Какво се случи през седмицата

Кристалина Георгиева напуска ЕК заради висок пост в Световна банка, Излишъкът в държавния бюджет продължава да расте, ЕС и Канада подписаха търговското споразумение, Правителството реши да започне концесия на интермодалния терминал в Пловдив

Представители на властта и бизнеса се срещнаха в Пловдив във вторник на конференцията "Doing business in Bulgaria", организирана от "Капитал", община Пловдив, "Тракия икономическа зона" и Industry Watch.
Представители на властта и бизнеса се срещнаха в Пловдив във вторник на конференцията "Doing business in Bulgaria", организирана от "Капитал", община Пловдив, "Тракия икономическа зона" и Industry Watch.    ©  Георги Кожухаров
Представители на властта и бизнеса се срещнаха в Пловдив във вторник на конференцията "Doing business in Bulgaria", организирана от "Капитал", община Пловдив, "Тракия икономическа зона" и Industry Watch.
Представители на властта и бизнеса се срещнаха в Пловдив във вторник на конференцията "Doing business in Bulgaria", организирана от "Капитал", община Пловдив, "Тракия икономическа зона" и Industry Watch.    ©  Георги Кожухаров

След 6-годишен процес Мария Мургина е окончателно оправдана

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда по делото срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина, с което тя бе окончателно оправдана по обвинение в принуда на нейна подчинена да напусне работа. Процесът продължи повече от шест години. Първоначално, през януари 2011 г., Софийският градски съд постанови присъда от 4 години затвор, после делото мина три пъти през второинстанционния Софийски апелативен съд (САС) и три пъти на касация пред ВКС. В крайна сметка с решение от 31 октомври ВКС реши да остави в сила последната оправдателна присъда на Мургина, произнесена от САС в края на миналата година. Това е поредното дело от неформалния списък на процесите с голям обществен интерес, което приключва с оправдателна присъда поради недоказаност.

Кристалина Георгиева напуска ЕК заради висок пост в Световна банка

Кристалина Георгиева обяви в края на октомври, че напуска поста на зам.-председател на Европейската комисия и комисар по бюджет и финанси, за да поеме поста на главен изпълнителен директор на Световната банка. Нейната длъжност в Европейската комисия временно ще бъде поета от Гюнтер Йотингер.

Очаква се Георгиева да се оттегли най-късно до 31 декември 2016 г., след което нейният мандат в ЕК ще бъде довършен от нов български еврокомисар, чиято кандидатура трябва да бъде предложена от правителството. Предвижданията, че е много вероятно това да е президентът Росен Плевнелиев, чийто мандат изтича в края на януари, бяха опровергани от премиера Борисов, който заяви, че конституцията не позволява държавният глава да напусне поста по-рано. Всъщност конституцията предвижда няколко хипотези за предсрочно прекратяване на мандата на президента, включително и с оставка пред Конституционния съд. (Още - на стр. 20).

Роднини на върнатите турски граждани ще съдят България в съда в Страсбург

Близките на част от предадените на Турция седем нейни граждани ще съдят България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи Би Ти Ви. Седмината, сред които има преподаватели, журналист, полицаи, бяха заловени в средата на октомври при опит за пресичане на Дунав мост в каросерията на камион и бяха незабавно експулсирани в Турция, където са обвинени в тероризъм. Като уличаващо ги обстоятелство турските власти сочат, че те са ползвали мобилно приложение за криптирани разговори, което било практика на привърженици на проповедника в изгнание Фетуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат през юли. МВР твърди, че те не са поискали убежище в България, но роднините им опровергават това пред турски медии.

Икономика

Излишъкът в държавния бюджет продължава да расте, като през октомври достига 3.41 млрд. лв., или 3.8% от БВП, показва предварителната оценка на Министерството на финансите. Данните означават, че правителството ще харчи разточително - до края на годината ще разполага с 8.3 млрд. лв. за разходи. При очаквания за бюджет на нула в края на годината и средномесечна нужда от 2-3 млрд. лв. управляващите имат бонус за раздаване от над 3 млрд. лв.

(анализ на проекта за Бюджет 2017 г. на стр .22)

Корупционният риск при обществените поръчки на държавата е поне 4 пъти по-голям от тези с европейски средства. Изводът е от доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за злоупотребите с държавните и общинските търгове. В него се посочва, че двете пикови години при обществените поръчки - 2009 г. и 2013 г., съвпадат с парламентарни избори, което е "ясен сигнал относно намеренията на управляващото мнозинство да спечели гласове и подкрепа чрез разпределение на обществени средства". В доклада се анализира и зависимостта на строителния сектор към търговете. В периода 2010 - 2015 г. 40-те най-големи бенефициента в сектора са получили 62% от стойността на всички строителни обществени поръчки.

По-висока цена за природния газ от началото на следващата година може да поиска "Булгаргаз". Причината е поскъпването на петрола, а според изпълнителния директор на компанията Николай Павлов увеличението няма да е значително и няма да се отрази на цените на парното и топлата вода. При последната промяна на стойността на горивото през октомври енергийният регулатор определи цена от 286.6 лв. без акциз и ДДС за 1000 куб. м, което е ръст от 1.97%.

През октомври бизнес климатът в България се е влошил, показват данните на НСИ. Общият му показател спада с 1.3 пункта в сравнение с предходния месец. Най-силно е влошаването на очакванията на мениджърите и предприемачите в индустрията и в търговията на дребно.

Дългосрочни концесионери на осем плажа по Южното Черноморие ще търси Министерството на туризма, реши правителството. Ивиците ще се дават за стопанисване за 20 години, като за първи път ще влязат и новите правила за оценка на офертите - например цените в платените зони. Търсят се стопани за "Дюни-юг", "Бургас-север", "Обзор-юг", "Поморие-централен", "Свети Влас-изток", "Нов плаж - Свети Влас", за плажовете до къмпингите "Оазис" и "Нестинарка".

Свят

ЕС и Канада подписаха търговското споразумение

След като се преодоля съпротивата на белгийския регион Валония, ЕС и Канада подписаха Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА). То трябва да премахне близо 99% от митата, да увеличи двустранната търговия с 20% и да стимулира инвестициите. Това ще стане след ратификация от ЕП, а после и от близо 40 национални и регионални парламента в ЕС, което се очаква да приключи за 2 години. Привържениците на СЕТА твърдят, че годишно икономиката на ЕС ще се разшири допълнително с 12 млрд. евро (13 млрд. щатски долара), а на Канада - с 12 млрд. канадски долара (9 млрд. щатски долара). Смята се, че СЕТА ще е модел както за търговска сделка с Великобритания след излизането ѝ от ЕС, така и за преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) със САЩ.

Американската икономика отбеляза най-високия си растеж от 2 години

Американската икономика регистрира най-високия си растеж от почти две години през третото тримесечие – 2.9%. Това е двойно по-голям ръст на годишна база от този през второто тримесечие (1.4%). Основният двигател е бил увеличеният износ, основно на земеделски стоки, както и по-големите правителствени разходи. Експортът е нараснал с 10%. Това е най-силният ръст, след като през 2014 и 2015 г. доларът тръгна нагоре и оскъпи американските продукти. Същевременно увеличаването на потребителските разходи се е забавило от 4.3% до 2.1%. Това не е изненадващо за изборна година. Очакванията са, че икономическият ръст през 2016 г. няма да надмине този от 2015 г. - 2.6%. От 2005 г. той не успява да надвиши прага от 3% и според икономистите тенденцията ще се задържи.

Рахой положи клетва като премиер на Испания

Мариано Рахой положи клетва като премиер на Испания за втори път. Неговото правителство на малцинството обаче може да срещне трудности в управлението и да не успее да се справи с пречките, останали след 10 месеца на политически блокаж. Консервативният лидер спечели вот на доверие и така получи възможността да сформира функциониращ кабинет след два парламентарни вота с неубедителен резултат и безплодни коалиционни разговори. Рахой, който преди управляваше с абсолютно мнозинство, а сега има най-слабия мандат в съвременната история на страната, започна веднага работа по съставянето на ново правителство, което трябва да намери подкрепа извън партийните редици, за да прокарва реформи в един враждебен парламент.

Бизнес

Богомил Манчев излезе от компанията си "Риск инженеринг". Частното дружество от години печели поръчки в ядрената енергетика, като оборотите варират през годините между 30 и 120 млн. лв. В края на октомври е имало общо събрание, на което Манчев е освободен от ръководството, а от приложените документи се вижда и че неговият пакет от 85% вече е с нов собственик. Това е досегашният изпълнителен директор Нели Беширова, която според медийни публикации от години съжителства с Манчев. Неофициалните обяснения за промяната варират от свиване на бизнеса, през страх от нова прокурорска атака до здравословен проблем.

Tурската компания Limak Holding, руската VTB Capital и операторът на швейцарското летище в Цюрих заедно ще наддават за концесията на летище София, съобщи Reuters, позовавайки се на свой източник. Limak e в обединението, изграждащо новото мегалетище на Истанбул. Процедурата за 35- годишната концесия на аерогарата бе открита в края на май, а срокът за кандидатстване е 18 ноември. По информация на "Капитал" другите сигурни кандидати са турската TAV и германската Fraport, която от години оперира летищата във Варна и Бургас.

Правителството реши да започне концесия на интермодалния терминал в Пловдив. Съоръжението за прекачване на товарите от камион на влак вече е почти готово, с акт 15. Концесията ще бъде за 27 години, като операторът ще трябва да инвестира в оборудването на терминала. Правителството не е обявило сума, но очакваната нужда е от порядъка на 5 - 10 млн. лв. Компаниите от региона отдавна обявиха интерес към оперирането на терминала. Например пловдивският автомобилен превозвач ПИМК, който наскоро инвестира в собствена жп компания "ПИМК рейл". Отделно интерес имат и логистични дружества.

1.07 млрд. лв.

достигна печалбата на банките към септември. През третото тримесечие резултатът се свива заради повече обезценки на слабо представилите се на стрес тестовете.

Сделки и проекти

Американският гигант American International Group (AIG) се оттегля изцяло от застрахователния си бизнес в България. Стъпката е част от решението на групата да излезе от неключови пазари. Купувач на пакета е канадският Fairfax Financial Holdings, като в българския случай става въпрос за портфейл от корпоративни застрахователни договори за около 20 млн. лв. Новият собственик вече има непряко участие в местен бизнес - през дела си в гръцката Eurobank Ergasias държи част от Пощенска банка. Така след поредица от продажби през годините AIG излезе от почти всички свои дейности. След сделката с Fairfax американската група си запазва две направления тук: презастраховането и създадения преди три години център, в който обслужват свои глобални клиенти.

Дивидент от 260 млн. лв. се подготвя да изтегли гръцката NBG от дъщерната си ОББ. Това ще стане почти непосредствено преди планираната й продажба, но ще се отрази слабо върху капиталовите й показатели, които остават над средните за системата и регулаторните минимуми. Сумата е над 3.8 пъти печалбата за 2015 г., тъй като включва и натрупаните резултати от предходни периоди - от началото на кризата чрез изрични препоръки БНБ възпираше банките да разпределят печалбите си. За намерение за дивидент стана ясно още по време на годишното събрание на ОББ, като обаче тогава се чакаше да мине прегледът на качеството на активите.

"Хювефарма" изненадващо оттегли предложението си за изкупуването на книжата на дребните акционери в "Биовет". Контролираната от Кирил и Георги Домусчиеви компания и свързаната "Опортюнити 2009", която има малък дял, контролират 90.01% от капитала на производителя на медикаменти и продукти за ветеринарната медицина. Последната оферта за останалите акции беше 15.03 лв. за брой, или общо 10.2 млн. лв. за получаване на пълен контрол. Съобщението за оттегляне на предложението беше пуснато до фондовата борса в понеделник, без да са ясни мотивите.

Заводът за плочки в Нови пазар вече работи. През февруари турската компания Akgun Seramik купи предприятието от кредитора на бившия собственик, който не успя да го доизгради. Засега във фабриката ще работят 150 души, а плановете са броят им многократно да нарасне след допълнителни инвестиции през следващите пет години.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата