🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 9 ноември

Студенти излязоха на протести срещу новия президент на САЩ; Близо 59% от германците искат Меркел отново да оглави съюза на християндемократите; Синдикалната федерация на служителите на МВР обяви стачна готовност заради изискванията за заплащане на извънреден труд

Хилъри Клинтън се обърна към щаба и поддръжниците си в емоционална реч и благодари на подкрепата за всички в хотел, в Манхатън - Ню Йорк,
Хилъри Клинтън се обърна към щаба и поддръжниците си в емоционална реч и благодари на подкрепата за всички в хотел, в Манхатън - Ню Йорк,
Хилъри Клинтън се обърна към щаба и поддръжниците си в емоционална реч и благодари на подкрепата за всички в хотел, в Манхатън - Ню Йорк,    ©  Carlos Barria
Хилъри Клинтън се обърна към щаба и поддръжниците си в емоционална реч и благодари на подкрепата за всички в хотел, в Манхатън - Ню Йорк,    ©  Carlos Barria
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

600 млн. лв прогнозно ще бъдат платени до края на декември като базова ставка от директните субсидии на фермерите, съобщи земеделският министър Десислава Танева. Така за 2017 г. ще останат добавките за зелени мерки, млади производители, преразпределителни плащания

Студенти излязоха на протести срещу новия президент на САЩ

Протестиращи хора излязоха по улиците на градове в западните американски щати, след като бяха оповестени резултатите от президентските избори, спечелени от Доналд Тръмп. "Това не е моят президент!", скандираха студенти в Лос Анджелис, Сан Диего, Окланд, Портланд и други градове. Студенти от Калифорнийския университет в Бъркли протестираха в кампуса си. Протест имаше и в Калифорнийския университет в Дейвис, където студенти блокираха улици и преминаха в шествие, скандирайки лозунги против Тръмп, а също "Ти не си Америка, ние сме Америка".

Всичко за избора на Тръмп четете тук:

Резиденции и офиси на посолства, собственост на Агенцията за дипломатически имоти в страната, няма да могат да бъдат приватизирани. Това реши на свое заседание правителството в сряда. С промени в закона за приватизацията кабинетът добави в забранителния списък за приватизация обособени части, собственост на АДИС. В мотивите си кабинетът е посочил, че евентуална продажба би довела до затруднения за дружеството да изпълнява дейността си, включително и по линия на Виенските конвенции за дипломатическите и за консулските отношения. Решението идва два месеца след като старозагорската компания с капитал от 3 лв. "Ексклузив уеб дизайн" купи знаковия дипломатически клуб в Бояна, собственост на АДИС, независимо от факта, че дружеството е в забранителния списък за приватизация.

Правителството прехвърли на община Горна Малина имот – частна държавна собственост, който ще бъде използван за реализацията на проект за технологичен парк. Теренът от 837 дка с построени 62 сгради е разположен в местността Конски кладенец, край село Долно Камарци, съобщава правителствената информационна служба. Фирми в областта на информационните и комуникационните технологии са проявили инвестиционен интерес към изграждането на парка. Индустриално-технологичният парк ще бъде с насоченост за развитие на приложни научни изследвания, нови технологии и развойни дейности. С друго решение на правителството освободен военен имот от 61 дка и 32 сгради в Благоевград преминава в собственост на общината. Местната власт възнамерява в него да бъде изграден интер експо и конгресен център.

Пострадалите потребители от картелно договорени цени ще имат право да предявяват съдебни искове срещу участниците в сговора и да претендират за обезщетения в размер от разликата между поддържаните изкуствено и пазарните цени. Това предвиждат поправки в Закона за защита на конкуренцията, одобрени от правителството в сряда. Възможността за обезщетение на потърпевшите от картели ще важи както за физическите лица, така и за фирмите, чиито интереси са били накърнени. Завелите иск срещу картелите за изплащане на обезщетение ще трябва да представят доказателства в подкрепа на претенциите си, но не се посочва точно какви трябва да са те.

Близо 59% от германците искат Меркел отново да оглави съюза на християндемократите (ХДУ) и баварската им сестринска партия - Християнсоциалния съюз (ХСС). 35% са на обратното мнение - че тя не бива да се кандидатира за четвърти мандат. Нейни висши съратници намекват, че очакват Меркел да опита отново да стане канцлер, въпреки че популярността ѝ падна, след като тя започна политиката на "отворените врати", заради която близо 1 млн. мигранти влязоха в Германия миналата година. 62-годишната Меркел ръководи Германия от 2005 г. и засега не е обявявала какви са намеренията ѝ за догодина. Ако тя се откаже, 26% от германците са на мнение, че неин наследник трябва да бъде финансовият министър Волфганг Шойбле, а 18% предпочитат министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен.

Синдикалната федерация на служителите на МВР обяви стачна готовност заради изискванията за заплащане на извънреден труд. Оттам съобщиха, че има решение на Върховния административен съд, с което се обявяват за нищожни части от наредбата на вътрешното министерство за работното време на полицаите и пожарникарите, но въпреки това ведомството не я е редактирало. Така се прилагат правила, според които нормата на работа на служителите в МВР не се намалява, ако те ползват отпуск в същия месец. При тази ситуация според синдикалната организация, ако един полицай или пожарникар работи повече от предписаната му норма на месец, но същевременно ползва и отпуск през него, допълнително изработените часове не се приемат за извънреден труд и съответно не се заплащат. Синдикалната организация обяви, че настоява за среща с ръководството на МВР по въпроса и ще започне национален протест, ако тя не се състои до седем дни.

Община Банско обяви бедствено положение в сряда заради силните дъждове, довели до повишение на нивата и излизане от коритата на реките Глазне, Бъндеришка и Демянишка. Според информация на местната администрация това е довело до разрушени мостове на река Глазне, наводнен ски път, заведения и други частни имоти. Тежко е и положението в съседната община Разлог, където са наводнени земеделски земи след преливане на реката. Дъждовете доведоха и до проблеми в други населени места. По данни на МВР през вчерашния ден са подадени над 50 сигнала за наводнени сгради в областите Кърджали, Смолян и Благоевград.

Правителството одобри промени в Правилника за устройството и дейността на МВР, с които в министерството се създава нова дирекция – "Обществени поръчки". Нейните функции ще са свързани с прогнозиране, планиране, подготовка и провеждане на обществените поръчки във ведомството. Структурата ще отговаря и за сключването на договори, рамкови споразумения и приемането на резултати от тях. За създаването на дирекцията "Обществени поръчки" не са необходими допълнителни щатни бройки и средства. От МВР обясниха за "Дневник", че дирекцията ще е с фокус към 160 млн. евро, които ЕК отпусна на България в средата на септември.