Вечерни новини: 6 ноември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 6 ноември

Протестиращи в Истанбул опитаха да нахлуят в редакцията на "Джумхюриет"

Вечерни новини: 6 ноември

Потребителското доверие остана на нивата от юли; България и Китай ще си сътрудничат в областта на пристанищата и индустриалните паркове; Газовата връзка с Румъния ще започне да работи на 11 септември; Лидерите на прокюрдската партия в Турция бяха задържани; Сирийските кюрди започнаха офанзива за освобождаването на Ракка; Протестиращи в Истанбул опитаха да нахлуят в редакцията на "Джумхюриет"

7633 прочитания

Протестиращи в Истанбул опитаха да нахлуят в редакцията на "Джумхюриет"

© Reuters


600 млн. евро

ще бъдат отпуснати като кредити на малките и средните предприятия. Финансирането е осигурено по съвместен проект между ЕС, българското правителство и ЕИБ, съобщава ръководителят на Представителството на ЕК у нас Огнян Златев, цитиран от БНР.

Протестиращи в Истанбул опитаха да нахлуят в редакцията на "Джумхюриет"

Турската полиция използва водни струи и сълзотворен газ срещу тълпи от протестиращи в Истанбул в събота, предаде Reuters. Според фоторепортер на агенцията на мястото на събитието полицията е опитала да спре тълпата от демонстранти, които са искали да стигнат до офиса на опозиционния вестник "Джумхюриет", служители на който миналата седмица бяха задържани. Протестът в центъра на Истанбул започна часове след като турските власти наредиха оставането в ареста на деветима служители от "Джумхюриет" и задържаха още кюрдски представители. В петък бяха арестувани съпредседателите на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и още депутати от формацията.

Потребителското доверие остана на нивата от юли. В началото на лятото показателят достигна най-високата си стойност от 2007 г. насам, като през септември остава 0.6 пр. пункта под това равнище. Πo-неблагоприятни в сравнение c юли ca и оценките на потребителите за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца, като инфлационните очаквания се запазват и за следващата една година. През септември в България се наблюдаваше най-високата месечна дефлация в рамките на ЕС. Също така допитаните смятат, че безработицата ще "продължава да се увеличава", въпреки че националната статистика отчита обратната тенденция. Респондентите също така смятат, че обстановката не е подходяща за спестяване, а по-склонни в следващите 12 месеца ще са в харченето на пари за "подобрения на дома".

Николина Ангелкова
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Четиридесет и три процента от туристите, посещаващи България, идват за слънцето и морето, а 11% - за посещение на балнео- и СПА курорти. Това отрежда пето място на този вид туризъм за сметка на второто място в Европа по минерални извори, каза министърът на туризма Николина Ангелкова на представянето на новата инвестиционна програма "Минерални води" на екоминистерството. Тя ще позволи на общините да инвестират в модернизация и разширяване на водопреносната мрежа за минерална вода и ще осигурява до 50% от стойността на проектите. Останалата част може да се финансира по схема за публично-частно партньорство, а ако общините изтеглят кредит, МОСВ ще покрие лихвите им. Пилотната схема е с бюджет от 3.5 милиона лева, предвидени от Националния доверителен екофонд (НДЕФ), който до 16 декември т.г. ще приема проектите на местните власти. Тя се финансира от ранните търгове с емисии на парникови газове

България и Китай ще си сътрудничат в областта на пристанищата и индустриалните паркове. Това ще стане по силата на меморандум за сътрудничество, подписан от вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и заместник-председателя на Националната комисия за развитие и реформи на Китай Хъ Лифън. Документът дава база за строителство, модернизация и експлоатация на пристанища и пристанищни индустриални паркове, като насърчава страните да развиват сътрудничество посредством инвестиции, сливания и придобивания, публично-частно партньорство, проектно договаряне и доставка на оборудване, се казва в съобщението на правителствената пресслужба. У нас отговорно по този ангажимент е Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Газовата връзка с Румъния ще започне да работи на 11 септември, заяви премиерът Бойко Борисов. Интерконекторът с Румъния ще е първият, пуснат в експлоатация след газовата криза от 2009 г., която показа пълната зависимост на България от доставките на руски газ и най-голямата й уязвимост спрямо всички останали държави - членки на ЕС. Тогава с подкрепата на еврокомисията България си постави цел да осигури алтернативен маршрут и източници на горивото, което успява да реализира, макар и частично, близо осем години по-късно. Газовата връзка с Румъния трябваше да бъде готова през 2013 г., но проблеми с трасето под Дунав и смяната на изпълнителя я забавиха. Дължината на прехода е 2.1 км, а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м годишно. Тази с Гърция в момента се очаква да заработи в средата на 2018 г., изостава и връзката със Сърбия.

Синдикатите с обща позиция относно вредните емисии. Работническите организации са изпратили документа да Министерството на енергетиката като повод за това е влизането в сила на Парижкото споразумение за намаляването им. Те търсят отговор какво предвижда новата енергийна стратегия на България в това отношение. "Въпреки че едни от най-големите държави замърсители ратифицираха Парижкото споразумение, ООН прогнозира, че до 2030 година парниковите емисии ще бъдат с 14 милиарда тона над равнището за ограничаване на глобалното затопляне", коментира председателят на миньорската федерация към КНСБ Валентин Вълчев пред БНР.

България се нареди на едно от първите места в Европа по биологично разнообразие и площи на гори във фаза на старост. Това се случва след заповед от този петък (4 ноември 2016 г.) за определяне на 7% (109 000 хектара) от местообитанията в зоните по "Натура 2000" като гори във фаза на старост в държавните горски територии. За нея съобщава Изпълнителната агенция по горите. Така България се нарежда на едно от първите места в Европа на страните с най-много гори, определени с такъв статут, подчертават от агенцията.

Прокуратурата на Черна гора потвърди официално, че руски националисти са подготвяли убийството на премиера Мило Джуканович в деня на парламентарните избори на 16 октомври и предизвикване чрез насилие смяна на властта в страната, съобщава dnevnik.bg. Специалният прокурор Миливое Катнич, който води разследването, даде повече подробности в неделя, след като на 19 октомври плъзнаха непотвърдени слухове и спекулации в медиите около арестуването на 20 сръбски граждани. Връзка с властите или политици в Москва и Белград не се посочат. "Организаторите на тази престъпна група са националисти от Русия, които са стигнали до извода, че правителството на Мило Джуканович не може да бъде сменено чрез избори и трябва да бъда свалено със сила", каза Катнич. Задачата за ликвидирането на министър-председателя трябвало да изпълни снайперист в 23 часа във вечерта след изборите.

Лидерите на прокюрдската партия в Турция бяха задържани

Лидерите на турската прокюрдска опозиционна Народна демократична партия (HDP) са били арестувани в петък заедно с поне девет други депутати. Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг са обвинени, че са "разпространявали пропаганда за милициите, биещи се с турската държава", пише ВВС. Часове след задържането на Демирташ в Диарбекир кола-бомба уби осем души и рани над 100 други. Кюрдските сепаратисти от години водят борба за постигането на независимост. Същевременно Турция продължава да е в извънредно положение, което беше наложено след неуспешния военен преврат през юли. Това позволява на президента Реджеп Тайип Ердоган и на неговия кабинет да прескачат парламента, когато изготвят нови закони, и да ограничават правата и свободите.

Германия очаква под 300 хил. мигранти тази година

Броят на мигрантите, които се очаква да пристигнат в Германия тази година, ще бъде под 300 хил. според оценка на представители на германските миграционни власти, цитирани от ДПА. Прогнозата ще се сбъдне обаче само ако споразумението на ЕС с Турция за ограничаване на бежанския поток остане в сила, уточни директорът на Федералната служба за миграцията и бежанците Франк-Юрген Вайзе. През 2015 г. близо 900 хил. бежанци, предимно сирийци, пристигнаха в Германия. Заради очакванията за по-малък брой мигранти Германия намалява заложените за догодина разходи за бежанците с около 450 млн. евро (500 млн. долара), отбелязва сп. Spiegel. Въпреки това високият брой пристигнали мигранти през последните години означава, че делът на хората, които разчитат на социални услуги и са родени извън Германия, остава голям според информация във в. Bild, позоваваща се на германската агенция по заетостта.

Сирийските кюрди започнаха офанзива за освобождаването на Ракка

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, чийто гръбнак са сирийските кюрди, обявиха началото на кампания за отвоюване на Ракка от "Ислямска държава", съобщиха АP и AFP. "Голямата битка за освобождаване на Ракка и цялата провинция започна", заяви Джихан Шейх Ахмад, говорителка на кампанията, четейки комюнике в град Айн Иса, разположен на над 50 км от Ракка - фактическата столица на джихадистите, превзета от тях преди две години и половина. Дългоочакваната новина дойде в момент, когато тече операция за изтласкване на ИД от нейната крепост Мосул в Ирак, отбелязва AFP. Офанзивата с кодово име "Гневът на Ефрат", в която участват 30 хил. души, е започнала на терена в събота вечерта според Джихан Шейх Ахмад.

БИЗНЕЗ НОВИНИ

Commerzbank очаква годишна печалба въпреки загубата за тримесечието

Германската Commerzbank очаква да реализира годишна печалба за 2016 г., макар че разходите по преструктурирането доведоха до загуба през третото тримесечие, съобщава Bloomberg. Нетната загуба за периода е била 288 млн. евро при печалба от 235 млн. евро година по-рано. Очакванията на анализаторите бяха за загуба от 475 млн. евро. Изпълнителният директор на Commerzbank Мартин Цилке реагира на ниските лихвени проценти и на повишаващите се разходи заради новите регулации с план за съкращаване на хиляди работни места, спиране на дивиденти и свиване на рисковите активи. Цилке обеща бизнесът с инвестиционно банкиране да се слее с този за корпоративни клиенти – мярка, която струваше 627 млн. евро и доведе до тримесечна загуба.

Microsoft ще конкурира Facebook с чат система за компании

Microsoft пусна собствена чат система за компании - Microsoft Teams. Така компанията влиза в директна конкуренция с бързо развиващия се стартъп Slack и с продукта на Facebook – Workplace, съобщава Reuters. Новият софтуер ще бъде част от услугите към Office 365, базиран в облака софтуерен пакет, който има повече от 85 млн. активни потребители месечно. Slack, сред чиито клиенти се нареждат CBS Corp, Buzz Feed, университети и американското правителство, е имала над 4 млн. активни потребители дневно през октомври.

Mazda и Toyota ще работят заедно в няколко области

Двете автомобилни компании са постигнали до съгласие да обединят усилие в поне 10 бизнес сегмента. Сред тях е и разработването на електрически автомобили. Всичко се случва две години след като компаниите обявиха, че в дългосрочен план ще работят заедно в много области. Сделката показва за пореден път, че малките фирми като Mazda все повече ще се ориентират към общи разработки с гигантите в индустрията.

Китайската Dalian Wanda купува холивудската продуцентската компания Dick Clark за 1 млрд. долара

Китайският холдинг Dalian Wanda обяви, че ще придобие американската компания Dick Clark Productions за 1 млрд. долара, съобщиха световните агенции. Dick Clark е сред лидерите в развлекателния бизнес в САЩ, тя е продуцент на кинонаградите "Златен глобус", Американските музикални награди и състезанието за красота "Мис Америка". Основана е от легендарния телевизионен водещ Дик Кларк през 1957 г., през 1986 г. излиза на борсата, а 16 години по-късно е изкупена от инвестиционна група. Dalian Wanda, управлявана от най-богатия човек в Китай Ван Цзянлин, не за първи път придобива активи в Холивуд. В началото на годината холдингът купи за 3.5 млрд. долара контролния пакет акции на американската медийна група Legendary Entertainment, участвала в създаването на трилогията за Батман, "300", "Човек от стомана", "Супермен се завръща" и други. През 2012 г. китайската компания изкупи най-голямата мрежа кинотеатри от AMC Entertainment за 2.6 млрд. долара.

600 млн. евро

ще бъдат отпуснати като кредити на малките и средните предприятия. Финансирането е осигурено по съвместен проект между ЕС, българското правителство и ЕИБ, съобщава ръководителят на Представителството на ЕК у нас Огнян Златев, цитиран от БНР.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK