Вечерни новини: 7 ноември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 7 ноември

Саакашвили подаде оставка като губернатор на Одеса

Вечерни новини: 7 ноември

Срокът за подаване на оферти за концесията на летище София е удължен до 14 декември; Новата фирма за строителство, свързана с Делян Пеевски, подписа нов договор за 120 млн. лв.; Един от досегашните директори на ДАНС - Георги Начев, е новият ръководител на държавната финансова инспекция; На бившето военно летище в Добрич ще бъде изграден интермодален терминал; НАТО поставя в бойна готовност до 300 хил. военни заради Русия; Саакашвили подаде оставка като губернатор на Одеса

8637 прочитания

Саакашвили подаде оставка като губернатор на Одеса

© Reuters


1.9% е ръстът на обема на търговията на дребно в България през септември, като има забавяне на този показател спрямо август, когато е бил 5.3%. Това показват данните на Евростат. Данните на статистическата агенция показват още и че обемът на търговията на дребно у нас расте с по-бавни темпове от средното за ЕС. През септември увеличението в ЕС е 2.2 на сто на годишна база и също се забавя от 2.6% през август. Повишенията се дължат основно на по-големите обеми на търговията с горива (3.3%) и с 2.1% при търговията с храни, напитки и тютюневи изделия.

Саакашвили подаде оставка като губернатор на Одеса

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е подал оставка като губернатор на Одеса, предаде Би Би Си. Телевизия112 Ukrayina съобщава, че една от причините за решението на Саакашвили е корупцията, покровителствена на най-високо ниво. Той е разкритикувал и огромните лични богатства на някои украински политици. Саакашвили бе назначен за губернатор на Одеса през май 2015 г. с обещание да се бори с корупцията. Оставката му последва след аналогичното решение на друг грузинец на висок пост в региона – директора на областната полиция Гиорги Лорткипанидзе. Саакашвили обвинява представители на високите етажи на властта, че спъват опитите му за реформи срещу практиката на даване на рушвети. В ясен намек към президента Петро Порошенко Саакашвили каза: "Действителността е такава, че в Одеска област президентът лично подкрепя два клана."

Министерството на транспорта удължи срока за подаване на оферти за концесията на летище София до 14 декември. Той беше до 18 ноември, но е удължен отново по искане на кандидат. Самите оферти ще се отварят на следващия ден, като решението на министерството е от миналия петък. По последна информация кандидатите за 35-годишната концесия на летището са турската Limak заедно с руската VTB и операторът на швейцарското летище Цюрих, германската Fraport, която от години оперира летищата във Варна и Бургас, и турската TAV. Това е второто удължаване на срока, като първоначално той беше 20 октомври.

Новата фирма за строителство, свързана с Делян Пеевски, официално подписа нов договор заедно с унгарски съдружник за 120 млн. лв. Началото на изпълнението на първия жп проект, финансиран със средства от "Механизма за свързана Европа", беше обявено от министъра на транспорта, Ивайло Московски. Това стана по време на подписването на договорите за проектиране и строителство на железопътния участък София – Елин Пелин. Отпуснатите средства са в размер на 120 млн. лева, като изпълнител на проекта е "Келет" АБ ДЗЗД. Обединението е съставено от Kelet-Ut и хасковската АБ, която според редица представители на строителния бранш е новият инструмент за поръчки на депутата от ДПС Делян Пеевски. Изборът беше обжалван от други кандидати. Отсечката включва 23 км двойна жп линия, а срокът на договора е 4 години, от които 1 година за проектиране и 3 години за строителство на трасето, като след ремонта проектната скорост на железния път трябва да достигне 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните. Подписан е и договорът за рехабилитация на железопътния участък Скутаре – Оризово, част от проект "Рехабилитация на железопътната инфраструктура по жп линията Пловдив – Бургас, Фаза 2". Той се финансира от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г., като отпуснатите средства са 63 млн. лева без ДДС. Участъкът е с дължина 26 км единична жп линия. Изпълнител на проекта е обединение "Европейски железници", а срокът за изпълнение на всички дейности е 3 години.

Един от досегашните директори на ДАНС - Георги Начев, е новият ръководител на държавната финансова инспекция от понеделник, съобщиха от Министерството на финансите. Досегашният директор на агенцията Венцислав Георгиев ще продължи работата си в АДФИ на ръководна позиция. Георги Начев има 13-годишен професионален опит в областта на икономическата и финансовата сигурност на държавата, се казва в официалното съобщение за назначението. Той е бакалавър по "Стопански и финансов контрол" и магистър по "Публични финанси" от Стопанската академия "Д. А. Ценов" - Свищов. Завършил е и право в Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград. През 2003 година Георги Начев постъпва на работа в "Икономическа полиция" в РДВР - Плевен, а от 2006 година е служител в Национална служба "Сигурност" в града. От 2008 година досега работи в Държавната агенция за национална сигурност, като тръгва от експерт, минава през началник на сектор, за да стигне до директор на специализирана дирекция в ДАНС.

На бившето военно летище в Добрич ще бъде изграден интермодален терминал, който ще осигури връзка между река Дунав, българско-румънската граница и черноморски пристанища. Това съобщи кметът на града Йордан Йорданов, цитиран от БТА. По думите му вече е започнала процедура за преотстъпване на голяма част от терена от Министерството на отбраната и за деактуване на имота в общинска собственост. Още през 2017 г. голяма част от летището ще бъде включена в новия общ устройствен план на Добрич, като интермодалният терминал, на който товарите се претоварват от камиони на влакове и обратно, бил предвиден в общия устройствен план. Проектът ще бъде най-мащабната промяна в индустриалните зони в Добрич, която ще насърчи развитието на икономиката, очаква кметът.

Подмяната на водопреносната мрежа от минералните находища ще се финансира с приоритет. По програмата за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води приоритетно ще се финансира модернизацията на съществуващата водопреносна мрежа. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на среща с туристическия бранш, цитирана от пресцентъра на ведомството. Пилотната схема на МОСВ е с бюджет от 3.5 милиона лева и ще подпомага подмяната, изграждането или разширяването на инфраструктурата за пренос или подаване до ползватели, резервоари, топлообменници, оборудване за експлоатация. По нея ще се осигуряват безвъзмездно до 50% от стойността на общинските проекти. Останалите 50% трябва да се осигурят от местните власти със собствен ресурс или чрез публично-частни партньорства с бизнеса. Ако пък общините решат да изтеглят кредити, МОСВ ще покрие лихвите по тях.

Германия иска мигрантите да бъдат връщани от Средиземно море в Северна Африка

Германското вътрешно министерство иска мигрантите, които търсят международна защита, да бъдат спирани още в морето и връщани до Северна Африка. Идеята е те да подават молбите си за убежище оттам, вместо да пътуват до Европа, съобщава електронното издание EUObserver. "Целта е да се премахнат причините за съществуване на организациите на трафик на хора и мигрантите да избегнат животозастрашаващото пътуване", уточни говорител на правителството пред в. "Велт ам зонтаг". Берлин иска процесът на кандидатстване да се провежда в държави като Египет или Тунис по примера на Австралия, която праща мигрантите в два центъра, разположени на острови в Тихия океан. Ако предложението на министерството на Томас де Мезиер се осъществи, то ще промени значително бежанската политика на Европа и ще влезе в противоречие с политиката на "отворените врати", която канцлерът Ангела Меркел обяви миналата година и все още поддържа.

НАТО поставя в бойна готовност до 300 хил. военни заради Русия

Стотици хиляди военни от НАТО ще бъдат поставени състояние на повишена бойна готовност на фона на растящо напрежение с Русия, съобщава лондонският в. "Таймс", позовавайки се на думи на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той не посочва конкретни данни, но според британския постоянен представител в НАТО сър Адам Томсън става дума за до 300 000 военни. При криза те трябва да са в състояние да се разположат в срок до 2 месеца. В момента разгръщането на сила с подобна численост изисква до 180 дни, допълва изданието. Командващите в НАТО искат да подготвят значителна сухопътна сила, способна да предотврати руска агресия, пише още "Таймс". Тази сила ще се задейства след силите на НАТО за бързо реагиране, които могат да се разположат в зона на бойни действия в рамките на 5 дни. Те наброяват около 5000 души и разполагат с подкрепа по въздух и вода, а веднага след тях идват силите за подсилване от около 40 хил. души. Алиансът разполага с близо 3 млн. военни от сухопътни, военноморски, военновъздушни и десантни части.

Летището в Брюксел променя системата за сигурност

Летище "Завентем" в Брюксел от понеделник премахва палатките за предварителна проверка на пътниците, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Палатките бяха поставени през март пред сградата за регистрация на заминаващите пътници, където досега бяха сканирани пътуващите и техните багажи, преди да бъдат допуснати до терминала. Пътниците вече ще преминават през специални врати, оборудвани с датчици за откриването на опасност. Не се съобщава как точно ще работят тези автоматизирани врати, но се уточнява, че те са "последен писък" на технологиите. Пространството пред терминала за заминаващи пътници повече няма да бъде достъпно за автомобилите на посрещачи и изпращачи. Управата на аерогарата даде обещание пътниците, които летят в рамките на Шенген, да могат занапред да се явяват на летището само 45 минути преди полета. Ръководството на летището уточни, че онези пътници, които са се явили в този срок, но са изтървали полета си, ще бъдат обезщетявани с изплащането на пълната цена на билета. Летище "Завентем" беше ударено от терористи на 22 март и спря работа за десетина дни. При нападението бе тежко увредена залата за заминаващи пътници, която бе възстановена през май.

Бизнес новини

Загубата на "Спарки Елтос" достига 9 млн. лв. до септември

Спрямо същия период на миналата година отрицателния резултат на ловешкия завод се покачва с над 60%. Компанията продължава да работи на загуба за 21-во поредно тримесечие. Спадът на приходите е в основата на затъването на "Спарки Елтос". Продажбите се свиват с 58% до края на септември, достигайки 16.3 млн. лв. Продажбите не вървят в унисон с очакванията, тъй като през миналата година компанията обяви партньорство с германските машиностроителни компании Bosch и Trumpf. Освен това дружеството получи и синдикиран заем от Международната инвестиционна банка и Българската банка за развитие в размер на 10 млн. евро за разширяване на дейността.

Opel ще пусне на пазара седем нови модела през следващата година

Следващата година германският автомобилен производител Opel планира да пусне на пазара седем нови модела в различни категории, съобщиха от компанията. Такава сериозна офанзива концернът не е имал в своята история, започнала в далечната 1899 г. Между 2016 и 2020 г. от Opel планират да представят 29 нови модела. Сред новостите през 2017 ще са електромобилът "Ампера-е", второто поколение на гамата на "Инсигния" (седан, комби и крос турър), кросоувъри в B и C сегментите, поредното "Виваро" и други.

ЕК обмисля да промени правилата за достъп на финансовите компании от трети страни

Брюксел обмисля да промени правилата за достъп на финансовите компании от трети страни до пазара на Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times. Засега Европейската комисия (ЕК) още не е взела окончателно решение за режима, който ограничава достъпа на финансовите компании от трети страни, например от САЩ. Този режим е изключително важен в момента в условията на Brexit, тъй като водещите финансови компании от трети страни са разположили централите си във Великобритания, за да имат свободен достъп до ЕС. Брюксел обаче е решил да преосмисли правилата, като отделя специално внимание на рационализирането и укрепването на процедурите по издаване на одобрение най-вече за системно важните юрисдикции. Ако се стигне до затягане на режима на достъп, това ще означава, че Брюксел ще даде сигнал на Лондон, че нищо няма да е гарантирано в предстоящите преговори за напускането на ЕС.

Скъпата йена намали печалбата на Nissan

Японската автомобилна компания Nissan обяви 16% намаление на печалбата през второто фискално тримесечие поради скъпата йена, която понижи печалбата й от износ, съобщава Bloomberg. Нетната печалба се е свила до 146.1 млрд. йени (1.4 млрд. долара) при 172.8 млрд. йени година по-рано. Очакванията на анализаторите беше за печалба от 125.5 млрд. йени. Автомобилният производител запази прогнозата си за годишна печалба от 525 млрд. йени. Доставките на Nissan в САЩ се повишиха, въпреки че продажбите в индустрията като цяло се свиха във втория по големина пазар в света. Това се дължи на програмата за агресивни отстъпки към дилърите, която достигна стимули от около 4 хил. долара за автомобил, като това е доста по-високо от предлаганата от японските конкуренти и в почти същия диапазон като при американските производители, сочат данните на Tokai Tokyo Research Center.

Повече от половината акционери на NetSuite ще продадат акциите си на Oracle

Цената на придобиването е 109 долара на акция, или над 9 млрд. долара за цялата компания. 53% от собствениците на капитала на американската компания са се съгласили да се разделят с акциите си на тази цена, предава Reuters. Oчаква се Oracle да оповести официално сделката в началото на американската сесия в късния следобед. Вторият най-голям акционер в NetSuite с 30% от капитала, управляващото дружество T. Rowe Price, предяви претенции за 133 долара на акция. Офертата най-вероятно ще бъде отхвърлена от Oracle, след като може да придобие контролния дял на по-ниска цена.

1.9% е ръстът на обема на търговията на дребно в България през септември, като има забавяне на този показател спрямо август, когато е бил 5.3%. Това показват данните на Евростат. Данните на статистическата агенция показват още и че обемът на търговията на дребно у нас расте с по-бавни темпове от средното за ЕС. През септември увеличението в ЕС е 2.2 на сто на годишна база и също се забавя от 2.6% през август. Повишенията се дължат основно на по-големите обеми на търговията с горива (3.3%) и с 2.1% при търговията с храни, напитки и тютюневи изделия.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.