Вечерни новини: 23 октомври

460 лв. ще стане минималната заплата от 1 януари; Животновъдите ще получат 230 млн. лв. подпомагане до края на годината; Брокери на имоти и граждани организират протест пред Агенцията по вписванията в София на 24 октомври; Правителството определи нов състав на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца; Министерството на правосъдието предлага закриване на задочното обучение по право във всички университети; Теоретичната част от изпитите за шофьори ще бъде променена от март

Над 5700 мигранти са спасени в Средиземно море за две денонощия
Над 5700 мигранти са спасени в Средиземно море за две денонощия    ©  Reuters
Над 5700 мигранти са спасени в Средиземно море за две денонощия
Над 5700 мигранти са спасени в Средиземно море за две денонощия    ©  Reuters
460 лв.

ще стане минималната заплата от 1 януари при 420 лв. сега и идеята няма да бъде преразглеждана в посока надолу, съобщи министърът на труда Зорница Русинова. Възражения имаха работодателски организации, според които увеличението не почива на обективни икономически съображения и не е обсъждано с тях.

Над 5700 мигранти са спасени в Средиземно море за две денонощия

Засилен бежански поток през Средиземно море към Европа се наблюдава през уикенда, като около 5700 мигранти са били спасени от лодките им за 48 часа, а 14 други са загинали, съобщиха световните агенции. Късно в събота италианската брегова охрана съобщи, че в съботния ден е координирала общо 20 операции за спасяването на около 2400 души. Ден по-рано тя съобщи за 24 спасителни мисии, при които са били извадени около 3300 мигранти. На пристанището в Неапол рано в неделя сутрин са докарани 463 мигранти, съобщи говорителката на Министерството на вътрешните работи Герарда Панталоне. До понеделник сутрин още близо 3300 мигранти са очаквани на пет пристанища в Сицилия.

Животновъдите ще получат 230 млн. лв. подпомагане до края на годината, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева, цитирана от пресцентъра на министерството. "Към момента са преведени 62.4 млн. лв., представляващи 70% от ставките на три от схемите за обвързана подкрепа за говеда, а през следващата седмица предстои максимално възможното авансово плащане на 70% за схемите по обвързана подкрепа за овце и кози", каза Танева. По думите й в седмицата до 4 ноември ще бъде изцяло изплатена националната помощ за овце и кози, а авансово - за говеда, както и извънредната европейска помощ и помощта de minimis. Министърката е посочила, че секторът отчита растеж във всички категории с изключение на млечните крави.

Тенденцията към постоянен спад на пътуващите с влакове между 5 и 10% продължава и тази година се очаква той да е 5%. Това съобщи Димитър Костадинов, управител на "БДЖ - Пътнически превози" във Варна. Костадинов обяви още, че цените на билетите за влаковете няма да се увеличават заради намалелите пътници. Въпреки това БДЖ не планира закриване на линии. До края на годината "БДЖ- Пътнически превози" ще обяви процедура за купуване на 15 нови мотриси. Планира се те да се движат по линиите София - Бургас и София - Димитровград. Костадинов посочи, че действащите мотриси "Сименс" са почти изплатени – оставали само две вноски, но проблемът е в поддръжката и ремонта им. Затова в рамките на процедурата ще бъде поставено условие доставчикът да изгради депо в България за техния сервиз и поддръжка. Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че проучванията на ведомството са показали, че няма никакъв интерес към приватизацията на "БДЖ - Товарни превози" и вариантът е предприятието да се преструктурира, за да намалят поне оперативните му загуби.

Брокери на имоти и граждани организират протест пред Агенцията по вписванията в София на 24 октомври (понеделник) заради бавното вписване на сделките с имоти, съобщават организаторите в писмо до медиите. Причината е, че има драстично забавяне на вписванията на актове, ипотеки, възбрани и всякакъв вид документи, което се отразява негативно на страните в сделките с недвижими имоти и всички лица, пряко и косвено свързани с тях. Според брокерите забавянето на вписванията създава благоприятни условия за имотни измами, води до провал на сделки и създава излишно напрежение между страните по сделките. Протестиращите настояват да бъдат назначени 10 нови служители, които да се занимават приоритетно с вписване на сделки с имоти.

Правителството определи нов състав на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, тъй като мандатите на досегашните членове изтекоха, а преди няколко седмици част от гражданските организации изтеглиха своите представители в знак на протест срещу работата на ръководството на фонда. В новия обществен съвет ще има представители само на пациентски организации, но не и на организации, занимаващи се с дарителство и набиране на средства за лечение на болни деца.

Министерството на правосъдието предлага закриване на задочното обучение по право във всички университети. Проучване на институцията е показала, че задочниците масово показват по-слаба подготовка от завършилите в редовната й форма. Министерството публикува за обществено обсъждане проект, като по време на дебата ще бъде взето предвид и мнението на студентите. Подобен проект бе изготвен и от екипа на предишния правосъден министър Христо Иванов.

Теоретичната част от изпитите за шофьори ще бъде променена от март догодина, като листовките за бъдещите водачи вече ще включват две части, съобщи "Нова телевизия". В едната от частите курсистите ще трябва да се справят с казус на пътя, заснет във видеоклип. "Идеята е да има и казус, за да може да се прецени до каква степен кандидат-шофьора се ориентира в пътната обстановка и до каква степен може да отрази опасностите и нарушенията, които могат да бъдат допуснати", заяви Дамян Войновски от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Според инструкторите поне половината от въпросите в листовките в момента са ненужни, объркват курсистите и не отговарят на реални ситуации.

Боевете в Алепо избухнаха отново след края на примирието

Ожесточени боеве започнаха в обсадения от правителствените сирийски войски град Алепо, след като в събота приключи тридневното примирие, съобщиха сирийски активисти, цитирани от световните медии. Обявената т.нар. хуманитарна пауза от Русия, която подкрепя въздушните удари на сирийското правителство срещу бунтовниците, приключи в 19.00 часа местно време и боевете избухнаха с нова сила по данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права. Съобщава се за артилерийска стрелба и тежки сблъсъци в много квартали по фронтовата линия в югозападната част на града, разделяща го на зони под контрола на сирийския режим и на бунтовниците. Нито един цивилен не е бил евакуиран по време на примирието, съобщи служител на Международния червен кръст. Хуманитарната организация не е могла да влезе в бунтовническата част на Алепо поради липса на гаранции за сигурност.

Десетки турски дипломати са поискали убежище в Германия след опита за преврат от юли

Десетки турски дипломати, военни офицери и техните семейства са поискали да получат убежище в Германия след опита за преврат на 15 юли, съобщи БТА. По информация от германското министерство на вътрешните работи 35 притежатели на турски дипломатически паспорти официално са подали документи за убежище. Не се посочват подробности за самоличността на търсещите убежище, техните постове или статута на техните молби. Анкара отзова десетки дипломати и военни служители след проваления опит за преврат заради подозрения за връзки със сочената от турските власти за терористичната организация "Фето" на Фетхуллах Гюлен. Според властите тя е организирала опита за преврат. Много заподозрени потърсиха убежище в европейски страни, включително военният аташе в Берлин полковник Айхан Даглъ. Германското вътрешно министерство заяви, че всяко искане за екстрадиция от турското правителство ще бъде разглеждано поотделно от висшите регионални съдилища.

Германец стана първият началник на разузнаването на НАТО

НАТО създаде длъжността началник на разузнаването и първият на този пост е бившият зам.-ръководител на разузнаването на Германия, съобщи Wall Street Journal. Под негов контрол попадат както военното, така и цивилното разузнаване. Сред задълженията на помощник генералния секретар на алианса е да следи за нарастването на военната мощ на Русия и за инфилтриране на руснаци в НАТО, допълва изданието. Подобряване обмена на информация и координацията на антитерористични действия са други от задълженията. Според "Дойче веле" това означава работа с данни за стратегията и операциите на "Ислямска държава" и подобни структури, а не тактически подробности като това кой конкретно опитва да се промъкне в Европа. На поста е назначен Арнд Фрайхер-Фрейтаг фон Лорингхофен, макар източници на изданието да твърдят, че САЩ искали да получат поста. Но американци са както заместникът на Йенс Столтенберг, така и други висши служители. Фон Лорингхофен е 59-годишен дългогодишен служител на външното министерство на Германия, работил е в посолствата в Париж, Москва и Прага. През 2007 г. той става зам.-президент на спецслужбите BND, а през 2010 г. поема стратегическата координация и проблемите в ЕС. От септември 2014 г. е посланик на Германия в Чехия и ще напусне поста си в края на годината.

БИЗНЕС НОВИНИ

Новата конзола на Nintendo не впечатли инвеститорите

Акциите на японската компания Nintendo поевтиняха, след като новата й конзола за игри Switch не впечатли инвеститорите, съобщава Bloomberg. Устройството включва конзола, подобна на таблет, ще позволи на хората да играят у дома и навън. То беше представено чрез видео. "Това е разочароваща конзола", смята Амир Анварзадех от BGC Partners. "Тя не засилва преживяването от игрите, при условие че имате смартфон в джоба", допълва той. Nintendo показва няколко заглавия от своите основни франчайзи, включително Zelda, Super Mario, Mario Kart и една баскетболна игра. Компанията потвърди във видеото, че новата система, която в началото беше наричана NX, ще бъде пусната на пазара през март. Цената й засега не се разкрива.

Daimler с рекордни резултати, но понижи очакванията си за годишните продажби

Германският автомобилен концерн Daimler отчете рекордни резултати през третото тримесечие поради повишеното търсене на леките си автомобили, съобщава Bloomberg. На силния ръст на печалбата в поделението за леки автомобили Mercedes-Benz се противопоставя срив от 37% в бизнеса с камиони. През през първите девет месеца компанията е успяла да продаде 1.6 млн. автомобила - увеличение с 12% на годишна база. Приходите през третото тримесечие са нараснали с 4% в сравнение с година по-рано и са били 38.6 млрд. евро. Чистата печалба на Daimler е била 2.7 млрд. евро, което е ръст от над 13% на годишна база. Заради слабостите на пазара в Северна Америка автомобилният производител занижава очакванията си за продажбите и приходите на групата. По отношение на приходите сега Daimler очаква да постигне нивото от предходната година от около 150 млрд. евро.

Samsung преговаря с LG Chem за доставка на батерии

Samsung Electronics преговаря с LG Chem, която да й доставя батерии за новите смартфони на компанията, съобщава Reuters, като се позовава на в. Nikkei. Samsung прекрати производството на самозапалващия се Galaxy Note 7 и обяви, че това ще нанесе удар на оперативната печалба в размер на около 3 млрд. долара през следващите две тримесечия, припомня агенцията. Компанията обвини проблемните батерии за случващото се с нейното ключово устройство, но не е дала никакви коментари каква е причината и подменените устройства да се запалват. Двете компании обсъждат начините за доставка на батерии за новите смартфони от следващата година, твърдят източниците на Nikkei. Подразделението на Samsung – Samsung SDI, е основен доставчик на батериите за Note 7, като еосигурило около 70% от батериите за устройството в глобален план според анализатори.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня