Вечерни новини: 30 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 30 октомври

Поредно силно земетресение в Италия

Вечерни новини: 30 октомври

"Правителството или ще намери инвеститор за АЕЦ "Белене", или ще намери вариант да направи 7-и реактор в АЕЦ "Козлодуй"; 127-километрова ограда ще предпазва Бургаска област от нелегално навлизане на бежанци; Над 6 милиона лева са щетите от големите горски пожари през това лято; Многофункционален комплекс, включващ четири 30-етажни кули, подземни паркинги и зелена зона, започва да се строи в един от най-големите имоти на българската общност в Истанбул

7703 прочитания

Поредно силно земетресение в Италия

© Reuters


34.7 млрд. евро е брутният външен дълг на България в края на август. Това се равнява на 76.3% от БВП и е с 606.4 млн. евро повече в сравнение с края на 2015 г., показват данните на БНБ.

Поредно силно земетресение в Италия

Силно земетресение с магнитуд 6.6 разтърси Централна и Южна Италия. Броят на пострадалите е ограничен, тъй като най-застрашените от населението са били евакуирани след по-слаби земетресения с магнитуд 5.4 и 5.9 по-рано през седмицата. По данни на европейско-средиземноморския сеизмологичен център земетресението е било на дълбочина 10 км и е регистрирано в 8.40 ч. българско време. Италианската Гражданска защита съобщава за множество рухнали и повредени сгради в Централна Италия. Аварийните служби проверяват дали има загинали и пострадали под развалините.

"Правителството или ще намери инвеститор за АЕЦ "Белене", или ще намери вариант да направи 7-и реактор в АЕЦ "Козлодуй". Това каза в Пловдив премиерът Бойко Борисов, с което даде индикация, че проектът не е окончателно зачеркнат. По отношение на споровете с руския доставчик на ядрено оборудване "Атомстройекспорт", който осъди Националната електрическа компания (НЕК) да плати 601 млн. евро, Борисов потвърди информацията от миналата седмица, че има договореност за отпадане на лихвите за забава и оттегляне на претенциите по този въпрос. Това би могло да спести на държавата 23.8 млн. лв. лихви по арбитражното решение.

Близо 350 млн. лева са инвестирани през последните 7 години в изграждането и реконструирането на пречиствателни станции за отпадъчни води по българската страна от черноморското крайбрежие. Средствата са взети от оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г.", стана ясно от съобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). През периода са изградени три пречиствателни станции - Бургас - Банево - Ветрен - Минерални бани, Бургас - Горно Езерово и Созопол. Реконструирани са пречиствателните станции в Несебър, Поморие и Варна-Акациите. Изградени са и над 230 км канализация и 142 км водопроводи. Със средства от новата ОП "Околна среда 2014 - 2020 г." ще се изграждат пречиствателни станции в Приморско и в Златни пясъци, с което се покриват всички големи курортни селища по крайбрежието.

"ЧЕЗ разпределение България", която поддържа електроразпределителната мрежа в Западна България, съобщи, че приключва с годишната профилактика на съоръженията. Служителите й са извършили обход на 19 400 км от мрежата, направени са просеки на 505 км електропроводи, подменени са 492 хил. метра проводници средно и ниско напрежение и 22 хил. метра кабели. Проверени са над 1600 трафопоста и са отстранени повреди по тях. Монтирани са 1040 нови стълба и е извършена хидроизолация на 120 от ревизираните трафопостове. За зимния сезон компанията е създала необходимата организация за реакция, като при извънредни ситуации ще може да се мобилизират до 400 допълнителни аварийни групи.

127-километрова ограда ще предпазва Бургаска област от нелегално навлизане на бежанци, след като дейностите по изграждане на съоръжението приключат в края на тази година. Към момента е възложено строителството на 50 км от нея, а с отпуснати от Министерския съвет средства следващата седмица ще бъде възложено изгражданите и на още 10 км. Това стана ясно при посещението на вътрешния министър Румяна Бъчварова в Малко Търново. Там тя заяви, че през последната седмица има спад на нелегално влизащите в страната в сравнение с предишни периоди. "Това е и косвен индикатор, че има ефект от усилията, които полагаме, и от изграждането на съоръжението", коментира МВР министърът.

Десислава Танева
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Над 6 милиона лева са щетите от големите горски пожари през това лято, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Общо поразените площи са 62 000 декара в цялата страна при бушували 527 пожара. Най-много палежи е имало в Хасковска област - 56, с унищожени 33 000 декара. Следват инцидентите в Стара Загора със 7000 декара, Бургас - 5000, и Ловеч - близо 4000 декара. По данни на пожарните служби 70 процента от горските пожари са вследствие на небрежност, а засечените умишлени палежи през лятото са 6% от всички регистрирани. За да се противодейства по-ефективно на палежите, има проект през 2018 г. да бъде изградена единна система за наблюдение на горските и селските стопанства.

Многофункционален комплекс, включващ четири 30-етажни кули, подземни паркинги и зелена зона, започва да се строи в един от най-големите имоти на българската общност в престижния квартал на Истанбул - "Шишли", съобщи БТА. Собствеността върху терена с площ от около 70 декара бе възстановена през 2012 г. и се оценява от брокери на 130 млн. долара. Строителството се осъществява съвместно от фондацията на българската екзархия в Истанбул, собственик на имота, и турската строителна компания "Ташяпъ". Предвижда се това да е най-големият комплекс в мегаполиса с обща закрита застроена площ 540 хил. кв.м. Там ще се помещават луксозен хотел, офиси, жилища, търговски и спортни съоръжения, конферентни зали, кино, тетрален салон, старчески дом.

На 31 октомври, понеделник, изтича крайният срок, в който предприятията или самоосигуряващите се лица, които изплащат на физически лица доходи извън тези по трудови договори, трябва да декларират това пред приходната агенция. На тази дата изтича и срокът, в който се декларират доходите от наем или друга стопанска дейност, в това число инвестиционната, получени през третото тримесечие на тази година.

Приходите и печалбата на "Корадо груп" са се повишили

За деветте месеца на 2016 г. брутната печалбата е нараснала на годишна база с 60% до 2947 хил. лева. За същия период ръстът при продажбите е с 15% до 23 472 хиляди лева. Продадени са били 340 хиляди броя радиатори, което представлява увеличение от 16%. Септември е бил на трето място от гледна точка на финансовите резултати в 20-годишната история на предприятието, което е част от чешката "Корадо груп". Компанията вече е стъпила на френския пазар, а през следващите седмици се очаква да започне директно предлагане и в Унгария. От компанията заявиха, че са успели да преодолеят поскъпването на стоманата заради новите мита в ЕС, като са повишили производството и продажбите.

Мол "Марково тепе" в Пловдив вече работи

Осем години след началото на строителството му най-новият търговски център в Пловдив отвори врати в края на миналата седмица. Инвестицията в проекта е 120 млн. лв., а в сградата с обща разгъната застроена площ от 56 000 кв.м и отдаваема търговска площ от 21 000 кв.м влизат чуждестранни и български марки, сред които Terranova, LC Waikiki, CCC, Tom Tailor, Guess, Liu Jo, Clarks, Geox, Carducci, Original Marines, Yves Rocher и др., съобщават от компанията инвеститор. Те са разположени на четири надземни нива заедно с детски център, фитнес зала, супермаркет, сладкарница и зона за бързо хранене. През февруари 2015 г. търговският център беше придобит от строителната "Джи Пи груп", която размрази проекта за изграждането му. Отварянето на търговския център на централния пловдивски булевард "Руски" разкрива 500 работни места в града.

Apple представи обновен MacBook Pro за първи път от 4 години

Apple представи за първи път от четири години обновен лаптоп MacBook Pro, при който много функционални клавиши са заменени със сензорен екран. Новото при ноутбука е т.нар. тъч бар (Touch Bar), който позволява на потребителите да управляват различни системи и приложения с пръстите си. Новостите при MacBook Pro включват също така пръстов четец и цена с неколкостотин долара по-висока. Новото устройство е в две версии. Цената на устройството с 13-инчов екран започва от 1799 долара спрямо 1299 долара за предишната версия. Цената без тъч айди (Touch ID) и тъч бар ще бъде 1499 долара. Цената на устройството с 15-инчов екран ще започва от 2399 долара спрямо 1999 долара за предишната версия.

UBS с голям спад на печалбата през третото тримесечие

Най-голямата банка за "управление на богатството" - швейцарската UBS, отчете спад на нетната печалба през третото тримесечие до 827 млн. франка от 2.1 млрд. франка година по-рано, съобщава Reuters. Понижението е драстично, защото миналата година банката се е възползвала от данъчни облекчения в размер 1.3 млрд. франка. Печалбата преди данъците е нараснала с 11% до 877 млн. франка благодарение на силното представяне на местните швейцарски пазари и намаляването на разходите. Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти (на снимката) предупреди наскоро, че политическата несигурност и опасенията около глобалния растеж означават, че банката отчита нисък обем на транзакциите като цяло.

Snap планира да набере 4 млрд. долара от предлагането на акции

Компанията за мобилни съобщения Snapchat предивжда да набере 4 млрд. долара от първичното публично предлагане на акции (IPO), съобщава Bloomberg, като се позовава на източници, запознати с темата. IPO-то може да оцени компанията на 25 млрд. до 35 млрд. долара, поясняват още източниците, според които засега не е взето финално решение и обемът на самото IPO може да бъде различен. Snapchat, която наскоро смени корпоративното си име на Snap Inc., се подготвя за листване през първото тримесечие на 2017 г.

Ford с 56% спад на печалбата

Чистата печалба на американския автомобилостроител Ford се е понижила с 56% през третото тримесечие до 957 млн. долара. През този период компанията трябваше да се справи с мащабно изтегляне и пускането на пазара на новия си пикап Super Duty, съобщава Reuters. Приходите на компанията са се свили с 6% до 35.9 млрд. долара, а продажбите на автомобили - с 4% до 1.5 млн. в целия свят. През септември компанията понижи прогнозата си за годишната печалба и очаква преди облагане с данъци тя да бъде 10.2 млрд. долара.

Groupon купува конкурента си LivingSocial

Groupon купува конкурентната LivingSocial

Американската компания за групово пазаруване в интернет Groupon е договорила придобиването на конкурента си LivingSocial, съобщава Bloomberg. Цената на сделката не беше обявена, като от Groupon само съобщиха, че той не е съществен. Очаква се транзакцията да приключи през следващия месец. Подкрепената от Amazon.com LivingSocial намали с повече от 50% заетите през март, след като представянето ѝ се влошава след добрите резултати през 2011 г., когато беше оценена на 6 млрд. долара в кръг от финансиране.

Автор: Капитал
34.7 млрд. евро е брутният външен дълг на България в края на август. Това се равнява на 76.3% от БВП и е с 606.4 млн. евро повече в сравнение с края на 2015 г., показват данните на БНБ.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  salvador_limones avatar :-|
  salvador_limones

  Графиката за разходите по здравеопазване изглежда сбъркана - вероятно цветовете са разменени.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "salvador_limones":

  Този път не е сбъркана, обаче малките цифри са прикачени към червената, а не към синята линия. Това създава объркване. Не само това, но самата графа е подвеждаща - изкарва ни, че плащаме най-малко, а не е така. На човек не сме предпоследни, а точно по средата (ако може да се вярва на цифрите).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK