Какво се случи през седмицата

Без ДДС върху дарени храни; Председателят на Българския хелзинкски комитет беше нападнат; КФН повишава драстично таксите си; "Атомстройекспорт" ще опрости 23.8 млн. лв. ;

Без ДДС върху дарени храни

Парламентът премахна ДДС върху дарени храни и хранителни стоки. Промените в Закона за данък върху добавената стойност ще влязат в сила от 1 януари 2017 г. По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хил. тона храна, докато 21.2% от българите или 1.54 млн. души, живеят в бедност. С промени в Закона за храните се регламентира хранителното банкиране и разрешенията за оператор на хранителна банка. Общата стойност на безвъзмездно предоставените хранителни стоки от една компания към оператори на хранителна банка за текущата календарна година не трябва да надхвърля 0.5% от стойността на извършените от нея облагаеми доставки на хранителни стоки през предходната година. Храните не трябва да са с изтекъл срок на годност.Централната избирателна комисия определи одиторите на машините за гласуване

Централната избирателна комисия взе решение да изпрати писма до определени институции, които да бъдат поканени, за да извършат одит на машинките за гласуване, които ще бъдат използвани на изборите тази година. Това са БАН, съответните катедри към Софийския и Техническия университет, МВР ДАНС. Към тях ще се присъединят и независими експерти. Очаква се одитите да се извършат в седмицата преди изборите – до четвъртък, когато машинките за гласуване ще започнат да бъдат изпращани по съответните секции. Предмет на одита ще бъдат хардуерните и софтуерните възможности на машинките. Изпълнителният директор на "Сиела" Веселин Тодоров – дружеството, което ще достави машините, вече потвърди пред "Капитал", че достъп до тях ще бъде осигурен на държавните институции за одит именно тогава. Според говорителя на ЦИК Александър Андреев кратките срокове за одит няма да бъдат проблем, за да бъде извършен.

След гласуването на точката председателят на вътрешната комисия в ЦИК, която се занимава с машинното гласуване, Ерхан Чаушев обяви, че подава оставка. Като мотив той посочи, че е необходимо някой по-компетентен да заеме неговото място. "За две години натрупахме някакъв опит, но както казва господин Питър и зад неговия принцип с течение на времето всеки стига нивото си на некомпетентност. Добре е и да го осъзнава докъде може и докъде не може", каза Чаушев. В крайна сметка обаче оставката на Чаушев не бе приета, което най-вероятно ще се случи след изборите.

В четвъртък стана ясно, че броенето на бюлетините ще се оскъпи с около 250 хил. лв. заради изменение в Изборния кодекс от последния момент. Народното събрание взе решение, че квадратчето "Не подкрепям никого" ще се брои като редовен глас на президентските избори. "Промяната рефлектира върху програмния продукт - компютърната обработка на резултатите от СИК и РИК, съответно и обработката им в ЦИК", заяви председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. От "Информационно обслужване" са потвърдили, че ще могат да извършат необходимите промени в срок.

Направена е корекция на 31.10.2016 г. в 18:04 ч. В материала неточно беше отразено, че оскъпяването от 250 хил. лв. касае машинното гласуване.

Председателят на Българския хелзинкски комитет беше нападнат Неизвестни нападнаха председателя на Българския хелзински комитет (БХК) Красимир Кънев, а обстоятелствата сочат, че причините за побоя са свързани с неговата правозащитна дейност. В четвъртък сутринта пред хотел "Радисън" в София Кънев е бил ударен с юмрук в лицето. Нападателите са били двама мъже, като на охранителните камери ясно се виждало, че ударите нанася само единият от тях. Извършителят все още не е открит, заяви на следващия ден директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. Образувано е досъдебно производство за лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Действията срещу Кънев бяха осъдени от директора на европейската програма на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" Джон Далхуисен, омбудсмана Мая Манолова, както и от посланика на САЩ в България Ерик Рубин. "Нападението над г-н Кънев е нападение над всички, които вярват в едно позитивно, приобщаващо общество, отворено за всички мнения и изчистено от дискриминация и нетолерантност", заяви Рубин.

Туристическото министерство очаква рекордна година за сектора Министерството на туризма очаква рекорден ръст на сектора с 10-11% за тази година спрямо предишната и рекордна посещаемост от 11 млн. туристи - чужди и български. Министър Николина Ангелкова допълни, че очаква и силен зимен сезон. Приходите от туризъм за седемте месеца на годината са с ръст от 15% и са в размер на 4.7 млрд. лева. В четвъртък бяха публикувани и данните на НСИ само за септември, които показват почти 13% ръст на броя чуждестранни туристи.

КФН повишава драстично таксите си Комисията за финансов надзор (КФН) предлага чувствително по-високи такси за всички небанкови финансови институции, които да осигурят независимостта й като регулатор. Промените са разписани в законопроект, който тотално променя начина на финансиране на КФН. Вместо досегашната система, при която регулаторът разчиташе на относително ниски такси, събрани глоби и трансфер от централния бюджет, сега се планира приходите на институцията да идват изцяло от такси, а постъпленията от наложените санкции ще отиват в бюджета. От комисията коментираха, че предложенията идват след разговори с бизнеса.

"Джи Пи груп" вероятно ще ремонтира пред НДК "Джи Пи груп" (свързвана с Валентин Златев) най-вероятно ще спечели поръчката за възстановяване и обновяване на парковото пространство пред Националния дворец на културата (НДК). Възложител на проекта е Столичната община, а прогнозната стойност е общо 5 млн. лв. без ДДС - 2.5 млн. за проекта и още толкова при необходимост от повторение на строителството от същия изпълнител не по-късно от три години. "Джи Пи груп" има максимален резултат за техническото предложение и е с втората най-ниска ценова оферта, като нейни конкуренти са били "Калистратов груп", консорциумът "БГ-АВС инженеринг - НДК" и "Гелак".

Бюджет 2017 г. залага 1.4% от БВП дефицит и повече разходиПочти 2 млрд. лв. или 5.6% ръст на разходите са заложени в бюджета за следващата година, стана ясно от проекта на Министерството на финансите на Владислав Горанов. Приходите растат с 2.5 млрд. лв. (7.5%). Най-изненадващи са данните за планирания дефицит - той ще е 1.4% от БВП (1.33 млрд. лв.). Заради огромните излишъци към септември тази година очакванията на анализаторите бяха 2016 г. да е на малък минус, а догодина държавните финанси да са балансирани, т.е. държавата да харчи толкова, колкото събира. Най-много пари са предвидени за сектор отбрана и сигурност - с 800 млн. лв. повече.

България пада в класацията Doing Business Условията за правене на бизнес в България се влошават трета поредна година, показва класацията Doing Business на Световната банка, която подрежда държавите в света според бизнес климата в тях, използвайки различни показатели. През 2016 г . България се нарежда на 39-о място от 190 държави и пада с едно място надолу спрямо година по-рано. Страната ни отбелязва напредък по критериите достъп до електрическа мрежа и плащане на данъци, но за сметка на това отбелязва спад при почти всички останали сфери. За сравнение Румъния набира преднина и вече е три позиции пред България. От държавите в Източна Европа най-добре се представя Македония. Тя заема 10-ото място. "Атомстройекспорт" ще опрости 23.8 млн. лв. "Атомстройекспорт" ще опрости 23.8 млн. лв. лихви по арбитражното решение, с което руската страна осъди Националната електрическа компания заради поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене". Това ще стане, ако цялото задължение, определено от съда на 601 млн. евро, бъде платено до 15 декември. Споразумението беше подписано през седмицата и в него е посочено още, че ако страната ни не успее да плати до уречения срок, а до 25 декември, "Атомстройекспорт" ще се откаже от 55% от натрупаните лихви. Плащането на дълга към руската компания, което ще стане със средства от фискалния резерв, зависи от одобрението на тази държавна помощ от Европейската комисия.

"Бизнес парк София" договори заем от 113 млн. евро от Unicredit Bank Austria, Уникредит Булбанк и Raiffeisen Bank International, с което предоговори финансирането си. То е с по-ниска лихва и срок за погасяване май 2020 г. Това е най-голямото корпоративно рефинансиране в България за последните две години. Оригиналното задължение е от 2006 г. и е към германската Deutsche Bank.

Министерството на отбраната на Англия ще купи от българската стартираща фирма Small Foot 350 чифта иновативни надуваеми снегоходки, улесняващи придвижването в планински условия. Цената на сделката не е оповестена, но от сайта на компанията е видно, че пазарната цена на снегоходките е между 150 и 250 евро. През октомври миналата година Small Foot успя да набере над 20 хил. евро през платформата за споделено финансиране Kickstarter.

Контролираната от депутата Делян Пеевски верига "Техномаркет България" е договорила 24 млн. лв. кредитна линия от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това става ясно от вписан в Търговския регистър залог върху предприятието на компанията. Предоставени са и други обезпечения от мажоритарния й акционер - дружеството "НСН инвестмънт", което до март беше директно собственост на политика, а след това беше прехвърлено на дубайското Intrust Limited, за което той е декларирал, че притежава 100%.

Германската компания за облекла и текстил Dr. Bock Industries, която през лятото изрази намерение да започне производство в Търговище, купи терен за предприятието си. Той е в кв. "Запад 2" в града, с площ 21 хил. кв.м, а цената за придобиването му е 555 хил. лв. Инвестицията на Dr. Bock Industries е 8 млн. лв., очаква се компанията да разкрие 150 работни места.

Премахват лагера "Джунглата" край Кале Поне 80 имигранти, сред които и деца, продължават да спят сред руините на иначе изоставения лагер "Джунглата" край Кале, докато Франция и Великобритания взаимно се обвиняват за начина, по който се третират малолетните. Два големи пожара избухнаха в петък в лагера, от който бяха евакуирани 6000 души. Преместването ще продължи през уикенда и тези, които откажат да напуснат, ще бъдат арестувани. Евакуираните са транспортирани до приемни центрове из Франция, където ще могат да подадат молби за убежище. Но се смята, че стотици имигранти са напуснали областта преди започналата операция по прочистването в понеделник. Работата по разрушаването на лагера продължава и местните власти казват, че тя ще завърши до дни. Имигранти, бягащи от войни и бедност, използваха "Джунглата" като временен център, от който да опитат да достигнат Великобритания. Лагерът е символ на провала на Европа да се справи с бежанската криза.

Белгия стигна до компромис за СЕТА

В четвъртък регионалните правителства на Белгия успяха да се споразумеят за подписването на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА) след седмица драматични преговори. Регионалните парламенти също трябва да дадат съгласието си в петък. Валония и регионът на Брюксел получиха гаранции, че системата им за социална защита няма да бъде засегната от договора, а Белгия ще има опцията да се оттегли от СЕТА, ако вносът на канадски земеделски продукти засегне силно земеделието ѝ. Може би най-големият успех на валонците е, че механизмите за арбитражно уреждане на спорове между мултинационалните компании и държавите няма да са действащи по време на предварителното прилагане на СЕТА (преди окончателната му ратификация). Освен това Белгия ще сезира Съда на ЕС за това дали арбитражите са правно съвместими с европейското законодателство. Валонците също получиха гаранции, че съдиите в арбитражите няма да са от бизнес средите, а избрани и получаващи заплати от държавите.

ЕК предложи хармонизиране на данъчната основа

Европейската комисия официално съживи плана си за въвеждане на обща консолидирана данъчна основа в ЕС. Целта е да се въведе общ стандарт как големите компании да изчисляват облагаемите си печалби в различните страни. Компаниите с оборот над 750 млн. евро на година, както и по-малките фирми, които желаят, ще могат да плащат всичките си данъци само в една страна от ЕС чрез системата One Stop Shop. След това системата ще преразпределя необходимите дялове към другите държави, където компанията оперира. Формулата, с която ще го прави, е на база активите, броя служители и продажбите на компанията в дадена страна от ЕС. Инвестициите в развойна дейност ще са изцяло или частично освободени от данъци, за да се стимулират иновациите. ЕК се надява, че общите правила ще премахнат агресивното данъчно планиране, както и ще намалят "вредната данъчна конкуренция" в съюза. Предстои обсъждане на предложенията в Европейския парламент, преди да бъдат пренасочени към Съвета на министрите за одобрение.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО