първите два месеца на 2017 година. Предстои одобрение от министъра на земеделието и храните на ставките за единица животно.

ЦИК припомня, че изисква обявяването на възложителя при провеждане на социологически проучвания за президентските избори. Освен това ще трябва съобщава кой го е извършил и откъде е финансирано допитването. В печатен или друг текстов материал информацията следва да се представя пълно и ясно в обособено поле на видно място и да заема не по-малко от 5 на сто от общата площ на материала. А в аудио- и аудио-визуални материали, излъчени по електронните медии, или в представяне пред публика - веднъж в началото и веднъж в края на материала или представянето. Лицата, които са впрегнати в проучването, пък вече няма да могат да разчитат на защита от търговската тайна.

Министерството на екологията напомни, че общините могат да ограничават трафика в градовете. Това става ясно в отговора на МОСВ и Изпълнителната агенция по околната среда и водите на запитването на "Дневник" какви мерки ще предприемат отговорните институции след официалните измервания, доказващи, че запрашването на въздуха е почти три пъти по-малко, в ден, в който е ограничено движението на автомобилите в центъра на София. Общините имат "изричните правомощия" да обособят "зони с ниски емисии на вредни вещества", в които да ограничат движението на автомобили с по-ниска еврокатегория, уточняват от екоминистерството. По думите на МОСВ такива мерки досега не са прилагани в страната, но са практика на други места.

Никой от задържаните и тихомълком предадени преди дни на Турция седмина нейни граждани не е заявил, че иска закрила, защото е привърженик на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, сочен от турския президент Реджеп Тайип Ердоган за организатор на неуспешния военен преврат в страната. Това заяви във вторник заместник-директорът на "Гранична полиция" Светослав Манолов на специален брифинг по повод информациите на медии в южната ни съседка, че българските власти са предали на турските си колеги седмина издирвани гюленисти без съдебна санкция. По думите му те декларирали единствено, че искат да стигнат до Западна Европа, където да си намерят работа. Задържаните са били в камион, който е бил претърсен от граничните власти на изход от България на 14 октомври. Той е пътувал за Румъния. Мъжете са били без документи и са предадени на турските власти на пункта Капитан Андреево на 17 октомври, пишат турските медии. Във вторник стана ясно, че МВР не е уведомило омбудсмана Мая Манолова за експулсирането на седемте турски граждани. По съшия начин вътрешното министерство постъпи и през август, когато тихомълком предаде бизнесмена Абдулах Бююк.

"Алтерко" е доставила първите MyKi в Мексико, Германия, Венецуела и Австрия

Българската компания за телекомуникации "Алтерко" (Allterco), която е в процес на първично публично предлагане на борсата и е създала иновативната система за контрол на дома She и интелигентния детски часовник MyKi ("Майки" - бел. ред.), е доставила първите бройки от часовника MyKi на пазари като Венецуела, Мексико, Германия, Австрия, съобщи investor.bg, като цитира Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко". По думите на Димитров проблемът на Alcatel е, че показват продукта, но не го предлагат, "просто не можеш да го поръчаш. И това продължава може би повече от година". Изпълнителният директор очаква след определен период от време (2, 3, 4 години) според скоростта на развитие да бъде разпределян и дивидент. Компанията отчита интерес и от страна на венчър фондове или големи технологични компании.

Изпитите за брокери и консултанти пред КФН са на 19 и 20 януари

Изпитите за брокери и инвестиционни консултанти пред Комисията за финансов надзор ще се проведат съответно на 19 и 20 януари, съобщиха от финансовия регулатор. Документите за явяване се подават между 21 октомври и 11 ноември. Изпитите се провеждат от изпитни комисии в състав, определен с решение на КФН. Те се състоят в отговарянето на тестови въпроси и решаването на задачи, съобразени с Тематичния конспект за придобиване на право за извършване на дейност като брокер, съответно с Тематичния конспект за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант, одобрени от КФН.

"Трейс груп холд" стана едноличен собственик на "Трейс ПЗП Враня"

"Трейс груп холд" закупи всички притежавани от "Трейс ПЗП Ниш" дружествени дялове в "Трейс ПЗП Враня" ООД, съобщи холдингът до БФБ – София. Така след покупката, осъществена на 11 октомври, холдингът е собственик на 100% от дяловете на "Трейс ПЗП Враня". Дружеството е с капитал в размер малко над 378 млн. сръбски динара (5.9 млн. лв.). "Трейс ПЗП Враня" е част от групата на "Трейс груп холд" от началото на 2015 г. и изпълнява дейности по поддръжка и реконструкция на улици и пътища на територията на 13 общини в Сърбия. Компанията разполага с три асфалтови бази, два бетонови центъра, над 100 броя пътностроителни машини и транспортна техника, технически и производствени бази, офиси.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня