Вечерни новини: 31 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 31 октомври

Започна дело срещу лидера на крайната холандска десница Геерт Вилдерс

Вечерни новини: 31 октомври

При балотаж днес кандидатът за президент от ГЕРБ Цецка Цачева би загубила както от ген. Румен Радев, така и от Красимир Каракачанов; ВКС окончателно потвърди оправдателната присъда на бившата шефка на НАП Мария Мургина; Етичният комитет към ЕК няма да проверява Кристалина Георгиева; Започна дело срещу лидера на крайната холандска десница Геерт Вилдерс

6169 прочитания

Започна дело срещу лидера на крайната холандска десница Геерт Вилдерс

© Reuters


3.41

млрд. лв. излишък се очаква към края на октомври според предварителни данни за салдото по консолидираната фискална програма (КФП), съобщи финансовото министерство. Сумата е 3,8% от прогнозния БВП, като за сравнение за същия период на 2015 г. бе отчетен излишък по КФП в размер на 63,9 млн. лв., или 0,1% от БВП, съобщават оттам.

Започна дело срещу лидера на крайната холандска десница Геерт Вилдерс

В понеделник започна делото срещу холандския крайнодесен политик Геерт Вилдерс за расова дискриминация и насаждане на етническа омраза, съобщава BBC. Срещу Вилдерс са повдигнати обвинения във връзка с шествие преди година и половина, в което той отправи призиви за намаляване на броя на мароканците в страната. Преди дни политикът обяви, че няма да присъства на изслушванията в процес, който той определя като "пародия". Ако бъде признат за виновен, Вилдерс може да бъде наказан с парична глоба и една година затвор. Вилдерс многократно е призовавал Коранът да бъде забранен, а джамиите в Холандия – затворени. >Според прокуратурата обаче той е преминал границата през 2014 г., когато на митинг на своята Партия на свободата е попитал поддръжниците си дали искат "повече или по-малко мароканци в Холандия". След като тълпата отговорила с "по-малко", той обещал - "ние ще организираме нещата".

Владислав Горанов
Фотограф: Цветелина Белутова

Най-голямото предизвикателство за бюджета за следващата година беше да успеем да вместим нашите приоритети при намаляващ дефицит и запазване на данъчната система. Тези приоритети са осигуряване на средства за реформата в образованието и увеличаване на разходите в сферата на сигурността, каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след извънредното заседание на кабинета в понеделник. Министрите одобриха проектите за държавния бюджет, бюджета на държавното обществено осигуряване и бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. Одобрена беше и тригодишната бюджетна прогноза за 2017 - 2019 г. Продължава политиката за увеличаване на минималната работна заплата (на 460 лева), каза Горанов. И добави, че бюджетът за 2017 г. е консервативен, изпълним и е съставен в условията на растящ БВП.

Правителството промени свое предишно решение, с което се определят стандартите за делегираните от държавата дейности. Това стана на извънредно заседание на кабинета, на което бе приет и проектът за бюджет за 2017 г. За 2017 г. в сферата на социалните услуги е предвидено увеличение на стандартите с 10% за специализираните институции и за социалните услуги при настаняване на хора с ментални увреждания, с 15% - на центровете за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания, и средно с 2 на сто на стандартите за останалите социални услуги с изключение на тези за дневен център за стари хора и на център за временно настаняване. Увеличава се с 1380 броят на местата в социалните услуги, предоставяни в общността, за сметка на намаление на местата в специализираните институции.

Над 400 души са кандидатствали в приключилата на 30 октомври есенна кампания на "Ръководство на въздушното движение" (РВД) за набиране на ръководители на полети, съобщиха от държавното предприятие. Подборът по документи е постоянен, а следващата изпитна сесия ще бъде обявена в началото на 2017 г., уточняват от дружеството. Информация за новите сесии за подбор на кадри може да бъде намерена на официалния сайт на РВД www.bulatsa.com, както и на фейсбук страницата на компанията.

Ивайло Московски
Фотограф: Юлия Лазарова

До края на годината ще бъде купен нов специализиран плавателен съд - нефтосъбирач, който се очаква да бъде разположен в пристанището в Бургас, съобщи в морски град министърът на транспорта Ивайло Московски, където участва в конференция, посветена на Деня на Черно море. Нефтосъбирачът ще е вторият за българската акватория. Първият е базиран в района на пристанище Констанца в Румъния, съобщи пресцентърът на министерството. От думите на Московски се разбира, че се очаква до края на годината да приключи изборът на кораба за борба с нефтените разливи. Процедурата за избор се провежда от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA). Железопътна линия пък може да свърже Централната гара Бургас с летището в квартал "Сарафово", съобщи още Московски. В момента центърът на Бургас е свързан с аерогарата с автобуси, които се ползват и от жителите на кв. "Сарафово", поради което в летните месеци са претоварени и заради кацащите там неорганизирани туристи. Разглежда се и възможността за трасе от типа лека градска железница, която да достигне до курорта Слънчев бряг.

При балотаж днес кандидатът за президент от ГЕРБ Цецка Цачева би загубила както от подкрепения от БСП ген. Румен Радев, така и от общата номинация на националистите Красимир Каракачанов, сочи национално представително изследване на "Маркет ЛИНКС", финансирано от Би Ти Ви. Допитването е извършено в периода 24 - 30 октомври и е обхванало 1006 души. Според данните Радев на балотаж би получил 30.70% от гласовете, докато за Цачева бюлетина биха пуснали 25 на сто от анкетираните. При двубой Каракачанов - Цачева на втори тур кандидатът на националистите ще има 28.50 срещу 24%.

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди оправдателната присъда на бившата шефка на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина, съобщиха от съда в понеделник. Върховните съдии досега два пъти връщаха казуса за ново разглеждане на втора инстанция. Процесът започна преди шест години. Първоначално прокуратурата обвини Мургина за оказана принуда върху бившата директорка на НАП - Силистра, Милена Цолчовска да "уреди" ревизиите на ексдепутата от ДПС Гюнай Сефер. Извън това й бяха повдигнати още три обвинения – две за престъпления по служба и едно за съставяне на документи с невярно съдържание. Впоследствие обаче Мургина бе оневинена по всички пунктове освен по обвинението за принуда.

Етичният комитет към ЕК няма да проверява Кристалина Георгиева

Етичният комитет към Европейската комисия няма да извърши проверка на заместник-председателя на комисията в оставка Кристалина Георгиева, съобщи БТА. Говорител на комисията поясни, че Георгиева преминава на работа в международна обществена институция - Световната банка, където Европа държи 30 процента от капитала. На въпрос защо заедно с новината за напускането ѝ председателят на ЕК е обявил, че Гюнтер Йотингер поема задълженията ѝ, говорителят каза, че в противен случай е щяло да има въпроси защо не го е направил. Решихме да бъдем прозрачни, но евродепутатите трябва да се произнесат по тези промени, посочи той.

Спадът в туризма на Турция остава над 30%

Приходите от туризъм в Турция бележат рязък спад от 32.7 на сто през третото тримесечие на годината, съобщава ДПА, позовавайки се на данни на националната статистическа служба Тюркстат. Ключовият за приходите от чужбина сектор е в криза заради терористичните атаки и опита за преврат. През второто тримесечие на годината туристическите приходи отбелязаха още по-голям спад - 35 на сто. През първите девет месеца на годината чуждестранните туристи са намалели с 31.9 на сто, съобщи министерството на туризма през миналата седмица. Въпреки отлива чуждестранни туристи допринасят с повече от 70 на сто за приходите в сектора.

Изненада в Украйна от доходите на политици

Десетки хиляди украински служители и депутати за пръв път разкриха своите доходи и авоари в обществено достъпна база данни и изненадаха с богатството си и парите в брой, които държат, предаде "Асошиейтед прес". В неделя вечерта беше крайният срок, до който всички украински служители трябваше да обявят в т.нар. електронна декларация активите, които са на тяхно име или на името на членове на техните семейства. Президентът Петро Порошенко подаде декларацията си малко преди изтичането на крайния срок. Тя показва, че той има 26.3 милиона долара в банкови сметки и притежава 104 компании и благотворителни фондации. Много украински служители обявиха, че държат големи суми пари в домовете си. Министър-председателят Володимир Гройсман каза, че държи в жилището си украинска валута, равняваща се на 1.6 милиона долара.

Автор: Капитал
3.41

млрд. лв. излишък се очаква към края на октомври според предварителни данни за салдото по консолидираната фискална програма (КФП), съобщи финансовото министерство. Сумата е 3,8% от прогнозния БВП, като за сравнение за същия период на 2015 г. бе отчетен излишък по КФП в размер на 63,9 млн. лв., или 0,1% от БВП, съобщават оттам.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK