Вечерни новини: 8 ноември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 8 ноември

Автобус на градския транспорт горя в София

Вечерни новини: 8 ноември

Въпреки историческия спад на лихвите по заемите в България кредитирането е слабо; Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда Марио Николов по обвинението за група за пране на пари от програмата САПАРД.; ОПЕК повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през 2021 г.

9259 прочитания

Автобус на градския транспорт горя в София

© Редакция


39

проекта на обща стойност 10.7 млн. евро са били одобрени за финансиране по програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Проектите са в областта на околната среда и развитието на туризма.

Автобус на градския транспорт горя в София

Автобус на столичния градски транспорт по линия 306 се е самозапалил в движение и горя на Орлов мост около 9.15 часа във вторник сутрин. Причина до края на деня не бе оповестена. Заради бързата реакция на шофьора няма пострадали пътници. Линията се обслужва от частна компания и заради инцидента ще бъде извършена цялостна проверка на техническото състояние на автобусите на частните оператори. По този повод кметът на София Йорданска Фандъкова да съобщи, че до дни столичният автотранспорт ще поеме превозването на пътници по две от линиите, които досега се управляваха от частен оператор. Сред тях е автобусна линия 84 до летището в столицата. Така общината продължава с политиката си да не подписва нови договори с част от частните провозвачи и да си връща обслужването на линиите.

Столичните квартали "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Гърдова глава", "Драгалевци", "Симеоново", "Бояна" "Бенковски", "Орландовци" и "Кремиковци" ще имат канализация най-късно до 2023 г. За изграждането й са необходими около 400 млн. лв., които ще бъдат отпуснати от оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) 2014 - 2020 г. Първата стъпка за кандидатстването за средствата беше направена с подписването на договора за изготвяне на регионалното прединвестиционно проучване за ВиК нуждите в София между Столичната община и екоминистерството. Проектът е на стойност 5.2 млн. лв., от които 4.4 млн. лв. са безвъзмездно финансиране от ОПОС.

Въпреки историческия спад на лихвите по заемите в България кредитирането е слабо заради липсата на усещане за дългосрочна стабилност в страната. Банковите такси за работа с налични пари ще продължат да се качват в световен мащаб, но все по-евтино ще е електронното банкиране. Това се разбра от думите на Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на СИБанк, в ефира на БНТ. Ниските лихви са втори елемент от мотивацията за търсене на кредит, първият е стабилността за продължително време, посочи той. Стабилността е факторът, който подкрепя куража на бизнеса да инвестира, в противен случай плановете се отлагат във времето. Той даде пример с това, че в момента лихвите са на най-ниското си равнище от 25 г. насам, но ръстът в кредитирането на бизнеса е 1% годишно при 70% ръст в периода 2006-2007 г. "Това показва, че цената на лихвите не са самостоятелен фактор за кредитната активност", обясни той.

Мнозинството в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) буквално бойкотира във вторник аферата "Яневагейт" и отказа да възобнови проверката въпреки множеството нови обстоятелства по нея. Искането за ново проучване бе внесено от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. След три часа препирни със 7 гласа "против" и 6 "за" предложението бе отхвърлено. Лозан Панов предложи на колегите си да направят проверка заради интервюто на адв. Момчил Мондешки в "Труд", както и серията нови записи, публикувани в сайта "Биволъ". Преди седмица Мондешки обяви, че напълно съзнателно е участвал в записите, които били постановка с цел изнудване на високопоставени хора. Записите трябвало да се използват където е нужно от съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, за да бъдат върнати в съдебната система.

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда Марио Николов по обвинението за група за пране на пари от програмата САПАРД. Съставът на ВКС - Елена Авдева - председател и докладчик, Теодора Стамболова и Галина Захарова, остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС) отпреди година, с което подсъдимите за втори път бяха оправдани на втора инстанция. Делото се точи вече близо девет години. Според прокуратурата шест фирми, свързвани с Марио Николов и Людмил Стойков, са били създадени с цел да кандидатстват по програма САПАРД за купуване на месопреработвателни машини. След това Николов с представители на швейцарски и германски фирми извършил множество сделки с цел изкуствено завишаване на цените на машините, които се връщали в България и трябвало да бъдат субсидирани от САПАРД. Ставало дума за износ на стари машини от България, след което били рециклирани и отново внесени в България, но представени за нови. Според обвинението така са били изпрани над 12.8 млн. лева, отклонени от европейската програма САПАРД.

Съществува риск Европейският съюз да не успее да се справи с поетите ангажименти за постигане на климатичните си цели, освен ако не затегне политиката си по намаляване на вредните емисии, смятат от базирания в Париж Institute for Sustainable Development and International Relations (IDDRI), цитирани от investor.bg. Въпреки значителния прогрес в намаляването на емитирания въглероден диоксид и напредъка в енергийната ефективност ЕС може и да не успее да постигне целите си да намали вредните емисии с поне 40% до края на следващото десетилетие и с поне 80% до 2050 в сравнение с равнищата от 1990 г.

Решението на Nissan да запази завода си във Великобритания стигна до Брюксел

Скандалът с изненадващото решение на японската автомобилна компания Nissan да запази завода си в Съндърланд въпреки вота за Brexit стигна и до Европейската комисия. Брюксел е поискал информация от Лондон за обещанията, които са дадени на Nissan. Компанията обяви инвестиции във Великобритания въпреки Brexit, след като е получила гаранции от правителството, съобщава Reuters. Говорител на комисията пояснява, че е нормално да се обменя информация от този тип и допълва, че това не е начало на "официална размяна на мнения". Целта на комисията била да се изясни дали тези гаранции съответстват на европейското право в областта на конкуренцията, тъй като Великобритания все още трябва да се съобразява с него. В края на октомври японската компания обяви, че ще произвежда новия си модел Quashqai и модела си X-Trail в най-големия британски автомобилен завод в Съндърланд. Японците твърдят, че са получили достатъчни гаранции от правителството след вота за напускане на ЕС, но не уточняват какви са те.

Henkel с по-висока печалба от очакванията

Печалбата на Henkel за третото тримесечие е над очакванията на анализаторите. Германският производител на праха за пране Persil отчете ръст на продажбите в трите си бизнес подразделения и потвърди прогнозите си за фискалната 2016 г., съобщава Bloomberg. Брутната печалба е нараснала със 7.6% до 837 млн. евро, докато предвижданията бяха за 829 млн. евро. Продажбите са се повишили с 3.4% на годишна база до 4.7 млрд. евро. "Очакваме пазарната среда да остане предизвикателна и несигурна като цяло през 2016 г., заяви главният изпълнителен директор Ханс ван Бойлен. Продължаваме да се фокусираме върху подкрепата на успешните ни брандове." Ръководството потвърди годишните си цели за органичните продажби за ръст с между 2% и 4%, както и за коригирания марж на печалбата преди лихвите и данъците до над 16.5%.

ОПЕК повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през 2021 г.

Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през 2021 г. с 1 млн. барела дневно до 99.2 млн. Това се посочва в публикуваната Световна прогноза на ОПЕК до 2040 г., която беше представена на започналата конференция в Абу Даби на лидери от сектора.

Средното дневно търсене през 2021 г. ще превиши показателя от 2015 г. с 6.2 млн. барела. В същото време дългосрочната прогноза за търсенето на петрол (през 2040 г.) е понижена в сравнение с миналогодишната оценка с 0.4 млн. барела дневно до 109.4 млн. Световното търсене на енергоносители ще нарасне към 2040 г. с 40% за сметка на развиващите се страни и ще достигне 382 млн. барела петролен еквивалент дневно.

Средната цена на един барел петрол на страните от ОПЕК към 2040 г. може да бъде 155 долара в номинално изражение, или 92 долара в цени от 2015 г.

Германското индустриално производство с най-голям спад от лятото на 2014 г.

Германското индустриално производство е намаляло повече от очакванията през септември и е регистрирало най-големия си месечен спад от над две години. Данните показват, че най-голямата икономика в еврозоната вероятно е приключила третото тримесечие със слаба динамика, съобщава Reuters. Индустриалното производство се е свило с 1.8% на месечна база, което е най-големият спад от август 2014 г. Средните очаквания на икономистите бяха за спад от 0.5%. Като цяло за тримесечието юли - септември индустриалното производство е нараснало с 0.3% на тримесечна база, насърчено от повишението с 0.9% на строителството.

39

проекта на обща стойност 10.7 млн. евро са били одобрени за финансиране по програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Проектите са в областта на околната среда и развитието на туризма.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.