Вечерни новини: 24 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 24 октомври

Франция започна разчистването на мигрантския лагер край Кале

Вечерни новини: 24 октомври

България е на предпоследно място по брой трансплантации и на последно по брой донори в цяла Европа; Родителите да контролират безплатните закуски в училище, предложи министърът на образованието; Словения вдига нова ограда на границата си с Хърватия; Във Ватикана ще има заведение Hard Rock Cafe; Турските разрешителни за "Южен поток" ще важат и за "Турски поток"; Франция започна разчистването на мигрантския лагер край Кале

8374 прочитания

Франция започна разчистването на мигрантския лагер край Кале

© Reuters


Над 1200 полицаи и служители на силите за сигурност започнаха разчистването на мигрантския лагер, станал известен като "Джунглата", близо до град Кале, предава BBC. Близо 7000 души живеят в ужасяващи условия в палатковото градче. Стигна се и до сблъсъци между някои от мигрантите и полицията. Стотици други живеещи в "Джунглата" са готови да се пренесат в общо 450 държавни лагера из страната. Много от тях идват от Афганистан, Сирия и Еритрея с целта да достигнат до Великобритания, която затегна мерките за сигурност и най-често отказва да ги приеме. Те ще могат да подадат молби за убежище във Франция, в противен случай ще трябва да бъдат депортирани. Целият процес по разчистването на лагера трябва да отнеме около седмица.

40 млн. евро

ще бъдат инвестирани по програма за транснационално сътрудничество "Балкани-Средиземно море" до 2020 г., съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Първата фаза по набиране на проекти приключи на 26 април 2016 г. и се очаква избраните проекти да бъдат одобрени през декември.

Нова наредба за управлението на строителните отпадъци и за влагането на рециклирани строителни материали е публикувана на сайта на екоминистерството за обществено обсъждане. Тя разширява диапазона на обектите, за които не се изисква План за управление на строителните отпадъци. Отпадъците, които ще се генерират от обектите, за които няма да се изисква такъв план, ще се управляват съгласно реда, поставен в съответните общински наредби. Промяната ще облекчи бизнеса и ще е в полза на местните власти, защото дава по-голяма яснота за генерираното количество строителни отпадъци на тяхна територия, обясняват от пресцентъра на МОСВ.

Синдикатите търсят среща с работодателите, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Заедно с КТ "Подкрепа" са изпратили писмо до всички обединения на работодателите, с което настояват за среща, и то без медии, пише БТА. Целта е да се уточнят два въпроса - как ще се развива социалният диалог на двустранно ниво и какви отношения бизнесът е готов да утвърди в България. "Отказахме среща да говорим за минималната заплата за 2017 г., а искаме да говорим за нещо по-едро - политиката, системата на отношение между труда и капитала в България, доколко тя най-накрая ще има достойно развитие, каквото хората очакват", обясни Димитров. Той припомни, че за последните четири години средната работна заплата се е повишила с 28%. Наред с исканията за увеличаване на заплатите в различните сфери Димитров посочи, че трябва да се вдигне и обезщетението за безработица, както и да се увеличи максималният осигурителен доход.

Пропаднал е пътен участък от магистрала "Тракия" в отсечката между Бургас и Карнобат в посока София. Точното място е км 347+700, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в понеделник. Пропадналото платно е затворено. Въведена е временна организация на движението, включително ограничение на скоростта до 70 км/ч до края на октомври, е посочено в съобщението на АПИ.

Започна процедурата за набиране на кандидати за работа по програма "Старт на кариерата", която осигурява стаж на младежи в държавната администрация. Тя се реализира от Министерството на труда и Агенцията по заетостта. Инициативата дава възможност на млади висшисти (до 29 години) да работят 9 месеца през 2017 г. в министерства, агенции, областни и общински администрации и да натрупат трудов стаж и опит в своята специалност. По програмата са обявени 2208 работни места - 1494 са в министерства, институции и техните агенции и териториални поделения, 55 са за областни управи и 659 за общински администрации.

Родителите да контролират безплатните закуски в училище, предложи министърът на образованието Меглена Кунева. Храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Родителите често се оплакват, че тя е оскъдна или неподходяща. Безплатните закуски се дават по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, по която се отпускат около 20 млн. лева годишно. Храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Родителите често се оплакват, че храната е оскъдна или неподходяща. "Обществените съвети могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмата доставчик. Ако дадена компания набере достатъчно точки от родителите, ще сключи договор с училището. Ако обаче не е одобрена и има нула точки, няма да може", обясни още Кунева.

България е на предпоследно място по брой трансплантации и на последно по брой донори в цяла Европа. Това сочат данни на Агенцията по трансплантациите, изнесени в понеделник по повод Европейския ден на донорството. От началото на годината у нас са извършени над 30 трансплантации, но в същото време над 1000 души чакат за присаждане на орган. За да се изравни с европейските държави, България трябва да увеличи от два до три пъти броя на трансплантациите и да достигне до 10 донори на милион население. Допреди няколко години донорите в България бяха малко над един процент на милион население, но достигнаха до ниво от 5.4 на милион чрез целенасочени мерки в болниците.

Турските разрешителни за "Южен поток" ще важат и за "Турски поток"

Анкара потвърди, че издадените по-рано разрешителни за проекта за газопровод "Южен поток" ще важат и за газовия проект "Турски поток", информира ТАСС. Турските ни колеги потвърдиха всички разрешителни и всички документи, които са били разработени за участъците в турската икономическа зона за "Южен поток". Турската страна потвърди, че всички тези разрешителни важат и за "Турски поток", съобщи ръководителят на "Газпром" Алексей Милер на среща с руския президент Владимир Путин. Вече получихме разрешителните за участъка в турската икономическа зона - в Черно море от границите на икономическите зони на Турция и България към Турция на разстояние 250 километра - за провеждане на проучвания, допълни Милер.

Във Ватикана ще има заведение Hard Rock Cafe

Източник: Reuters

Освен "Макдоналдс" Ватиканът ще открие и заведение от веригата "Хард рок кафе", съобщиха за БТА източници от Светия престол, които анонимно пожелаха да отхвърлят протестите и да мотивират това решение. Сградите в непосредствена близост до площад "Свети Петър" и едноименната базилика, в които ще се помещават заведенията на двете американски вериги, са ватиканска собственост и се управляват от Администрацията на имуществото на Апостолическия престол (АСПА). За новото Hard Rock Cafe е определена бивша книжарница на монашески орден. Доколкото тази верига набляга на търговията със сувенири, нейното присъствие в този наситен с туристи и поклонници район не би трябвало да предизвиква отрицателни реакции, смятат източниците от АСПА.

Словения вдига нова ограда на границата си с Хърватия

Словенският премиер Миро Церар заяви в понеделник в Белград, че страната му поставя нова ограда на границата си с Хърватия, за да предотврати евентуално ново неконтролируемо прииждане на нови мигранти и обяви, че контролът на границата ще бъде по-строг, предаде ТАНЮГ. Церар съобщи, че на границата се поставя нова ограда от панели, тъй като е по-малко опасна от телената, както и поради много лошия опит от миналата година, когато мигранти неконтролируемо преминаваха зелената граница с Хърватия. Той добави, че е възможно споразумението за мигрантите между ЕС и Турция да се провали и мигрантските потоци да се увеличат.

Philips с 14% ръст на печалбата през третото тримесечие

Холандската компания Royal Philips отчете ръст от 14% на печалбата за третото тримесечие в резултат на продължаващото подобряване на подразделенията й в сферата на здравето, диагностиката и лечението, съобщава Bloomberg. Коригираната брутна печалба е достигнала 649 млн. евро при 570 млн. евро година по-рано. Приходите са се увеличили с 2% на годишна база до 5.9 млрд. евро. "Нашите прогнози за 2016 г. остават без промяна, като очакваме печалбата да се подобри още през четвъртото тримесечие", заяви главният изпълнителен директор Франс ван Хутен (на снимката) в съобщение. Той обаче отбелязва, че компанията продължава да се тревожи за рисковете в резултат на волатилността на пазарите, на които оперира.

Япония с 12-и пореден спад на износа

Японският износ се е понижил през септември с 6.9% на годишна база до 5.97 трлн. йени (57.4 млрд. долара), като това е 12-и пореден месец на фона на скок на йената спрямо долара. Това се дължи основно на слабото търсене на автомобили и машини, отбелязва AP. Износът за Китай, най-големия търговски партньор на Япония, е намалял с 10.6%, а за САЩ - с 8.7%. Експортът за Европейския съюз се е увеличил с 0.7%, като това е първият растеж от пет месеца. Японската йена е поскъпнала с 14% спрямо долара от началото на тази година и това прави износа на страната по-малко конкурентен в чужбина и намалява приходите на износителите.

Вносът се е свил с 16.3% до 5.47 трлн. йени през септември основно заради понижението на енергийните цени в световен мащаб и вялото вътрешно потребление.

Verizon отчете спад на приходите и на ръста на абонатите

Най-големият мобилен оператор в САЩ - Verizon Communications, отчете спад на приходите и рязко забавяне на ръста на абонатите, съобщава Wall Street Journal. Операторът отчете второ поредно тримесечие на спад на приходите след шест години на растеж. Постъпленията са се свили с 6.7% до 30.94 млрд. долара, което е под очакванията за 31.09 млрд. Печалбата на компанията е била 3.6 млрд. долара при 4 млрд. долара година по-рано. Броят на абонатите на договор са намалели с 66% до 442 хил., което е с 28% по-малко спрямо предходното тримесечие. Verizon се сблъсква с нарастваща конкуренция от по-малки играчи като Sprint и T-Mobile US и предупреди, че резултатите ѝ могат да не отбележат съществен растеж през 2016 г.

Над 1200 полицаи и служители на силите за сигурност започнаха разчистването на мигрантския лагер, станал известен като "Джунглата", близо до град Кале, предава BBC. Близо 7000 души живеят в ужасяващи условия в палатковото градче. Стигна се и до сблъсъци между някои от мигрантите и полицията. Стотици други живеещи в "Джунглата" са готови да се пренесат в общо 450 държавни лагера из страната. Много от тях идват от Афганистан, Сирия и Еритрея с целта да достигнат до Великобритания, която затегна мерките за сигурност и най-често отказва да ги приеме. Те ще могат да подадат молби за убежище във Франция, в противен случай ще трябва да бъдат депортирани. Целият процес по разчистването на лагера трябва да отнеме около седмица.

40 млн. евро

ще бъдат инвестирани по програма за транснационално сътрудничество "Балкани-Средиземно море" до 2020 г., съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Първата фаза по набиране на проекти приключи на 26 април 2016 г. и се очаква избраните проекти да бъдат одобрени през декември.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    " Те ще могат да подадат молби за убежище във Франция, в противен случай ще трябва да бъдат депортирани. "

    Това трябва да е във всички държави, не само във Франция. Особено Сърбия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Грешен Signal

Грешен Signal

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK